31 Март, 2020 22:53 18 433 10

Д-р Тихомир Мустаков пред ФАКТИ: Хората с алергии не са по-податливи на коронавируса

  • д-р тихомир мустаков-
  • алерголог

Алергологът д-р Тихомир Мустаков е поддръжник на идеята за масово носене на маски

Д-р Тихомир Мустаков пред ФАКТИ: Хората с алергии не са по-податливи на коронавируса - 1
Снимка: ФАКТИ

''Благодаря за интереса към моята специалност, защото наистина тя е свързана с имунитета, а сега за имунитет всички говорят, в друг посока, разбира се. Алергиите са масово приети като потискащи имунитета, най-често хората с тежка астма боледуват по-често, по-тежко от инфекциозни болести. Според статистиката, с която разполагам до момента обаче, алергията не е рисков фактор, повишаващ заболеваемостта или смъртността от коронавирус. Така че бих искал да успокоя нашите пациенти с лека до средна и тежка астма, или алергична хрема, или уртикария, че всъщност това не ги прави по-податливи на коронавирусната епидемия'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ д-р Тихомир Мустаков, който е алерголог.

''Други въпроси, които получавам често от пациентите, е доколко лечението, което те провеждат за алергичната си болест, ги прави податливи на заразяване или при по-тежко боледуване от коронавирус. Бих казал, че в тази посока също имаме успокоителна информация, тъй като основният виновник, който обикновено пациентите сочат за отслабване на имунитета, четейки специализирана и неспецилизирана литература, са кортизоновите препарати, с които се лекуват голяма част от алергичните състояния. Това е естествено притеснение, всеки би искал да намали рисковете в тази ситуация, затова също направих максимално справки в достъпната ми литература. Първо, бих искал да кажа, че самите кортизонови препарати влизат в някои от схемите за лечение на коронавирусната пневмония, говорим за системните кортикостероиди. От друга страна, локалните кортикостероиди, с които са направени инхалатори, шпрейове за нос, е доказано, че не повишават заболеваемостта от вирусни инфекции. Така че много по-важно е в момента алергичните болести да са контролирани с адекватна терапия, независимо дали тя е медикаментозна, дали е с имунотерапия, тъй като ние сме на прага на поленовия сезон и просто искам да подсетя, че всъщност характерните симптоми на сенната хрема са кихане, неразположение понякога, парене и щипане в гърлото, които могат да бъдат объркани, особено ако няма фабрилитет в първите дни на инфекцията, и ако състоянието не е контролирано, тоест ако пациентът е силно симптоматичен, той би отделил много повече, приемаме това, ако е носител на коронавирусната инфекция, би отделил много повече вирусни тела, ако е симптоматичен, отколкото ако не е. И затова като цяло препоръката е да не се спира контролиращата терапия, за да може да се намали, евентуално, отделянето на вируса, а и освен това доброто състояние на дихателните пътища пък осигурява и добрата им защитна функция. Така че от тази гледна точка това нещо има протективен ефект и за самите пациенти'', внесе много полезна яснота д-р Мустафов.

''Бих искал да подсетя, че за хората с поленова алергия, имуностимулантите на растителна основа са относнителни рискови, защото те могат да провокират друг вид алергична реакция на базата на кръстосана реактивност между полените и екстрактите от растения, които се прилагат в тези имуностимуланти или сиропи за кашлица. Така че трябва много внимателно това да се обсъди с техните лични лекари или алерголози, за да може да се подбере правилен препарат за ситуацията, защото може от желание да повишат защитата си, да си причинят излишни други проблеми с обриви, отоци, или не дай си боже по-тежки реакции'', заяви алергологът и добави, че и като цяло, включително и за хората, които не са със специфични заболявания, приемът на имуностимуланти трябва да е с правилна дозировка, а освен това приемът на конкретен имуностимулант трябва да е съобразен и с възрастта на дадения човек.

Той изрази мнение, че тази пандемия е поредната и няма да е последната, а ние хората трябва да се научим как да живеем с различните пандемии.

Алергологът прогнозира, че светът няма да е същият, след като настоящата пандемия утихне. Д-р Мустаков застъпи теза, че важното е да бъдат премахнати условията да се получават пандемии.

Той сподели, че вследствие на изследвания на негови пациенти през последните години, силно впечатление му е направило това, че много хора имат дефицит на Витамин D. Алергологът обясни, че консумацията на нехуманни храни отслабва защитните функции на имунната ни система и ние ставаме по-лесна мишена за вирусите. ''Когато клетъчните мембрани не вършат това, което трябва да вършат, и по тях няма необходимите молекули и рецептори, тогава наистина ние ставаме много по-лесно податливи на инфекция и на други болести, разбира се, отколкото ако имаме оптимален баланс на тези субстанции'', заяви той.

''Аз искам отново да подчертая, че носенето на маска е средство да предпазиш ближния. Тоест, не този, който носи маската се предпазва, а предпазва околните от изхвърлянето на микрокапки, които потенциално могат да съдържат вируса, както този, така и други вируси. Това, което е особено рисковото в този вирус, е относително дългият латентен период. Тоест, заразеният човек остава заразоносител, асимптомен заразоносител поне четири денонощия. Тоест, ако той четири денонощия ходи без маска, може да си представите при нормална човешка активност с колко души се е срещнал и колко души е удостоил със своята плюнка във формата на микрочастици. Дали това ще е с кихане, с кашляне, или с ръцете - няма значение. Важното е, че той отделя много повече вирус, не носейки маската, отколкото носейки'', изрази мнението си д-р Мустаков по темата с носенето на маски в настоящата ситуация на пандемия. Както става ясно, той твърдо подкрепя носенето на маски от хората, като уточни, че според него те трябва да бъдат раздавани безплатно.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ХАРИ

    31 0 Отговор
    УНИКАЛЕН ЛЕКАР Е ТОЙ ИЗЛИКУВА ДЕТЕТО МИ БЛАГОДАРЯ ВИ ДОКТОРЕ
  • 3 Горбачов 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    5 2 Отговор
    Товарищи, я намерен готовиться к прыжку с террасы

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лоботом

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "бай курти-44 г.-Ерген -19 год.ваш ЛИДЕР Ба":

    А аз се чудя къде избяга от операционната ?! Сега ще ти ударя една двойна упойка !
  • 6 Тиберий

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Горбачов 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    Уже поздна Питерял война дурак

    Коментиран от #10

  • 7 Сандо

    4 7 Отговор
    Къде ти е мустака бе Мустаков???
  • 8 Д-р Доколенков

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "бай курти-44 г.-Ерген -19 год.ваш ЛИДЕР Ба":

    Абе, бесноват, из цялата психиатрична клиника те търсихме, а ти си бил при баш пожарникаря и измислен генерал Тиквуний Велики на аудиенция! Личи си, че все още не си се излекувал, щом Винету го изкараваш държавник! Още ти хлопа дъската, така че хайде обратно в психиатрията да си вземеш лекарствата за болния мозък! 🤪
  • 9 Мой

    9 1 Отговор
    За който не го познава, др. МустакОв е най-добрият алерголог в страната.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.