Last news in Fakti

1 Април, 2020 06:30 6 354 31

Коронавирус: има ли изобщо смисъл да носим маски?

  • маска-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ковид-19

Който носи защитна маска, би могъл да се предпази от капкови инфекции, но само в ограничен мащаб

Коронавирус: има ли изобщо смисъл да носим маски? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Първо бе съобщено, че носенето на маски става задължително за всички в България. Малко след това наредбата бе отменена. Но помагат ли изобщо предпазните маски? Тук мненията силно се разминават.

Търсенето им в момента е огромно, но дали осигуряват надеждна защита от коронавируса? Дълго време предпазните маски се използват единствено в операционните зали - лекари и медицински сестри ги носят най-вече за да не заразят пациентите си на операционната маса. Това функционира обаче само ако маските се сменят редовно - в болниците най-малко на всеки два часа. Ако маската се носи по-дълго, тя губи защитната си функция.

Помагат ли маските?

Но от какво точно предпазва маската? Който носи защитна маска, би могъл да се предпази от капкови инфекции, но само в ограничен мащаб. Вирусът най-често прониква в тялото през устата, носа или очите, но най-важна си остава ролята на ръцете. Затова маската служи не толкова за възпирането на вируса, колкото като един вид преграда, която ни пази от собствените ни ръце. Защото е от огромно значение да се избягва докосването на устата и на носа. Същото важи, впрочем, и за очите.

Наред с операционните маски има и т.нар. полумаски с истинска филтрираща функция. Те са познати предимно от занаятчийския бранш, където служат за защита от вредни за здравето прахови частици и аерозоли. В ЕС този вид маски са класифицирани в три категории на защита (FFP1, FFP2 и FFP3), като само най-високата категория препречва пътя на вируси, бактерии и гъбички.

И при тези маски обаче защитата работи само ако се съблюдават и други предпазни мерки: стриктна хигиена при поставянето на маската, защитни очила, ръкавици и, разбира се, редовно миене на ръцете. Именно такива маски, наред със защитно облекло, се използват в изолаторите, където се полагат грижи за заразени пациенти.

Съмненията на експертите

Пред списание "Фокус" германска фармацевтка твърди, че макар клиентите да са готови да плащат свръхвисоки цени за предлаганите защитни маски, никой от производителите им не гарантира, че те са подходящи и за защита от вируси. Тя и колегите ѝ обяснявали това на клиентите, но те не се интересували от рационални аргументи - искали защитните маски, независимо от това колко висока е цената им.

И от института "Роберт Кох" се съмняват в предпазващото действие на маските. Експертите от института препоръчват носенето на такива маски само на медицинския персонал. За здравите хора маските в делника са безсмислени, казва и председателят на Германското дружество по инфектология Бернд Залцбергер.

А според СЗО носенето на маска може да създаде измамно чувство за сигурност, покрай което да се пренебрегнат основни предпазни мерки като миенето на ръцете. От СЗО изрично подчертават, че обикновените памучни маски са абсолютно неподходящи за защита от коронавируса.

Съветите на СЗО

Най-сигурната защита не само от коронавируса, а и от всички останали вируси, си остава правилното и редовно миене на ръцете. При това миенето трябва да продължи достатъчно дълго - колкото два пъти да изпеете песничката "Happy Birthday", препоръчват експертите от Световната здравна организация.

Ето съветите на СЗО стъпка по стъпка: ръцете се намокрят, взима се достатъчно количество (течен) сапун, който добре да се разтърква по ръцете - не само по дланите, но и задължително между пръстите. При това важни са не само вътрешните части на ръцете - след като те бъдат добре натрити със сапун, трябва да се премине към горните части и с кръгови движения да се обхванат всички места по ръцете. Специално внимание трябва да се отдели и на палците.

На финала отново е ред на водата, а след отмиването на сапуна ръцете грижливо се подсушават с хартиена кърпа за еднократна употреба. Желателно е с кърпа да се хваща и крана на чешмата.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корона глад

    18 1 Отговор
    Задължително от днес е и носенето на очила,поне до следобяд:)) и да си миете ръцете както ви казват а не да пестите топлата вода:))
  • 2 гост

    49 8 Отговор
    Типично за булгаристан някой искаше да направи милиони от тези маски като ги обявиха за задължителни . Въпреки ,че и в момента при цена от 3.50 /5.00лв някой много бързо забогатява отново на гърба на народа. А по темата ,че са безсмислени ,са безсмислени няма спор.

    Коментиран от #27

  • 3 Маските

    48 3 Отговор
    предпазват от вируси колкото чадърите от радиоактивен дъжд.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мислещ

    29 9 Отговор
    Убеден съм, че дори е вредно - като бяха задължителни за няколко часа, сложих една до магазина на 300 метра, че да не би някой типичен милиционер да реши, че съм опасен престъпник.
    Ами като стигнах имах чувството, че 2 часа съм катерил планината, не ми стигаше въздух. Това няма как да не е вредно, постоянно да не ти стига въздух.

    Отделно това,което много пъти е коментирано - че по маската залепват всякакви боклуци, включително воруси, и ги вдишваш постоянно, а не за кратко, както докато си в магазина.

    Коментиран от #8, #12, #19

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Професор по Стоманобетон

    27 1 Отговор
    Имаше.едни други дето много триеха коментарите ,и ся вият от глад.Виждам че и вие натам сте тръгнали.Триете коментари без никаква причина,само за изказано мнение.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е цензуриран от мъдератор

    19 1 Отговор
    Айде колко часа стана вие нямате нови публикации. Не ви плащат само да цензурирате хората.

    Коментиран от #16

  • 12 Котака

    23 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мислещ":

    АМИ вредно е.Прочети какво издишаш и същото го вдишваш обратно.Но , ПО ДОБРЕ Е когато си сред хора да носиш маска.Повярвай,има смисъл.Но на улицата без да има хора около теб , да не говорим пък ако си сам в колата,щото има и такива, няма никакъв смисъл.
  • 13 Васил

    6 21 Отговор
    Има смисъл да се носят маски айде тогава да отворим заведенията на макс и за една седмица ще видите колко заразени ще има

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Голям Слон

    26 1 Отговор
    Ами, това разправям от два месеца насам, но само минуси събирам :-)))) Което изключително много ме радва. То не е трудно да си дадеш сметка колко много заблуден и непросветен народ живее в държавата ни. Но тази епидемия доказа колко от тях са онова, което винаги съм твърдял, че се иска от нас: болни, глупави, уплашени и бедни. Кризата не пожали социалните отношения (дори и моите). Тя нагледно показа какво се случва при един мъничък стрес тест. Вече знам какво да очаквам при нещо наистина сериозно...

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хората наляха гипса

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Голям Слон":

    При истински вирус не разчитай на никой...брат
  • 18 Sochi

    21 0 Отговор
    Професор Катасонов обича да задава на студентите следния въпрос: „Кой е основният ресурс на съвременната икономика?“. Отговорите са различни: петрол, пари, знания. И всичките – грешни. „Основният ресурс на съвременната икономика — тържествено провъзгласява професорът — това е глупакът. На него можеш да му пробуташ всичко“. Следва смях в залата 
  • 19 никой

    2 16 Отговор

    До коментар #6 от "Мислещ":

    това с дишането да не ти е от килцата,че и без маска ще ти е трудно ходенето

    Коментиран от #25

  • 20 Василе

    16 1 Отговор

    До коментар #13 от "Васил":

    Според специалистите (не нашите кукувци) трябва да се заразят 70% от населението. Ти как предпочиташ да стане: с по 100 -200-300 човека за няколко години в извънредно положение, или за месец?
  • 21 смок

    5 0 Отговор
    А има ли изобщо смисъл да се говори за това?
  • 22 Мдаа

    9 8 Отговор
    Носете ги бе. Не се съобразявайте с лаишки аргументи. Дори ffp1 осигурява някаква защита, а ако и този отсреща носи процента на защитеност нараства. А и по този начин развивате и увеличавате капацитета на белите си дробове, който ще ви трябва много при евентуално заразяване.
  • 23 666

    4 0 Отговор
    И кво правим,кат тоя вирус цъфне догодина пак? А?? Щото той нема да се изпари!
  • 24 до горепишещите бодряци

    3 4 Отговор
    Ехх ,колко такива "бодряци" вирусопрофесори ,които отичаха и карантината ,и маските и ръкавиците си отидоха от този свят ,само ако знаехте (ако не знаете - проверете в сайта на СЗО).
  • 25 не само

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "никой":

    от килцата,а и от празната му глава е!
  • 26 лахф

    4 6 Отговор
    Цял свят носи маски, само в Бг философстват има ли полза, или няма полза. И като отмениха заповедта за носени на маски, българинът реши, че е извоювал голяма победа. Голяма човешка свобода завоювал! Голям борец за свобода! Същата работа като кварталния протест за 2 разместени плочки от тротоара или застрояването на някаква детска площадка.
  • 27 лахф

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    И като няма да купувате маски, прекършихте гръбнака на спекулата в Бг. Няма ли да подемете кампания за някое отсечено дърво в парка?
  • 28 DW най-добрата медия

    4 3 Отговор
    Благодаря за поредната блестяща статия на DW. Колко нагло и без срамно ни лъже министъра Ананиев. Колко ли пари му сложиха в джоба за да лъже и да им развива спекулативния бизнес. С такива управници наистина незнам каква ще я бъде.
  • 29 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    4 1 Отговор
    има огромен смисъл от маските нещо коетоэструва ст ни го продават за 3 и нагоре лв

    Коментиран от #30

  • 30 Да, има

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА":

    Да ти напълним джоба, но не, благодаря, няма нужда! Ако беше учен, щеше да имаш понятие, че вирусите се лепят по памучен плат и още повече ги вдишваме.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.