Last news in Fakti

3 Юни, 2020 20:19 3 185 7

Наталия Касперская предупреди правителството за масово изтичане на IT-специалисти от Русия

  • it-
  • наталия касперская-
  • изтичане на мозъци-
  • емиграция

През следващите две години Русия може да напуснат 10-15 хиляди ценни IT-специалисти, предупреждава Наталия Касперская в писмо до министър-председателя Михаил Мишустин. Съпругата на Евгений Касперски е шеф на InfoWatch, управител на асоциацията на разработчиците на софтуер "Отечественный софт" и 13-а по богатство рускиня. Съавтор на обръщението е президентът на асоциацията "Руссофт" Валентин Макаров.

В писмото се отбелязва, че IT-индустрията е сложен отрасъл и в случай на фалити на компании възстановяването им ще бъде крайно болезнено и дори невъзможно. "Ако се вземе под внимание, че фонд работна заплата съставлява 80% от разходите на компаниите, спад в отрасъла ще доведе до съкращения", смята Касперская. Тя се опасява, че ако на бранша не се окаже поддръжка, съкратените специалисти ще потърсят работа зад граница.

Касперская и Макаров се позовават на данни от допитване сред руските разработчици на софтуер, според резултатите от което средната заплата в IT-компаниите през май е намаляла почти двойно на годишна база, а в 10% от фирмите спадът е 90%. Това създава заплаха от снижаване на износа на руски софтуер.

Представителите на софтуерните асоциации призовават правителството да признае IT-индустрията за пострадала от пандемията от коронавирус и да ѝ бъде предоставена съответната поддръжка, да ѝ се позволи разсрочено плащане на застрахователни вноски във фонд "Работна заплата" и на Данък общ доход от 2020 на 2021-2024 г. и да се насърчават и субсидират държавни поръчки за руска IT-продукция, което би позволило на компаниите да преживеят кризата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шум

    21 7 Отговор
    Да затворят границите, както по времето на великия СССР и проблемът е решен!

    Коментиран от #2

  • 2 оня с коня

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "шум":

    Ами те са затворени ПРИНЦИПНО,но Руснаците копаят под тях
  • 3 В.В.

    14 0 Отговор
    Ще вземат от Китай или Сев.Корея..
  • 4 Начо

    14 1 Отговор
    Касперски е част от руските тайни служби
  • 5 Владимир

    3 0 Отговор
    и аз го забелязах, но ги оставих да си мислят, че са взели това което могат да продадат, на тези които искат да го купят :))
  • 6 къно

    6 1 Отговор
    Късно е либе за китка. При такива условия всеки се бори да се махне.
  • 7 Рошко

    1 4 Отговор
    Не бе хора, връзва си гащите тези дето излвзят, 10 %ше са хакери ако не и повече, иначе н
    говедата не могат да си изберат президент без тях 😁😁😁😄