Last news in Fakti

3 Юни, 2020 10:34 1 674 44

Фандъкова: 24 млн. лева са загубите за градския транспорт в София

  • йорданка фандъкова-
  • градски транспорт

Загубите продължават да се трупат, защото от 350 000 души, които ползваха метрото, сега го ползват 150 000, каза кметът

Фандъкова: 24 млн. лева са загубите за градския транспорт в София - 1
Кадър бТВ

24 млн. лева са загубите за градския транспорт от липса на приходи от превозни документи и неработещата Синя и Зелена зона. Около 15,5 млн. лв. са загубите на самите транспортни дружества. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя допълни, че градският транспорт е продължил да работи по време на пандемията и все още трудно се възстановява.

Към момента между 60% и 65% от хората се върнаха към наземния градски транспорт, каза тя.

От 350 000 души, които ползваха метрото, сега около 150 000 го ползват, продължават да се трупат тези загуби. Имаме готовност да подкрепим градския транспорт от общинския бюджет, добави кметът.

Фандъкова уточни, че ще има още една актуализация на бюджета и тя е във връзка с подкрепа за градския транспорт.

„Месец май имаме вече добра активност от гражданите да плащат данъци и такси, за което благодаря, защото това ни позволява да продължаваме инвестициите – в града – детските градини, училищата и важните транспортни връзки. 5 млн. лв. по-малко са събрани в сравнение с миналата година“.

Детските градини

През август очакваме да обявим нови 1500 места, които ще добавим към сега съществуващите свободни около 2800 места, съобщи Йорданка Фандъкова.

"До момента сме построили над 100 сгради на детски градини. Успяхме да увеличим общо местата с над 16 000.В София постоянно идват млади семейства с деца. Основният проблем е при малките деца до 3 години, за яслите, но все още и за първа група тази година имаше недостиг", допълни столичният кмет.

"Темата „Строителство на детски градини“ е най-важната за мен. Строи се ударно според възможностите на града, не финансови, за мен финансовата тема се решава, но проблемът е с наличието на свободни терени, които да отговарят на съществуващите разпоредби.

Поисках да се променят правилата така, че да може да се използват терени с неправилна геометрия или по-малки терени, за да може да се строят нови градини.

При спазване на добрите условия за децата искаме да може да се измести отстоянието да бъде по-малко и това да позволи в детските градини да можем да ги изграждаме в единия край да има достатъчно пространство за площадки и в същото време да се увеличи броят на групите".

Всички възможности за строителство трябва да се използват, добави кметът.

"За повечето родители е много по-важно детето им да бъде в детска градина. Проблем е и с местата в частните детски градини и там няма места. В момента строием 10 детски градини, готови сме да започнем до дни още 2 и с тази подкрепа от държавата можем да започнем още 7. Ако се променят разпоредбите можем да напреднем".

До средата на този месец, до една две седмици, имаме готовност да започнем в „Манастирски ливади“ градина за 8 групи и тя би решила въпроса в този квартал до голяма степен.

Подготвяме откриването на две яслени групи. Районните кметове имат пълен картбланш от мен да предлагат решения. Не е въпросът в средствата, ще имаме подкрепата на държавата, допълни Фандъкова.

Във връзка с предстоящото спиране на водата в Студентски град в София заради ремонт, Фандъкова каза, че са успели да убедят Топлофикация да съкрати срока с 20 дни.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 закривай

    25 2 Отговор
    Даскалице, не разбра ли, че вирусът избягва мизерния ви градски транспорт, защото няма да оцелее в тия нечовешки условия.

    Коментиран от #7, #12, #33

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кандидатствайте

    12 0 Отговор
    За 60 % /40 % сигурна съм, че ще ви отпуснат помощта!
  • 4 Софянец

    1 7 Отговор
    Селчо,градския транспорт в София е с нови автобуси,тролеи,метро

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЪРП

    25 1 Отговор
    ЕЙЙЙ ЛЪЖЛИВА ПАСМИНА !!!!
    В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ, БИЛЕТИТЕ ЗА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ СА ВСЕ ОЩЕ НА КОЛОСАЛНИ СУМИ ОТ 1,50 ЛВ. И 1,60 ЛВ. ,КАТО ОТ МНОГО ВРЕМЕ НАСАМ ,ДОРИ ГОРИВОТО ИМ ЗА ЛИТЪР Е ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ЕВТИНО!!!
    ЕДИН ПЪТНИК, ЗА ДА ИЗМИНЕ 2,3 СПИРКИ ГО ТАКСУВАТ НАД ЛИТЪР ГОРИВО!!!!!!
    НАПРАВЕТЕ СИ СМЕТКАТА КАКВО ЗВЕРСКО МАРОДЕРСТВО НАД БЪЛГАРИТЕ Е ТОВА !????????!!!!!
  • 7 предложение

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "закривай":

    За кмет на голям град, трябва да се избира личност с подходяща професия, а не само по приоритетите партийна принадлежност и връзки !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Софийски,

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Софянец":

    Айде по-кротко,че цяла България ви издържаме за да ви съществува държавата софия.
    Успокой се,брой до 20 и дишай дълбоко.

    Коментиран от #26, #35

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А колко за загубите

    13 1 Отговор
    от Вашето присъствие, драга избранице на определен етнос ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БИЛЕТА ОТ 1,60

    10 0 Отговор
    Е незаконен колко се изговори и изписа! Колко години плащаме почти двойно сега имало загуби!
  • 18 Е как няма

    12 0 Отговор
    Да има загуби кото твоите избиратели се возят безплатно!
  • 19 ФАКТ

    16 0 Отговор
    Те загубите за транспорта са си факт и без вируса.Гласоподавателите с лилавите венци се возят гратис и никой не ги закача.Гарантирано от ГЕРБ !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тъй тъй...

    8 0 Отговор
    А за приходите десетки години може ли да поговорим или ще чупим нервно пръсти,а ? Или какво,всеки месец гр.транспорт в софия излиза на нулата ? Или приходите ги опукват веднага като например под формата на спортни болиди и луксозни яхтички закотвени по частни пристанища в Гърция. Да поговорим затова фъстъкова,к'во ще кажеш.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тъй тъй...

    1 0 Отговор
    А за приходите десетки години може ли да поговорим или ще чупим нервно пръсти,а ? Или какво,всеки месец гр.транспорт в софия излиза на нулата ? Или приходите ги опукват веднага като например под формата на спортни болиди и луксозни яхтички закотвени по частни пристанища в Гърция. Да поговорим затова фъстъкова,к'во ще кажеш.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вярвам

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Софийски,":

    Нали твойте съселяни и провинциалисти препълниха София. Политици влачат првинция също ! И ти, че се въртиш, въртиш па че побегнеш към столицата, влачейки със себеси роднини : чинко, чинка, учинайка, тетка си и още подобни !

    Коментиран от #38

  • 27 перде

    10 0 Отговор
    Простакесо,марш в самоков
  • 28 Кирил

    11 0 Отговор
    За да се спре безумния трафик и замърсяването,градския транспорт трябва да бъде безплатен.Престанете безумните кражби по белене турски поток Лукойл и т.н.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 гост

    6 0 Отговор
    След като стотици млади семейства идват от провинцията в София с децата си, си длъжна да им осигуриш и места в детските градини.Или да наложиш правила за предимство на тези,на които родителите им са софиянци.Или всяка строителна фирма на ДПС и ГЕРБ която строи бизнес сгради да бъде задължена да построи поне една детска градина бонус.Колкото до градският транспорт при цена от 1.60 лв билет при положение че сте на ток и газ е наглост да твърдиш,че си на загуба.Само с лъжи не става.Вечни непрестанни ремонти с цел ограбване на бюджета.Не ви ли е срам.На нас ни писна от вас.
  • 33 ееее

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "закривай":

    Каква наглост, няма я вече свръх печалбата и веднага "загуби". За сведение на самоковската личност по света преминават на безплатен градски транспорт, а в условия на продължителна пандемия се ограничава ползването му. Запомни драга Никога повече няма да имаш тия стотици милиони за крадене, е ако имаш с какво да запомниш. Най неадекватния кмет на всички времена на нашата над 1300 годишна история .
  • 34 Шопо

    6 0 Отговор
    Продължавай да возиш без пари тия от ,,Факултето,, ,,Орландоеци ,, и ,,Христо Ботев,, и ще заборчеете още...
  • 35 ееее

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Софийски,":

    Само до някъде е правилно "цяла България издържа София", първо всички пари и ресурси (човешки, финансови, данъчни, управленски ....) са концентрирани в София и горното твърдение е точно на обратно. Единствено с хранителните стоки е полу вярно, но при без препятствания внос само 20-30% от тях са български. Така че в латиноамериканския тип икономика центъра храни периферията и то не много добре.
  • 36 Фъндък моме

    5 1 Отговор
    направете билетчето за ГТ по 2 лева( по лесно за смятане) и абонам.карти по 60 лв на месец,и ще вържеш " сухото".Това че заради карантината хиляди закупили карти в края на Февруари- началотп на Март( аз и синовете сме от тях) ,изгоряха,- това е нищо нали? Претекст,че ГТ и метро се движели!? Е,те се движеха,но ние не бачкахме.Кой платен,кой неплатен,кой " доброзорно" напуснал сам! Но ти снесохме тримата 150 кинта.Или искаш да сме се возели,хей така- като лумпени.Да не загубим,нищо че виехте по ТВ да се самоизолираме!.Кой ще ръгне да пътува през Март- и къде да отива? Полудя,че милиони милки не влизат в джобето от " зоните" .
  • 37 гост

    0 0 Отговор
    Мале колко е остаряла Данчето..
  • 38 Ха ха ха ха ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Вярвам":

    Ей го бе,поредният ръсещ с кофите мозък за когото мисленето е тежък физически процес.Че е и на софийски ми пишеш.Труден ти е българския или какво ?
    Сигурно вече си и на кислороден апарат. Недей така.Спри да се раздаваш и си остави малко мозък и утре да наръсиш,че да има децата по какво да се пързалят и не забравяй да сложиш табела ,,ХЛЪЗГАВО".
    А относно напъните ти по мой адрес,спи спокойно.
    Няма шанс да побегна към столицата.
    Оставям това удоволствие изцяло на теб да си живееш в центъра на абсурдистан-софето заобиколен с чалгарска комплексарщина и примати от твоя вид.
  • 39 Чичо Стефчо

    3 0 Отговор
    Госпожо Фандъкова, по-правилно и по-вярно е да се каже, че софиянци спестиха 24 млн лв.
  • 40 aces high

    2 0 Отговор
    Даскалице,по-молко ще крадете и нещата ще са ОК.

    Коментиран от #44

  • 41 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    АКО НИЙНИТЕ ТАПАНАРИ - РЪКОВОДИТЕЛИ В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ СИ ВЪРШЕХА РАБОТАТА И БЯХА ПРОМЕНИЛИ РАЗПИСАНИЯТА В КРИЗАТА -ЗАГУБИТЕ ЩЯХА ДА СА 10 ПЪТИ ПО - МАЛКО !!! ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАКВО ЩЕШЕ ДА СЕСЛУЧИ СТЯХ В-" БЯЛА" ДЪРЖАВА !?
  • 42 АСЕН ИЛИЕВ

    0 1 Отговор
    УТРЕ САКСИИТЕ У ГОРНА БАНЯ НА ЧЕШМАТА, ДА, ГИ, НЕ-МА.
  • 43 БАЦЕТО-КОШМАРА НА...БСП

    0 1 Отговор
    ДРУГАРИ, НЕ СЕ НАПИНЯЙТЕ ТОЛКОВА....ЧЕ ДАНЧЕТО ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО РЕД ВИ БИЕ НА ИЗБОРИ В СОФИЯ....ЗАЕДНО С БАЦЕТО НАПРАВО ВИ РАЗНИЩВАТ.....
  • 44 БАЦЕТО-КОШМАРА НА...БСП

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "aces high":

    АМИ ОСЪДИ Я ЩОМ КРАДЕ.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове