Last news in Fakti

2 Юни, 2020 20:30 10 664 40

Огромен шанс. Но България ще го пропилее

  • българия-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • икономика-
  • пандемия-
  • владислав горанов

Страната ни получава възможност: да се сдобие с милиарди, с които да се промени, да стане много по-добро място за живеене

Огромен шанс. Но България ще го пропилее - 1
Снимка: БГНЕС

България получава огромен шанс: да се сдобие с милиарди, с които да се промени, да стане много по-добро място за живеене. Но по всичко изглежда, че това няма да се случи. Ето защо:

На кризата, породена от пандемията, Брюксел иска да отговори с много пари. И с идеята възстановяването на икономиката да върви ръка за ръка с нейната трансформация. По всеобща оценка, предложението на ЕК е огромен шанс и за Съюза, и за отделните страни-членки, включително за България. Не само заради огромното си парично изражение, но и заради изискването възстановяването от кризата да бъде придружено с мерки за едновременна икономическа, институционална и обществена трансформация и модернизация.

Тези мерки трябва да са в няколко приоритетни посоки: „зелена“ икономика, цифровизация, инвестиции в образование, здравеопазване, социална закрила, научни изследвания. А отпускането на съответните суми да бъде обвързано с изпълнението на две основни условия: държавите да се ангажират със свои национални планове за възстановяване и модернизация (съобразени със споменатите приоритети) и да гарантират строго спазване на принципа за върховенство на закона.

Къде е България

Сега въпросът е ще успее ли България да се възползва от огромния шанс: не просто да преодолее икономическите последствия от кризата и да се върне към предкризисното състояние, а да се модернизира и постигне далеч по-бързи темпове на растеж. Краткият отговор на този въпрос гласи: не.

Първо, защото България не е готова да отговори на посочените по-горе условия. Да, тя със сигурност има достатъчно просветени умове, които да изготвят не формален, а перспективен и изпълним национален план за модернизация (какъвто към настоящия момент няма). Но тези хора не са (и няма никакви изгледи да попаднат) в политиката, която решително не притежава нужния капацитет.

Представете си например как партиите, наводнили днешния парламент с екземпляри, които умуват, гласуват и се карат за откровени глупости и далавери, биха изготвили такъв план. Замислете се: има ли поне един проблем на обществото, който тези хора да са решили? Или поне една област на живота, която да не са забатачили? Ето и конкретни примери (по европейските приоритети). Може ли да се разчита за „зеления“ преход на хора, които въпреки наличните революционни технологични решения са се вторачили в спасяването на неспасяеми допотопни ТЕЦ-ове и в катастрофално безсмислен и корупционен проект като АЕЦ „Белене“? Каква цифровизация да очакваме от тези, които вече изхарчиха стотици милиони за целта без (почти) никакъв резултат? За „реформите“ им в здравеопазването и образованието да не говорим.

Виж, ако става дума да се измисли и приложи схема за „усвояване“ на публични средства от „наши“ хора, те ще се справят блестящо. В пълен съпорт на такива схеми са впрегнати и всички държавни институции, включително онези, които би трябвало да гарантират върховенството на закона.

И с милиарди, и без милиарди

Тъй че да обобщим: ако предлаганите от ЕК условия бъдат стриктно наложени, а плащанията бъдат наистина обвързани с тяхното изпълнение, България едва ли ще може да разчита на милиардите, за които мнозина вече „точат зъби“. Тук идва и вторият аргумент: много съмнително е дали в днешния си вид ЕС е в състояние да наложи тези условия, след което да изисква и контролира тяхното изпълнение. А не тактично да си затваря очите.

Тъй че милиардите може и да дойдат. Но и с тях, и без тях крайният ефект ще е един и същ: България едва ли ще успее да се възползва от предоставения ѝ огромен шанс да направи качествен скок в развитието си. Ако, разбира се, целта не е просто пак да се получат и изхарчат едни пари.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoV TV

    109 8 Отговор
    Няма смисъл от милиарди защото ще ги изхарчат олигарси и политико обвързани хора! :(
  • 2 Лекар БГ

    95 9 Отговор
    От сега се досещам къде точно ще потънат милиардите. Отврат.Нагло.Много тъжно.
    Добра статия.
  • 3 Кой68

    30 7 Отговор
    Всяко едно "управление"се кланя и подкрепя от определени държави отвън според интереса?Откакто в България е "демокрация" това е САЩ и сега патерицата EU.........
  • 4 Бачо Буби

    55 7 Отговор
    Лелееее, ще има къщи за моята любима в САЩ, Южна Америка, Австралия или Нова Зеландия!!!! За щерката и внучетата, за мен и голяма охрана, което ще мин трябва след като ме изритат от България!
  • 5 РЪМПЕЗИ

    37 6 Отговор
    ЗА ДА СПЕЧЕЛИШ НЕЩО ЗА НАРОДА СИ , ПЪРВОТО ПРАВИЛО Е ДА УМЕЕШ ДА ОБЕЖДАВАШ...ЗА ТОВА СЕ ИЗИСКВА НАЧЕТЕНОСТ, ИНТЕЛИГЕНТНОСТ И ПРОЗОРЛИВОСТ...С ЕДНА КНИГА НЯМА КАК ДА СТАНЕ...ЖАЛКО..
  • 6 Гледам по новините

    44 6 Отговор
    Бойко инспектира някакво свлачище и се изтънпоса “това ще струва най-малко 10 млн” 🙊

    Коментиран от #10

  • 7 розово

    47 5 Отговор
    Колкото и милиарди да дойдат ще си останем най бедната нация в ЕС.А защо мисля че всеки знае.
  • 8 антрашпиц

    40 8 Отговор
    Амчи то икономика няма, ами да се усвояват едни милиарди от наште хора,а пък тъпаците да гласуват за ТЕЗИ,щото нямало кой да ги замести.Що за народ ве братче,700-800-1000лв за по 12-14 часа работа и със заеми и са кефи и щрака с пръсти у дома на чалгата с ракия в ръка!?Безценно...
  • 9 Съгласен

    62 7 Отговор
    От както сме в Европейския съюз, ГЕРБ е единствената партия, която е управлявала и никоя друга партия преди нея , не е имала достъп до толкова милиарди. Ако бяха хора, работещи за развитието на държавата, до сега да сме на ниво Словения, Чехия или поне Словакия.
  • 10 нашия

    29 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гледам по новините":

    значи направи сметка на рестото -под масата
  • 11 Мим

    30 5 Отговор
    Ами сега е момента да построим Белене..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 jorj

    12 44 Отговор
    Кажете че, 95 % от краденото отиват в Кремъл, там е проблема!!!! Не пророкува те, защото нещата макар и трудно се променят и затова ревете!!!!!
  • 14 Behemoth

    23 1 Отговор
    Парите вече са разпределени!
  • 15 Повърхностна и глуповата статия

    10 49 Отговор
    Доста повърхностна бих казал глуповата статия явно писана от човек който не разбира за какво пише. Без никакви аргументи доказателства и статистика. ГЕРБ са докали че знаят как да усвояватЕвропейски пари. Ако БСП са на власт със сигурност България няма да получи нищо защото ЕС веднага ще им спре кранчето за да не крадат. Ставало е не веднъж.

    Коментиран от #16

  • 16 Behemoth

    33 2 Отговор

    До коментар #15 от "Повърхностна и глуповата статия":

    Гербераски усвоителю явно четеш без разбиране...идеята на статията е че парите няма да бъдат използвани за да направят конкурентна и модерна икономика а ще бъдат УСВОЕНИ от живеещи без разбиране глупаци като тебе...
  • 17 Нашенец

    37 1 Отговор
    Колкото и пари да бъдат дадени на България, те винаги ще бъдат преразпределяни само на наши хора. Никога нивото на стандарта за обикновените хора няма да се промени към по-добро, колкото и усилия да полагат. Дори и залежи от злато да намерят, дори и нефт да бликне от морето, нищо няма да остане за обществото, всичко ще бъде прибрано от малка група държащи всичко в ръцете си.

    Коментиран от #19, #37

  • 18 Стамат

    29 4 Отговор
    И скрития троянски кон в поредната пропагандна статия - АЕЦ Белене бил катастрофално безсмислен и корупционен проект. Абе вие ли толераст и плъхове ще определяте дали нова атомна електроцентрала в България е катастрофално безсмислен и корупционен проект? Вие от арабска република Германия ли ще определяте от какви проекти има нужда България? Колко са атомните електроцентрали в Германия, Франция, Великобритания и т. н. А ние умние да купуваме американски скъп ток или турците ще ни продават като си направят тяхната АЕЦ до границата ни.

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 А бе

    19 2 Отговор
    Защо Дойче Веле толкова се вълнува от съдбата на България? Или се вълнува от милиардите? Нито времето е онова,нито Дойче Веле!!!
  • 21 цецо апартамента

    25 4 Отговор
    Колкото и да даде брюксел,всичко отива в джоба на тиквата и неговите господари от дпс.
  • 22 HohoBoho

    8 5 Отговор

    До коментар #18 от "Стамат":

    Стамате, каква АЕЦ "Белене" ти се привижда.
    От 40 г. харчим милиарди пари за нея.
    Къде е тази централа?

    Коментиран от #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Анализаторр

    16 1 Отговор
    Виждам в бъдещето много инфраструктурни проекти и едни пари усвоени от приближени фирми ;)
  • 26 ха ха ха

    7 1 Отговор
    Мерси много, задръжте си миризливите пари... дебелия никога няма да може да прокара пъкления ви план в България!!!
  • 27 ха ха ха

    9 0 Отговор
    „зелена“ икономика - ФАЛШ, цифровизация - ЧИПИЗАЦИЯ, инвестиции в образование-УЧЕТЕ ВКЪЩИ, здравеопазване-ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ, социална закрила-ЕЛЕКТРОННИ ПАРИ, научни изследвания-МАЙКО МИЛА.

    Я МАРШ!!!
  • 28 Леле Мале

    11 1 Отговор
    Рабфагаджиите, калинките и борчетата ли ще оправят нещата..... 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 29 Така е, но....

    12 0 Отговор
    КОЯ, ВСЪЩНОСТ, Е ПРИЧИНАТА? ТЯ Е, ЧЕ В АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ПАРТИИ ВЛИЗАТ ХОРА, ЖЕЛАЕЩИ ПРОСПЕРИТЕТ ЗА СЕБЕ СИ ПРЕДИ ВСИЧКИ ДРУГИ. ТОЕСТ- ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВАТ УМНИ И МОЖЕЩИ ХОРА, НО ТАКИВА НЯМА В ПАРТИИТЕ. ЛОШОТО Е, ЧЕ НИЩО ДРУГО НЕ Е ИЗМИСЛЕНО ЗАСЕГА КАТО КАК ДА СЕ ИЗБИРАТ ТЕЗИ НОРМАЛНИ ХОРА.
  • 30 ИСТИНАТА

    17 0 Отговор
    СПЕШНО, НЕЗАБАВНО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО, ПЪЛНА РЕВИЗИЯ на "държавата" ни, МАШИННО/ЕЛЕКТРОННО/ГЛАСУВАНЕ и НОВИ ИЗБОРИ! Да го направим БЪЛГАРИ!! Да ПОМОГНЕМ на България!!! НАРОДЕ????
  • 31 Next

    9 0 Отговор
    Нашите политически лумпени ни суджук яли ни на суджук мирисали.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Антикомунист

    1 10 Отговор
    Дойче веле да не плачат на чужд гроб защото България става все по добро място за спокоен живот за разлика от Германия.
  • 35 Кмет от село

    10 0 Отговор
    Те Германците трябва да изпратят кметовете от селата си да направят един парламент в България за да оправят нещата. Вече ни е вродено да се докопаме до големите пари и да ги присвояваме а за планът за излизане от кризата и развитието на икономиката да не е като да си построи хотел в Слънчев брят. Тряа опит акъл не алчност и неразбирателство като нашите 240 лица пред света и народа
  • 36 Не думай

    11 1 Отговор
    Кьовеши ги почва от септември, затова няма желаещи за милярди.😁😁😁
  • 37 Интелигентен

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Нашенец":

    Така е нашенец,това е истината,съгласен съм.Но..........с един всеобщ национален БУНТ- РЕВОЛЮЦИЯ,всички проблеми ще се урегулират и държавата ще се съвземе и ще се свести.Само този е начинът---ДА Я БЪДЕ.
  • 38 Анонимен

    4 0 Отговор
    30 години нищо, само за ваши. Без реформи, без конкуренция не чакай или 0. Грешка човешка. Важно е, че българите са уважавани на запад. Ще минат години, вируси и скоро бг няма да я бъде. Икономически и политически вируси хохо
  • 39 ясно

    2 0 Отговор
    да се гепи с ръкавици...!Лява ръка,десен джоб....
  • 40 на снимката

    2 0 Отговор
    главния куек,как се ослушва .....