20 Февруари, 2020 07:06 3 228 5

Турският съд се гаври с бизнесмен

  • турция-
  • бизнесмен-
  • оправдан-
  • съд-
  • осман кавала-
  • преврат

Часове, след като беше оправдан, бизнесмен беше арестуван отново по други обвинения

Турският съд се гаври с бизнесмен - 1
Снимка: Shutterstock

Турският бизнесмен и филантроп Осман Кавала беше арестуван отново и отведен в полицейски участък в Истанбул, часове, след като беше оправдан за предполагаемата си роля в протестите от парка „Гези“ през 2013 година. Повторният арест на Кавала заради обвинения, че е участвал в опита за преврат от юли 2016 година предизвика критични оценки от страна на международната общност.

Прокуратурата поиска задържане под стража с мотиви да не бъдат увредени и укрити доказателства и поради вероятността Кавала да се укрие. Обвиненията за подкрепа на опита за преврат през 2016 г. се основават на срещите му с американския учен Хенри Барки, който според турските власти под прикритието на семинар е координирал опита за преврат от остров Бююкада край Истанбул, предаде БНР.

Във вторник Кавала и 8 други подсъдими бяха оправдани от съд по тежки престъпления по обвинения, че са организирали протестите в Турция, започнали от парка „Гези“ в Истанбул. Казусите на други седмина подсъдими, които се намират извън Турция, бяха отделени от общия процес. Непосредствено след произнасянето на оправдателните присъди прокуратурата заяви, че ще протестира решението пред по-горна инстанция и внесе новото искане за задържане на Кавала. В сряда Съветът на съдиите и прокурорите започна проверка по отношение тримата съдии от състава, който оправда подсъдимите.

В остра реч пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието в сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че протестите от „Гези“ не са били невинни действия. Той заяви, че хора като американския милиардер Джордж Сорос стоят зад въстания в редица страни. По думите му турският клон на конспирацията е Осман Кавала, за когото е била направен опит да бъде освободен с „маневра“. Преди да бъде освободен във вторник, Кавала се намираше в предварителния арест в продължение на 841 дни от октомври 2017 г. На 10 декември 2019 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови, че той трябва да бъде освободен. Съдебният състав единодушно прие, че има нарушения на правото на свобода и сигурност и на правото на бърз процес, както и на нуждата задържането под стража да бъде законосъобразно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 боцмана

    5 2 Отговор
    Осман Кавала в ареста правил едни неща доказващи фамилията му.

    Коментиран от #5

  • 3 директно от Булгаристан

    3 4 Отговор
    Тяхна си работа, турска. Да си седят в Анадола и да правят каквото си искат.

    Коментиран от #4

  • 4 Све

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "директно от Булгаристан":

    Овчото мислене и социално поведение е на мода в България. Доста инфантилно и срамно
  • 5 Баба Вуца

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "боцмана":

    Не се старай да си духовит.Това господ определя.На тебе друго е определил бабиното!
Новини по държави: