Last news in Fakti

1 Юни, 2020 05:50 3 440 5

За майките: Как да предотвратите ежедневния бърнаут

  • aleteia-
  • бърнаут-
  • религия-
  • майка-
  • свободно време-
  • жени-
  • молитва-
  • деца

Всяка една майка трябва да отделя време за себе си

За майките: Как да предотвратите ежедневния бърнаут - 1
Снимка: Shutterstock

Трудно е да се отпуснеш, когато целият ден е предварително планиран до минути – особено за майките, които нямат никакво свободно време за себе си. Ако обаче те не си позволят глътка въздух, физическата и психическата умора се натрупват. Умората постепенно се превръща в изтощение, а то – в бърнаут, пише Aleteia.org.

„Да си вземеш почивка не е лукс – това е необходимо за равновесието на майката и съответно семейството. Ако майката е спокойна, то това се усеща в цялото семейство”, разказва професионалният консултант Клаудия Арсеналтс. Спирането за няколко минути на ден за глътка въздух помага на майките да си върнат самообладанието и да продължат по-лесно ежедневните задачи.

Малките удоволствия на деня

Отделянето на момент за себе си може да е от изключително значение за майката, дори моментът да е кратък. Това ще ѝ позволи да си отдъхне за малко, да преосмисли на свежа глава приоритетите си, и да продължи после деня в по-добро настроение. Много жени отговарят „Нямам време”, но това може да създаде порочен цикъл. Колкото повече стрес има в живота си един човек, толкова е по-трудно да спре с този ритъм. А когато настъпи редовно изтощение, има риск от изпадане в депресия, особено при по-младите майки. Едно или две малки удоволствия на ден могат да имат огромни ползи. Един час, отделен за себе си – било то за молитва, четене на книга или просто почивка – ще даде нови сили на майката. Много е важно в този период телефонът да е изключен. Усамотеното пиене на кафе или чай също може да „зареди батериите” на човек. Планирайте и поне веднъж седмично едно забавно мероприятие – това може да е излизане с приятели, фитнес или рисуване на картина.

Какво ще кажете за духовна пауза?

Най-важното нещо за една жена е да постави личните си граници, или иначе казано да намери малко време само за себе си. Една почивка може да бъде социална, артистична, спортна, но също и духовна. Религиозни майки споделят, че намирането на време за молитва би се отразило много положително на майките с деца. Молейки се, те виждат всички положителни страни на детето, за което се притесняват, а след молитвата имат в себе си усещане за мир и спокойствие. Дори да са кратки, молитвите могат да въздействат много положително, стига да имате изграден навик за тях. Отделяйте по няколко минути на ден, и ще си върнете увереността, от която се нуждаете.

Погрешно чувство на вина

Майка признава, че ако отделя време за себе си, не може да спре да се чувства виновна. Смята, че не си е свършила работата. Това мислене обаче е погрешно. Ако една майка е тотално изтощена и уморена, тя не може да е пълноценна спрямо децата и съпруга си. Поради това тя трябва да намира време за себе си всеки ден, и това не трябва да се възприема като вина. С помощта на Господ, майките могат да стигнат далеч и да водят щастлив живот.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо🙄

    12 3 Отговор
    Ко туй бърнаут

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кокорчо🙄":

    И аз точно това щях да попитам авторът! А 24-ти май беше едва преди седмица! Без думи!
  • 3 серсемин

    6 0 Отговор
    бърнаут--изпушил;изтрещял
  • 4 Оооо

    4 1 Отговор
    Писна ми вече от начетени хора! Амчи ний простаците ко да прайм кат не разбрахме за ко иде реч. Толкова ли няма дума в нашия хубав и изразителен БЪЛГАРСКИ ЕЗИК? Има разбира се, ама така е по престижно...... в очите на слепите!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.