Last news in Fakti

24 Февруари, 2020 18:12 14 101 7

Нови ипотечни правила могат да замразят строителството

  • франция-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит
Нови ипотечни правила могат да замразят строителството - 1
Снимка: Shutterstock

Приетите наскоро ограничения по даване на ипотечни заеми във Франция имат за цел да понижат задлъжнялостта върху най-бедните граждани. В резултат значителна част от населението може да не получи подобен кредит, а обектите, които в момента са в етап на изграждане - да не получат финансиране.

В началото на 2020 г. Висшия съвет по финансова стабилност постанови, че размерът на заема не трябва да надвишава 33% от доходите на домакинство, а срокът за връщане не трябва да е над 25 години. Ако препоръките бъдат стриктно спазвани от търговските банки, това ще се отрази съществено на първичния жилищен пазар.

„Свръх предпазливостта на Съвета рискува сериозно да „накаже" французите и да доведе до ефект обратен на този, към който се стреми", казва Софи Хо Тонг, основател на обединението на независимите брокери J'aimemoncourtier.

Още през декември 2019 г., когато се появи тази препоръка, експертите обърнаха внимание на нейните слаби страни. Постановяването на процентно съотношение действително защитава по-бедните слоеве от населението, но лесно пречи на инвеститорите с по-високи доходи, ограничавайки техните възможности за влагане на средствата им. Над половината от тези, които инвестират чрез закона Pinel, даващ данъчни облекчения, превишават въпросния коефициент на задлъжнялост. Редица домакинства в момента имат смесено финансиране, включително частни капиталовложения. Ако част от инвеститорите напуснат пазара, тези жилища няма да бъдат построени.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    12 2 Отговор
    А бе защо ни занимавате с Франция,уплаших се че ще трябва да съм роб на банката до умирачка!!!!

    Коментиран от #2

  • 2 петрович

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "Миро":

    Еми,няма само с русия дани занимават.Нека да публикуват нещо и за нормалните държави.
  • 3 ИБН ЕБН АЛ хххаааамилллл

    7 2 Отговор
    Това го чета вече 12-13 години, как кризата ще спука балона, как милиони жилища ще се продават за 10 копейки, как хората ще са на улицата...... Но от 200 долара станаха за тези години до 1300 Евро квадрат!!!!!! А аз чакам, чакам още час..... ХАХАХА..... ХАХАХА....... Бах тази криза майна!!!!!!! Тогава имах пари за един гараж, сега курник не мога да си взема от чакане да дойде кризата.... Пфуууууу..... Добре, че не чета изперкали експерти, иначе досега да съм на 2 метра под земята..... ХАХАХА.... ХАХАХА..... Купува този който има пари или този който е на квартира и вместо да дава по 500 лв., изплаща заема!!!!!!! Ако не може, маха се и отива пак на квартира и нищо не губи, защото не е дал пари от него или малка сума.......... А толкова хора имат пари, че ви е бедна фантазията

    Коментиран от #5

  • 4 nema prodajbi

    3 3 Отговор
    за клипката на герП - цени от 500 кинта на квадрат.
    А за вас 1500 eur/m2 на дупка и банкерите ше ви чокат 30 г докат през сезон ви дигат сметките за ток /вода .. етк.
  • 5 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "ИБН ЕБН АЛ хххаааамилллл":

    и аз така взех преди много време, сега се чудя дали да не продам златната панелка и да си направя къща в някое китно селце....
    ще ми останат и пари
  • 6 Брах ви лайката гербаджийска

    2 0 Отговор
    И без това се строи безразборно, без парко юеста без зелени площи без въздух без слънце, един бетонен затвор кооперацийки на 3 метра една от друга да си плюем в терасите
  • 7 Edouard Iatchkov

    1 0 Отговор
    Милено офцо ,защо ни подвеждаш ! Всичките ти заглавия подвеждат