Last news in Fakti

3 Юни, 2020 10:26 1 632 2

В крак с времето! "Интензивното лято" на депутатите

  • турция-
  • меджлис-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • реджеп ердоган

Турските народни представители подновиха работа с маски, дистанция и поздрави с лакти

В крак с времето! "Интензивното лято" на депутатите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Протичането на първия ден от подновяването на работата на турския парламент вчера след временното прекъсване заради епидемията от коронавирус е водеща тема на опозиционния турски вестник "Сьозджу".

Изданието отбелязва, че след като 48 дни стоя затворен, Меджлисът отново отвори врати вчера, но при мерки за безопасност, включващи социална дистанция и маски. Депутатите се поздравяваха един друг с лакти и всички бяха нащрек, описва обстановката "Сьозджу". Всички народни представители на опозиционната Народнорепубликанска партия носеха маски с подписа на Ататюрк и звездата и полумесеца, допълва изданието, предава БТА.

Вестникът предрича "интензивно лято" на депутатите, предвид предстоящите дебати по реформиране на изборното законодателство и третия пакет с поправки в съдебната система.

На първото си заседание вчера депутатите започнаха да обсъждат внесения преди карантината законопроект за статута на уличните охранители (структура към жандармерията за охрана на квартали и пазари), който включва предложение да им бъде осигурен статут като на полицейски служители - с право на проверка на самоличността на гражданите, намеса в случаи на насилие над жени, малолетни извършители, битови свади, нарушения на обществения ред в кварталите и др. Днес дебатите по този въпрос ще продължат.

Опозиционният в. "Джумхуриет" пък пише, че новоизграденото лечебно заведение на летище "Ататюрк" в истанбулския квартал Йешилкьой е "най-скъпата болница". Болничният комплекс беше изграден по нареждане на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка с епидемията от Ковид-19 заедно с още едно подобно лечебно заведение, построено със същата цел на летище в квартал Санджактепе.

Според "Джумхуриет" цената за изграждането на болницата в Йешилкьой е "потресаваща", като за строежа ѝ са били платени над 200 милиона евро (1,52 млрд. турски лири) с кредит, гарантиран от държавната хазна. Изданието твърди, че тази сума е тройно завишена, като според него "някой се е облагодетелствал" от лечебното заведение, което ще бъде използвано за здравен туризъм.

Ердоган обяви през април, че Турция ще изгради за срок от 45 дни две болници с по 1000 легла в Истанбул за пациенти с Ковид-19 - на летищата в Йешилкьой и Санджактепе. Двете болници действително бяха построени и открити в края на май, а президентът Ердоган уточни, че те няма да имат временен характер, макар че първоначалната им цел бе лечение на пациенти с Ковид-19.

След пандемията се планира двете заведения да функционират като болници за оказване на спешна помощ, а така също и за здравен туризъм.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШИПКА

    0 0 Отговор
    Това нещо със сложното име, не ли излишно при наличието на диктатор?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.