17 Февруари, 2020 20:30 13 773 92

Сърбия изчезва. Бавно, но сигурно.

  • сърбия-
  • население-
  • изчезва-
  • демографска криза-
  • застаряване-
  • емиграция

Демографската криза е толкова сериозна, че вече се превръща в неотложен национален проблем

Сърбия изчезва. Бавно, но сигурно. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Урош Траинович още помни времената, когато в родното му село в източната част на Сърбия живеели цели 200 семейства. Миньорското селище имало училище, лекарски кабинет, магазин. Днес, около 60 години по-късно, село Благоев Камен изглежда призрачно: тук живеят само осем души.

Съдбата на това село се повтаря многократно в една страна, която премина през поредица от войни и санкции в края на миналото хилядолетие, след разпадането на Югославия.

"Всички си тръгнаха"

Навред из Сърбия могат да се видят обезлюдени села с изоставени, рушащи се къщи. Това е сигурен белег за топенето на населението - един процес, който повдига редица въпроси за икономическото благополучие на страната. Демографската криза е толкова сериозна, че вече се превръща в неотложен национален проблем - дори ООН предлага помощ.

„Селото беше пълно с хора, тук ходех на училище", спомня си 71-годишният Траинович. „Всички си тръгнаха, вече няма никакви млади хора. Тъжна работа", казва той пред Асошиейтед прес.

Според Световната банка, населението на Сърбия, което днес е малко под 7 милиона, през 2050 ще се свие до 5,8 милиона - спад с цели 25% спрямо 1990 година. Сръбското правителство съобщава, че страната на практика губи по един град годишно. Дневно Сърбия намалява със 103 души.

Демографски проблеми има в цяла Европа, но в Средна и в Източна Европа обичайната за континента относително ниска раждаемост е съпътствана и от два други процеса: висока емиграция и ниска имиграция. За Сърбия, която е кандидат за членство в ЕС, в краткосрочен план обезлюдяването ще струва милиарди. А още по-неприятна е перспективата в дългосрочен план, понеже все по-малко работещи ще трябва да поддържат пенсионната система, която плаща на все повече пенсионери.

Програмата за развитие и Фондът за населението на ООН сформираха група от седем международни експерти, които миналия месец посетиха Сърбия, за да се запознаят с положението. Според австрийския демограф Волфганг Луц, най-сериозният проблем е не толкова самото обезлюдяване, колкото профилът на хората, които напускат страната. „Установяваме, че това са по-добре образованите, по-талантливите, по-мотивираните и мобилни хора, което си е истинска загуба на човешки капитал", обяснява експертът.

"Тук няма какво да ги задържи"

Селища като Благоев Камен са нагледна илюстрация на кризата. Десетилетия наред преди и след Втората световна война селището процъфтява благодарение на златните мини наблизо, които обаче са закрити през 90-те години на миналия век. Траинович твърди, че под земята все още има злато и други полезни изкопаеми, но за тяхното добиване са нужни инвестиции и здрава работа. „Единият ми син е в Германия, другият - в Австрия. Често идват на гости, но тук няма какво да ги задържи", разказва мъжът.

Сръбското правителство се опитва да вземе мерки срещу бързото обезлюдяване. На многодетните семейства се отпуска допълнителна финансова помощ, държавата плаща за изкуствено осеменяване, за ремонт на училища и детски градини, финансова подкрепа се дава както за селските райони, така и на хора в малки селища, които искат да стартират свой бизнес.

Американската професорка Рут Финкелстийн смята, че Сърбия трябва да намери и някаква нова роля на застаряващите поколения. Защото цялото внимание сякаш винаги е насочено само към младите хора, добавя тя.

В репортажа на Асошиейтед прес изрично се уточнява, че сходни проблеми имат и други страни от региона. В Хърватия селските райони също бързо се обезлюдяват, 15% от 4-милионното население живеят и работят зад граница. България и Украйна също страдат от демографска криза.

Известният хърватски демограф Степан Щерц смята, че политиците на Балканите не полагат достатъчно усилия за решаване на проблема. Според него, неблагоприятната демографска тенденция може да се спре например чрез данъчното законодателство. „Демографията трябва да се признае за самата сърцевина на икономическото развитие, тъй че най-важните насърчителни мерки да се насочат тъкмо натам", казва той.

Автор: Йована Геч


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия са Северна корея

    31 66 Отговор
    на Балканите.
    Македонците са по-напред от тях.

    Коментиран от #7, #8, #27

  • 2 РаМуш харадинай

    37 25 Отговор
    Споко, ще ви оправим демографията.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Колкото и да се свие, не е страшно

    91 4 Отговор
    Стига да не започнат индианците да се развъждат както е при нас! Но влязат ли в Европа ще ги задължат и тях, и Сърбия ще стане зоологическа градина!

    Коментиран от #18

  • 4 Как?

    46 6 Отговор

    До коментар #2 от "РаМуш харадинай":

    Имаш кадъни за износ ли?

    Коментиран от #10

  • 5 Оптимист

    30 15 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ДО КАТО ИМА ЕДИН ЖИВ СЪРБИН!

    Коментиран от #90

  • 6 самурай

    30 5 Отговор

    До коментар #2 от "РаМуш харадинай":

    Чети внимателно,ако можеш.В статията става дума за Сърбия,не за Македония.

    Коментиран от #12

  • 7 самурай

    22 53 Отговор

    До коментар #1 от "Тия са Северна корея":

    Македонците са по напред от България но не и от Сърбия,фалшива ти е новината.
  • 8 Реалист

    36 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тия са Северна корея":

    Българите са най отпред:)
  • 9 Сърбе на върбе

    52 51 Отговор
    ръцете им са до лактите в българска кръв, затова и народа е казал : най добрия сърбин е мъртвия сърбин !
  • 10 РаМуш харадинай

    13 31 Отговор

    До коментар #4 от "Как?":

    Не, ще научим сръбкините да раждат ;)

    Коментиран от #20, #83

  • 11 Мразим

    27 38 Отговор
    сърбите, до гроб !!!
  • 12 РаМуш харадинай

    9 13 Отговор

    До коментар #6 от "самурай":

    Па ти къде видя да говоря за Македония? Мисли внимателно, ако можеш де....
  • 13 Реалист

    17 14 Отговор
    На балканите всички на масата ебачи:) ама всички изветрели х...ве:) нема страшно ще докараме сирийци за разплод:)
  • 14 Наблюдател

    84 9 Отговор
    При нас всичко е розово че почнахме за Сърбия да говорим....
  • 15 Дориан Попа

    28 7 Отговор
    Родината на ДВ щеше да е същото ако не бяха сърбите и още дузина народи, които работят за вас, за да се тупате в гърдите колко ви е велика и развита държавата
  • 16 Как пък не ги

    14 33 Отговор
    изтрепаха американците с обединения уран, до крак трябваше да ги изтрият от лицето на земята
  • 17 Сърбия изчезва

    29 8 Отговор
    Затова пък Косово расте.
  • 18 Абе ти се радвай, че са индианците

    13 23 Отговор

    До коментар #3 от "Колкото и да се свие, не е страшно":

    Че иначе и България ще изчезне.

    Коментиран от #22

  • 19 Тъпанар

    28 8 Отговор
    Да им внесем малко патладжани, демек индийци, ще им заселят селата:)
  • 20 Само да не ги направите като вашите

    30 11 Отговор

    До коментар #10 от "РаМуш харадинай":

    Като си мият гъзовете, да си цапат путките, за да бъркате дупките! Вие оправете козите, сръбкините не са лъжица за животни!

    Коментиран от #48

  • 21 778

    19 7 Отговор
    Глупости на търкалета, нищо им няма, като се има предвид че територията им е по-малка от нашата!
  • 22 Ние развъждаме индианците

    14 8 Отговор

    До коментар #18 от "Абе ти се радвай, че са индианците":

    За да ги затворим после в резерват с бургиите, и да им гледаме сеира!

    Коментиран от #45

  • 23 Желко Драшич

    34 4 Отговор
    В Германия няма демогравска криза вкарахажси 600 000 турци и 200 000 арабери да им оплождат,, чистата" арийска кръв!
  • 24 Някой си

    35 7 Отговор
    Ще изчезне, но след България ако гробарите управляват още малко!
  • 25 Независим

    41 8 Отговор
    А бе вие гледатели раждаемоста в Сърбия и България.Ние сме на последно място по този показател.Раждаемостта в Сърбия е със сто човека на денонощие повече от колкото в България,а знаем при нас ,че от около 170 родени ,само 80 са българчета.За какво говорим тогава....
  • 26 оня с коня

    26 16 Отговор
    Ето го и НАЙ-ИЗТЪРКАНИЯТ Русофилски Хибриден похват,демонстриран НА ЖИВО от ном.14!:)А в Руските инструкции ясно е записано:НИКОГА не трябва да се допуска в Медийното пространство друга Страна/ОСОБЕНО СЪСЕДНА/ да е "По-зле от България и ако се появи подобна Статия МОМЕНТАЛНО вниманието трябва да бъде ОТКЛОНЕНО към БЕЗНАДЕЖДНИЯТ ХАЛ на Българите!А Логиката е проста:Силна Икономически и Военно България - ОТСЛАБЕНА и НЕЕФЕКТИВНА Руска Хибридна Пропаганда.А че сме НЕСРАВНИМО ПО-НАПРЕД от Руска Сърбия по ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ - 2 мнения няма,но Руските Заповеди са Да се обезверява Бълг.Народ,да се мачка Самочувствието му и най-вече - да се свали Сегашното ПРО Евро-Атлантическо Правителство,следва поемане на Властта от Партия подобна на руските "Възраждане" и "Боец",излизане от НАТО/най-важното/ и ПОГЛЪЩАНЕ на България от "Матушка Рус"...БЕЗ ОСТАТЪК!

    Коментиран от #30, #33

  • 27 Townboy

    24 9 Отговор

    До коментар #1 от "Тия са Северна корея":

    Първо отиди там за уикенд поне дори и в Димитровград а после пиши тъпотии. Всички славяни сме подложени на геноцид от "хазарите".

    Коментиран от #37, #39

  • 28 Циганизация БГ

    31 8 Отговор
    С България поголовно и необратимо се циганизира ! Задокеанска "демокрация" + еврогейски ценности до какво друго да доведат ??

    Коментиран от #41

  • 29 Oги

    8 14 Отговор
    Познато , като в България,Македония!!! Единственото спасение е Нова Югославия!
  • 30 robur

    25 13 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    А че сме НЕСРАВНИМО ПО-НАПРЕД от Руска Сърбия по ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ
    Бунак защо на къде се обърнеш в Сърбия само Българи пазаруват
    като за последно и кръчми техните сме задръстили за съжаление и аз го правя редовно защото родното под всякаква критика и като качество и като цена

    Коментиран от #36, #66

  • 31 Кюстендилският

    34 4 Отговор
    А аз помня , когато моя град гонеше 70 000 души ! Сега е 30 000 ! С 10 000 души цигани....
  • 32 Илиев

    23 13 Отговор
    Само един път ме навиха да отидем в Пирот на пазар. Селска работа. Леко мръсничко и мизерничко. Нищо не ми хареса. Повече не съм ходил, няма и да ходя.

    Коментиран от #34, #69

  • 33 Плевен

    21 10 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    Евала, едно адекватно мнение по-темата.
    Всяка статия тук е пропита с антибългарска пропаганда.
    Симпатизирам на Русия, но ми е адски неприятно да гледам как разни българофоби засипват с помия всяка статия и всячесли се стремят да изкарат положението в БГ трагично.
  • 34 Гого

    27 12 Отговор

    До коментар #32 от "Илиев":

    Какво говориш, ходил съм в Ниш, в Пирот, и Белград.Тук сме в пъти по-добре. Там е страшна мизерия. Само самочувствието им е голямо. Без никакво покритие.Като останат и без Войводина и съвсем ще изчезнат.
  • 35 Ами,да !!

    14 5 Отговор
    Корупцията и кражбите на управляващите , това правят !!! Също и НЕКАЧЕСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ и ВЪЗПИТАНИЕ на подрастващите !!! Те са по-зле и от България !!! Сърбия едва ли ще влезе и в Европейският съюз !!!
  • 36 оня с коня

    16 5 Отговор

    До коментар #30 от "robur":

    Ще ти РАЗШИРЯ КРЪГОЗОРА Дорожелателно:Българи пазаруват не само в Сърбия,а и в Турция,Македония,пък и навсякъде по Света.А конкретно за Комшийските държави които споменах Фактът "Пазаруване" е основно заради СТАБИЛНАТА ПОЗИЦИЯ НА ЛЕВА,което естествено е ИЗГОДНО за нас.По същият начин АКТИВНО Пазаруват и Швейцарците в пограничните Райони в Германия пак по същата Причина - ИЗГОДА!И запомни:Отдаде ли ти се случай макар и мимолетно да ти обърне внимание "Бунак" като Мене,СЛУШАЙ ГО ВНИМАТЕЛНО какво ти говори за да ти се напълни Кратуната със Знания!

    Коментиран от #72

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 оцелял от турското робство

    10 8 Отговор
    Хайл, Дойчо Велев, колкото и да се пънкяш, няма да можеш да унищожиш славяните от Балканския полуостров. Заври си тази статия в трибуквието.

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Рашка с чашка

    15 10 Отговор

    До коментар #28 от "Циганизация БГ":

    Напротив, в България е намаляла раждаемостта, което е много добра новина! Българските семейства от три, четири поколения насам имат по средно две деца, къде едно, къде три, но най често две деца. Голямата раждаемост през социализма се дължи на ромите. Сега цяли ромски фамилии раждат децата си в Германия и те стават германци. По статистика хората с турско-арабски имена през 1989 година са 1.6 милиона души а общо в България имаше 9 милиона души население. При преброяването през 2011г турците са 0.6 милиона души при 7 милиона население. Това означава че от двата милиона души които са напуснали България поне един милион са турци или цигани мохамедани.

    Коментиран от #42, #43, #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Го Киров Рашков

    0 6 Отговор
    Ние от Чирпанското прабългарско обединение Не искаме електрически коли ами коне и каруци.За всеки българин заминаващ за Европа даваме по един златен безплатен зъб и масрафа за зъболекаря е от нас.
  • 45 Първо трябва

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "Ние развъждаме индианците":

    Да ги извадите от леглата на благоневерните си.
  • 46 Свали си розовите очила

    21 6 Отговор

    До коментар #41 от "Рашка с чашка":

    Огледай се да видиш какви се движат по улицата. Отиди и в селата да видиш също. Българи не останаха. Пък ти се залъгвай със стъкмистики.

    Коментиран от #56

  • 47 КО НЕ

    8 7 Отговор
    Тактика.Целия род от махалата събираме пари от Сирийците и купуваме един апартамент.След туй Всички българи освобождават блока и другите апартаменти ги купуваме на безценица.Така цялата махала се местят в центъра а махалата ще остане за Сирийците.

    Коментиран от #52

  • 48 РаМуш харадинай

    5 9 Отговор

    До коментар #20 от "Само да не ги направите като вашите":

    Не се притеснявай, ние знаем в коя дупка се правят деца;) Пък и вие ако се научите жените ви няма да бягат при нас.

    Коментиран от #61

  • 49 Рашка с чашка

    13 9 Отговор
    Колкото и да бълвате злъч и омраза срещу родината си България, тя в момента се развива добре! Социализма никога няма да се върне, колкото и да ви се иска. Никой няма да ви дава на готово, само да се размножавате! Професията многодетно майка е минало! Нали си знаете че не сте никакви турци, които също като българите имат средно по две деца. Вие сте Хорахане рома - цигани мохамедани, или както се наричате--милет, народ на турски език без да се определи какъв народ. Е, няма да има за милета, народа аванта повече, изнасяйте се за Германия.
  • 50 Вярно е че България се чисти

    15 15 Отговор
    Масово напускат хора от провинцията, тоест турци, мюсюлмани и цигани - даже с цели махали. Българите вече са се закрепили по градовете на някаква работа и си стоят повечето така - безработицата е 3.7%, което е показно. Даже има огромен поток от млади и квалифицирани българи, които се завръщат и са повече от напускащите турци и цигани, които напускат, защото в провинцията няма препитание за тях. Това, което сърбите се опитваха да направят с война, ние го постигнахме със некадърни политици. В Сърбия обаче младите не се връщат, а тук се връщат, защото има процъфтяващи ИТ сектор, аутсорсинг сектор и други.

    Коментиран от #53, #54, #57, #62, #68

  • 51 реалиста

    10 3 Отговор
    мигрират у велика русия
    мухахахахахх
  • 52 Селянин

    10 2 Отговор

    До коментар #47 от "КО НЕ":

    Пак измести темата по стар русо-тролски обичай.
    Стативта е за Сърбия, ти пак българите спомена и нищо за сърбите.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Гост

    0 0 Отговор
    Хасан
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Нациналист

    8 10 Отговор
    Траките бягат извън България и България остава за прабългарите.А всички знаят че прабългарите са били малко мургави и са правили по 5-6 деца.Сега мургавите прабългари пак продължават да правят по 5-6 деца за да не изчезне българското.Както е казал хан Кубрат една пръчка можеш да я пречупиш ама 5-6 пръчки трудно ще ги пречупиш.

    Коментиран от #73

  • 59 хи хи хи

    4 2 Отговор
    Кой им плаща на тия да бълват всеки ден прокиши в стил фентъзи бе? Знам че пишат сорося като бедров и други нем подобни, ама тия вече дават сигнал за абсолютна мозъчна атрофия... вземете мерки да отидат на лекар тия, че дават заето!
  • 60 Хахахаха

    7 3 Отговор
    А бе клоуни смешни не разбрахте ли че 2050-та човечеството няма да го има.Сърбите изчезвали българите изчезвали голем праз нилой няма да остане дотогава.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Прост

    10 8 Отговор

    До коментар #50 от "Вярно е че България се чисти":

    като матрос. Имаше такъв лаф навремето. Да ти кажа за Сърбия ,защото явно не си чувал, там малко преди да се родиш американците посяха не ниви с царевица, а бомби с обеднен уран. В следствие на което плодородната почва се замърси, хората почнаха масово да заболяват от рак, жените да имат детеродни проблеми и да се раждат деца с малформации. Сърбите, муньо, бяха много, много по-добре от нас на времето и въпреки че им е.аха мамата с демократичен модел в стил мейд ин ЮС се възстановиха в степен и ниво, което ние още нямаме. Уви разцвета на нацията им пострада и въпреки това понеже са толкова зле затова през уикенда софиянци отскача до Ниш, Пирот или чак до Белград... щото много е гадно и хич се не трае. Дори само пътя да бият, за да се уядат в сръбските ресторанти и да се разходят на въздух си заслужава.

    Коментиран от #64, #71

  • 63 Няма надежда....

    13 2 Отговор
    Матриала който е останал в България е много,много зле!Не става за износ,не става и за горене!Много злобен, завистлив,дебилен и некадърен...Лошо!Много лошо...
  • 64 Значи викаш

    7 4 Отговор

    До коментар #62 от "Прост":

    Американците изсипаха обединения уран над Сърбия и сега там е много хубаво и българите ходят да си тъпчат търбусите с храна богата на уран? Така ли матросе?

    Коментиран от #75

  • 65 А ти знаеш ли друг начин

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Питър Бота":

    За раждане на деца освен оправянето? То не, че няма де, ама все ми се струва, че оправянето е най-лесен и приятен
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 В Сърбия

    3 5 Отговор
    е запустяло и е мизерия имат 2-3 магистрали и това е.Сигурно е така защото заплатата е много ниска.
  • 68 аутджендъринг

    5 6 Отговор

    До коментар #50 от "Вярно е че България се чисти":

    кой се завръща бе циркаджия.Ти се завръщаш на село да си правиш туршия и да вариш ракия да изкараш зимата глупендел.
  • 69 Авиокомпания Балкан

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Илиев":

    Ууууууу....уф,нежна душа си тиии...
  • 70 Каунь

    7 2 Отговор
    Дереджето като у назе белите роби у Еуропата
  • 71 Селянин

    6 6 Отговор

    До коментар #62 от "Прост":

    Точно по опорката. Сърбите са много добре пък ние сме много зле, русофило-сърбоманче!
    Е, да ама. Всички сме ходили в Сърбия и сме наясно с дереьжето там. Няма и зачатъци на оправяне, въпреки, че бяха по-добре през комунизма.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Това

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Нациналист":

    Имаш предвид цигани ,казвай нещата в прав текст иначе злоупотребяваш с Историята
  • 74 Фанети Мазакура

    9 2 Отговор
    Сбъркал и сте заглавието, май статията е за България!
  • 75 Муйо Уйов

    6 0 Отговор

    До коментар #64 от "Значи викаш":

    Уранът бе ОБЕДНЕН, а не обединен бе, глупендер!
  • 76 БГ РОДОЛЮБЕЦ

    6 2 Отговор
    Доколкото ми е известно, срока по Берлинския договор изтече и сърбите неправомерно държат Западните НИ покрайнини!
    Трябва да си ги поискаме официално!
    Ало, Народното събрание, г- н Президента, Правителството, дела трябват!
  • 77 незнайко

    6 1 Отговор
    Дакъде ни докараха красивите стоки и жаждата за пари !!! Не напразно е казано, че капитализма е като мушмулата ! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЗАГНИВА ВСЕ ПО СЛАДКА СТАВА и ни докарва ДО ДЕМОГРАФСКА КРИЗА !!!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 варненец

    4 0 Отговор
    в азия и африка се размножават като вредни насекоми,след 50-60 години следващите обитатели на балканите ще са от там.негри,араби,напират
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 И сега какво

    4 1 Отговор
    Белградското и Софийското жителство, май ще се окажат далновидна демографска соц-политика, а демократичните иновации - всички от село в града за чиновници, ще ни затрият, в т.ч. и 30 годишно толериране множенето на гласоподаватели, които не искат да учат и работят
  • 82 соросоидни кърлежи

    1 1 Отговор
    Е нали има талибанска сган от арабия и пакъстан ,те имат по 5-6деца..да идват ,щом нашите бягат и не искат да гледат своите рожби.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Православен

    1 0 Отговор
    Шиптър нечисто плътен
  • 85 Провославен

    0 0 Отговор
    Шиптър
  • 86 Интернационална мастия

    4 0 Отговор
    Ние сме по-зле и от тях. Много скоро, само цигани ще са останали в продадената България.
  • 87 Геновева Шмид

    2 0 Отговор
    В северна България е по трагично положението от Сърбия.

    Коментиран от #92

  • 88 иванчо

    1 0 Отговор
    Европата.цялата Европа върви сигурно,ама абсолютно точно по пътя на Римската империя,-нали обединена Европа е империя! Римската империя е започнала да запада най-напред от Западната си част,около 150 години преди края си.И...,сега и р Европата е така- остават й около 200 години до изчезването й,- ЗАКОНОМЕРЕН,диалектически процес,следствие на много тъпа политика. Политици?-простаци.
  • 89 Иван Андрей

    1 0 Отговор
    Аз работя в Германия . На моята работа има работници от цял свят но най-много са от балканските страни . Факт .
  • 90 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Оптимист":

    Ако доиде временно правителство всички сърби ще доидат в българия да живеят по комунистически защото те неможаха да живеят в този строи
  • 91 така така

    1 0 Отговор
    бантустанските мизерници се притеснили за Сърбия :)))
  • 92 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "Геновева Шмид":

    По скоро северозападна България
Новини по държави: