Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 09:27 3 502 1

Автомобилният сектор ще развива този имотен сегмент през 2020 година

  • логистика-
  • имоти-
  • складове
Автомобилният сектор ще развива този имотен сегмент през 2020 година - 1
Снимка: М. Богданова ©

За осма поредна година предлагането на индустриални имоти запази възходящия си тренд. През второто полугодие на 2019 г. беше регистрирано увеличение с 6%, в резултат на което общият обем достигна 1 069 000 кв.м, сочи проучване на Colliers. Това развитие се дължи основно на изграждане на обекти за собствено ползване и строителство по поръчка (built-to-suit), а тези за наем и на етап „в строеж“ са недостатъчно, за да отговорят на търсенето.

Логистични и складови площи в София (в хил. кв.м)

Автомобилният сектор ще развива този имотен сегмент през 2020 година

Нетните усвоени площи за второто полугодие са 59 800 кв.м, като само 30% от тях са придобити със спекулативни цели, а обект на останалите транзакции са имоти за собствено ползване. Най-голяма активност на пазара през втората половина на 2019 г. е регистрирана от страна на логистични компании и търговци.

Общият обем имоти в сегмента, които са в активно строителство към края на 2019 г., е 184 000 кв.м. Основният двигател за изграждането на производствени площи продължават да бъдат компаниите от автомобилната индустрия. Някои от мащабните проекти през втората половина на миналата година са новите заводи (разширенията на VOSS Automotive, Odelo Farba, ABB и ВНТС). Проучване на Colliers и Automotive Cluster Bulgaria сред компаниите в автомобилния сектор показа, че малка част от тях използват площи под наем (25%), останалите извършват дейността си в собствени бази. Друго, което се вижда от проучването, е че повече от половината от компаниите участници (56%) са предпочели да използват площи, изградени специално за тях, съгласно конкретните им изисквания, пред реновирани съществуващи бази.

През 2020 г. се очаква засилване на активността на пазара на индустриални имоти в резултат на търсене от страна на компаниите в автомобилната индустрия, в комбинация с логистични оператори, обслужващи доставките им. Ще продължи търсенето на площи подходящи за градска логистика в рамките на столицата, които да отговарят на изискванията на компаниите в сферата на електронната търговия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганю

    3 1 Отговор
    ”Безсилието на брокерите” е новата ми книга.