3 Април, 2020 08:03 6 146 36

Българските политици се ослушват

  • българия-
  • политици-
  • пари-
  • коронавирус-
  • заплати

Висши политици от цял свят даряват заплатите си, но българските им колеги не ги следват

Българските политици се ослушват - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Пандемията от коронавируса предизвика вълна от дарения сред световните политически лидери. През последната седмица много от тях - президенти, председатели на парламенти, премиери и министри, решиха да се включат в борбата с COVID-19 като дарят заплатите си. За момента българските политици се въздържат от такава, явно крайна според тях мярка. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, заяви, че новите заплати на депутатите няма да бъдат замразени, тъй като това би било популизъм. Единствено от АБВ се чу призив за „ограничаване на месечните възнаграждения на президента, народните представители, министрите и техните политически кабинети до 1000 лева до края на извънредното положение”. Дали това въобще ще се случи е съвсем друг въпрос.

И докато българските политици решат дали да омекотят поне малко удара от икономическите последствия в следствие на пандемията, техните колеги от други държави вече дариха заплатите си.

Президентите на САЩ, Турция, Азербайджан и редица други държави, заявиха, че даряват месечните си възнаграждения в борба с коронавируса.

Инициатор на световната акция беше Сингапур. Още на 28 февруари, за да „демонстрират солидарност с гражданите на страната” президентът, премиерът и членовете на кабинета, се отказаха от една месечна заплата. Постъпката впечатлява с факта, че министрите в Сингапур получават една от най-високите заплати в света – близо 60 000 EUR на месец. Буквално няколко часа след обявяване на това решение, подобно взеха и лидерите на Хонг Конг, които също пожертваха по една месечна заплата за борба с коронавируса.

Сред първите в света, решили да дарят заплатата си, беше и президентът Доналд Тръмп. В началото на март той преведе по сметка на министерството на здравеопазването и социалната политика 100 000 USD от месечните си приходи.

Примерът му беше последвана от президента на Азербайджан Алхам Алиев. На 21 март той прехвърли на създадения Фонд за борба с вируса почти 100 000 EUR. На 30 април и президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу преведе на кризисния фонд две свои месечни заплати. Примерът ѝ беше последван и от премиера на южната ни съседка Кириакос Мицотакис, който призова депутатите също да жертват две свои месечни заплати. Той подчерта, че „политическите страни трябва да са предводители на солидарността“. Аналогичен ход предприеха и в Естония и Албания. Кметът на Талин реши да се откаже от индексация на заплатата, а албанският премиер за неопределен срок намали наполовина своята и на заместниците си заплата.

Инициативата все още не е реализирана в Украйна, но е на етап обсъждане. Инициативата дори се обмисля да бъде оформена законодателно. Премиерът на страната Украйна Денис Шмигал призова чиновниците да „затегнат коланите“ и наполовина на орежат заплатите си до края на 2020 г. Ако мярката бъде гласувана в държавния бюджет, то тя ще засегне депутатите, министрите, ръководния състав на прокуратурата, чийто заплати 10 пъти надвишават минималната за страната (бел. ред. получават на месец минимум 1540 EUR). Аналогична мярка обсъждат и в Армения. С подобно предложение излезе на 31 април опозиционната партия „Просветена Армения“.

Тенденцията се засилва и в други краища на света. С цел набирането на допълнителни средства за борба с коронавируса Парагвай намалява заплатите на чиновниците си с 20% и реформира държавния апарат. В резултат се очаква за три месеца да бъдат направени икономии в размер на 52 млн. USD. Своята заплата с 80% намали и президентът на Кения Ухуру Кениата.

Някои държави в Близкия Изток също се присъединиха към акцията. След обявяването на извънредно положение в Ливан, над 20 депутати и министри обявиха, че ще преведат своите мартенски заплати на държавни болници и на National Corona Defense Fund, създаден от министъра на здравеопазването на страната.

Турският президент Реджеп Ердоган се отказа от 7 свои месечни заплати, или общо малко над 83 000 EUR. В обръщение към нацията той заяви: „Нито един вирус не може да бъде по-силен от нашето единство, солидарност и братство. Започваме кампания на солидарност в борбата с коронавируса“.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робот

    117 0 Отговор
    Изобщо не се ослушват, а си крадат съвсем легално! Нагли изроди!
  • 2 русенец

    80 8 Отговор
    Каквито сме си ги избрали, такива са ни! Следващите ще са още по-лоши!:((( Както каза Михаил Вешим :"Българският народ е малък, но за сметка на това е невероятно прост!".

    Коментиран от #3, #27, #34

  • 3 ДрОгарят Сталин

    17 24 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Невъзможно е.Ако имат някакво достойнство включително другарят лъйотчик да си дарят заплатите до края на кризата без да чакат благодарност.
  • 4 Гост

    76 0 Отговор
    Оставиха половината народ без работа, увеличиха си заплатите и сега ще си спят спокой. Честито народе!
  • 5 един шофьор

    59 0 Отговор
    Има ли човек който още вярва на нашите политици те не са отишли там да дават те както пише Робот са отишли да крадат и са ни много благодарни че ги търпим.
  • 6 filo

    55 0 Отговор
    По отношение на заплатите има пълен консенсус между всички партии.
  • 7 Чумата

    27 0 Отговор
    Да се ослушват! Скоро няма да се чува нищо ! Само песента на птиците и ромоленето на водата в потоците! Няма спасение за тумора наречен ,,човечество ,,! Ако не ви се вярва покажете се през прозореца си и се ослушайте! Вече се чува тишина!
  • 8 Ами да

    47 0 Отговор
    Отишли с цел да грабят колкото могат , как да дадат !

    Коментиран от #30

  • 9 filo

    3 30 Отговор
    Тук са изброени 5-6 държави. Значи повечето няма да го направят.
  • 10 Гешо Опегето

    41 0 Отговор
    Спокойно, нали затова си вдигнаха заплатите.Днес е петък и Главун е разпоредил да дарят по 1/3 от заплатите си. Няма такива шмекери като нашите политици!
  • 11 злобар

    45 0 Отговор
    Доколкото знам мошенници и мутри имаме но за политици сега чувам.
  • 12 СссереМ

    4 50 Отговор
    Засега само от ГЕРБ са съпричастни с обикновения човек и даряват по една трета от заплатите си докато мине пандемията, а като стане въпрос за даряване ушатия пингвин дарява само ....... акъл,нали е специалист по всичко.

    Коментиран от #28

  • 13 Tate

    26 3 Отговор
    Паля им свещи за здраве в пясъка!! Бел камик сенка да им прави!
  • 14 Лекар БГ

    51 0 Отговор
    "Популизъм",рече кака Цвета Пекинска.
    А всъщност,е точно,както е написано в статията-доброволните откази от възнаграждание,са символ на съпричастност и морал.Жест към милионите,понасящи несгодите,липсата на работа и доходи.Колко дари Новак Джокович?-един милион евро!И то не изкарани по"онзи"начин.Изкарани на корта,в тренировки и здраво бъхтене.Пък и не само той.
  • 15 Това е положението

    45 0 Отговор
    Крадци с благородност , морал и съвест НЯМА !
  • 16 Дългия

    34 0 Отговор
    Защо не смеят журналистите да напишат истината.Гласуваха си увеличение,което не искат да отменят.ВЪРХА НА СЛАДОЛЕДА.

    Коментиран от #22

  • 17 Бай мангал

    37 5 Отговор
    Нинова сега що не излиза да лае .за всичко друго е против герб но сега си трае .за лапане като става дума няма проблем .240 хрантутника са колко хиляди ще утежнят бюджета по време на криза.но нали ще теглим заем. И журналистите не питат как се харчат всички дарения .имали го нещо черно на бяло.или ще потънат пак някъде
  • 18 Фактъ

    31 1 Отговор
    Борисов да дари къщата в Барселона !
  • 19 Георги Илиев Митев

    6 3 Отговор
    П-Е е като дядо си мил. Препънат в гората върви по тревата. П-Е е признат активист: турист, комунист, социалист. Доктор на тоталитарните науки. Не е като някои неуки. За всеки проблем ще реши, коя партия не греши. Неговите ученици вече са в редици. Те проблемите си ги решават с песента на витошаря:" Само от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция горе е милиция и навсякъде е авиация без комуникация".
    Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията ,военните ,полицията, медиците и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2014).
  • 20 Типично

    20 1 Отговор
    Крадците винаги се ослушват !
  • 21 Народен съд за отрепките в парламента

    24 0 Отговор
    Надявам се като изгладнеем съвсем и се отчаяме съвсем да намерим кураж да ги избием.
    Тези арогантни, прости уроди заслужават единствено смърт....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 В кръг съм сякаш нещо ми е направено

    3 3 Отговор
    В живота няма нужда от кражби, за да сме финансово много добре !
    Зайни и незнайни пророци са казали че ще има рай !
    Това че сме зле, не означава , че винаги трябва да сме зле !!!
    Става дума за духовенството !
  • 24 електорална 1

    16 0 Отговор
    За нашите избраници парите не са нещо, което се дава. Вижте как им вдигнахме заплатите в най-трудния за народа момент, когато се чудим как и дали ще оцелеем!
  • 25 Teodoro

    9 0 Отговор
    Народен съд!!! За шайката гроп
  • 26 Сск

    13 0 Отговор
    Новините на Нова станаха като циганска сватба-тоя дава толкова,ония дава едиколко си,сякаш ние не знаем откъде са им парите.Сега и тея мърши депутатите ,няма такава гавра!
  • 27 Лъжльо

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Защо си измисляш, докажи ми къде и кога някой е казал нещо подобно за българският народ!?
  • 28 Сск

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "СссереМ":

    Май и ти си на дарения от там.
  • 29 Мошенници

    2 0 Отговор
    Крадци народа си ги е избирал ще духат супата
    щом не мислят така им се пада на овцете

    Коментиран от #31

  • 30 Катюша

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ами да":

    А бе те ще дарят,кога дойде Путин!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ДА СА ПОЛИТИЦИ Е ПРЕСИЛЕНО

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Пандемията от коронавируса предизвика вълна от дарения сред световните политически лидери. -----Българските политици се ослушват -----
    ---- ДА СА ДЖЕБЧИИ Е ОСКЪРБИТЕЛНО. НАЙ ТОЧНО Е ДС-АГЕНТИ, А ТЕ ДЕЙСТВАТ ПО ЗАПОВЕД....
  • 33 Наблюдател

    9 0 Отговор
    Българските политици - долна, корумпирана, крадлива и мизерна пасмина! Това е и на всичките целта да станат политици!
    Чиста проба токсична измет!!
  • 34 пак чуках жена ти

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Никой не ги е избирал! Те сами се самоизбраха и се курдисаха на топлите си местенца, с помощта на орките, които срещу скромно поглаждани на джобовете им, гласуваха за тях.
  • 35 ГЛУПАКА

    2 0 Отговор
    ВДИГНЕТЕ СИ ЗАПЛАТИТИ МА ША УМИРАТЕ С ПЪЛНИ ДЖОБОВЕ С ПАРИ ЦИТАТ БАБА ВАНГА ВСЕ ПАК ПО ДОБРЕ ДА СЕ УМРЕ С ПРАЗНИ ДЖОБОВЕ
  • 36 Като прасе в теменужки

    0 0 Отговор
    Ослушват се, но само за най-високата оферта за личния им комисион.