Last news in Fakti

4 Юни, 2020 13:31 2 153 13

Лекува или убива лекарството хидроксихлорохин?

  • лекарство-
  • ваксина-
  • хидроксихлорохин-
  • ковид-19

Комисия за наблюдение върху безопасността на лекарствените средства потвърди, че няма повишен риск от смърт за пациенти с Ковид-19, приемащи това лекарство

Лекува или убива лекарството хидроксихлорохин? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В днешния си брой лондонският вестник "Гардиън" публикува собствено разследване как е било взето решението на СЗО отпреди 10 дни срещу лекарството хидроксихлорохин, което първоначално беше препоръчано като обещаващо срещу коронавируса.

Преди два дни, както е известно, СЗО отново промени решението си, реабилитирайки хидроксихлорохина.

Разследването на "Гардиън" посочва, че СЗО и правителствата по света са променили политиката си спрямо този отдавна известен антималариен препарат въз основа на ненадеждни данни и без сериозно проучване. Оказва се, че и двете най-авторитетни медицински научни издания - "Лансет" и "Ню Инглънд джърнъл ъв медисин", са били подведени, публикувайки статията, в която се твърди, че хидроксихлорохинът няма лечебен ефект спрямо COVID-19 и е крайно опасен за пациентите, предава БТА.

Данните, изложени в статията, са били предоставени от малка съмнителна американска компания "Сърджисфиър" (Surgisphere), която твърди, че са обобщени от лечението на 15 000 пациенти в 1200 болници по света. Според вестника толкова данни могат да бъдат събрани при дълго, многомесечно проучване с участието на стотици лекари и медицински експерти. А въпросната компания разполага с персонал от едва няколко души, сред които един е автор на научно-фантастични романи, а една от служителките е еротичен фотомодел.

Сред авторите на статията е шефът на компанията Сапан Десаи, който е бил разследван за поне три лекарски грешки и нехайства. Самата компания няма почти никакъв авторитет и последователи в интернет и дори страницата с историята ѝ тези дни е изчезнала от Уикипедия по неизвестни причини.

"Гардиън" след съответно проучване поставя под съмнение и достоверността на връзките на компанията с болниците, от които са получени данните, и начина по който те са събрани и анализирани от компанията.

Във вторник от двете списания, в които е публикувано въпросното изследване за вредата от хидроксихлорохина, също са изразили "загриженост" относно статията си, след като очевидно са установили същите факти. Започнало е независимо разследване на произхода и достоверността на използваните в нея данни.

"Гардиън" информира, че вчера СЗО е обявила на пресконференция, че ще поднови глобалните си проучвания върху хидроксихлорохина, след като нейната комисия за наблюдение върху безопасността на лекарствените средства е потвърдила, че няма повишен риск от смърт за пациенти с Ковид-19, приемащи това лекарство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма вълшебно хапче

    5 0 Отговор
    Хапчетата не са за лечение, а за намаляване на симптоматиката.
  • 2 Полицейски експерт

    4 7 Отговор
    Това лекарство е от малкото варианти за лечение, така че по добре с него!Престъпният свят в България масово внушава и до днес, че няма коронавирус и за съжаление глупавите хора им вярват! Защо внушават че няма коронавирус? Защото за тези три месеца по време на карантината и строгите полицейски мерки те не успяха да пребият и оберат нито един човек по улиците, не успяха да ограбят и да вземат на слабите хора портфейлите, чантите и смартфоните, не успяха да дойдат от селата в София и другите големи градове и да обират апартаменти и да крадат коли защото навсякъде имаше капепета! Не успяха да излезнат от крайните квартали и да обират шахтите по улиците и много ясно, че ‘’нямането на коронавирус’’ беше единствената им надежда за препитание, а тяхното препитание е с престъпност! А сега да видите каква е престъпността след отпадането на полицейските мерки…??? Жалко за глуповатите хора които се връзват, че няма такова нещо коронавирус!!

    Коментиран от #5

  • 3 Вън от БГ НПО СЗО

    6 0 Отговор
    Тия гладници от СЗО ако някой им даде едни пари спонсорство, са готови да кажат, че и виаграта помага.
  • 4 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    4 2 Отговор
    Като гледам Тръмпи, май яко се изглупява от употребата на това лекарство...
  • 5 кон с капаци

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Полицейски експерт":

    Прав си, вирусът на Комунизма никога не е изчезвал от БГ.
  • 6 светия препуциум

    4 0 Отговор
    "... сред които един е автор на научно-фантастични романи, а една от служителките е еротичен фотомодел...."****Лъчо Мозъка и Дариткова ,явно заработват и в САЩ!!
  • 7 Госあ

    6 0 Отговор
    Е как ше помага като струва стотинки.

    Коментиран от #8

  • 8 Миризлив пор

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Струва стотинки защото патента му е изтекъл отдавна и всеки може да го произвежда. Виж ако струваше мноооогоооо кинти щеше да се пие и профилактично.
  • 9 никой си

    0 1 Отговор
    Проблема не е в хлорохина,а в един страничен ефект, който обаче не е задължителен. Удължава така наречената QT вълна и може да предизвика тежка аритмия.При пациенти със сърдечни заболявания,приемащи други лекарства за съцето,риска се повишава многократно.Интересно защо не се споменава антибиотика,който може да предизвика същия стр.ефект. Затова и не може да се прилага при всички пациенти и то при стриктно мониториране на сърдечната дейност,като се следи постоянно дали QT вълната не се удължава. В най общи линии това са опасните последици от приема му,има и други потенциално опасни стр. ефекти, но още по лошото е че има дълъг полуживот в организма.Просто казано,излъчва се със седмици от организма и може да е опасен на по късен етап ,когато човек е забравил че го е пил. Не мислете че ви казват ,че е опасно лекарствоо, само защото ,, струвало 2 лева,, ......макар че вече струва десетки пъти по 2 лева.
  • 10 Рошко

    0 0 Отговор
    Всичко евтино и ефективно произведено от не еврейски компании е вредно и трябва да се забрани, защо? Знаем отговора
  • 11 Чичо Тони

    0 0 Отговор
    Толкоз по-зле за двете "най-авторитетни медицински научни издаия"! И как трябва да го наречем това: фейк нюз? дзинформация? или хибридна война?
  • 12 Малко история

    2 0 Отговор
    Един виден гелосан български бизнесмен има няма за 7 дни го излекуваха именно с такова лекарство, поне доколкото си спомням от инфото за лечението му и състоянието му. Нека някой журналист провери, може и да бъркам пък.

    Коментиран от #13

  • 13 Бойко Митич

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Малко история":

    Тоя гелосания и СПИН на крак да изкара, няма деа се учудя. Заради пиара какво ли не се прави...