18 Февруари, 2020 13:31 15 672 9

Започва нова мода при недвижимите имоти

  • сгради-
  • предназначение-
  • промяна

През следващите години много сгради ще сменят предназначението си

Започва нова мода при недвижимите имоти - 1
Снимка: Shutterstock

IT и аутсорсинг индустрията все повече насочва поглед към големите регионални градове. Напоследък наблюдаваме отварянето на все повече офиси там. С нарастващата конкуренция за работна ръка, изборът на компаниите минава през преглед на алтернативни държави, след това градове и едва на финал се търси сграда.

Пловдив, Варна и Бургас успяват да се преборят и да привлекат мащабни центрове за споделени услуги на водещи световни компании.

Сред примерите е решението на белгийската KBC Груп първоначално да наеме площи в Mall Varna за първия си в България център за споделени услуги, а впоследствие да придобие сградата чрез дъщерната си компания ДЗИ ЕАД. „Решението за тези транзакции е логично и следва една установена процедура. От друга страна е показателно за потенциала на Варна - град, който следва развитието на София, а след това и Пловдив. За съжаление, в града все още няма качествено предлагане на офиси Клас А.“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

В Морската столица строителна активност в този сегмент на практика липсва. За разлика от Пловдив, където през последната година бе започната нова клас А офис сграда и приключи строителството на Kamenitsa Office Park. Поради нарастващия наемен интерес недостигът може да се компенсира с един на пръв поглед алтернативен, но познат за развитите пазари подход - а именно трансформацията на търговски центрове, като Mall Varna, в офис сгради.

„В действителност конструкцията на един търговски център е изключително подходяща за превръщане в луксозни работни пространства - големи плочи, изключителна височина, лесни за трансформация огромни пространства на един етаж. В действителност след промяна на системите и обновяване на фасадата, една такава сграда е технологично актуална и архитектурно привлекателна.“, посочи Станимира Пашова.

През 2019 г. са регистрирани над 19 000 кв.м големи наемни сделки с клас А площи на офис пазарите в Пловдив, Варна и Бургас, в пъти над средните нива за предходните години. Водеща причина за тази активност е наличието на университети и квалифицирана работна ръка в тези градове, при вече силно конкурентен според работодателите потенциал на столицата. Във времето, в което пазарът в регионалните центрове очаква новото предлагане, във фокуса на внимание ще попаднат още сгради, чието първоначално предназначение е изчерпано.

„Това е възможност част от сградите, построени в най-ранния етап на развитие на пазара, да намерят свое ново предназначение. На практика имаме възможност за сравнително бърза поява на нови пространства, отговарящи на съвременните изисквания на клиентите. Защото критериите за избор много са се променили за тези 10 или 15 години. Тази промяна се отнася до всички обществени сгради. Тя неизбежно ще доведе и до трансформация на старите офис сгради и ако съдим по световните тенденции, те ще се превърнат в модерни градски хотели, споделени офис-пространства или учебни заведения. Всъщност посоката е ясна - конструкциите на сградите, в които няма живот от месеци, да бъдат използвани и да започнат да носят доходност. Това е възможност, но и важен фактор за промяна на градската среда.”, допълва Пашова.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боб

    23 48 Отговор
    Тъпо и упорито набиват капитали в южна българия - пловдив. Във варна и бургас също. Но това ще им излезе скъпо. Не знам защо не мислят , че в един момент южната част може да осъмне под чужд флаг и после ще реват ама късно. Във все повече градове из българия се чува чужда/т реч пък вие си правете изводите.

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 2 Ах ти проста овцъ

    27 7 Отговор
    Явно, само боб си Ял цял живот !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тодор

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "Боб":

    Един ден не само южна,ами цяла България ще осъмне под чужд флаг !

    Коментиран от #5

  • 5 хахаха

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тодор":

    Май и ти си ял боб цял живот:)
  • 6 Боб на квадрат

    6 8 Отговор
    Тя България нивга не е имала свой флаг, даже ГЕРБът не е наш!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Morgoth

    9 0 Отговор
    Ако конвертиваш мол в офис можеш единствено да получиш тъмен неприветлив офис, задължитено от отворен тип. Моловете се правят ниски и широки, а това значи минимум естествена светлина. За офис трябва или висока или дълга сграда с минимум широчина. Другото става на шивашки цех.
  • 9 Гост

    1 0 Отговор
    от всичко разбирам че МОЛ-овете не могат да си напълнят магазините и почват да е чудят каква глупост да измислят.
    Не става да искаш наем все едно купуваш лека кола и да имаш наематели.