Last news in Fakti

6 Юни, 2020 07:04 6 872 97

Войната приключи, но не и войната за историята

  • война-
  • история-
  • втора световна война-
  • спорове-
  • русия-
  • ссср-
  • полша-
  • българия-
  • 24 май-
  • пандемия

Историческите спорове и провокации продължават с пълна сила

Войната приключи, но не и войната за историята - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изминаха 75 години от най-кървавата война в човешката история, но войната за историческите учебници продължава и до днес, а няма и изгледи да приключи с единодушие. Продължават историческите провокации, които хвърлят петно върху жертвите на Втората световна война и последващите десетилетия Студена такава.

Коронавирусната пандемия затвори Европа, но войната за историята между Европа и Русия продължава дори по време на карантината. Австрийците поне могат да отдъхнат спокойно, защото възпоменанията за клането в Блайбург няма да се състоят. През 1945 година в австрийската провинция Каринтия са избити десетки хиляди войници и цивилни, свързани с усташите. Те бягат от Югославия, но са предадени на партизаните на Тито. Всяка година хиляди души, много от които с фашистки възгледи, се събират в Блайбург на възпоменателно тържество.

Коронавирусът обърка и плановете на руския президент Владимир Путин. Военният парад, отбелязващ 75 години от победата над нацисткия режим през Втората световна война, щеше да е крайъгълният камък за Путин в година, в която пандемията отложи конституционните промени, които ще му позволят да управлява още дълго, и в която доверието към него бележи рекорден за руските стандарти спад. В компанията на китайския президент Си Дзинпин и френския държавен глава Еманюел Макрон, руският лидер щеше да покаже на света, че Китай е на негова страна, а освен това Европа, в лицето на Макрон, не е затворила вратата за диалог. Парадът беше преместен за 24 юни, но ще се проведе в условия на карантина.

Една пандемия обаче не може да сложи точка на продължаващите сякаш вечно спорове за правдата. Разломът зее между източноевропейски държави и Русия, и се състои в това дали СССР трябва да бъде разглеждан като освободител от нацисткия режим или като окупатор. Червената армия, разбира се, играе ключова роля за победата над режима на Адолф Хитлер, но след войната, преследвайки своите интереси, налага с репресивен подход своя контрол над Източна Европа. Победата над нацистка Германия не трябва да служи като оправдание за последвалите събития.

И макар в историята да има нюанси и не всичко да е черно и бяло, има откровени лъжи, които не трябва да бъдат пренебрегвани. Напрежението между Варшава и Москва на дипломатическо ниво достигна нов връх. Властта в Кремъл обвини Полша, че носи вина за избухването на Втората световна война. Това бе реакция срещу приета в Европарламента резолюция, в която Германия и СССР са посочени за виновници за избухването на войната. Полша посочва, че Сталин носи също толкова вина за войната, колкото и Хитлер с нахлуването в страната на 1 септември 1939 година. САЩ и още девет страни, сред които и България, обвиниха Русия, че фалшифицира историята. Европейският парламент посочи, че на 23 август 1939 г. комунистическият Съветски съюз и нацистка Германия подписват Договора за ненападение, известен като пакт „Молотов — Рибентроп“, и тайните протоколи към него, като по този начин разделят Европа и териториите на независими държави между два тоталитарни режима и ги разпределят в сфери на интереси, което създава предпоставки за избухването на Втората световна война.

Дипломатически огън пламна и между Чехия и Русия, след като властите в Прага премахнаха паметника на съветския командир Иван Конев. Военният командир води Червената армия в освобождението на Прага през 1945 година, но в съзнанието на много чехи остава с потушаването на Унгарското въстание през 1956 година, което е едно от големите престъпления на съветския режим в годините след войната. Историческите спорове за паметника обаче придобиха нови измерения, след като чешките служби разкриха, че руските спецслужби са искали да отровят с рицин инициаторите на събарянето на паметника.

Дразгите продължават и по оста България – Русия. Москва с твърд тон настоява българските служби да бъдат особено сурови срещу тези, които поругават съветските паметници в страната ни, но също толкова твърдо продължава и с историческите провокации, този път използвайки за повод 24 май, Деня на българската просвета. В Руския-културно информационен център в София светите братя Кирил и Методий бяха представени като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия. Българската академия на науките реагира правилно, посочвайки, че това е подмяна на историческите и езикови факти. Опитът да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело със странните твърдения, че светите братя са създали църковнославянския език и са разпространили просветата в Русия, е недопустимо изопачаване на историческата и научната истина, най-малкото поради факта, че църковнославянският е руска редакция на старобългарския език от ХVII в., а братята Кирил и Методий никога не са стъпвали където и да било по руските земи, посочиха от БАН.

Подмяната на исторически факти с политическа цел продължава и днес, ще продължава и утре. Оръжията заглъхнаха, но войната за историята няма. Дори пандемия не е способна да спре това.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердо

    56 8 Отговор
    Истината е такава, историята се пише от победителите, всеки си мисли че е по по най

    Коментиран от #2, #55

  • 2 Бойко

    42 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ердо":

    Победителите никой не ги съди, също така победителите на избори никой не ги съди факт!

    Коментиран от #87

  • 3 РЕАЛИСТ

    46 49 Отговор
    Ами, просто проверявам в Интернет за Кирил и Методий и виждам в Уикипедия, че тезата на Русия е вярната, а нашата в съшита с бели конци. Гръцките мисионери са имали три мисии в чужбина и нито една свързана с България. Историци казват, че просто Византия е гледала на България, като на своя територия.

    Коментиран от #11, #12, #32, #65

  • 4 Българин

    38 78 Отговор
    От шайка пияници какво да очакваш?!? Русия да разбере, че вече не е фактор в света и да си стои кротко, докато все още има природни ресурси. После да изчвзва малко по-малко...

    Коментиран от #6, #8, #20

  • 5 ЦК на КПСС

    46 14 Отговор
    Афроамериканците ще ви разкажат играта , другарю Дончо !
  • 6 РЕАЛИСТ

    51 30 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Не била фактор Русия в Света, пък Путин пак им припомни, че могат да унищожат този същия Свят във всеки момент в който някой си помисли да извърши, каквато и да било агресия срещу тях. Системата Периметър ще се разправи със Планетата Земя, дори и един руснак жив да не е останал. Така, че по внимателно с приказките.

    Коментиран от #39, #90, #94

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 непобедима Русия

    30 15 Отговор
    Русия никога не е губила. Е, само от болшевиките. Сега има ли Русия или е СССР?
  • 10 Фреди

    19 5 Отговор
    голям исторически скок през куп, та за грош във времето. Нещо за динозаврите и тяната връзка с коронавируса не прочетох? или съм изтървал?
  • 11 Севи

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    То нали, защото в Интернет всичко е вярно

    Коментиран от #13, #35

  • 12 ВМОРО

    43 6 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    “Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейният дух - Св. Св. Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата. Аз обичам България, защото тя много ми напомня за най-доброто от Русия. И ако България невинаги е имала държава външна, то винаги е имала държава вътрешна - държава на духа. Седем века древноруската литература директно е била свързана с българската древна литература. И когато се е започнало директен превод от гръцки, връзките с България пак са се запазили, защото сме превеждали на азбуката, създадена в България. Български приятели, не забравяйте, че вие сте най-древната от всички съществуващи култури, и то в света. Аз обичам древна, сегашна и бъдеща България.” Академик Дмитрий Лихачов

    Коментиран от #34, #59

  • 13 РЕАЛИСТ

    32 7 Отговор

    До коментар #11 от "Севи":

    Ами на нашите учебници ли да се доверя. Доктор Тони Филипов писа" В основното образование учим, че Кирил и Методий са славянски братя, в средното образование разбираме, че майка им само е славянка, а във висшето, че са си чисти гърци и нищо славянско няма в тях"
  • 14 Мира

    26 38 Отговор
    ВСВ е такова петно в човешката история, че изобщо не знам как малките страни, пострадали от тоя ужас дори могат да си помислят за Русия като освободител.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ВМОРО

    33 17 Отговор
    България загуби двете световни войни и всяко едно честване на осми ило девети май е нелепо и крайно нихилистично. Да празнуваш Ден на Европа или Ден на Победата е все едно да празнуваш Ньойския договор. Това са черни дати в хилядолетната ни история, печални дати на равносметка, на които България погреба националния си идеал за целокупност, единност, независимост. Но както казва акад. Лихачов България е държава на духа, нищо не е окончателно загубено.

    Коментиран от #25, #91

  • 18 Излишно пинявене

    34 3 Отговор
    По времето на Кирил и Методий бъларският език още не е оформен,славяни,българи и траки още не са се слели,няма обща религия. Има обща държава,която Византия разглежда като временно състояние и круша,която сама ще и падне в ръцете. Глаголицата е византийски проект за противопоставяне на латинския и немското католичество в най-важната за Византия контактна зона. Със сигурност братята са имали положително славянско съзнание защото са взели присърце този проект,даже в един момент се дистанцират от Византия и заиграват с Рим само и само проектът в Моравия да продължи с подкрепата на папата. За мен по-същественият им принос е,че обучават високообразовони ,ученици които имат таланта да създадат кирилицата. Кирилицата вече е българско дело независимо дали е създадена в Охрин,Преслав или на двета места успоредно.С кирилицата започва оформянито на български език и интегрирането на славяни,българи и траки в общ етнос. Излишното пИнявене само ни дистанцира от останалите славяни,което е погрешно. За съжаление се нароиха ято историци,политически близачи и политкоректници готови да оближан всеки п.нис, бетер политиците.
  • 19 Behemoth

    10 14 Отговор
    Ясно е ,че САЩ са спечелили войната сами...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Монгола

    33 20 Отговор
    Бившите съюзници от източна и централна Европа на,, Третия райх " нямат думата трябва да са щастливи от факта че не бяха разорани 1944 г! Армията от Трети украински фронт освобождава 1944 г Букорещ, София, Белград, Будапеща, Виена!
  • 22 швейк

    22 41 Отговор
    парадът в москва е отложен не заради корона вируса, а защото половината техника не е могла да тръгне
  • 23 Гюнтер Германеца

    38 27 Отговор
    Истината е че, Червената армия на справедливостта спаси цяла Европа от гибел!

    Коментиран от #60

  • 24 Комуниста

    28 13 Отговор
    Българите естествено предателствуваха през ВСВ като и през ПСВ, и Втората Балканска както и сега!
  • 25 Монгола

    22 15 Отговор

    До коментар #17 от "ВМОРО":

    Лагерниците и наследниците на лагерниците може да не празнувате, патриотите празнуваме!

    Коментиран от #57, #74, #79

  • 26 ВМОРО

    27 15 Отговор
    Дедо беше фашист убиваше бъгари 1923-1927 после 1939-1944 г и накрая си плати с лихвите в Белене!

    Коментиран от #73

  • 27 123

    29 5 Отговор
    От каква етническа група са били Кирил и Методи,както казват смесен брак и на каква държава са били граждани е другата част.Те са били граждани на Източната Римска Империя живели са в Тесалоники провинция Македония,баща им който е друнгарии или полковник има звучното Българско/Слявянско име Лео майка им е Мария. Константин както му е иститнското име познат като Кирил, е преподавал в Университета Магнаура преди да стане проповедник ползвайки глаголицата за слявянските племена в чехия и унгария.ученика му Наум е роден в северна България/Мизия и е основател на литературната школа в Плиска/Климент е роден близо до Тесалоники но е Българин по произход той е първият Български епископ в Плиска след което е пратен в охрид където основава Охридската литературна школа. Те преработват Глаголицата в България на Кирлилица и езика който ползват за разпостраняване на християнството и за богослужение е Български с теологични текстове написани на Кирилица.

    Коментиран от #28, #36

  • 28 Хисторик

    7 8 Отговор

    До коментар #27 от "123":

    За, майка им мария само има съмнение че била или българка или славянка. Климен се приема че е византиец защото няма никаква информация относно произхода му! Славяните са от 1 век по тези земи разпростират се чак до днешна Каталуния!

    Коментиран от #49

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Тъпо тролче

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Хам хум":

    На този кратуната май отдавна му е взривена 🤔
  • 32 Няма да те разберат

    16 8 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Аз също четох в уйкипедия...световната,а не тази на български.
    Принципно истината е някъде там,но едно е сигурно.
    Кирил и Методий не са били българи.
    Възможно е руснаците да са взели азбуката от нас,но със сигурност двамата братя не са раждани по нашите земи.

    Коментиран от #88

  • 33 някой си там

    22 14 Отговор
    Блудкава статия изпълнена с лъжи и манипулации в духа на новите ни освободители-окупатори. До сега се лъжехме, че църковно-славянският език е руска редакция от 11век, а сега вече се лъжем че е руска редакция от 17век.Освен това само според калинката Захариева светите братя не са стъпвали в "каквито и да било руски земи", а може би не са стъпвали в България. Азбуката и църковно- славянският са създадени на основата на староруският говор, който се е говорел в днешна южна Русия и Източна Украйна и нека спрем да се лъжем. Никакъв "старобългарски" книжовен език не е имало, а сме използвали и използваме до ден днешен в църквите именно този църковно -славянски. Да спрем да лъжем и да си измисляме история, защото ставаме смешни и жалки. "860 г. – Втора мисия при хазарите. В тази мисия взема участие и Методий. Обикновено се говори за мисия у хазарите, но от описанието на дейността на солунските братя става ясно, че задачата им е била много по-широка, че тя обхваща не само земята на хазарите, но и други области на Южна Русия. Кирил и Методий правят център на дейността си в тези земи град Херсон, разположен на северния бряг на Черно море, недалеч от днешния град Одеса."- Това е част от българската укипедия за Кирил и Методий!

    Коментиран от #42, #51

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Е и ?

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Севи":

    Твоите писания тук са също част от тоя интернет.
    По твоята логика на твоите думи ли да имам доверие ?!

    Коментиран от #62

  • 36 хахаха

    8 2 Отговор

    До коментар #27 от "123":

    кирилицата, драги всезнайко, е копирана коптска азбука, създадена още през първи век от новата ера...

    Коментиран от #43, #45

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сърп и чук

    17 5 Отговор
    Случаят посочи точната дата - 24 юни и нека това стане традиция за кръгли годишнини! Тогава се е състоял Парада през 1945 г.! Командващ парада - Рокосовски, приемащ - Жуков!

    Коментиран от #41

  • 39 Я я я

    11 15 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    Я каква вяра имаш в руска система!
    То завалиите само на една вяра им остана да разчитат, но пък тази вяра е бронирана здраво в гърдите и беонебойни патрони за нея няма открити:) Но умовете руснаците отдавна си ги загубиха, както и влиянието върху тази част на мозъците с която решаваш да не купиш "изгодно" нова руска кола, самолет или дори самовар!
  • 40 бау

    14 12 Отговор
    госпади помилуй православнаму болгорскохму народу и сохрани ево за многая лета ......така пеят в черквите....Това какъв език -руски или български . Това е рускославянски Точка ...Русия е права а българските учени са жалки и смешни .Добре нека изтрият славянски и така ще признаят че са едни идващи Татарстан варвари и които без славяните били в земите на ХМакедония са едно нищо
  • 41 Тиберий

    9 3 Отговор

    До коментар #38 от "Сърп и чук":

    Ако съм на мястото на Вовата вдруги ден ще изстрелям Ятсове директно от Червения площад На пук на всички Запомняща се заря в чест на победата
  • 42 Тиберий

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "някой си там":

    Хазарите са наши първи братовчеди Произлизаме от ТОГОРМА книга Езекил Четете Езекил и вижте какво ще се случи на Вавилон
  • 43 123

    7 6 Отговор

    До коментар #36 от "хахаха":

    Кирилицата е базирана на Гръцката азбука, азбуката на Коптите също е базирана на Гръцката азбука и има букви на звукове от този език,които са несъвместими с Българските.Но явно не си виждал какво представлява Азбуката на Коптите за да казваш че Кирилицата е копие на Копската азбука която е създадена през 3 век.Малко повече четене ще ти си отрази добре.
  • 44 123

    7 1 Отговор
    Азбуката създадена от Климент и Методи се нарича глаголица, азбуката глаголица има само 4 букви които са близки до кирилицата която е създадена от Горазд,Наум и Климент.Горазд е наследника на Методи починал след пристигането си в България
  • 45 123

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "хахаха":

    В Египетската/Коптската азбука има 25 гръцки букви и 7 буквисъздадени за обозначаване на звуци от местния египетски език, само една буква има аналог в Българската азбука и това е буквата Щ.
  • 46 Лекар БГ

    13 6 Отговор
    Преди 75 г.тази мракобесна Война-2 е приключила.Мир на прахта на над 80 милиона души по Света.
    Съветските народи дават най-много жертви-по фронтовете и цивилни.
    Ненормалната политика на товарищ Коба,праща милиони на сигурна смърт срещу нацистите,без никаква милост.На 2-ма загинали американци,се"падат" по 183-ма съветски граждани.Ако не загине от немски боеприпас,го убива"братски"куршум от комисарите,дебнещи на втора линия.
    Съветската Червена Армия е основен победител.И основен поробител в бъдеще.Победата над нацизма е на всички-американци,англичани,австралийци,индийци,новозеландци,канадци,руснаци,украинци,поляци,гърци и мн.,мн.други.
    Хитлер е един изрод.Нацисткото му обкръжение-изроди,без морал,човечност и душа.Срам за Човечеството.Коба не е много по-различен.
    Поклон пред паметта на милионите преки и косвени жертви на този ужас!
  • 47 не може да бъде

    7 2 Отговор
    Големите и силни във военно отношение държави могат да си позволят да лъжат за историята почти безнаказано -трудно може да им се възрази!?Особено там,където има неясноти!Нашият проблем е да не лъжем сами себе си,защотото е с по-тежки последствия!Това е по-опасно!По произхода на Кирил и Методий-бих искал еднозначно да са българи,но за съжаление не е ясно какъв е етническят им произход.Проф.Рънсиман ги нарича гърци.Причината за създаването на славянската писменост се обяснаява с конфликтът между католическата и православната църква и със стремежа на Византия да има културна влияние в славянските земи.Кирил и Методий са подготвяни за мисионерска дейност не за България,а за славянските земи.Какво представлява славянското писмо-пак спорове и различия между авторитетите,в зависимост от това кой откъде е и каква позиция отразява!?К.Иречек,когото ние така уважаваме и ценим ,казва,че "кирилицата не е нищо повече от гръцко унициарно писмо"!?Така,че ние се нуждаем не толкова от тупане в гърдите - "булгар ,булгар",а от това ,международната историческа общност да каже доколко България има заслуги и право да претендира за авторство и разпостраняване на славянската писменост!И това да не се бърка с разни политически събития и междудържавни отношения!
  • 48 Абориген БГ

    22 7 Отговор
    "САЩ и още девет страни, сред които и България, обвиниха Русия"

    България????

    Какво общо имат васалите във властта с БГ.
    Чуждопоклонници на чужди служби - Паси, Захариева са англосаксонски слуги, безгръбначни продажни васали.

    Главната причина за ВСВ са Англия и САЩ, ПОЛША.
    Вижте кой финансира Хитлер - англосаксонските банки.
    И както винаги виновниците за ВСВ не са на подсъдимата скамейка.

    Когато хиената Полша граби територии благодарение на Хитлер, и иска още под влиянието на Англия Словакия, на която Хитлер гарантира цялостта - тогава започва войната.

    САЩ, Англия и Полша - главните причинители на ВСВ.

    Българският безгръбначен политически слугинаж не е България.
    За Протокола.
  • 49 Голям праз

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хисторик":

    Я виж краткото му житие.
    Или не ти изнася?
  • 50 Голям праз

    6 4 Отговор
    Стига с тия измислици за староруския, дето бил мъртъв език. Толкова е мъртъв, че 70% от думите в него всеки съвременен българин може да ги разбере. Странно, защо на украинците и руснаците им е по-трудно, да го разберат.
  • 51 Голям праз

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "някой си там":

    Сигурно ще ни намериш и някое произведение от Херсонската книжовна школа, нали?
  • 52 Езоп

    9 2 Отговор
    Денисчо,чичовото,ако беше френски журналист и пишеше за многовековната вражда между Франция и Англия,много кофи за боклук щеше да обърнеш,докато се нахраниш,защото статии насаждащи омраза не се плащат,но тук може. В изоставена нива буренът вирее добре.

    Коментиран от #61

  • 53 Дедо Грую

    13 6 Отговор
    До всички "историци" по - горе. Разберете едно : по времето на св. братя Кирил и Методий славяни на света НЕ Е ИМАЛО. Това е термин създаден по времето на Петър първи и окончателно въведен от Екатерина Велика. Св. братя Кирил и методий са създали Глаголицата, а св. Климент Охридски Кирилицата, на която и до ден днешен пишем и то не само ние. За него изрично се споменава в житието му, че произлиза от БЛАГОРОДЕН МИЗИЙСКИ РОД т. е. от днешна севера България (Дунавската равнина). Нарекъл е азбуката, сътворена от него "Кирилица" в чест на своя учител Константин филосов - св. Кирил.
    А днешните руснаци говорят на български диалект. Те това го знаят много добре, особено историци и държавници и всячески се стремят да го скрият. Мога да пиша много по темата, но ме мързи.

    Коментиран от #75

  • 54 111

    5 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изминаха 75 години от най-кървавата война в човешката история.....
    ГРЕШИТЕ, ФАКТИ!
    Чак на 2-ри септември тази година – когато е фактическият и юридическият ѝ край – може да се каже, че са изминали 75 години от Втората световна война.
  • 55 епа да

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ердо":

    тоя израз е от слабаци за слабаци, понеже ясно показва, че историята е фалшива, а за какво ми е фалшива история, знаят само слабаците. а пък лъжците, не са никакви победители, те са слабаци......
  • 56 стига сте приказвали

    2 0 Отговор
    българската азбука съществува от 14 000 г. пр.н.е. и се намира в пещера Магура, като не вярвате ходете да я видите с очите си
  • 57 извинете може ли да попитам

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Монгола":

    до сега не бях чувал Монголия да има някакви претенции, какво общо има с този спор ? всяка държава си има патриоти, просто не разбирам какво общо имат монголските с българските ?
  • 58 Docenta

    9 7 Отговор
    Никой не вярва на педерусите.Лъжат че първи са пратили човек в космоса.Те дори един gsm немогат да направят камо ли космически кораб.Дори и полската водка е подобра от педеруската
  • 59 Голям праз!!!

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "ВМОРО":

    Ние живеем сега. Кой какво е бил е без значение. Важно е защо все обещаваното ни светло бъдеще, когато стане настояще, се оказва много по- гадно от миналото? Ами, защото не си признаваме , че имаме проблем, а се святкаме с това, което са постигнали други преди нас вместо да се стегнем.
  • 60 Казуар

    2 5 Отговор

    До коментар #23 от "Гюнтер Германеца":

    И наложи сталинистка диктатура в Източна Европа.
  • 61 Севи

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "Езоп":

    Извинявай, къде в статията виждаш в статията да се насажда омраза?
  • 62 Севи

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Е и ?":

    Въпросът ти потвърждава тезата ми :)

    Коментиран от #66

  • 63 Уикипедия

    5 0 Отговор
    Като ви гледам как се информирате от мен и ми вярвате, ми става много тъжно. Вие за научни трудове - монографии и тн - дали сте чували? Питам ей така, за протокола?!
  • 64 Зайко Байко многознайко

    3 0 Отговор
    От къде тръгнахме а къде стигнахме? От толкова псевдоучени навели се кой на Брюксел, кой на Москва, кой на Вашингтон, неэнам на кой олтар да се кланям и на кой Бог да се кръстя!?! Победителите пренаписват историята по свое усмотрение!🤕🙄🤔
  • 65 ABCD

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Хубаво за мисията на Кирил и Методий, но не си разбрал, че азбуката ни е създадена от Климент, Наум и Ангеларий в България след като Борис Първи ги е приел и им е дал поле за изява или направо държавна поръчка да действат. Кирил и Методий са ходили към Чехия, но там не се е получила работата. И ако не беше България, най-вероятно проектът им щеше да потъне и остане забравен. Руснаците умеят да извъртат нещата така, че хем да не пише някаква конкретна лъжа, хем да премълчават много важни подробности. Технически не лъжат - само спестяват важна информация.

    Коментиран от #68, #76

  • 66 Е и ?

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "Севи":

    Която все така продължава да страда от липса на каквато и да било логика ;)

    Коментиран от #70

  • 67 Готина мацка

    7 10 Отговор
    Руските алкохолици нямаше да спечелят без помощта на САЩ и Великобритания. Сигурна съм, че русофилите никога няма да го признаят като факт.
  • 68 РЕАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #65 от "ABCD":

    Да ама се чества на 24 май Кирил и Методий, а не Климент, Наум и Ангеларий. И според учените, кирилицата няма много общо с глаголицата.

    Коментиран от #71

  • 69 Българан Историк

    5 7 Отговор
    Цялата недодяланост и недовършеност на дивите азиатски орди и приобщаването им към цивилизования християнски свят се дължи на османската инвазия и окупация на България. С изчезването на културния надзорник и цивилизатор на т.н. славянство в Азия в лицето на Българската държава и култура, то е оставено на произвола и на дивашката си монголска алчност да граби. Определилите се за руси диваци изграждат своя представа за развитие. Представа превърнала ги в дивашко господарство, извратило православието в послушен слуга на господаря и с единствената цел да краде постигнатото от другите народи.

    Дори да приемем признателност към Александър II за последвалото от руско-турската война Освобождение на българските земи и трагичните последствия за целостта на България, сме длъжни да ненавиждаме болшевишките за дивашката злоба, с която избиват семейството на неговия внук - Николай II Александрович и ни навличат съветска окупация.

    Коментиран от #72, #81

  • 70 Севи

    0 1 Отговор

    До коментар #66 от "Е и ?":

    Това, че не трябва да се вярва на всяка информация в Интернет е лишено от логика? Ка'и честно?!
  • 71 123

    0 2 Отговор

    До коментар #68 от "РЕАЛИСТ":

    Името не е Ангеларии а Ангелар
  • 72 Абориген БГ

    5 3 Отговор

    До коментар #69 от "Българан Историк":

    Относно Николай, прочети нещо за Англия, отказваща да го приеме.
    Относно болшевизма се замисли кой го финансира - Европа.
    Прочети защо Троцки е изгонен от Сталин - 1929 г., една от причините за ВСВ и разрушаване на англосаксонските планове.
    Нещо и за Ленин прочети - финансиране.

    Да беше прочел нещо за Милнър и от Грей, а също и Фергюсън.
    Мемоарите на Сазонов-за обща култура, от скука.

    В Оксфорд откриха специалност разследваща история - сътрудничеща с разузнаване.
    Благодарение на СССР след ВСВ БГ съществува, щеше да е поделена между Румъния, Гърция, Сърбия и Турция.

    С две думи с историята е сложна наука, без разглеждане на ВП, МП, МО и СИ - световна икономика, Сравнителен Анализ и т.н.
    Не е случайност, че сериозните университети преподават и символизъм.

    Коментиран от #86

  • 73 ВМОРО

    5 5 Отговор

    До коментар #26 от "ВМОРО":

    Съветските агенти никога не могат да бъдат българи.
  • 74 ВМОРО

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "Монгола":

    Съветските патриоти ли, другарю монголоид?
  • 75 хахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #53 от "Дедо Грую":

    дедо, дедо...мързи те каиш...а не те домързя да ни даваш за пример краткото житие на Климент, писано от грък 200 години след смъртта му и наричащо се...Охридска легенда...ЛЕГЕНДА, дедо...:)
  • 76 хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #65 от "ABCD":

    значи, викаш, 200 години Българската държава е съществувала без азбука? Това законите на Крум, надписът на Омуртаг са писани на...какво? Чакали да дойдат Климент с Наум и да измислят азбука? :))) Вярваш ли си?
  • 77 Шаран БГ

    5 2 Отговор
    Че сега кой не фалшифицира историята? Кому както изнася или както му плащат, така си ги пише и говори. Авторът по-горе пише смешни неща! Чехите помнят 1956 година в Унгария , а изобщо не си спомнят 1968 година в Братислава, Бърно и Прага !? Те не помнят Ян Палах, нито Ян Зайиц, нито Еужен Плоцек от Ихлава......... Най-гадното са не грубите лъжи и отвратителното изопачаване на историята, а "нежното" преплитане на истината и лъжата за историческите събития. И после - сега млади баш-историци, със демократично възпитание и друг мироглед се опитват да анализират събития преди десетилетия, без да залагат на общочовешките ценности. Единствено вперили поглед в парите !!! Донякъде успяват, но ....едно голямо НО. Има живи свидетели на събитията - не бързайте. Още 20-30 години и можете да ги дъвчете,каквито си ги искате !!
  • 78 12344556y

    2 1 Отговор
    Ами ако Хитлер беше победил. Да пофантазираме.

    Коментиран от #82, #83

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Тиберий

    2 1 Отговор

    До коментар #83 от "Абориген БГ":

    Излезе ли на яве този архив ще обърне историята с краката нагоре През цялата война Англия и Германия са в прекрасниотношения Сталин е знаел но не е можел нищо да направи
  • 85 Хсффдхдхцпц

    0 0 Отговор
    А България?
  • 86 Българан Историк

    3 3 Отговор

    До коментар #72 от "Абориген БГ":

    Мечтайте си да оправдаете опропастения си безсмислен живот в служба на злото, лъжата, корупцията и престъпленията срещу човечеството. Съкратено СССР. Каквото и да четете и да манипулирате накрая винаги се оказва престъпление. Типично за неспособните завистници.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Домакин

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Няма да те разберат":

    Коя е "българската", и коя "световната" Уикипедия бре, сладур недоучен ...? Или ти за уйкипедия пишеш ...
  • 89 Т34

    3 1 Отговор
    Коментари за Кирил и Методий в статия за ВСВ предизвикват недоумение.
  • 90 Един друг

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    Ами Русия само това може да прави-да плаши света с ядрените си бомби!Не бой се,никой не смята да напада тази изостанала и дивашка страна.Цивилизованите хора по света се надпреварват да градят нещо,а твоята Русия само знае да разрушава.
    А пък за историята да не говорим-Русия е единствената страна в света с непредсказуемо минало.

    Коментиран от #92, #93

  • 91 Хи хи

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "ВМОРО":

    Тоест да те приемем че си нацист ли.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Неутрален

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    Че Путин освен да плаши постоянно света с новите руски оръжия, друго не може.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Ники

    2 0 Отговор
    Грубо казано:
    Кирил и Методий са написали ГЛАГОЛИЦАТА.
    Участниците им са написали КИРИЛИЦАТА (българицата). Втората е единствено заслуга на нашата родина! Това че и други са решили да я ползват (българицата) не я прави тяхна авторска. Трябва да се каже, че КИРИЛИЦАТА е БЪЛГАРСКА АЗБУКА. Всички ще признаят фактите!
  • 97 Българан Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #93 от "Абориген БГ":

    Дори за миг да приемем параноичната ти антиамериканска истерия за истина, днешния ден говори друго. Щатите са No1. СССР го няма.
    А ти стой далеч, че вониш на историческа септична яма.