Last news in Fakti

2 Юни, 2020 17:43 11 073 37

Адв. Гайдарски пред ФАКТИ: Тъжно е, че сме стигнали дотам да чакаме на Васил Божков

  • адв. стефан гайдарски-
  • васил божков-
  • артефакти-
  • прокуратура-
  • бобокови-
  • бойко борисов

За богатите хора в България е по-лесно и по-евтино да се договорят с властта, отколкото да ѝ бъдат опозиция, смята юристът

Адв. Гайдарски пред ФАКТИ: Тъжно е, че сме стигнали дотам да чакаме на Васил Божков - 1
Снимка: ФАКТИ

''Защо в обвиненията не присъства проблема с предметите с културно-историческа стойност: ''Струва ми се, че по отношение на артефактите, които притежава г-н Божков, а и във връзка с наказателните производства срещу него, отнемането на тези артефакти е по-скоро с медийна цел, отколкото с наказателно-процесуална. А и с назидателна цел. Както е с негови близки хора, така е и с най-близките му неодушевени предмети. Но тук има един друг сериозен проблем, че самият статут на тези вещи е заложен в Закона за културното наследство и в нормативните актове, свързани с неговото прилагане. Българското общество така и не получи отговор, след като така или иначе тези предмети, тези артефакти са под контрола на държавата, респективно Министерство на културата, нямаше никаква пречка контролът да бъде увеличен и затегнат, като например самите места, където те се помещават да бъдат запечатани под контрола на МВР и Министерство на културата. Никой не разбра каква беше причината да се изнасят'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Стефан Гайдарски.

''Няма никакъв спор, че г-н Божков е прав, че би могло да се достигне до такива поражения върху тези артефакти, които просто да не са същите, да нямат нищо общо със стойността, която са имали преди. Защото там изискванията за влажност, за температура, са толкова строги, че и минимално нарушаване на стандарта води до сериозни последици'', продължи адвокатът по темата с артефактите на Васил Божков.

Защо другите частни колекции в България може да съществуват, а тази на Васил Божков трябва да бъде отнета, запита водещата Маринкова своя гост, а той отговори така: '' Аз не съм останал с впечатление, че атаката срещу г-н Божков е концентрирана върху неговата колекция, тя е второстепенен елемент от големия сеир, който наблюдаваме.''

''На мен ми се струва важно да кажа на вашата аудитория, че разговорът около всички тези процеси, за съжаление много трудно може да бъде строго юридически, защото за съжаление няма спор за никого, че политическият елемент много сериозно присъства. Цялото поведение на субектите на този процес влече към политически разговор. Трябва да кажем, че въпреки всичко, което се случва в нашата държава, българските граждани пар екселанс са длъжни да дават в предварение едно уважение към органите на държавната власт, включително МВР и прокуратура. За голямо съжаление поведението на тези органи прави тази задача много трудна. Какво имам предвид? И по отношение на г-н Божков, вие виждате в рамките само на няколко месеца обвиненията набъбнаха до 18. Освен, че са най-тежките, са за деяния, които според прокуратурата са били извършвани във времена назад и свързани с такава публичност, че въпросът ''Защо сега'' е от изключително значение. Второ, медийната политика на прокуратурата също говори за една политизация, която пречи на наказателния процес. Цялата тази рамка буквално може да се наложи върху новия процес сега срещу Бобокови. Аз да ви кажа, като слушах на колегата пледоариите за мярката... много странна история, много странна история. Позволявам си да цитирам адв. Василев (б.р. защитникът на братя Бобокови), той буквално с иронично отношение се отнасяше към тримата прокурори, които си бяха разпредели обвиняемите. Никой не му възрази за това, че организирана престъпна група има, но какви престъпления извършва тази организирана престъпна група е един въпрос, който виси във въздуха. И на всичко отгоре, когато съдът се произнесе по мярката, започна с уточнението, че ситуацията е много на кантар, че няма яснота, че обвинението не е изяснено, това бяха първите думи на съда. От друга страна на зам.-министъра (б.р. освободеният зам.-министър на екологията Красимир Живков) защитникът, неговата основна теза беше, че прокуратурата е сбъркала зам.-министъра, защото той е от март месец компетентен и отговаря за деятелностите, които евентуално са нарушили закона в такава степен, че да повлекат наказателна отговорност'', коментира адв. Гайдарски активностите на прокуратурата в последните месеци.

И пак се връщам на началната си теза, юридическият разговор е мъртъв, няма полза от него, няма смисъл, защото става въпрос за едни политически процеси, които на всичко отгоре, много учудващо и смущаващо за мен, нито изострят сетивата на обществото да излезе в защита на тези обвиняеми като обществено мнение, нито се създава усещане, че прокуратурата става по-силна. Напротив, моето усещане, а и не само моето, е, че се наблюдава една припряност, една нервност, при всички положения липса на цялостна стратегия и цялостен план за действие. Това, което се опитаха в началото да въвлекат общественото мнение как справедливата държава въздава възмездие на богатите, които по неправомерен начин са си натрупали богатствата и бедните трябва да са щастливи от това стечение на обстоятелствата, много бързо се разби на пух и прах от собствените публични изявление на участниците в този процес. Живеем в едно безвремие, което не знам докъде ще доведе. Аз съм напълно убеден, че никога в съседни нам държави като Сърбия, Румъния, Гърция, Турция, Македония дори, това не би било търпяно'', добави юристът.

''Г-жа Стоянова (б.р. Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС. Вероятно в приказката си Васил Божков има предвид именно нея, определяйки я като ''Разбойничката, която прави данъчните закони'') е според мен абсолютно последователна в законодателните си инициативи, които миришат на некомпетентност, лобизъм и корупция от километри. Това е неин метод на работа. Единственият начин, по който компенсира тази своя законодателна деятелност е с наглост спрямо българското общество. Ако проследите законопроектите, които са пряко свързани с г-жа Менда Стоянова, законодателната деятелност на г-жа Стоянова може да се характеризира като скандал след скандал, без отстъпление от този метод на работа. В същата степен това важи и за г-н Горанов и според мен г-н Горанов много отдавна трябваше да напусне своя пост'', заяви още адвокатът.

''От друга страна, като граждани, много е тъжно да сме стигнали дотам да чакаме на един обвиняем богаташ да ни дава данни, за да си подава оставката финансовият министър. Аз мисля, че това е работа на опозицията'', вметна адв. Стефан Гайдарски.

''Аз съм убеден, че и на вас ви е направило впечатление, че всички известни задържани и обвиняеми от последните месеци, факт е, че това са лица, за които беше немислимо да има обвинение преди няколко години, но това нищо не промени, тъкмо напротив. Всеки един от тях през годините е бил приятел, познат с г-н Борисов. Нито един от тях до този момент няма никакви претенции към г-н Борисов и към правителството'', отбеляза той.

Според адв. Гайдарски до едно време се търпи арест от такива популярни бизнесмени, но търпението е придружено с очакване за договорка с държавните органи.

Той изрази теза, че за богатите хора в България е по-лесно и по-евтино да се договорят с властта, отколкото да ѝ бъдат опозиция.

Може ли Борисов да оцелее политически, запита водещата адв. Гайдарски, а той ѝ отговори така: ''Трудно ми е да се превръщам в Касандра. Надявам се да не оцелее, т.е. надявам се в един момент да понесе отговорност. Това ми се струва нормално и логично.''

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    85 8 Отговор
    Божков съдра шайката !!Бързо да строят затвор с пет звезди ,защото много години ще го ползват !
  • 2 Иво

    80 4 Отговор
    В България нищо не се е променило, само имената са други!
  • 3 1234

    95 6 Отговор
    В правова държава досега ще да тече разследване , а тук все едно нищо не се е случило
  • 4 Дам

    96 4 Отговор
    България е напълно деградирала. Жалка история!

    Коментиран от #28

  • 5 Лекар БГ

    56 8 Отговор
    В казаното иде реч за "общество,институции,министерства,законодателни органи".
    На практика,у нас,такива неща НЯМА.
    "Законите",приемани под вещото рУководство на Г-жа Менда и Барни са....за НЯКОГО,поръчкови и лобистки.Общество...сорка,драги съотечественици-ние сме жалка карикатура на такова.
    "Министерство"-нЕма такова понятие.Има една върховна воля,на Един Човек,който се разпорежда.А и си позволява епитети и определения,държание и поведение,недопустимо за всякакви европейски,та даже и балкански стандарти,за политически лидер и държавен управник.
  • 6 Ще видим кой кого

    75 6 Отговор
    Ей, на Божков му писна да хрантути ненаситната пасмина, та сега ревнаха като бесни, но дочух, че Кьовеши му е предложила пълен имунитет срещу разкрития за по–висшите кръгове.

    Коментиран от #34

  • 7 Жоро

    67 6 Отговор
    Така милицията и прокурорчетата окрадоха картините на Цветан Василев.Но тука в бойколандия е така.Всичко е мафия и батлак
  • 8 Сезам

    54 4 Отговор
    Е чакахме Сретан ,нещо зацикли а дано Черепа свърши работа
  • 9 Селяндур

    12 15 Отговор
    Как се правят пари в БГ? Трябват ли търкачи на лотарийни билети? :-)
  • 10 Р. Овч.

    6 51 Отговор
    БКП чакаше на този бошкоф, но още един олигарх финансиращ бкп е в изолация, така че кака ви корнела ще ви видо сметката. ГЕРБ ще спечелят и парламентарни и президентски избори. Кръгом и бегом към москва, комуняги.

    Коментиран от #20

  • 11 Буда

    52 3 Отговор
    Чудесна статия ! Браво Факти ! Истината за сикаджията и шайката е показана навсякъде на сто процента ! Вижда се че болшинството от българите разбират термина държава-мафия и знаят кои криминални субекти от прехода участвуват в схемата !
  • 12 У бре

    12 11 Отговор
    Почнат ли адвокатите да реват за човешки права и демокрация,значи платежоспособните ни олигарси намаляват :-)))
    Трудовата борса зове!!!
  • 13 Кой68

    5 15 Отговор
    От човек организирал и участвал в далавери,корупционни практики и може да се каже иманярство на такъв човек разчиташ "адвокате"! Няма да те наеме да му защитаваш интереса......
  • 14 Трикстер

    20 2 Отговор
    Правова държава, законност, справедливост, прозрачност...... термини, които са непознати за нашите географски ширини и на първо място е корупцията по високите етажи. Оправия няма!
  • 15 1234568

    16 4 Отговор
    Божков - премиер !
  • 16 dorko

    15 2 Отговор
    С ХУНТАТА ДОГОВАРЯНЕТО Е ЯСНО,ПЛАЩАНЕ В БРОЙ , ПРАЗНИ ОБЕЩАНИЯ,ГОЛИ НАДЕЖДИ И ДО...СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ!ПАРИ В БРОЙ И НА ВРЕМЕ ЗА ВЛАСТТА!
  • 17 Лол

    5 13 Отговор
    Трагедия България.Да ви имам националния герой,па и него не го е срам да се изявява като жертва.Идва един момент при мафиозите, когато им казват "това беше,братле",и се радвай на живота и на търси гарез,щото другия изход е летален.Приказки от 1001 нощ никой не го вълнуват.Това беше,братле!Бъди жив и здрав!
  • 18 Лол

    4 16 Отговор
    Божката наредил половин България и сега се прави на Свети Петър.Споко бе,пич.Такъв е живота.Като яде кюфтетата не рева?

    Коментиран от #24

  • 19 Гост

    7 14 Отговор
    До кога ще ни занимавате с този престъпник?

    Коментиран от #23, #31

  • 20 898

    4 14 Отговор

    До коментар #10 от "Р. Овч.":

    Може,ще видим какво ще ви кажат от Конард Аденауер! Разпускане на ГЕРБ с началник Баце и нов проект с безмозъчния анцунг с големите уши от ВИФ! А Москва можеш да си я посетиш и сам!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Де Факто

    12 1 Отговор
    Адв. Гайдарски, и това е нещо.По-добре да ни помогне, дори и дявола, отколкото никой.
  • 23 Къща в БарЦелона

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    За кой от ЛОЕНИТЕ КРАДЛИВИ ТОПКИ говориш?
  • 24 НАРОДЪТ

    3 9 Отговор

    До коментар #18 от "Лол":

    Ама само да ти "припомня", че Черепа яде кюфтетата на една трапеза с ПРАСЕТАТА.
  • 25 Хубаво,ама

    11 1 Отговор
    дали Божков в сегашната ситуация може да направи нещо.Всички му вярваме,но ще има ли сили?
  • 26 Соло

    12 1 Отговор
    Р.Овч.Какво Американците ли ще ни оправят Те освен да разбутват държави да се бият помежду си за да ги завербуват с остарялото си оръжие са омрели от глад Само търсят някоойя брънка и распалват оганя Знаете ли случая с завербуванйя пилот да отвлече Боинг разглобяват го и оште не могат да го осъваршенстват Руснака в въооражаването няма кой да го бие Што се касае до партйя никога няма да има развитие докато гласувате за бандити А може би си остроен от тях?????

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 оня

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дам":

    Прав си, защото народа спи:))
  • 29 Браво Божков !

    12 1 Отговор
    Клупът се затяга около дебелия врат ! Ще се намери ли кой да ритне стола !
  • 30 оня

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Соло":

    Неграмотен си, но си прав:))
  • 31 Справедлив

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Нека да има малко разнообразие ,то всеки ден ни занимават с другите престъпници-от правителството!
  • 32 неутрален

    10 0 Отговор
    коментара за менда е верен, хареса ми, тая лобистка е противна, но няма кой да я изхвърли от софрата !!!
  • 33 Умно село

    4 0 Отговор
    Власт, алчнос, завист
    Всичко това е присъщо за нашите , дето се пишат управители на територията в която живуркаме по "европейски".
    Алчните хора… Те са винаги ненаситни и винаги се нуждаят от нови приходи.
    Тези хора могат само да се оприличат с едни много дразнащи животинки ВЪШКИ И КЪРЛЕЖИ, които ако не ги третираш навреме си обречен.
  • 34 Ново

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ще видим кой кого":

    Свободно влизане в румънския затвор кефти български кефти румънски затвор нали му е прияталка
  • 35 Адвокат иманяр

    0 1 Отговор
    Щом защитава пласьораси явно защитава престъпниците как ще се оправим незнам за пари ще продаде маика си
  • 36 МОНИТОРИНГА

    0 0 Отговор
    може да даде бързи резултати. Арестуват веднага Горанов, Менда и Бойко, ОСЪЖДАТ ГИ ЗА КОРУПЦИЯ и всичко си идва на място. Брюксел е доволен - осъдени са хора с много власт. Народа също - гледа сеир. Е, няма ги 700 милиона, но конфискуват милиардите на Т, блока на чайното растение и т.н.
  • 37 МОНИТОРИНГА

    0 0 Отговор
    може да даде бързи резултати. Арестуват веднага Горанов, Менда и Бойко, ОСЪЖДАТ ГИ ЗА КОРУПЦИЯ и всичко си идва на място. Брюксел е доволен - осъдени са хора с много власт. Народа също - гледа сеир. Е, няма ги 700 милиона, но конфискуват милиардите на Т, блока на чайното растение и т.н.