18 Февруари, 2020 20:35 5 608 11

Валерий Тодоров пред ФАКТИ: СЕМ е политически инструмент във вид на мотика и лопата

  • валерий тодоров-
  • бнр-
  • факти-
  • лили маринкова-
  • конкурс-
  • нов генерален директор

''Мисля, че тази криза в медиите до голяма степен се дължи на ниския, безкрайно ниския авторитет на самата медийна регулация'', заяви още бившият генерален директор на БНР

Валерий Тодоров пред ФАКТИ: СЕМ е политически инструмент във вид на мотика и лопата - 1
Снимка: ФАКТИ

''Фактите са ясни. Аз бях отстранен преди самия конкурс, под предлог, че в момента, в който съм си подал документите на мое име са открили фирма. Всъщност, това става на 5 декември (бел. ред. 5.12.2019 г.), на 5 декемри съм подал документите, а съм освободил участието си в тази фирма на 2 декември с решение на Общото събрание и при това с нотариално заверен в същия ден договор през нотариална кантора. Оттук нататък аз вече не притежавам никакъв дял и нямам никакво участие в тази фирма. Вписването, по-нататък, е работа на третото лице. Кога ще стане вписването вече е процес, който не зависи от мен. По-интересното е, че вписването е станало на 6-и, тоест няма и един ден разлика от момента, в който съм си подал документите и момента, в който е станало вписването. Ако си бяха дали труда колегите да видят досието, да погледнат това досие на фирмата, може би нямаше да има проблеми. Но за това се изисква определена грамотност. Друг е въпросът, ако това е направено съзнателно, манипулативно'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ бившият генерален директор на Българското национално радио - Валерий Тодоров. Думите му са по повод това, че СЕМ го отстрани от наскоро провелия се конкурс за нов генерален директор на БНР, а мотивът на регулатора бе, че Тодоров има участие във фирма.

''Странно е, разбира се, че когато са разглеждали документите на кандидатите, от всички останали кандидати са поискали някаква справка. От мен не са поискали никакво уточнение, може би да изслушат позицията, да им обясня най-малкото някои от административните правила, защото вътре в СЕМ няма нито един човек, който да има сериозен административен опит. И това е проблем, който се вижда и при избора на генерални директори. Ако така старателно, са проверили мен, пита се защо не са проверили по същия начин кандидата, който беше избран за генерален директор. Защото той дори в момента на избора има фирма, която е работеща фирма. По-смешното е, че в закона никъде не се казва кога всъщност трябва да излезете, да освободите дяловете си във фирма, ако имате такива, или в търговско дружество. Това става само с вътрешен акт на СЕМ и фактически решението на СЕМ с определяне на датата е условно, тъй като досега СЕМ не е спазил нито една дата по процедурата. Нито кога да оповести решенията, нито как да ги оформи. Ако прочете решенията, ще видите вътре, че няма мотиви в нито едно от решенията'', каза още Валерий Тодоров.

Тодоров цитира членка на СЕМ, която е казала следното: ''Какво се притеснявате кого сме избрали, той е на ръчно управление''. ''Питам, чия е ръчичката, която управлява в момента Националното радио?'', запита бившият генерален директор на БНР.

''След като не се следователи, питам: провериха ли трудовия стаж, провериха ли наличието на фирма, провериха ли българското гражданство на кандидата? В закона пише: български гражданин. Има ли този български гражданин постоянен адрес? Ако има трудов стаж, плащал ли е съотвените осигуровки, които се доказват? Пропуските са между 5 и 8'', добави Тодоров.

''На мен до този момент не ми е предоставен нито един документ от решенията на СЕМ, като изключим едно писмо, в което пише: ако не сте доволен, обжалвайте като приключи процедурата. Тоест, отстраняват ви неправомерно преди конкурса, след което казват: като мине конкруса, обжалвайте'', допълни той.

''СЕМ в момента е един политически инструмент. Един политически инструмент, но във вид на мотика, лопата, не е някакво интелигентно средство за шлифоване на диаманти, примерно, както може да се предполага. Там трябва да има гражданска квота. На всичкото отгоре над СЕМ няма никакъв контрол, той е обществен орган, но на практика безконтролен. Избира се по политически квоти. Има решение на Конституционния съд, който изрично подчертава, че орган избран по този начин, не може да бъде обществен'', заяви още Валерий Тодоров.

''Мисля, че тази криза в медиите до голяма степен се дължи на ниския, безкрайно ниския авторитет на самата медийна регулация. Тя е свръх регулация за обществените медии, защото законът е устройствен на всичкото отгоре, за БНР и БНТ. Носи всички тежести и съмнения за манипулиране, задкулисни игри и за частни интереси групирани в този обществен сектор'', каза още бившият генерален директор на БНР Валерий Тодоров.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е целта...

    33 2 Отговор
    Поамериканчване в телевизия, радио, "култура", образование, армия ,политика...Никакви български ценности да не останат в съзнанието и бита, а това се постига лесно чрез средствата за масова информация и интернет!
  • 2 marin

    1 12 Отговор
    Ne nazna4avat hora ot KBG- ne sporete,4akaite Putin na Letiste Sofia i se opla4ete,,,vie ste dejuren posresta4

    Коментиран от #3, #9

  • 3 Бай Шиле

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "marin":

    Питам, чия е ръчичката, която управлява в момента Националното радио?'', запита бившият генерален директор на БНР.! Първият коментар обяснява всичко! А ти Борислав Попов само Путин ти е в главата!
  • 4 Пак ли

    17 1 Отговор
    за боковите мисирки......
  • 5 Йосарян

    11 0 Отговор
    Методите на Гьобелс са си на лице! Иначе племето просперира! Яко кинти има за кражби! Кради беееее
  • 6 2 02

    4 1 Отговор
    да това са мотиката и лопатата на герб и лакеите им
  • 7 Наблюдател

    1 7 Отговор
    Госп.Тодоров, когато СЕМ ви избра да директор на Националното радио, не бяха мотики,нали? Помислете само колко неизгодни договори подписахте за 5 г. и какви комисиони взехте>>>
  • 8 Простак

    6 0 Отговор
    Абе що е това СЕМ? Едно време не му ли казваха НеСеРеТе ( Nicht scheissen)? Ами те тия се насраха по-добре от някогашните.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ръчно управление

    0 0 Отговор
    Майко мила, какво доживяхме??? Да ви пикам на демокрацията, по бай Тошово време беше по-демократично!
  • 11 Почитател

    0 0 Отговор
    Харесвам Розите заради нейната първична некомпетентност,затова обясненията й изглеждат толкова смешни - жалко е,че такива безсмислени калинки са кацнали в Съвета за електронни медии и решават въпроси,които не са за техните празни глави