Last news in Fakti

22 Февруари, 2020 17:14 8 295 61

Еврото не е просто валута, то е “сбогом” на Евразия

  • евро-
  • еврозона-
  • валута-
  • валутен борд-
  • бойко борисов

Борисов не за първи път се сблъсква с допълнителните проблеми, които сам си създава

Еврото не е просто валута, то е “сбогом” на Евразия - 1
Снимка: ЕPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В понеделник вечерта премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че удря спирачките на влизането на България в чакалнята за еврозоната. “Чак, когато сме готови, хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък”, каза той. После допълни: “Аз съм убеден, че (влизането в еврозоната) е правилно”.

Добър държавник ли е човек, който знае какво е правилно за държавата си, но не го прави? Или го прави толкова зле, че резултатът е да компрометира единственото правилно решение. Отговорът на този въпрос идва от само себе си.

Борисов не фантазира. Твърде голяма част от българите наистина имат съмнения в приемането на еврото. Част от тях са убедени, че цените ще се повишат до равнището на европейските, но заплатите ще останат български. Други виждат отказ от суверенитет, а трети се страхуват от гръцки сценарий. Тези три позиции има общ корен – недоверието към властта. Приемането на еврото не е лечение за този проблем.

Огромното мнозинство от хората просто не вярват, че управляващите са способни да вземат дори и едно решение в полза на общото благо, защото са корумпирани или са слуги на чужда воля. Устремът към еврото, напълно обяснимо, минава под този знаменател. Положението е утежнено заради липсата на критична маса независими медии, които да модерират разумен дебат за ползите и вредите от общата валута.

Комбинацията между общото недоверие към властта и зависимите медии правят от публичното пространство инкубатор за всякакъв тип пропаганда, фалшиви новини и конспирации.

През последната година правителството на Борисов постоянно рекламира устрема си за влизане в еврозоната, но пропуска да обясни защо това е нужно. Няма да е изненадващо, ако голяма част от хората са останали с впечатлението, че приемането на еврото е прищявка за рождения ден на финансовия министър Владислав Горанов. Самият той говори за сроковете за влизането в чакалнята на еврозоната, като ги обвързва с личния си празник.

Управляващите се провалиха напълно в задължението си да обяснят на обществото какви са ползите от приемането на България в еврозоната. Но не само това. Те са причина за враждебната среда, в която трябва да посадят собствените си политики. Поправката “Менда” във Валутния закон нанесе сериозни щети. Резултатът от партизанските действия на депутатите от ГЕРБ бе, че дори и онези, които нямаха съмнения за еврото, придобиха такива.

А еврото не е просто валута. То ще е геополитическа котва за България. Еврото ще е най-сериозният гарант, че страната няма да се отдели решително от европейското пространство, без значение дали на власт е Борисов, БСП, софийските русофили от “Атака” или варненските от “Възраждане” и “Воля”.

И пример за това е точно Гърция. През 2015 г. страната се намира в тежка икономическа криза, която бе предизвика не е от еврото, а от гръцкото правителство, което години наред фалшифицираше статистиката за разходите си. Така се натрупа гигантски дълг, който трябва да се плаща. Изборите през 2015 г. бяха спечелени от крайната левица “Сириза”, която е съставена от няколко леви и крайнолеви организации. В тази формация имаше хора, които се определят като маоисти и троцкисти.

Столицата Атина беше блокирана от анархисти, въоръжени с петролни бомби, а нацистите от “Златна зора” бяха трета политическа сила. В тази кошмарна политическа ситуация “Сириза“ предпочете Гърция да остане в еврозоната, защото излизането би предизвикала несравнимо по-жесток кошмар – да остане сама със себе си.

Четири години по-късно с подкрепата на европейските кредитори Гърция има стабилно правителство, отбелязва икономически растеж и бюджетен излишък. Икономическата ситуация не е идеална, но еврото запази Гърция в европейската орбита. Не само това, ами държавата се превърна в стабилизиращ фактор за региона, след като Алексис Ципрас и Зоран Заев успяха да наложат Преспанското споразумение, срещу което Кремъл работеше активно. Не е случайно, че най-големите противници на приемането на еврото от България, са проруските кръгове. Приемането на еврото е застраховка срещу тях.

Странно е, но Борисов не използва любимите си балкански геополитически примери, за да успокои притесненията на българите към общата европейска валута. Той говори за “10 милиарда свободни пари” от валутния резерв, които щели да отидат за пътища, пенсии и доходи. С това премиерът най-много да създаде допълнителни съмнения, че влизането в еврозоната ще доведе единствено до изплюскването на едни свободни пари.

Борисов не за първи път се сблъсква с допълнителните проблеми, които сам си създава. И както се случва всеки път, когато се опре и в най-малкото препятствие, той дава заден. Звучи твърде неубедително обещанието на правителството да обяснява на гражданите ползите от приемането на еврото, защото то не желае, а и не може да обяснява. Най-доброто, на което може да се разчита, е да не допускат нови ужасни грешки и просто да вземе правилното решение.

Автор: Красен Николов, Euractiv Bulgaria


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 114 Отговор
    НАЙ УСОЕШНИЯТ БГ ПОЛИТИК ГЕНЕРАЛ БОЙКО БОРИСОВ.
  • 2 ГРАД КООЗЛОДУЙ

    28 101 Отговор
    САМО БОЙКО МОЖЕ ДА ДОКАРА ПРИСТИЯТ ФАТМАК ДО ПОЛУДА.!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 100 Отговор
    МАЧКАЙ БОЙКО БЕСЕПЕРАСО-РУСУФИЛИСТИЧНАТА ОЛИГАРХУШКА,НАРОДА Е ЗАД ТЕБЕ,ДОКАЗА ТИ ГО ДВАНАДЕСЕТ ПЪТИ ПОДРЕД.!!!

    Коментиран от #50

  • 4 БОЙКО БОРИСОВ

    21 89 Отговор
    РАДЕВ Е МНОГИ ДОБЪР В СВИРКИТЕ,ГУНДЯЕВ МИ КАЗА

    Коментиран от #11, #12

  • 5 МНОГО ОБИЧАМ ДА

    18 17 Отговор
    ИЗНАСИЛВАМ ХАНЪМИ АНАЛНО
  • 6 Абе има ли

    22 64 Отговор
    Вой на обезумяла бесеперастия.???

    Коментиран от #14

  • 7 Никога повече ГРОБ

    58 15 Отговор
    Козлодуй ела и муя ми надуй.

    Коментиран от #13

  • 8 Бойко

    50 11 Отговор
    С прякор свирката
  • 9 Боклук си

    51 10 Отговор
    Бойке
  • 10 БОЙКО БОРИСОВ

    14 10 Отговор
    ЩЕ МЕ ГЕОИТЕ ЗА ШЛИФЕРА.!4456

    Коментиран от #21

  • 11 Румен Радев румената пишка

    12 28 Отговор

    До коментар #4 от "БОЙКО БОРИСОВ":

    Бойко ми лапа мъдото
  • 12 Румен Радев румената пишка

    7 28 Отговор

    До коментар #4 от "БОЙКО БОРИСОВ":

    Бойко ми лапа мъдото
  • 13 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Никога повече ГРОБ":

    Повай ги

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Почвай ми рязания

    3 13 Отговор

    До коментар #13 от "🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕":

    Хууууууууууй
  • 16 гост

    17 47 Отговор
    Пикаят кръв вече руските подлоги.

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 17 Герб посиране

    30 8 Отговор
    Генерал дебелата Берта
  • 18 Русофил българоб

    8 11 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Покаем уринал и черпим всички татари
  • 19 Русофил българоб

    4 11 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Пикаем уринал и черпим всички татари
  • 20 Русофил българоб

    4 11 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Пикаем уринал и черпим всички татари
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ти гледай

    12 3 Отговор
    Да не стане твоето сбогом с живота.
  • 23 S63 AMG

    14 37 Отговор
    Боко,само така!Спаси ни от азиатската кочина!!!
  • 24 Onq s konq

    31 5 Отговор
    Бойко ЕРМ. Означава Европейско Разследване на Методиев!
  • 25 ха ха ха

    23 6 Отговор
    Мокри полюции на олигофрени! Ако си мислите, че ще промените българите с някакви празни хартийки - дълбоко се лъжете!
  • 26 Жизнен опит

    30 8 Отговор
    За "еврото" е доказано, че "патки пасе пред долара". Англия, не само с паунд, а и вън от ЕС. ЗАЩО ТОГАВА? Един от много оъговори - сегашните управляващи са продажни 'подлоги"

    Коментиран от #29, #42

  • 27 Onq s konq

    44 10 Отговор
    Щом напира толкова за еврото. Значи е ос рал целата държава тотално
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българина

    38 6 Отговор
    Според всички проучвания герб управляват с 20 пр подкрепа! Не може да вземаш съдбоносни решения без РЕФЕРЕНДУМ! Да пукнат всички предатели !
  • 31 Коментарите са с...

    20 3 Отговор
    Такъв висок коефициент на интелигентност, само в Столипиново може да се види. Може и на събор, на някой футболен клуб.
  • 32 5835

    35 3 Отговор
    Консулът ни в Испания Пацо Терасата веднага да отива на площада пред "Саграда Фамилия" и да вика три пъти "Няма къща!"
  • 33 Обикновен човек

    29 4 Отговор
    ТИКВУНЦИЙ откачи тотално !!!!!!!СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ГЕРБ!!!!!!!!!!!!?!!!?!???!!!!??
  • 34 Народът не вярва на Герб

    25 4 Отговор
    Защото Герб е съставен от гнусните бандюги на СИК, ВИС, Мулти Груп!!! Затова хората ги е страх от влизане в еврозоната под патронажа на Герб. Освен това в Евро парламента са се настанили най-гнусните дегенерати от цяла Европа, от които хората ги е страх и не искат обвързване с тях. Аз лично съм противник на Евро Съюза, защото този съюз за 13 години ДОКАЗА, че работи срещу българската държава и народ, като подкрепя единствено мафията!!! Бг трябва да има равноправен съюз със САЩ и Англия, или с Китай и Русия, защото тия два съюза са много по-стабилни и проспериращи. За жалост това няма как да стане и ние никога няма да сме развноправни с тях. Нито Сащ и Англия предлагат нещо на българските граждани, нито Китай и Русия. Всички гонят своя личен интерес и гледат да се възползват от другите. Затова нямаме друг избор, освен да приемем еврото. Вярно е, че няма да забогатеем, но с 10% ще се подобри положението в държавата. Разбира се, докато Европа не го закъса, но ако Европа го закъса и ние ще го закъсаме, дори да не приемем еврото, защото масово българите работят в Европа и търгуваме с Европа. Така че, с евро или с лев, ако Европа потъва и ние потъваме!!! Отностно страховете за вдигане на цените, това само идиотите го вярват!!! Цените в БГ се вдигат всяка година без да сме в еврозоната и вече сме надминали цените на половината държави от еврозоната - Естония, Латвия, Литва, Словения, имат по-ниски цени от Бг, а са в еврозоната от бая време!!! Просто българските п
  • 35 Цецо Цветанов

    14 0 Отговор
    Тоя е само за охрана на паркитг
  • 36 Народът не вярва на Герб

    21 2 Отговор
    Отностно страховете за вдигане на цените, това само идиотите го вярват!!! Цените в БГ се вдигат всяка година без да сме в еврозоната и вече сме надминали цените на половината държави от еврозоната - Естония, Латвия, Литва, Словения, имат по-ниски цени от Бг, а са в еврозоната от бая време!!! Просто българските псевдо бизнесмени са много алчни и всяка година ще вдигат цените, ако ще и извънземна валута да приемем. Държавата трябва да се намеси и да спре спекулациите на българските "бизнесмени" !!! Проблемът е в бездействащата държава, която позволява на мошениците да спекулират с цените и заплатите!!!

    Коментиран от #39, #59

  • 37 мани мани

    8 2 Отговор
    Ще приемем скоро коронавирусът и няма да ни пука за ни евро ни лв. Ни рубли. Ни $$$
  • 38 Незабавно

    9 5 Отговор
    ОСТАВВКА НА ГЕРБ

    Коментиран от #41

  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 7 Отговор

    До коментар #36 от "Народът не вярва на Герб":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...
  • 40 Миг 29

    5 11 Отговор
    Хахахах каква Евразия ве ало 🤣🤣🤣 егати глупостите! Да минаваме към еврото и да се приключват глупостите! Кой от всички иска да отиде в Русия? Кое е по добре Европа или Азия? Омръзнало ми е от глупости...
  • 41 Миг 29

    4 14 Отговор

    До коментар #38 от "Незабавно":

    Всички БСП - бисексуални простаци да обърнат някой табуретка и да се нанижат на някой от краката и!
  • 42 Миг 29

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "Жизнен опит":

    Ем да ама не забравяш ли нещо? Кралицата има история с колония и силна икономика! Ай да прочетем малко книжки преди да плямпаме!
  • 43 Активист на БКП

    11 2 Отговор
    Евракис...Барцелонакис...Островакис у Гъркакис...Курв@кис у Барцелонакис!!!
  • 44 5555

    8 12 Отговор
    Мойсей е водил еврейте, 40 години, въпреки че е знаел къде отива!
    Днес, нашите политици, незнаят накъде ни водят.
    Един казва да влизаме в еврозоната, друг да невлизаме...
    Резултата: Ще влизаме, ама няма да влизаме!!!
    След, като сме в Европейския Съюз и сме част от Общия пазар, трябва да приемем единната европейска валута, ЕВРОТО!!!

    Коментиран от #49

  • 45 ГЛАВАНАК

    7 11 Отговор
    ЕВРОТО НЯМА АЛТЕРНАТИВА, ДРУГОТО СА РУБЛИТЕ, 1Е=100 рубли, МИСЛЕТЕ
  • 46 Евразийский союз ты наша жизнь

    5 12 Отговор
    Здравей, Евразия! Включваме се в Руската джамахирия под името Автономна република Булгаристан. Направо сме идеални - половината население у нас изповядва исляма, ще им дадем възможност да пътуват безвизово до джамиите в Москва. Ще получаваме газ и петрол по вътреруски цени, разни руски женщины ще се разхождат из българските градове. Ще сме автономен субект на Руската джамахирия под номер 89. Само едно ме притеснява - с нашите минимални заплати от 3-4-5 пъти по-високи от руските, тук ще се напълни с нещастни пройдохи от бившия СССР и картинката ще е отвратителна. Вторият голям проблем е, че като тръгна да пазарувам, ще трябва да си нося чемаданчик с мен за рубли те, иначе не мога да ги нося. Раница за покупката и куфарче за рубли е, сериозна работа.
  • 47 мани мани

    6 6 Отговор
    тоя боклук боко овърта понеже и той не е заинтересован ние да сме по-богати и такива като него да ни кихат в евро и ние да сме разностойни! мръсни гадове отрепки ни управляват - дс, бкп, герб, дпс и другите да не ги изброявам и групировките престъпни, отрочетата на дс ... мрете кучета!!! веднага!!! мръсните блядове и те само ни мътят водата уродите гадни!
  • 48 ТОЧКАТА

    10 4 Отговор
    назовете едно УСПЕШНО,ОТ ПОЛЗА ЗА СТРАНАТА НЕЩО , сътворено от герб!!!!????Всичко е с плачевни или силно редуцирани показатели/последно ТОЛ/.....Тааа какво да очакваме от ТОВА /влизане в еврозоната,/ освен ново прецакване , даже по няколко линии!!!!!/независимост,опраскване на резерва,спекулации с цените и заплатите,пълна зависимост освен от САЩА , та и от ЕЦБ,чиито решения крепят Германия,не ЕСъто/
  • 49 хаха

    10 1 Отговор

    До коментар #44 от "5555":

    По твоята логика щом живееш в моя блок жена ти трябва да приеме кОра ми.
  • 50 Уйчо

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Иди в първи клас научи се да пишеш и тогава се върни малоумнико.
  • 51 Челмето

    4 3 Отговор
    Всички тролове ще ви издирим и на стадиона
  • 52 хибридчик

    8 1 Отговор
    Ето,това заглавие казва истината! Не е проблема в нещо друго,а именно в това ...Никаква Евразия,никакво руско влияние,никакви руски проекти,никакъв руски газ,никакви "Камчии". Иначе ко-пеленцето Горанов до утре може да говори за 'повишаване на доходите",закрилата на ЕЦБ по време на финансова криза и пр. лакърдии и шменти-капели. България никога не е била "земен рай".България винаги е била ФРОНТОВА ДЪРЖАВА". И сега е така. Само дето искат освен фронтова държава България да стане и "TARGET". Какво? Слепи ли сте?!
  • 53 ПРОСТО ЛЕСНО

    5 2 Отговор
    НЯМА ПО ПРОСТО ОТ ТОВА ВСИЧКИ БАНКОВИ ВЛОГОВЕ В ЛЕВА ДА БЪДАТ НОМИНИРАНИ ЕДНОВРЕМЕННО В " ЛЕВА /ЕВРО" ПО КУРС 1. 95583 И СОБСТВЕНИЦИТЕ ДА ПОЛЗВАТ ДВЕТЕ ВАЛУТИ ПО СВОЕ ЖЕЛАНИЕ.
    ТОВА Е ЛЕКАРСТВОТО СРЕЩУ " СЪМНЕНИЯТА"
    ПИТАМ СЕ ДАЛИ СА ПРОСТИ И НЕ ДОСЕЩАТ ИЛИ КАКТО ВИНАГИ "ПЛАДНЕШКИ" ЩЕ НИ ОБЕРАТ - НА ТОВА СА "МАЙСТОРИ"
  • 54 Бамбука

    5 0 Отговор
    Нямало страна която да е обедняла след приемане на еврото. Нямало, не означава че няма да има. Все още можем да опитаме да сме първи.
  • 55 bulgarin

    1 3 Отговор
    krayno vreme e da kagem zbogom na evrazia tezi pitekantropi zadargaha razvitieto na Bulgaria s desetiletia i za tova sme na posledno miasto no vsichko tova skoro shte se opravi
  • 56 Чук

    1 0 Отговор
    Св секи като му набият канчето удря спирачките ха ха колкото и дебело да е то))))
  • 57 анонимин

    0 0 Отговор
    Беше споменато някъде,че буфера на валутния борд е 20 милиарда,а тоя говори за усвояване на 10 милиарда.Другите 10 явно ще си ги усвоят тайничко!?
  • 58 Кокорчев

    1 0 Отговор
    Бг ми живеи си в Бг с1200лв децата затова бягат СМЕШНИЦИ са вБг
  • 59 jforfk

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Народът не вярва на Герб":

    И сте прав и не сте ... Няколко прости примера. Едно кафе струва 0,9 лв. АКо въведем еврото, нова цена 0,45. Питам - реторичен въпрос - как точно ще е закръглянето? Обяснявам ще стане 0,5 евро! Ами съвсем е ясно че закръглението ще е нагоре. Във всички по-големи магазини цените завършват на 0,97, 0,98 или 0.99 например. Как ще се закръгля? Отсега ви го казвам: на 0,49 демек пак НАГОРЕ! И така ще е и с всички стоки продавани в малки квартални магазинчета - било картофи, яйца или хляб. Точно така стана, по сведения на немци, при въвеждане на еврото. Заплатите точно по курса, цените закръглени нагоре. И защо мислите, че тук няма да е така?
  • 60 Солов играч който е и дар

    0 0 Отговор
    За България ще е много интересно ако се даде официален шанс да има своя оригинална валута , а не валутата ЛЕВ, тази дума означава ЛЪВ на русийски език !
    За Македония също ше е интересно и хубаво да има своя оригинална валута !
    А междудругото, понеже пророци са предричали че България за в бъдеше ше има най-интересните и хубави курорти в световен мащаб, такива каквито българин да не иска да отиде на друго място ! Значи ше трябва да се обмислят грандиозни проекти, които ше могат да впечатлят света !
  • 61 Мнение на човек от народа

    0 0 Отговор
    Човек, който сам си създава приблеми , значи нещо не е на себе си !
    Значи му трябва жена ли, жени ли, даже и работа, която да покаже и докаже че е за него, да е в състояние да дава шастие, любов, диамантени проекти и други хубави неща !