Last news in Fakti

25 Февруари, 2020 06:21 2 979 4

Събарят сграда на кметство

  • трън-
  • кметство-
  • сграда

На нейно място ще бъде поставена сглобяема постройка

Събарят сграда на кметство - 1
Снимка: Shutterstock

Сградата на кметството в трънското село Недялково ще бъде съборена и на нейно място ще има сглобяема постройка. Причина за взетото от общинския съвет на Трън решение е, че сегашната сграда е стара, напукана и опасна. Тя е от плет и кал. Покривът е от гредоред и тече.

Въпросното мнение, обаче не споделят част от населението на селото. Те смятат, е сградата не е застрашена от падане и е достатъчно стабилна. Нужен е само основен ремонт.

Става въпрос за старинна сграда, чиято архитектура носи белезите на типично за региона строителство. Може да бъде запазена като се нуждае само от козметичен ремонт.

Становището на главния архитект е, че е опасна и няма архитектурна стойност. „Определено в състоянието, в което е, не може да бъде ползвана” е мнението на кмета на Трън Цветислава Цветкова. Върху каменната зидария на основите ще бъде избита бетонна плоча и върху нея ще се монтира сглобяемата постройка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 земенец

    6 4 Отговор
    За 68 човека, ще правят ново кметство?! Отделно - гредореда мноого трудно пада. Трябват поне два камиона, които с дърпане да завъртят сградата. Иначе не става. От казаното, излиза, че е необходим нов покрив на сградата, външно саниране и вътрешно измазване/изправяне на стените. Да, това е основен ремонт, но е далеч по-евтино от поча + нов етаж + покрив.
    Странна работа.
  • 2 Сградата нямала историческа стойност!

    3 0 Отговор
    В Мааалата нито една къща няма историческа стойност, ама не ги бутат! Там не знаят и кво е гредоред, там всичко е правено през ред!
  • 3 гост

    5 0 Отговор
    Вижте офертата на фирмата, която ще сглоби къщата, вероятно ще е нещо от порядъка на четвърт милион. Сравнено с 50х.лв за ремонт на покрив и саниране на сграда си е скъпичко. Просто фирмата е наш човек, който трябва да бъде уреден с поръчка, нищо друго не се казва в статията. Нима къщи на над 100г. с гредоред не се ползват ли? Теч на покрива се ремонтира за няколко хиляди се разкрива, полага се мембрана и се покрива отново като счупените керемиди се подменят и може да се топлоизолира дори. Външното саниране ти е 10х.лв с епс, добрами още толкова, вътрешно полагане на мрежа и измазване са 10х.лв или с някои завишения и плащане с ддс отиваме на 50х.лв, което пак е безсмислено за малко село като просто кметството може да се премести в съседна сграда за без пари. Правят същото като в Хитрино: вместо да изкупят съседни къщи и да настанят хората там, за 1/10 от парите, те правят нови къщи за по 250-280х.лв на хора, които не са имали застраховки, хора които са имали къщи на стойност 10х.лв и горят боклуци, за да се топлят. Видиш ли, частна компания им взривява домовете, хора загиват и накрая кмета строи супер-скъпи къщи за същите тези хора. Това са абсурдите на държавната власт.
  • 4 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    От кога у нас бетонните плочи се "избиват"? Нова, много скъпа теьнология ще да е ....Малко такива постройки има в страната - от плет и кал - правени на принципа " в понеделник сутринта комина да пуши" в края на 19-я и началото на 20-я век.Това си е чиста "екология", която земетресенията не я плашат. Нямат нужда и от "саниране а ла ББ". Имат изключитени термоизолационни качества. Хубаво е тук-там да бъде запазена такава постройка . Уникални са все пак !!