Last news in Fakti

30 Май, 2020 17:11 20 683 15

Огромна изненада изплува от дъното на Аралско море

  • останки-
  • селище-
  • открития-
  • находка-
  • аралско море-
  • езеро

Археолози смятат, че са на път да открият цяла нова цивилизация

Огромна изненада изплува от дъното на Аралско море - 1
Снимки: Shutterstock

През миналия век Аралско море беше четвъртото по големина езеро в света. Днес на мястото на големия солен водоем е останала почти напълно пресъхнала яма, пише pochivka.blitz.bg.

От една страна това е една голяма загуба и сигнал за екологична катастрофа. От друга страна, според учените морето все още има шансове да оцелее, тъй като се увеличава активността на притоците, които се вливат в него.

Поради отдръпването на водите в езерото беше направено невероятно откритие. На дъното започнаха да изникват остатъци от наводнени селища, съществували вероятно през 13-14-и век.

Огромна изненада изплува от дъното на Аралско море

Изследователите наричат случилото се с Аралско море „едно от най-големите бедствия в историята“. Почти неусетно водоемът е изгубил почти 75% от обема си до началото на 21-и век, а днес на дъното му е останала по-малко от 10% от водата.

Според учените, виновни за това са хора, които имат големи икономически интереси. В езерото се вливат основно реките Амударя и Сърдаря. Техните води, обаче, се отклоняват в голямата си част за напояване на памучни плантации. Земята около него пък е обработена с пестициди, които след това се изливат в морето. Те са открити под формата на токсични соли на дъното на езерото.

Огромна изненада изплува от дъното на Аралско море

Милиарди тонове отровен прах покриват площ от над 2,6 млн. хектара. И при най-лекия полъх на вятъра той се вдига нагоре и изминава дълги разстояния. Прашните бури, които са по-характерни за пустинята, не са рядкост в Аралско море.

Бившето езеро някога е било наречено Аралкум, но днес представлява просто две големи локви – едната на територията на Казахстан, а другата в Узбекистан. Заради малкия обем на водата учените успяха да открият на дъното останките на древно селище, най-вероятно малък град.

Находката веднага беше наречена „Аралската Атлантида“.

Първите признаци, че на дъното на езерото е имало селище, са открити през 2001 година. Руините, показващи се над водата, бяха забелязани от жителите на аула Каратен близо до остров Барсакелмес. Те разказали за видяното пред местните власти, след което започнали археологически разкопки.

Площта на наводнения град е около 6 хектара. По останките от керамика, открити по улиците, става ясно, че селището е съществувало през 13—14-и век.

До него са открити два каменни мавзолея. Всички сгради са били обилно покрити с пясък и сол, но в същото време са запазени изненадващо добре, като се има предвид, че са стояли под вода няколко века.

Огромна изненада изплува от дъното на Аралско море

Първите откриватели на „Аралската Атлантида“ – жителите на село Каратен, твърдят, че са видели още две селища на дъното на езерото. Затова е напълно възможно да става дума за съществуването на цяла древна култура, чието разгадаване тепърва предстои да бъде извършено от учените.

Експертите са убедени, че Аралско море се е образувало преди около 20 000 години и по всички личи, че и преди то е пресъхвало напълно, което дало възможност на хората да построят град на дъното. Когато езерото отново се е напълнило, селището се е наводнило и всичко е останало под вода.

На базата на археологическите разкопки се предполага, че жителите на древните селища са се занимавали главно с отглеждане на ориз, докато съседите им били скотовъди. Фермерите от Арал трупали огромни складове от брашно и зърно и активно търгували с хората около тях. Те доставяли стоката си по Пътя на коприната.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега като го разкопаят

    49 16 Отговор
    това селище! Може и да се покаже и ракетата с полумесеца отгоре, и четирите тонколони SONY(пълни с тиня), през които е виел един брадат като заклано прасе!
  • 2 извод

    26 1 Отговор
    Значи колиматът се е променил няколко пъти и езерото е заляло селищата , след няколкостотин години може да стане по-голямо
  • 3 Ххх

    18 9 Отговор
    Ако си търсите място до езеро, където цените са наистина достъпни, можете за малко пари да намерите вила на брега на красивото езеро Карачай в Русия.
    Езерото Карачай, което се намира в югозападния район на Русия, Челябинск, в близост до границата с Казахстан, е разположено до завода "Маяк", един от най-големите ядрени обекти
    Но бъдете внимателни, през 1990 г. е било достатъчно само едночасово стоене на брега на това езеро, за да бъдете заразени с доза от около 600 рентгена. А това е напълно достатъчно да ви убие.
    Езерото Карачай в Русия е най-опасното място на планетатa. Но това ни най-малко да не ви учудва, защото езерото служи като склaд за ядрени отпадъци на един от най-големите руски заводи за производство на ядрено оръжие.
    Построен през четиридесетте години, след като руснаците преместили производството на оръжие на изток с цел да избегнат нацистката инвазия, "Маяк" е един от най-важните заводи за ядрено оръжие, който цели 45 години е бил напълно недостъпен за чужденците.
    След като президентът Борис Елцин подписал указ през 1992 година, с който отворил областта за учените от Запада, те получили достъп и незабавно обявили мястото за най-замърсеното на планетата Земя. За времето, в което заводът е работил в тайна, ядрените инженери в "Маяк" са били принудени да се борят с множество аварии на ядрените реактори, а радиоактивните отпадъци изхвърляли в езерото. Езерото се превърнало в коктейл от радиоактивни елементи, сред които и бавноразпадащите с

    Коментиран от #12

  • 4 1234578

    29 4 Отговор
    Щом под водата има селища от 13-14 век. Това означава, че тогава там не е имало езеро, а е било суша. Т.е. преди 600 г. също е имало „екологична катастрофа“ като днешната в онзи регион.

    Учени и журналисти с много лека ръка слагат етикети „екологична катастрофа“ и „въглеродно замърсяване“. Въглищата замърсявали, а нефта и природният газ били „чисто“ горово. Това може да го каже само някой, който има двойка по химия. Забраняваме използването на въглищата, но не забраняваме използването на природен газ и на нефта. На мен това ми мирише на КОРУПЦИЯ и политически "допинг" на газовия бизнес за сметка на въгледобива.

    Коментиран от #5

  • 5 миньор Перник

    9 6 Отговор

    До коментар #4 от "1234578":

    Не разбрах, там до езерото има ли въглища?

    Коментиран от #15

  • 6 Рошко

    5 7 Отговор
    Аз пък не разбрах какво е това езеро аралско море, утр да не се окаже че е и океан

    Коментиран от #10

  • 7 Карачай или черенчай няма значение

    13 4 Отговор
    Селщата са били български от преди 20 000 хил год.

    Коментиран от #9

  • 8 А ве кво стана с Рошко ?

    1 0 Отговор
    Вече не пише коментари
  • 9 Хрис

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Карачай или черенчай няма значение":

    Пич, чай на тюркски означава неголяма река, Карачай ще рече Черна река.

    Коментиран от #11

  • 10 Мичмана

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    То и Каспийско море е езеро, ама си му викат море. А пък едно време (в началото на 70-те години) к'ви големи рибци имаше в него и едни такива, сами се нижеха на харпуна.

    Коментиран от #14

  • 11 ти си

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хрис":

    по-голем пич, ти си най-големия пич.
  • 12 узбек

    14 12 Отговор

    До коментар #3 от "Ххх":

    Идеално място за ваканционно селище за руснаците и русофилите,вместо да си купуват вили в България.Могат да се къпят в езерото и никой няма да ги закача.
  • 13 До всички

    5 2 Отговор
    Четете История, говеда невежи !
  • 14 Голям Слон

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мичмана":

    Риба там колкото искаш :-)
  • 15 НЕ НЯМА

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "миньор Перник":

    ИМА САМО КЮМЮР.