16 Февруари, 2020 19:55 66 322 190

Стив Ханке: България ще последва съдбата на Гърция, ако...

  • евро-
  • стив ханке-
  • валутен борд-
  • гърция-
  • лев-
  • пари-
  • икономика

България в момента има суверенитет над паричната си система

Стив Ханке: България ще последва съдбата на Гърция, ако... - 1
Снимка: Shutterstock

България ще последва съдбата на Гърция, ако приеме еврото. Това заяви Стив Ханке, професор по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ. Богатата биография на професор Ханке включва длъжността икономически съветник на президента Роналд Рейгън. Той е световнопризнат анализатор на финансовия свят с често присъствие в световните медии.

Повече от 20 години той е свързан с икономическите реформи в България, където е познат като един от хората, които стоят зад въвеждането на Валутния борд у нас. Той има преки наблюдения върху процеса по приватизация на големи български предприятия в края на 90-те. на XX в.

"Левът се равнява на горе-долу половин евро. Левът е клонинг на еврото с валутния борд, също толкова добър, колкото еврото е по отношение номиналната стойност. Но всъщност, системата на Валутния борд е по-добра и левът е по-добър, защото валутният борд налага твърдо бюджетно ограничение на фискалните власти в България. Те не могат да заемат пари от Централната банка, това е твърдо бюджетно ограничение", заяви Стив Ханке в предаването "120 минути" по Би Ти Ви.

"България е сред лидерите в Европейския съюз с нисък дефицит, съотношението държавен дълг/БВП е ниско. Това е едно предимство. Нямате проблема на Гърция. Помните ли Гърция? Те преминаха през огромен фискален проблем. Същото вероятно ще се случи в България, ако приемете еврото. Второ, две неща свързани със суверенитет. В момента, с Валутния борд и лева, България има суверенитет над паричната си система. Тоест, ако нещо лошо се случи с еврото, България може да смени резервната валута на щатски долар или злато, или друга по-висша такава. Вторият аспект на суверенитета е, че сега резервите на лева се пазят в България, контролират се от българите. Ако влезете в еврото, ще трябва да изпратите огромни суми от резервите си във Франкфурт и ще се контролират частично от Европейския съюз и ЕЦБ", заяви още финансовият експерт.

"Според мен Валутният борд трябва да се запази. Той не е дете. Той е великан с огромна сила. Никой великан не се е провалял. И второ, системата е свършила чудесна работа при различни кризи, включително кризата на руската рубла, голямата рецесия, гръцката криза. Много добре оцеля през всички тези моменти, дори и при срива на КТБ и скандала в България. Валутният борд се справи чудесно. Ето какво да направите – взимате Валутния борд и, както неотдавна писахме с професор Танев, го разширявате да обхване и банковата система. Банковата система ще бъде непоклатима като лева и Валутния борд. Ще имате най-модерната система. Забравете за европейските регламенти и бюрократи, които погазват всичко. Не се справят много добре, не се славят с добра история. Само погледнете Гърция", каза още Стив Ханке.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 225 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 демократ

    82 475 Отговор
    Стив Ханке говори като агент на Кремъл.

    Коментиран от #46, #48, #55, #59, #71, #104, #128, #166

  • 2 демократ

    70 525 Отговор
    Еврото ще ни направи свободни!

    Коментиран от #13, #37, #40, #189

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 споко

    266 66 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    Като дойде Славчо на власт, химна ще бъде "Тайсън кючек"
  • 5 Последния софиянец

    257 55 Отговор
    Няма нужда Ханке да ни го казва. Българския народ е умен. Опашките за Евро го доказват.
  • 6 681 БГ

    334 55 Отговор
    Айдеее Бог да ни прости вкарат ли еврто ......
  • 7 Бесен Язовец

    91 295 Отговор
    Тоя е тук за да брани валутния борд защото това са пари в касичката на соросите. Няма причина да има инфлация от въвеждане на €! Просто от 1000лв ще взимате 520€ заплата, а месото от 10лв ще стане 5 €!

    Коментиран от #15, #41, #52, #70, #72, #99, #150, #162

  • 8 VVV

    227 30 Отговор
    Колкото повече работи се решават на референдум от народа ,толкова по добре живее народа защото може да си защити интереса. герб са наследници на комунизма затова са такива душмани и вярват че те могат да вземат решения които никой нормален народ би им позволил. Това е крачка към комунизма и ще задалбочи изчезването ни като нация . герб това са душмани .

    Коментиран от #12, #179

  • 9 сссссссссс

    350 51 Отговор
    Генерал Румен Радев, вие сте на ход!
    Имате право да предложите референдум ЗА и ПРОТИВ еврото.
    Действайте! Народът разчита на вас!

    Коментиран от #54, #136, #163

  • 10 Евро

    294 35 Отговор
    Не само, че ще последваме Гърция, ами може и по зле да бъдем.
    И тогава и последните кадърни хора останали в Б-Я, ще си стегнат куфарите и хайде на вънка, терминал 2 няма да може да смогне да ни изпраща.

    Коментиран от #161

  • 11 Хайде на бас

    58 113 Отговор
    че този е привърженик на Тръмп и Нюлънд, която врещеше като ко.за из Киев F.UCK THE EU. Така че г-н Ханке F.UCK USA и не ни давайте апокалиптични примери с Гърция. Те си фалираха държавата не защото ползват еврото..... И спете спокойно, надявам се да не си трансферираме валутния резерв в обезценяващия ви се УСД, защото и вие не спирате печатницата.
  • 12 Бесен Язовец

    65 28 Отговор

    До коментар #8 от "VVV":

    Много си глупав, не винаги глас народен е глас бож! Какво стана кухи лейки катонви подлъга Учиндолеца за мажоритарното избиране? Стана това, че разни мастити ще си набутат техни депутати в Парламента от 120души и 40 продажника ще променят коституция!

    Коментиран от #20

  • 13 Пачо

    36 13 Отговор

    До коментар #2 от "демократ":

    Мечтата ма идиота....

    Коментиран от #16

  • 14 КГБ

    184 36 Отговор
    Евросъюза е съю на евреите. Ще ни превърнат в роби с единна парична единица по целия съюз. Англичаните за това напуснаха съюза щото сс умни
  • 15 Последния софиянец

    193 26 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Инфлацията вече е факт. От началото на годината три пъти ми вдигат цените на доставките за заведението ми. А аз дигнах цените само веднъж и работя почти без печалба.

    Коментиран от #18

  • 16 Пачо

    27 6 Отговор

    До коментар #13 от "Пачо":

    мечтата на идиота
  • 17 ГЕРБ

    165 20 Отговор
    Те от ГЕРБ само чакат да откраднат златния резерв към лева.
  • 18 Бесен Язовец

    47 38 Отговор

    До коментар #15 от "Последния софиянец":

    Това, не е заради €!!! Обапе от как ни набутаха валутния бирд 1997г умишлено България е зависима от тях! Вие какво си мислите, че парите където набутаха от борда в РБ са от добро сърце безвъзмезна финасова помощ ли? Да живеят балъците си подсвирква вече 23 години.

    Коментиран от #25, #42

  • 19 Гръцка съдба

    162 18 Отговор
    Гръцкият „глад“ е хиляда пъти за предпочитане пред българския глад.

    Коментиран от #95

  • 20 VVV

    116 32 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    Много си болен ако още вярваш че тоталитаризма е по добър от демокрацията. Там където въпросите се решават на референдуми народа живее добре. А там където няма референдуми никога няма да живее добре дори и в марсианския саюз да са а не в европейския. Единствения начин народа да живее добре е ако той взема решенията ,а не тиквата да купува ф16 а народа да връща парите. Тоя дето ги е взел да ги връща .

    Коментиран от #26

  • 21 Анонимен

    195 24 Отговор
    Очаква ни най голямата инфлация в историята. Всички държави, които преминаха към евро, имаха инфлация, въпреки че взеха мерки. Българските некадърни политици, няма да вземат мерки и ще бием всички рекорди по инфлация и обедняване още на и без това най бедния народ.

    Коментиран от #36, #173

  • 22 анонимен

    135 22 Отговор
    казаха ли ви го!!! Тези които ми давахте минуси.Приемем ли еврото дръжте се ;)
  • 23 ърт

    133 20 Отговор
    Прав е Стив ще има гръцка драма за България
  • 24 Тъпанар

    71 17 Отговор
    А дано, ама надали, гърците са 10 пъти по-добре от нас, обещаваш ли Стив Ханке?
  • 25 Последния софиянец

    27 82 Отговор

    До коментар #18 от "Бесен Язовец":

    Искам да кажа че лева е с много ниска покупателна способност. Защо им е на европейците да ни го сменят на този изкуствен курс? Реалния курс е 6 лева за 1 Евро.

    Коментиран от #28, #51

  • 26 Бесен Язовец

    30 18 Отговор

    До коментар #20 от "VVV":

    Тоя па да не си мислиш, че в Швейцария вдичко се решава с референдуми? Ффффърлят им там по нещо да се чувстват значими важните въпроси ги решава правителството. Тука са профни къде още вярват на квото им се каже по TV изобщо не разсъждават за 1 ден напред!
  • 27 Команча

    119 11 Отговор
    Ханке направо счупи крадливите ръчички на шайката, ама народа е прост

    Коментиран от #29

  • 28 КОНТРАТА

    33 12 Отговор

    До коментар #25 от "Последния софиянец":

    Даааа,, реално" и как го изчисли, соросода професор по финансите така ли ти казааа? А в Италия как прехвърлиха лиретите в Евро като 1 € струваше 10 000 лирети?

    Коментиран от #105

  • 29 Последния софиянец

    54 15 Отговор

    До коментар #27 от "Команча":

    Не е прост народа. Виж опашките за Евро пред чейнджбюрата. Тези дето си мислят че един номер минава по два пъти са прости. Сега не е 1997г.
  • 30 Критичен

    76 11 Отговор
    Г-н Ханке познава ситуацията в Бг , а и що за стока са управляващите ни, но няма кой да го послуша, кот на изкомандват от европа и наще изпълняват без да мислят .....

    Коментиран от #34

  • 31 Всичко е измишльотина

    17 40 Отговор
    Някой го е накарал да го говори това без значение как
  • 32 факт

    105 14 Отговор
    иде нов грабеж!!!
  • 33 Баце

    64 6 Отговор
    Важното за Шайката е да откупят пършивите си кожи и да получат Аудиенция от сахибите за още някоя година.

    Коментиран от #38

  • 34 Философа

    29 78 Отговор

    До коментар #30 от "Критичен":

    Ханке много мазно ви маниполира като ползва настроенията на масите срещу правителството! Ханке е лобист не ви е приятел!!!

    Коментиран от #98, #132, #153

  • 35 ПРОКУРОРСКО НО ЗАЩО

    80 6 Отговор
    ....................КЪДЕ СИ ГЕШЕВ, ЧОВЕКА /ХАНКЕ/ ДАДЕ ТОЛКО ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОРУПЦИЯ, ЗА СЛУГИНАЖА НА ДНЕШНИТЕ ТИКВИ ВЪВ ВРЪЗКА С ....ЛЕВ-ЕВРО ЧЕ ТРЯБВА ДА НАЕМЕШ И ПРОКУРОРИ ОТ ВЪН , ТОЛКО "МАТРИАЛ" ИМАШ А .............ИМАШ ЛИ ТОПКИ !!!??????

    Коментиран от #39

  • 36 Усмивката

    43 7 Отговор

    До коментар #21 от "Анонимен":

    Абе пълнете стадионите с гамени , пък не инфлация , ами гаменизация го очаква този народ. Нищо не става от самосебе си. Княз Борис собствения си син , не пожали. Смени вярата. Първом това направи.Не тръгна да прави алъш, вериш с империята. Даде всеоруъжието на писменоста .Парична реформа ли направи та му викаме сега,,Златният вег".....,,Оооо не разумни юроде!
  • 37 ЩЕ НИ НАПРАВИ

    49 5 Отговор

    До коментар #2 от "демократ":

    ............СВОБОДНО БЕЗПАРИЧНИ !!!
  • 38 Последния софиянец

    67 6 Отговор

    До коментар #33 от "Баце":

    Предполагам че са окрали валутния резерв и сега се надяват Европейската банка да ги спаси.
  • 39 Последния софиянец

    59 6 Отговор

    До коментар #35 от "ПРОКУРОРСКО НО ЗАЩО":

    Гешеф да потърси президента Стоянов и да му иска документите дето е преснел от Ханке. И да го пита защо ги крие.

    Коментиран от #66

  • 40 оня

    51 4 Отговор

    До коментар #2 от "демократ":

    Ще направи свободни богатите, малоумнико.

    Коментиран от #43

  • 41 оня

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Надявай се хахахаххххх
  • 42 този който си върши работата

    28 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бесен Язовец":

    като не можем сами да си управляваме фискалната политика и печатахме пари в несвяст, така ще ни налагат валутен борд-- и не 23 години, а 223 години...!
  • 43 Последния софиянец

    66 6 Отговор

    До коментар #40 от "оня":

    Ще направи свободни от дълговете им, кредитните милионери. Междуфирмената задлъжнялост е 160 000 000 000 лв. Една четвърт от фирмите на пишман бизнесмените като Пеевски са пред фалит. Само хиперинфлация може да ги спаси.
  • 44 Мемфис

    20 98 Отговор
    Най-хубавите неща за България са:
    НАТО
    ЕС
    Въвеждане на еврото
    Извеждане на комунистите/ в Сибир/.

    Руските тролове! Как не ви е срам да лижете руски задници цял живот и да плюете България ?

    Коментиран от #45, #148

  • 45 Последния софиянец

    61 7 Отговор

    До коментар #44 от "Мемфис":

    Ти не се тревожи. Нали си получаваш парите в долари. Да се тревожат пенсионерите и работниците.
  • 46 Не платен

    45 4 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    Демократе, това не знам, знам само, че Мента, Борисов, Цацаров и т.н. са бивши комунисти!
    И това е за цял живот!
  • 47 Стиви Лъжеца!

    33 40 Отговор
    Каквото препоръчат американците да правим ние трябва да правим обратното!!! Този мошеник звучи много убедително, но така звучат всички изпечени мошеници!!! Как излъга нагло и мазно, че българския лев струвал колкото половин евро, като истината е, че един лев е двойно по-евтин!!! България е обречена, ако не влезе в еврото. Ако не влезем в еврото, тогава за кво сме в Евро Съюза - да си продават европейците колите и картофите на нашия пазар без мита ли? Истината е, че 1 долар струва 1.80 лева, а 1 евро струва 1.20 долара. Много ясно, че американците искат българската валута да е по-евтина от тяхния долар, а не да е по-скъпа!!! Българският лев дърпа държавата надоло и ние трябва да се отървем от него!!! Тия простотии, които тоя ги говори за независимост на държавата, защо не ги каже в Белия Дом, от който всекидневно ни дават заповеди как да живеем. Защо не казва нищо за американските бази в БГ и нашата зависимост от тях? Защо не казва нищо за американските фирми източващи БГ? За Ханке да сме поробени от САЩ означава да сме независими, така ли? А щом Стоянов и Костов са корумпирани, защо бачкат за американски НПО-та и специално за фамилия Клинтън?

    Коментиран от #50

  • 48 Дай боже

    38 8 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    Дай боже да стигнем нивото на Гърция..
  • 49 копи пейст

    30 18 Отговор
    Бившият служебен премиер и кмет на София Стефан Софиянски обяви в ефира на бТВ, че смятаният у нас за "баща на валутния борд" Стив Ханке всъщност е бил противник на въвеждането на борда у нас. Софиянски е човекът, който в качеството си на министър-председател подписва споразумението с Международния валутен фонд и валутния борд през 1997 г.
    Днес той защити това решение с простото обяснение - "нямахме друг избор". И разказа за първата си среща с Ханке. По думите на бившия премиер, икономистът дошъл в кабинета му и му подал договор да му стане съветник. Срещу 40 000 долара. Освен това казал, че България не трябва да влиза във валутен борд - нещо, с което Софиянски като премиер не е съгласен. Срещата им продължила доста кратко, разказа той.
    На въпрос защо тогава у нас Ханке носи титла "бащата на валутния борд", Софиянски заяви, че след като не станал негов съветник, икономистът станал съветник на президента (1997-2002) Петър Стоянов. И щом видял, че правителството ще подпише с МВФ за въвеждане на борд, станал и най-големият му защитник.
    ...............
  • 50 Последния софиянец

    13 6 Отговор

    До коментар #47 от "Стиви Лъжеца!":

    Голям миш маш си забъркал. ХА ХА!
  • 51 Дух

    13 25 Отговор

    До коментар #25 от "Последния софиянец":

    Как го сметна 6 към 1? Абсолютна глупост. Или просто си част от платените клакьори? Левът е подценен и реално курса 1.6 - 1.8 Лева за Евро. Дори и когато всявате паника - валутните резервни на БНБ се увеличават. Елементарно Уотсън - защото повече Евро се сменят за лев отколкото обратно, колкото и да не ви се иска, това е факт.

    Коментиран от #53

  • 52 Parlare

    25 3 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Така си мислиха и немците.но се оказа съвсем дрго
  • 53 Последния софиянец

    30 9 Отговор

    До коментар #51 от "Дух":

    Иди виж опашките за Евро. Цените в последните години се дигнаха три пъти, и затова лева се е обезценил три пъти.
  • 54 ИМПЕРИАЛИСТ

    30 53 Отговор

    До коментар #9 от "сссссссссс":

    До поддръжниците на ЛЕВА.
    Сегашното ни фискално състояние е пълен абсурд. Направо се чудя как България оцелява финансово. Ние сме в хроничен недоимък на пари за болниците, учителите, пенсионерите, полицията, армията,-а бе дантел марка сме и това се дължи двойната парична система в България, Лев и Евро. От друга страна, пък ако се откажем от валутния борд, пропадаме безвъзвратно, тъй като руската агентура е буквално на всички нива. Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това,
    честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....

    Коментиран от #77, #101

  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 54 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    С въвеждането на Евро в България на "братушките” ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...

    Коментиран от #56

  • 56 Дельо хайдутин

    56 10 Отговор

    До коментар #55 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ще им пръднете на х. я, на братушките.

    Коментиран от #63

  • 57 уса

    19 19 Отговор
    Най добре е да станем ЩАТ на USA - намремето не можахме да станем република на СССР - сега е времето да минен към USA и да няма държава България! И без това от бая време я няма - поне да ни дават пари от другаде да облажи и народеца малко!!!
  • 58 Горо

    45 9 Отговор
    Сигурно е, че ако утре от Европейския съюз кажат: "Хайде, приемайте еврото!" нашенските блюдолизци, начело със специалиста по кофпомпите Борисов, веднага ще се отзоват и ще козируват по армейски. Стив Ханке е напълно прав, но като гледам как българските управници действат користно и безмозъчно, нищо чудно утре да ни хвърлят в нова катастрофа. Тях да не ги мислим, те са натрупали от крадено милиони долари в швейцарски или американски банки, но народът ще изпати отново, живеейки в нищета, мизерия и висока инфлация. Гарантирано от ГЕРБ!
  • 59 Бай Шиле

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    Борислав Попов, престани да сънуваш вампири, произведени в Холивуд!
  • 60 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 25 Отговор
    България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на международните МАФИОТИ-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас. Националната ни валута в момента е пробита от всякъде. Всеки може да участва в търг за обществена поръчка в евро, но да плащаш и продаваш в евро на "женския пазар" в София е в нарушение на закона. За мафиотите левът е една досадна междинна гара. Нито една голяма фирма у нас не капитализира печалбата си в левове, а в чужда валута, тъй като няма интерес да увеличава левовата наличност. Левът, поставен в това унизително положение е направо вреден за икономиката ни. Изходът е само един, максимално бързо въвеждане на еврото, докато не сме се обезкървили съвсем.

    Коментиран от #62, #114

  • 61 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 28 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Проф. Стив Ханке: Брюксел ви натиска за еврото, за да отмъкне златото на България.............
    Този мошеник трябва да последва съдбата на Майкъл Чорни!
  • 62 Последния софиянец

    28 7 Отговор

    До коментар #60 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Там е проблема че няма да е бързо въвеждането, а от 2 до 5 години. И през тези години ще ни го набутат четвъртит.
  • 63 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 18 Отговор

    До коментар #56 от "Дельо хайдутин":

    Валутният борд е котва по време на буря, да не те завлекът вълните върху скалите и разбият кораба, но след това с котва не може да плуваш напред...Засега бордът ни пази от ЛЮБИМИТЕ БРАТУШКИ, но КТБ отиде зян, а какво щеше да ни се случи без борд, знаем от „управлението” на лебеда от БСП...

    Коментиран от #64

  • 64 Дельо хайдутин

    51 5 Отговор

    До коментар #63 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Те братушките си трупат златен резерв, а нашето злато заминава за Канада.
  • 65 Един

    63 7 Отговор
    Интересно, защо Чехия , Унгария и Полша са против въвеждане на еврото!? Явно , не защото са без мозък в главите си!!!

    Коментиран от #75, #82

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Peci kupona

    39 5 Отговор
    Даже не ми е ясно какви плюсове ще имаме от приемането на Еврото!
  • 68 Не ви щем

    62 10 Отговор
    Еврото, ИСКАМЕ СИ БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ. ДАНИЯ ШВЕЦИЯ ШВЕЙЦАРИЯ УНГАРИЯ ПОЛША, по глупави ли са от нас ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ. Влезе ли еврото в БЪЛГАРИЯ мача свършва!!!

    Коментиран от #76

  • 69 Последния софиянец

    5 4 Отговор

    До коментар #66 от "Гост":

    Свършиха ти аргументите. ХА ХА ХА!
  • 70 Шшшт лайнце

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Лоботомия ли са ти правили?!?!
  • 71 бай Шиле

    23 8 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    Ако Ханке е агент на Кремъл,ти си пациент на 4-ти километъл.Неграмотнико.
  • 72 ганчо зубидренката

    36 7 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Бате ви Ганчо помни како стана,преди 20 годинама,кога сите гръци убия драхмата.Тогава гръците обеднея,и още не могат вдигна глъвътъ.
  • 73 До 20

    6 20 Отговор
    Ненормалник, СОЦ идиот верваш ли си? 100 Г си назад, и 200 Г си на страни от истината какво става по света.
  • 74 Rado

    4 17 Отговор
    До обърнем нещо. Русофилите цъкат мунуси на тези, които плюят кравар.

    Коментиран от #145

  • 75 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 4 Отговор

    До коментар #65 от "Един":

    Защото на тяхна територия бяха разположени войски на СССР, а Българи си беше руска губерния.... Много трудно ми беше да обясня тогава на чехи, поляци, унгарци и др., как така у нас няма съветски гарнизони...
  • 76 Xxxl

    13 6 Отговор

    До коментар #68 от "Не ви щем":

    Мача е свършил, просто публиката още е на стадиона и не знае че мача е свършил !
  • 77 бай Шиле

    31 6 Отговор

    До коментар #54 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Иди в Русия да кажеш нещо добро за Горбачов и Елцин.Ако останеш жив, ще разбереш колко си заблуден.
  • 78 Гого

    34 6 Отговор
    Ами Стив Ханке да беше се обърнал кам правителството начело с лизача Борисов. Какъвто му го подадат от ЕС и го лапа веднага. Само че ние ще плащаме сметката. Някои си правят сметки за ново ограбване на българите и България и превръщането и в пустиня. Защото ако Ханке е прав, това ще е гибелно за икономиката ни, особено за дребния и средния бизнес. За големите акули - на тях парите са в акции, дългови инструменти, злато и други твърди валути. На кликата на Борисов също. Показателно е как ГЕРБ не искат референдум за еврото. Бягат като дявол от тамян от тази тема. Имаме още време да ги спрем. Дано да се случи на следващите избори, иначе майка ни е жална.

    Коментиран от #84

  • 79 Главанаци толкова ли не разбрахте??

    39 4 Отговор
    Стив Ханке в прав текст ви каза, че Мента иска яко да ви измени и това в комбина със земетръсоплашко Горанов под благословията на Божеството Боко Будата от Банкя ! В прав текст ги нарече и крадливи политици! Факт! То бива да сте главанаци, ама чак па толкова!?

    Коментиран от #86, #87

  • 80 gostenin

    9 18 Отговор
    Абе тоа какво ни го завират само под носа и кой го пита за мнението му??? Държавите които приеха еврото са много зле - например Балтийските държави! Някой му плаща да дрънка и да настройва хората срещу еврото. Що се не закачихме за световната валута - РУБЛА?;-)))))

    Коментиран от #151

  • 81 Driving pleasure

    29 7 Отговор
    Прав е! НТо това е и целта "елитите" да приберат едни пари а после ние да ги платим както стана в гърция. Нас няма кой да ни спаси!
    А еврото е изначално сбъркано точно заради липсата на суверенитет! Ти ставаш подвластен на решенията на ЕЦБ, а не те са в полза на малките икономики в европа а на основните стълбове така че са неприложими за нас и по-скоро вредни
    ТРЯБВА РЕФЕРЕНДУМ И ДА СЕ КАЖЕ ТВЪРДО НЕ НА ТАЯ ГЛУПОСТ ЕВРОТО!
  • 82 До 65

    8 6 Отговор

    До коментар #65 от "Един":

    Щот са американски подлоги - троянски кон!
  • 83 dr Eross

    22 5 Отговор
    Най богатите евродържави са и с най големи дългове и не им пука. Който си има земя и недвижимо не му пука за валути. Да му мислят голите охлюви дето имат кредити и разни пишманбизнеси. Ако щат курса да го драпат и мильон към 1.
  • 84 До 79

    23 5 Отговор

    До коментар #78 от "Гого":

    Не съм специалист, но Ханке каза, че ако еврото пропадне и БГ лева ще пропадне, защото нашия лев е фиксиран към еврото. Демек, колко по-евтино става еврото, толкова по-скъпи стават другите валути за българския лев. Според Ханке сме щели да се спасим като си вържим лева за друга валута, но Ханке не казва на каква стойност ще се вържим за другата валута. Истината е, че ако искаме да фиксираме лева към долара американците ще оценят 1 долар за поне 3-4 лева. Та, това ли е по-добрия и независим избор, който ни предлага Ханке? Ние сме в положението, в което ако не изберем еврото американците ще ни го набутат още по навътре и планът Ран и Ът ще ни се стори весел като детска песничка. На американци не бива да се вярва, благодарение на тях сме в това положение!

    Коментиран от #96

  • 85 Бесен Язовец

    17 6 Отговор
    Трябва да си голям слепец за да не разбираш, че този е дошъл да защитава определен интерес тук който не е нашия интерес!
  • 86 До 79

    23 3 Отговор

    До коментар #79 от "Главанаци толкова ли не разбрахте??":

    Кво ни го казва на нас, да го каже в Белия Дом, нали там нашите политици са супер приятелски приемани. Даже Бойко се хвалише как в Белия Дом го уважавали, ухажвали и хвалили. Като платихме над 2 милиарда за едни чертежи къде беше Ханке да каже, че правителството ни е корумпирано и ни набутва сделка с някви несъществуващи тенекии?
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Петър Стоянов

    14 7 Отговор
    Не на Еврото. То ще ни утвърди окончателно като колониална държава.
  • 89 КОНТРАТА

    17 5 Отговор
    Само де пивтаря вижде Гърция вижте Гърция ожаче Greece дължеше 350 милиарда, а вижте Аржентина какво и се случи от борда! Ако било станало нещи с € ще се вържем за стабилния $ колко е стабилен тоя $ е доста спорна тема! Тоя е пълен въздухар!
  • 90 Важното е

    35 3 Отговор
    Да се внимава да не ни обезценят лева с 15%, защото това означава 15% по-скъпи храни, ток и изплащане на кредити, а заплатите 15% по-ниски. Това направо ще съсипе бедните, които ще изнемогват и ще банкрутират преди да влезен в еврото. Това са поне 4-5 години до приемането на еврото и после още 4-5 години до нормализиране на иконимиката. Тези 15% обезценяване на лева, ако бъдат допуснати, трябва да бъдат обесени политиците, защото 15% са хипер тежък удар за бедните, които и без това са неплатежоспособни

    Коментиран от #91

  • 91 КОНТРАТА

    12 6 Отговор

    До коментар #90 от "Важното е":

    Затова се повишават заплатите предварително за да се компенсира по късно! Не ги мисли европейците за токолва глупави Аржентина ги изгони след 12 години, а тук седят 24г!

    Коментиран от #92

  • 92 До 91

    8 3 Отговор

    До коментар #91 от "КОНТРАТА":

    Абе то и ценоте се повишиха, а ако с още 15% се повишат...
  • 93 Милан

    29 3 Отговор
    Не мога да разбера, защо Ханке не казва каква е причината вече 30 години да не можем да стигнем Гърция по стандарт на живот и защо българите отиват на запад да работят за евро при положение , че вал.борд е идеален и защо лихвите по кредитите са три пъти по високи от еврозоната?
  • 94 Боги

    21 7 Отговор
    Нали скачахте да сте колония ? България никога не е била независима държава през последните 120 години. От 30 години е вътре с двата крака в ЕС империята. Периферия, но вътре. Глуха провинция. На който не му харесва да се изнася към където иска.
  • 95 vasik atanasova

    36 4 Отговор

    До коментар #19 от "Гръцка съдба":

    гърция е единен народ
    като кажат стачка и летища гари автогари граници
    всичко е блокирано и винаги постигат това което искат
    а ние кво едни на друг мръсотии си правим и сеир гледаме
    и чакаме някой да ни оправи
  • 96 Гого

    15 5 Отговор

    До коментар #84 от "До 79":

    Не си прав. Когато и ако еврото се срине, това няма да стане за една нощ, а ще бъде тендеция за икономиките на Европа. Ще има достаъчно време да се привържем към друга стабилна валута както сме във валутен борд и то по курса на дена на превързването. Но това може да стане едва ако Европа изпадне в дълбока икономическа криза, а това едва ли ще бъде само европейски проблем. До тогава валутния борд ще гарантира стабилност, без да дава възможност от безконтролно печатане на пари и взимане на заеми, които не е ясно как ще връщаме. Той е заради финансовата дисциплина а не да служи на управляващите.
  • 97 гого

    7 7 Отговор
    Тоя от къде се взе сега точно баш! Кое събитие накара заека да изкочи? Много публикации има, против И.Костов. убеден съм, че Костов вкара борда, въпреки, че софянски си го приписва.
  • 98 Ти си много тъпо парче! 🥴

    18 4 Отговор

    До коментар #34 от "Философа":

    Първо си оправи грамотността и после философствай! Манипулатор бил?! 😀 Явно и ти си от крадливата и измамна герберска шайка! 👽
  • 99 Dedal

    20 5 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Живях в Кипър точно когато приемаха еврото. И стана така от 1000 лева не става на 520 а на 500. Месото от 9.5 ставам на 6. Честито на изтърканите талончета, сега ке им ги ръсят печалбите в евраци
  • 100 оня с коня

    11 25 Отговор
    Руските Твари нямащи НИКАВО НАМЕРЕНИЕ да се пръждосват от БГ непрекъснато назидателно сочат Гърция за пример на "Некадърното ни Управление" колко са Напред Гърците,какви Пенсии и Заплати вземат и т.н. и изведнъж -..."Искаме Борд,НЕ щем като в Гърция"?!А случайно да искате бе Руски Изродчета Левът дасе Изоглави от Еврото и да се върже към Рублата?Естествено че ДА,ама не Случайно,а БАШ Нарочно!
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 анонимен

    25 6 Отговор
    Бг не може да последва никоя съдба защото държавата е отдавна мъртва. Чака я разпад до някое време и заличаване
  • 103 Ханке е прав!

    17 8 Отговор
    На България не и е нужно евро и дори валутния борд не трябва да е прикрипен към еврото!!! България трябва да има валутен борд свързан с долара, като 1 долар да струва 1 лев. Нека Ханке да лобира в Белия Дом и Сената и да направят нужните промени! Ако това не се случи, значи Ханке е пълен духач!!!
  • 104 Меркел

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    А ти като агент на Брюксел
  • 105 Пламен

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "КОНТРАТА":

    10 000??!?
  • 106 Лекар БГ

    27 4 Отговор
    Клушах внимателно разговорът по бТВ снощи.
    Стив Ханке каза 3 важни неща.Първо,че такива промени ке правят на тъмно и прибързано,за което обвини Менда.Второ,че нашите политици имат крадливи ръчички-точно го цитирам.И трето,че още през 1997г.е дал цял куфар с документи,касаещи корупция на Петър Стоянов.
    Съдържанието на куфара просто изчезнало.
  • 107 Готин

    17 5 Отговор
    Прав е човека. Само си представете отново да започне някой да бърка в кацата с меда и да си печата пари. Българина е в състояние да девалвира и еврото, стига да му се позволи.
  • 108 Курти

    12 1 Отговор
    Ще бегам за ОАЕ при мозъка на народа.
  • 109 мухаха

    11 2 Отговор
    Горките Гърци-едва ли ще изкарат зимата....
  • 110 ВБА

    12 3 Отговор
    За да няма спекулации трябва да направим, както направиха немците 1:1 (марка за евро), а всичко друго е ала бала. Още от сега се заеха да девалвират(само при споменаването за приемане на еврото, а като му дойде времето за...) лева, и вижте цените, къде хвръкнаха на какво ли не, а още, колко ще хвръкнат, докато чакаме в "чакалнята". По този начин чрез девалвация, ще променят "скрито" курса лев:евро, докато чакаме. Така, че валутния борд няма как да се спази и.....?! Питайте стъкмистите да Ви го обяснят, но едва ли.... Ханке, по принцип е прав, но не казва механизма по който, ще се прецакаме или бъдем прецакани.... Всеки решава за себе си, а не за народа, като цяло. Дотам я докарахме, и това, още е началото на промените...

    Коментиран от #126

  • 111 hater

    11 4 Отговор
    с ерото ще доизгонят българите и ще настъпи липса на икономика докрай заради лакомията на търговци и работодатели
  • 112 Аз ги знам

    7 1 Отговор
    Щом американец или руснак го казват, ясна е работата
  • 113 Евраци

    7 1 Отговор
    Да, обаче: бг банките все още не отговарят на никакви европейски финансови стандарти, в бг има лобистко законодателство изцяло в полза на банката, в БНБ си клатят краката - няма контрол. А Гърция е в ЕС от 50 години и фалира, защото ползваше консултанти от Голдман Сакс.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Доколкото помня😐😑

    11 0 Отговор
    Съдбата на Гърция е много добра защото за качествен народ така че...
  • 116 Янко

    8 10 Отговор
    Според бате Бойко като влезем в еврозоната ще цъфне ми ще вържем само Нашата държава за разлика от други ще бъде много добре гърци не ги гледайте Нищо че ми се срина икономиката то при нас няма да е така Ние ще сме просто Чудесно защото ние сме си в Швейцария на Балканите
  • 117 Дон Чико

    9 8 Отговор
    Какво му разбира главата на тоя професор. Истинският експерт, професор, финансов гений е Влади Горанов. Несслучайно живее без пари в чужд апартамент. Тоя професор живее ли без пари? Какъв финансист е тогава. Затова, стадо Ганьовци, слушкайте Владко и си трайте.
  • 118 У нас

    16 2 Отговор
    Винаги сме яли дръвцето с тия или ония крадливи управляващи през годините щом натискат да излизаме от валутния борд искат да откраднат пак то е ясно.Референдум трябва да има а не крадливите гарги да решават пак съдбата на народа.
  • 119 ОТКАЧАЛНИК

    10 0 Отговор
    ЧУ ЛИ ТИКВО КАКВО ТИ КАЗВА УМНИЯТ ЧОВЕК НА ТЕБ И НА ОНЯ БЕЗЛИЧЕН ПАЛЯЧО
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Факт!

    19 3 Отговор
    Бойко иска еврото за да краде още повече.

    Коментиран от #123

  • 122 Libre comme air

    7 2 Отговор
    Този призив на Ханке трябва да е към терберите... И Горанов защото ако се повтори ситуацията от 96 и 97 година и пак има хиперинфлация народът ще ги помете в буквалния смисъл на думата..
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Libre comme air

    7 3 Отговор
    Този призив на Ханке трябва да е към терберите... И Горанов защото ако се повтори ситуацията от 96 и 97 година и пак има хиперинфлация народът ще ги помете в буквалния смисъл на думата..
  • 125 мани мани

    7 11 Отговор
    от еврото само ще спечелим, ама сте достатъчно глупави, за да не можете да го проумеете! а тоя всяка година печели много пари, от това че е въвел у нас тоя борд и му кихаме много манги, и на другите евреи също, та затова за тях е много угодно да сме си поробени с тоя борд!
    аз кат' икономист и програмист ви заявявам смело: от еврото ще спечелим много и най-сетне ще сме в кръга на богатите! така че не бойте се, но си превалутирайте лв. в евро! не в долари! някои от вас ще направят тая грешка :) доларът е след еврото! ще имаме честа да работим и боравим със седмата по сила валута в света, като $ ще е след нас :) честито! това трябваше да се случи през 2007г. или най-късно 2014г. но богатите не искаха, не искат и сега да минаваме в евро ... обяснете си го само защо! за дом. раб. ви го оставям, будалички :)

    Коментиран от #127

  • 126 2223

    5 1 Отговор

    До коментар #110 от "ВБА":

    Що не се гръмнеш бе?Германия прие еврото при курс 1Е за 1.96 марки

    Коментиран от #157

  • 127 мани мани

    2 2 Отговор

    До коментар #125 от "мани мани":

    честта:) бързото писане води до тъпанарщина :)
  • 128 ivelin

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    kuh si na gadulka, demokrat
  • 129 мани мани

    5 12 Отговор
    руските отрепки кръв пикаят и се насират, защото когато сме в евро то ще можем да им вземаме суровините, жените ОЩЕ ПО ЗА БЕЗ ПАРИ ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА мрете руски отрепки! ще имаме седмата най-силна валута в света, а вие руски отрепки ще се съобразявате с това и ще ни се кланяте хахахахахахаххаахахахаххахаха ще ви е по-скъпичко у назе хахахаххахахахаха ние ще сме по-богати от сумати народи хахахахха кеф! но силно се съмнявам да минем в еврото :( за съжаление! народът е хипер простоват! жалко! хайде ограмотете се малко поне!
  • 130 262

    8 6 Отговор
    И в момента цените на жилища,коли,борсови стоки...са в евро! Пияната вата да го духа.
  • 131 мани мани

    5 11 Отговор
    тук реват само глупаците, които нищо не разбират от икономикс, мислейки си, че ще обеднеят :) та вие сте си бедни бе, колко повече ще обеднеете? :) обменете си спестяванията в евро и сте готови подготвени за "сътресението" ... реват тука и руски мекерета, гастербайтерите и те закоту селчовците недни няма вече да са патрони да берат евро и да умножават по две у назе и да ми се фукат! ревете против еврото, защото не ви оттърва! :) така ли е ве? а? - така е! мишоци :) 'айде чупката! само чрез еврото ще сме по-богати, запомнете го добре! дори на американците не им оттърва ние да сме в евро и изобщо се води яко хибридна пропаганда с/у нас! майната му на кирливия лев! искам евро, за да съм малко по-богат! а като искате да гледате героите ни по лв., то тогава си отворете учебниците, книгите им и четете! героите на бг не бива да са по валути, защото те не искат това! те са светци! светец няма място на пари! 4ао ва будали!
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Дали

    3 2 Отговор
    Дали това не е нещо като "стрес" тест за самата стабилност на системата. Ако издържи на напъна на 20-30 млрд. левчета искащи да се превърна в евра, значи е стабилна...и ще ти "вземат", ако не издържи (а то няма как..), ще ни кажат едно "сори"

    Коментиран от #135

  • 134 Сметка

    2 3 Отговор
    "За" девалвация са:
    Банките, Бюджета, хората с кредити в лева, експортно ориентирания бизнес, Офшорния "бизнес".
    "Против" девалвация са:
    Баба Пена пенсионерката с 3000 лв спестявания, "тарикатите" с кредити в евро, транспортния бизнес, импорт-зависимия бизнес.
    Хайде познайте кои са по силни.....
  • 135 психолог

    4 4 Отговор

    До коментар #133 от "Дали":

    Ще издържи,споко!В момента България може да вземе колкото си иска евро с безлихвен заем!Дерзайте братушки!
  • 136 Сандокан

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "сссссссссс":

    Айде да видим СТИСКА ЛИ МУ....?
  • 137 Па4о70

    13 3 Отговор
    И с лев и с евро пак ще ни е в г..ъ, с тия "ръководители"! Те и сега ни изнасят златото (ДЪНДИ) под носа!!! За нас трохички.!
  • 138 стоян георгиев

    15 1 Отговор
    и кво стана в гърция?хаинке ,я ела да жвееш в българия и после иди в гърция да сравниш!професора за съжаление дава акъл от дистанция!да има опасност българските правителства да опънат големи заеми от европеискиата банка и да задлъжнее българия подобно на гърция,само че хаинке е пропуснал да спомене че именнно тва заборчняване докара гърците до стандарт подобен на италианци и французи,а ние днес имаме близо милион пенсионера с пенсии около 100 евро на месец!както и бягащо население предвид отчаиващите възнаграждения у нас!демек борда с дисциплината си предизвиква каинска бедност в определени социални групи ,което гърците избегнаа като взимаха заеми ,които после европа им опрости и си вдигнаха траино стандарта!
  • 139 Сандокан

    14 1 Отговор
    ОК изчетох мненията на всички и тези ЗА и тези ПРОТИВ във всички има своята доза истини , но начинът по които са поднесени колкото и „вещи” да са те е твърде „грозен” това до някъде дава ясна представа що за хора сме. Не може дебат от такова важно естество да се води с риторика от гетото. После се чудите защо Б.Б. ходи на визити и се излага та той е олицетворение на народа които представлява!!!!
  • 140 мани мани

    2 3 Отговор
    много от вас сега ще обменят лв. в евра и после ще направят грешката да ги внесат в банка на влог, но банката няма да ви даде реална сметка в евра, а отново ще е в лв. и когато стане преминаването, вие отново ще сте избъзикани с курса! затова сега си обменяйте лв. в евра и си ги дръжте у вас някъде тия ми ти евра! инак губите! лв. в долари не се обненят, трябва да сте тъпири, за да го направите, след като имате уникалната възможност да сте в евро! който разбрал, разбрал! но хич и не ми се вярва да преминем в силна валута, защото това не е в интерес на богатите бспари уродлясалите нисши твари, които няма да позволят и ще избъзикат герберастите, та на следващите избори ще дойдат пак комуняги с депесари и още някакви подобни на славуняка и ще стопират забогатяването ни в евро! жална ни майка т'ва е! не искат да сме дори малко по-богатички! нищо не разбирате от икономикс!
  • 141 мани мани

    2 2 Отговор
    внасяйки си обменените лв. във вече евра къмто дадена банка сега и казвайки им че искате сметката да ви е в евро, то вие вече сте си се прецакали, защото сметката само фиктивно ще е в евро и при влизането ни към евро, парите ви ще се обменят в лошият курс :) и отново сте губещи! затова си дръжте парите в евра и то у вас или в сейф в банката, но и това е тъпа идея, защото си е набутване :)
    никой банкер няма да иска да вземе лв. а да си даде еврата! затова ще стане въртележката да ви вземат сега еврата и уж ще ви дадат сметка в евро :) за да си приберат отново еврата! зак'во ви са лв. ако сте банкер ве мушмули? а? бе който рзбрал, разбрал! хи4 и ня' се пъна да обяснявам икономикс в комент форма хаха
  • 142 Само питам

    3 3 Отговор
    Защо Ханке не е дал "куфарчето с доказателства" на прокурора?
    С какво доларът е по-стабилен и ако е така защо българите си сменят парите в евро,а не в долари или в рубли?
  • 143 мани мани

    4 5 Отговор
    никоя банка не ви иска кирливите лъвове! запомнете го! никоя банка няма да си позволи лукса да си даде еврата, доларите, британските паунди, швейковете франкове и другите екзотични вече валути, но силни валути, за да се сдобие с кирливи левове в трезорите си! затова всячески ще има подмолни игри из медиите! съветът ми е: обменяйте си кирливия лв. къмто силна валута евро и си дръжте еврата на сигурно място извън банките! банките искат въртележката, с която вашите вече обменени манги евра, отново да са в техни ръце, за да ви избъзикат с лош за вас курс сетне! трябва да сте тъпири, за да се уловите на голата им кукичка! в евро ще бъдем малко по-богати, запомнете ми думите! другите сте неосъзнати нищо не разбиращи от икономикс, подлоги на руски отрепки, комунисти, антибългари, соросоидна измет, еврейска сган и т.н. ама не и чисти българи! едни от вас се имат за патриоти и си искат нашите герои на парите ни, отворете им книгите и четет щом искате тия герои, не им е мястото на банкнотите ни! т'ва е!
  • 144 Бубу

    6 7 Отговор
    Валутния борд беше необходим и полезен до време, след това става пречка за развитие, благодарение и на него сега заплатите и пенсиите са на този хал. Само да кажа, че средната работна заплата в гърция в момента е 6000€, да голяма криза е? Щом го закъсаха гърците еврозоната им удари такова силно рамо че те вече почти са се измъкнали, а ние искаме да сме извън тази зона? Ако, не дай боже при нас се случи подобна криза, и 20год. няма да ни стигнат да изплуваме . Мисля че пътят ни трябва да е час по скоро да приемем € и час по скоро да приключваме с борда. Не знам дали този наш народ е способен да взема решения с референдум, тук всеки разбира от всичко, освен това сме ужасно и настървено разделени по политически и идеологически признак а не пи идеи за добруване на страната ни, какъв референдум искате и той ще бъде купен и кой и манго или този дето няма и средно образование и той ли ще дава акъл за бъдещото ни икономическо развитие. Като гледам повечето от коментарите тук, никакъв референдум, затова си има хора на които сме гласували доверие на избори, имаме си наши български специалисти и икономисти по добри от този стив ханке , така че смело напред към еврото

    Коментиран от #146

  • 145 Ти си кравар

    3 2 Отговор

    До коментар #74 от "Rado":

    Не съм фен на Сащ, но добре знам, че там има много честни и умни хора, оъстояващи позицията си. Ако не неше така щ, сега над главоте ни щяха да цъфтят ядрени гъби, анафънмо!!!
  • 146 Пенсиите

    3 3 Отговор

    До коментар #144 от "Бубу":

    Са ниски, в България, защото след 09.09.1944 година, подчертавам ДеБеЛо, дръжавата не внася парите за бюджетните служители, във фонд пенсии! А те, бюджетните, са с най-големите пенсии, особено категорийните! И какво става, драги? Болен здрав носи! Факт! А ти си пиши.....
  • 147 Реално

    2 1 Отговор
    Валутният борд е почти пълно Шменти капели, за пред хората. Сега всеки пл обява, а дали глобите са в консолидираният бюджет? За сделките, на сиво?
  • 148 КУРЕСТИЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Мемфис":

    а ти като си кравар хуьо ли ми тражиш тика , а предател , марш там натовците да те онождат отзад , или иела я да ти намам един ку...ест .
  • 149 ECO EXPERT

    6 0 Отговор
    Никой няма интерес от обезценяване на лева освен някои шайки. Народа няма интерес от обезценяване на лева, държавата България също. Беден народ не е нужен на никого.
  • 150 Стоян

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Ти добре ли си? На колко лева се равнява едно евро, ще се реши от държавите членки след като падне борда. Може да решат 1 евро да е 5 лева, както и ще стане, все пак им трябва евтина работна ръка.
  • 151 Пропуск

    0 1 Отговор

    До коментар #80 от "gostenin":

    Пропусна и Косово и Черна гора, дето също приеха еврото.
  • 152 EXPERT ECONOMIX

    4 4 Отговор
    На никого не трябват евтини бедни неграмотни хора. Англичаните взеха да ги пъдят разните навлеци. Никъде по света не ги искат такива. За богатия всички врати са отворени .
  • 153 Истинският философ

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Философа":

    Еби си майката проста недоносена мършооо!!
  • 154 Васил

    10 0 Отговор
    В момента Гърция е пак по-добре от България.
  • 155 ДоЧикаго

    2 6 Отговор
    "Тоест, ако нещо лошо се случи с еврото, България може да смени резервната валута на щатски долар ... "

    В тоя ред на мисли, може би "най-добре" ще е да станем 51 американски щат. Или не е това идеята!?
  • 156 ????

    5 3 Отговор
    В щатите само простака чакат,. Бай ганю кой го не знае. И кога отвориха границите юного българи отидоха в гърция и си изкараха падпорти, защо ли. Защото никога са нямали комунизъм и са много по долюбвани гърците от българите в ЕС. Обратно в русия. Отиват юладите да учат висше. В България в езиковата, английски с руски и международно право приета и много доволно младото на 18 г. в Русия. Много българи бяха завършили в русия и кво им бе зле. Учители на децата ни, но знаещи, а днешните. От гърция ще сме по зле, ако приемем еврото. Долните слоеве най-много ще го усетят. То сега в магазин вунят, а след това.. Мислите с горните глави. Менда има милиони, мЪкЪрката, дреме й за народа. Браво на г-н Ханке, то е просто. 250 лева ще стане, 125 евро, живей народе. Добре че е Президента над всички, умен, може и чешит, но понякога е полезно, отколкото тарикат популистЍ
  • 157 ВБА

    2 1 Отговор

    До коментар #126 от "2223":

    Вие не виждате гредата в собствените си очи, а търсите сламката в чуждите. Живейте, за да видите, какво тепърва Ви чака, стига да не Ви извикат по рано.....всичко добро!
  • 158 Боги

    5 2 Отговор
    Всъщност никой не е обещавал на братята българи да бъдат всички богати със яхти и офшорки. По цял свят е имало от 10к години богати и бедни и ще ги има докато има цивилизация. При социализма е имало равенство ама хората не го искат.
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Грую

    6 3 Отговор
    Нема бре, професоре! Гърците имат БВП и затуй им дават кредити. Ние вече нищо нямаме, освен съдраните гащи на задника. Успяхме да съсипем всичко с много малки изключения. Кой е луд да ни дава кредити след като политици и власт имащи се надпреварват кой от кого повече да краде и съсипва!
  • 161 Да им имаме кризата

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Евро":

    Ако станем като Гърция няма да е толкова зле.ще сме в в пъти по добре отколкото сега.
  • 162 Еврото

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Кафето от 2лв ще е 2€, даже навън и за 2€ кафе няма а нека заплатата както го смяташ 520€ да стане. Смях
  • 163 селянин от обеля

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "сссссссссс":

    нека да сме зле като Гърция, и пенсиите да станат гръцки и доходите, обаче това е или фейк нюз или някой неразбира от икономика
  • 164 Нов

    7 0 Отговор
    1996г да ви е позната тогава евро ли имахме. Колкото до тоя Ханке какво ми дава пример с Гърция да не би да въвеждат сега еврото и нека каже колко изгубиха от спестените си пари, кризи винаги е имало и ще има нима в Америка няма и с разните му енрон и какви други сапунени мехури не фалираха стотици хиляди американци. Америка и Русия нямат нужда от единна Европа и винаги ще подклаждат противоречията, къде между Англия и Европа къде между Източна и Западна Европа, където има възможност.
  • 165 Нов

    2 2 Отговор
    Колко много твърдят че българския народ е прост а в същото време искат да се управляваме с референдуми голям смях.
  • 166 Некойси

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    А ти "братле" говориш като подлогата на Сорос! - колко ти плаща? Скапан джендър!
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Ха ха

    6 4 Отговор
    Англичаните щото са прости що си запазиха паунда и излязоха от евросъюза пазят си всичко
  • 169 до 168

    10 1 Отговор
    Великобритания е империя. Световна. Не можеш да сравняваш България със Великобритания. В момента България е колония. Който разбрал - разбрал, промоцията свърши.
  • 170 1122

    4 2 Отговор
    Ще ви е.а в ,,демократите",унищожихте БЪЛГАРИЯ!Вслушайте се какво ви съветват специалистите,какво слушате тия алкохо...ци от Брюскел,те четири години не можаха да си съставят правителство,сега тръгнали Европа да командват,те са абсолютни некадърници,въздух под налягане.Колко от тия които са начело на Брюкселското управление имат ДЕЦА?,че да мислят за семейства и деца които да живеят и растат в обединена Европа? Всеки живее от ден за ден ,и само трупат пари.Нищо друго не ги интересува.Напускаха африканците и ще попилеят цяла Европа,отиде и блясъка и образованието,тия неграмотни емигранти само ще се размножават и ще консумират ХРАНА,те са глупави .
  • 171 1122

    3 1 Отговор
    Към №3,дето само пита,да вземе и да прочете текста на ,,Шуми марица",а после да прочете текста на ,,Мила Родино" и ако не е ГЛУПАВ сам ще си отговори на въпроса!
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Анонимен":

    Кои държави точно?
  • 174 безспорно

    2 1 Отговор
    Проф. Ханке е доказан капацитет във финансовата сфера. Най важното е , че фактологията му е безспорна и проверенане , а на гербавите тролчета не им достига умствен багаж ,освен за лозунги и опорни точки.
  • 175 Бунтата

    4 2 Отговор
    Германия,която е водещата сила(уж),във евро съюза се видя в чудо като въведе еврото!!!
    А ние ще се насеррм направо.
    Това се казва обира на герб
  • 176 Onqskonq

    4 1 Отговор
    Само с Евро може да се оправят нещата. С тоя лев ще си бърлем задника, като едно време...
  • 177 ???????????

    0 0 Отговор
    В концлагер има ли значение каква е валутата. По добре е да избягат там където няма българи и български-ромеи. За да се радват на валутата каквато и да е.

    Коментиран от #180

  • 178 вили

    1 1 Отговор
    Само Путин може да ни избави
  • 179 Опа

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "VVV":

    Пич, в Гърция като въведоха еврото със заплатата стана както ти каза, ама хляба от 1 евро стана 3 евро... Не че нещо

    Коментиран от #184

  • 180 1018

    1 1 Отговор

    До коментар #177 от "???????????":

    Във всяка една уредена държава има българи за съжаление.
  • 181 Чича Ви

    4 0 Отговор
    Съветите на Ханке са изцяло с политически характер. Във валутен борд наложен от МВФ със седалище Вашингтон имаме точно толкова свобода колкото ще имаме и с еврото управлявано от Брюксел. Само дето ако сме с Брюксел ще има по-достъпно и евтино финансиране за бизнеса и домакинствата.
  • 182 kravar

    1 0 Отговор
    ey goliam rev za tova evro be samo che sled evroto veche ne mogat da se vartiat dalaveri i da se perat pari tova im e bolkata na nashite razboynici
  • 183 Garmisch-Partenkirchen

    1 0 Отговор
    И какво е теглото на Гърция, похарчи едни палета с пари, дадоха им още и сега млатят сиртакита.... къде е гръцкия ад и къде българсия рай?
  • 184 Garmisch-Partenkirchen

    0 0 Отговор

    До коментар #179 от "Опа":

    Само , че преди това опоскаха едни 300 млрд €......
  • 185 Нуша

    4 1 Отговор
    Гърция е осиновена от запада още преди 50 години. Глезено детенце. Преди 30 години осиновиха пък Румъния. Само България няма голям брат щото я мразят. Изводите всеки сам да си ги прави. ББ се опитва да играе на 2-3 фронта ама никак не е лесно да играеш с вълци.
  • 186 И аз да питам

    1 0 Отговор
    Я да попитам и аз, какво им е на Гърците? Бедни ли ви се виждат?
  • 187 стиф за бълхария

    0 1 Отговор
    Стив общо взето го боли парчето, как валутния борд ще създаде една силна икономика????
    То ако беше така, "простите" западянци отдавна да са приели борда, още повече, че Борда се провали в Аржентина, така, че Стив ли дрънка глупости за великани и принцеси или някой е изопачил думите му, не знам, но със сигурност има някой тъпак във веригата.

    Коментиран от #190

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Красимария Делева

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "демократ":

    Точно обратното. За всичко ще сме зависими ое Германия. Но понеже Борисов е не кадърен да управлява оставя труги да командват. Четете Стив Ханке
  • 190 Красимария Делева

    0 0 Отговор

    До коментар #187 от "стиф за бълхария":

    Да бяхте живели в Гърция да видите какво стана. Стив Ханке е много прав. В края на краищата анализира България 20 години и има познания от които ние сме доста далеч. Когато тежко се разболее те защо ходите на лекар.....