Last news in Fakti

28 Януари, 2020 08:05 10 347 72

Тема на ФАКТИ: Късно ли е България да започне отначало? (част 3)

  • лустрация-
  • декомунизация-
  • дс-
  • бкп-
  • късно ли е-
  • тема на факти

''Трябва да мислим как да продължим усилията в тази посока, защото откажем ли се, всичко приключва'', заяви за ФАКТИ адв. Петър Славов

Тема на ФАКТИ: Късно ли е България да започне отначало? (част 3) - 1
Кадър: Митинг на СДС, 7 юни 1990 година
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Животът в България си върви, кризите следват една след друга, държавата е на автопилот, граждански протести почти няма, а и да има то те са грозно употребявани от ''политици'', мъчещи се да се докопат някаква форма на власт. Какво е общото с третата част на поредицата ни ли? Общото е, че и хората, които се бунтуват срещу днешната кошмарна българска реалност, не съвсем докрай осъзнават от какво произтича тя. А тя произтича от компромисите, наивността и примиреността, които водят до това днес, отново, ''децата'' на БКП и Държавна сигурност да ни управляват. И то как само - воден режим, екокатастрофа, държавни дружества и национализации. Ако след 1989 г. в България е била реализирана твърда и безкомпромисна лустрация спрямо ченгетата от ДС и комунистическия елит от висше и средно ниво, то вероятно днес нищо от това, което ни се случва, нямаше да се случи.

В третата част на темата на ФАКТИ ''Късно ли е България да започне отначало'' ще ви представим едно събеседване с адвокат Петър Славов, който е един от малцината радетели в България за провеждане на лустрация в страната. Адвокат Славов, освен, че е поддръжник на идеята, може да се похвали и с реално постигнати резултати в периода, когато бе народен представител в 43-ото Народно събрание.

Както и в първия разговор, който проведох, а той бе с блогъра Асен Генов, така и сега първият въпрос към адвокат Славов бе: ''Късно ли е за една категорична и по-всеобхватна лустрация в България''? Отговорът бе даден светкавично, което навежда на мисълта, че определено събеседникът ми е мислил сериозно върху този въпрос:

''За да се отговори на този въпрос, може би трябва да се запитаме: възможно ли е при тази конституционна уредба, която имаме в момента? И тук, очевидният отговор е, предвид това, което е записано в чл. 6 на конституцията и съдебната практика на конституционния съд, че без промени в конституцията - няма как да се осъществи лустрация по начин, по който лица с принадлежност към бившата ДС или БНА (бел. ред. разузнавателните комунистически служби) да се ограничават в заемането на висши държавни длъжности. Това обаче, което може да се направи и което сме се опитвали да направим и в миналия парламент с моите колеги Методи Андреев и Мартин Димитров, беше т.нар. ''мека лустрация''. Тоест, максимално да се даде възможност за извършване на проверка преди заемане на подобна длъжност, а също и за лица заемащи такава длъжност, които към онзи момент бяха изключени от проверки. Като с оглед това, гражданите да имат право най-малкото на информиран избор.

Това, което успяхме да прокараме като законодателни промени, минали буквално в последния възможен момент преди прекратяването на мандата на миналия 43-ти парламент, е в т.нар. Закон за досиетата. Там успяхме да разширим полето на проверките с доста широк спектър други длъжности, които въобще не се проверяваха и които на прима виста може да не изглеждат чак толкова съществени, но.. например - главни архитекти на общини, районни кметове, кметски наместници. Също така редица длъжности по регулаторите - КФН, КРС и т.н. До този момент тогава се проверяваха само членовете. Ние изискахме това да се прави и по отношение на главни секретари, шефове на дирекции, които са доста ключови за тяхната работа. Изобщо не е без значение дали тези лица няма да се окажат свързани със службите. И до момента Комисията по досиетатата продължава да проверява по тези наши законодателни промени кандидатите за общински съветници. Преди се проверяваха избраните за общински съветници, което е късно, тъй като е постфактум. Дори да излезе за някой информация, в повечето случаи те казват: ''Не ме занимавайте, хората сме избрали, какво искате от мен, оставка няма да подам''. С течение на времето се надявам това да зарaботи и по-добре.

Ние имахме инициатива по отношения на Комисията, а именно да се извадят данните преди провеждане на изборите. Проблем се оказа обаче, че са толкова много кандидатите за общински съветници в цялата страна, че Комисията просто няма толкова капацитет от срока на регистрацията им в общинските комисии до провеждане на изборите (бел. ред. около месец). Поне в по-големите населени места успяха да излязат данни за част от тях. Оттам насетне хората преценяват, защото излязоха хора със съответната принадлежност.

Личното ми мнение, включително и като юрист е, че на законово ниво, практически е изчерпана възможността за по-широк обхват на тази ''мека лустрация'', а за ограничения трябва да се направят промени в конституцията.

Другото важно нещо, което трябва да се каже е, че в Закона за защита на класифицираната информация, един много важен закон, вече практически за всички висши държавни длъжности се иска достъп до класицифицрана информация. Успяхме да направим едни законодателни промени, пак с Мартин и Методи, които също минаха буквално в края на миналия парламент - за проверки на лицата, включително за принадлежност към бившата Държавна сигурност.Тук ключовото е, че когато съответният орган, който извършва тази проверка за различни служители, заемащи ръководни длъжности в рамките на него, които по закон трябва да имат такъв достъп до класифицирана информация, установи ли се принадлежност, проверката практически започва изначално и се провежда в ДАНС. А ДАНС може да изиска допълнителна информация и от Комисията по досиетата, с оглед установения архив там. Също и допълнителна информация от всякакъв характер във връзка с тази установена принадлежност, а след това да прецени, надявам се обективно, дали тази принадлежност на лицето към бившата ДС или разузнавателните служби на БНА представляват риск за националната сигурност. Тоест дали тази принадлежност може да е извор на някакви зависимости, средства за шантаж. Знаете, най-различни неща се съдържат в тези досиета, за начините, по които са били вербувани хора. Включително и принудително, с разни опозоряващи данни за тяхното ежедневие, в което те са били образно казано ''хванати'' от репресивния апарат на комунистическите служби. Данните за тези опозоряващи ги обстоятелства остават в досиетата им.

Има доста данни, че целият архив, при промените 1989-90 г., а и когато горя Партийният дом, е бил копиран и изнесен. За много от тогавашните служби, МВР и други органи, които са съхранявали такива архиви, означава, че за тези лица и понастощем това може да е някакво средство за натиск. Ще дам пример със съдебните заседатели. Знаете, по наказателни дела, съдът винаги заседава, особено за по-тежките престъпления, в състав, в който гражданското начало е изведено пред службеното. Или казано по друг начин: съдебният състав се състои от един съдия и двама съдебни заседатели или двама съдии и трима съдебни заседали. Тоест гражданското участие в съдебния състав доминира над присъствието на съдии, като те на практика могат да формират и крайния изход по делото, с мнозинството си могат да наложат своето мнение. И например, ако се окаже, че съдебните заседатели, които до тези законодателни промени, за които говорех, не се проверяваха, то съдебни заседатели, за които подсъдимият знае, че са били, има информация, че са били сътрудници на бившата ДС, включитлено за тях има опозоряващи ги обстоятелства, с които може да бъде упражнен натиск върху тях, много лесно той може, бидейки обвиняем, с определени способи да упражни натиск върху тях и то абсолютно незаконен натиск.

Един от въпросите, които трябва да се помислят като бъдеща законодателна инициатива, аз съм го коментирал с Методи Андреев и Мартин Димитров - тази процедура, която ние разписахме и се провежда по Закона за защита на класифицираната информация, в момента се провежда в рамките на процедурата по избор, тоест на това не се дава публичност. А предвид, че такива лица кандидатстващи за достъп са десетки или стотици, може да си представите за какъв мащабен процес става дума. Трябва да си помисли и там да има по-голяма публичност и прозрачност за кои лица се установява такава принадлежност, защото често в момента органът или ДАНС субективно преценява данните, които са събранни във връзка с такава принадлежност към бившата Държавна сигурност и на база на тях, един човек или няколко решават дали това е нещо притеснително с оглед даването на достъп до класифицирана информация или не. Вие може да имате различен прочит от тези хора, както и аз, но тези процедури за момента си остават служебни и гражданите нямат достъп до тях, нито до установеното в тези процедури. Така че трябва да се помисли, когато се установи такава принадлежност за дадено лице и особено, когато то не се оттеглило от съответната процедура и заемането на съответния пост, да има възможност това да става публично достояние и хората да знаят кой заема тази длъжност и с какво се е занимавал'', заяви адв. Славов.

Сещам се за друг детайл и веднага питам Петър Славов. Необходимо ли е Велико Народно събрание, за да се промени конституцията за целите на една безкомпромисна лустрация?

''За промени в конституцията, посредством които по-твърдата лустрация да стане възможна, не е необходимо Велико Народно събрание. Тук не говорим за някаква промяна в установения ред на държавно управление и държавно устройство. Говорим за въвеждане на вид ограничения за заемане на висши държавни длъжности от лица, които са имали съпричастност към бившата ДС и участие в ръководни органи по време на комунистическия режим в България. Хубаво е да се помисли за ограничаване за заемане на висши държавни длъжности, защото често виждаме, че това е проблем'', отговори ми той в качеството му на юрист.

Винаги ми е било интересно какви са настроенията в парламента що се касае до лустрацията. Няма по-добра опция от тази да почерпя информация ''от извора'', тоест от човек, който е бил народен представител:

''Може би най-ярко е отношението на бившата комунистическа партия ( бел. ред. БСП в момента). То личи от поведението им към момента, в който ние внесохме предложение за разширяване обхвата на т.нар. Закон за досиетата и за извършването на тези допълнителни проверки по Закона за защита на класифицираната информация. Te внесоха техен законопроект, с който искаха да закрият въобще т.нар. Комисия по досиетата и да преустановят действието на този закон. Така че очевидно те и до ден днешен всячески се опитват да противостоят на извършването на такива проверки, независимо, че те просто дават публичност на лице Х, било ли е то доносник на бившата ДС, без да има каквито и да е ограничения. от БСП винаги са били против това нещо, като поне по мое убеждение, с абсурдни арументи. Често се опитват да ни убеждават, че тези хора служели на държавата и на тогавашния легитимен правов ред. Мисля, че голяма част от хората сме чели извадки от т.нар. досиета и писаните в тях доноси. Как, например, в един трудов колектив съответният доносник откровено е клеветял своите колеги, само и само, за да получи някакво предимство пред тях за заемане на по-висша дължност, или пък защото не са му били симпатични. По този начин буквално са били съсипвани човешки съдби. Много фотокопия от самите досиета излязоха, собственоръчно написаните доноси, било то срещу колеги, било то срещу членове на семейството. Аз си оставам с убеждението, че преди всичко това трябва да се знае. Дори, ако имаме един ден възможност да мислим за допълнителни законодателни измемения, целият този наличен архив, при установена принадлежност на дадено лице, да има възможност да бъде наличен и в интернет. Всеки, който е с такава установена принадлежност, за него да може да се види писал ли е доноси, какво е писал в тях и т.н. Цялото досие да бъде достъпно, за да може всеки човек от първа ръка, лично да се запознае. Защото например, излиза едно лице, казва, че е работило за българското разузнаване и е защитавало българската държава, но същевременно в досието му се установява, че е писал доноси срещу колегите си, как единият или другият били например проводници на западно влияние, защото слушали Бийтълс. И за това съответните хора никога не получават възможност за развитието в конкретната система. Да не говорим, че някои може да са се озовали и в Белене'', каза ми адв. Славов.

Интересувам се и от позицията на ГЕРБ и ''Патриотите'':

Мисля, че тогава до голяма степен и под силата на обществения натиск (бел. ред. по времето на 43-ото Народно събрание), а и с активното съдействие на Методи Андреев, който успяваше активно да говори с народни представили от групата на ГЕРБ, получихме подкрепа за тези законодателни предложения. Така и на практика бяха реализирани. Тогавашният ''Патриотичен фронт'', сега наречен ''Обединени'' или ''Разединени патриоти'' вече, по-скоро бяха против. Освен това там, публично известно е, че включитлено и част от лидерите им са с установена такава принадлежност. Те и до ден днешен ни убеждават, че това е едва ли не някакъв атестат за високи професионални, морални или други заслуги. Не го считат по никакъв начин за нещо смущаващо, дори напротив.

От ГЕРБ със сигурност не всички гласуваха в подкрепа на законодателните ни предложения, част от тях ги нямаше в зала, друга част от тях просто не гласуваха, но така или иначе успявахме да съберем достатъчно мнозинство. Беше очевидно, че на много хора в ГЕРБ не им харесваше това, което се правеше. Най-малкото, защото са лично засегнати като бивши членове на БКП или по някаква друга причина, имащи отношения към репресивните служби'', сподели впечатленията си бившият депутат.

С адвокат Славов имахме консенсус, че единствено от политическото обединение ''Демократична България'' са повдигали въпроса за лустрацията във времето.

Методи Андреев, който бе наш събеседник във втората част от темата ни, сподели една крайно интересна идея - лустрация срещу корупцията. Попитах адв. Славов: ще бъдат ли необходими и за това промени в конституцията?

''По-скоро да, ще бъдат необходими промени в конституцията. Но тук същественото е, че ако функционира нормално съдебната власт, ако имаме един качествен съдебен процес, по който се внасят едни качествени обвинителни актове, едни процеси, които завършват с осъдителни присъди, особено срещу лица от висшите етажи на властта, където Наказателният кодекс влючително позволява да бъде наложено като част от осъдителната присъда и ограничение за заемане на определена длъжност във връзка с извършените престъпление, тогава може би този въпрос няма да стои. Проблемът ни е, че както виждаме често, а на практика и към момента, ние реално осъден представител на висшите етажи на държваната власт - нямаме. Оттам и може би Методи развива тази идея, търсейки друга възможност, не по реда на наказателното преследване и осъдителната присъда, а по един по-скоро административно-наказателен механизъм'', смята той.

Заветният въпрос, който може би е в дъното на това тази тема да ме вълнува живо, е следният: може ли да се твърди, че в тези 30 години преход именно продължените във времето зависимости, голямото влияние на хора от бившата ДС, са причината България днес да е на това дередже?

''Определено може да се твърди това. Дори редица анализи показват, че държави, които направиха, особено в началото на прехода, работеща и истинска лустрация, като Чехия и Унгария, виждате в момента колко по-напред са от България и икономически, и като стандарт на живот, и всичко останало. Показателно е, има анализи, че и при приватизацията в България, и въобще при тези процеси, когато се преразпределяше собствеността на комунистическата държава, и тя мина в частни ръце, че всъщност Държавна сигурност до голяма степен е доминирала в тези процеси, къде чрез подставени лица, къде директно чрез хора, които са имали връзка с нея и са разполагали с икономически механизми, финанси, включително връзки с банките. Едва ли е нужно да припомням, че 1996-97г. огромната част от банкерите, източили частните банки, всички те бяха с принадлежност към бившата Държавна сигурност. Така че това нещо, не направено на време, очевидно и до ден днешен рефлектира и си носим кръста. Много хора казват ''Вече е късно, 30 години по-късно няма никакво значение''. Обаче на практика се оказва, че това не е така, защото хора са били вербувани към 89-та година. Хора, които са били на 18,19, 20 години. Тоест, тези хора в момента са точно на средно и високо управленско ниво в държавата. Те не са пенсионери, от които нищо не зависи. Напротив, това са хора, от които голяма част са в активна възраст. Вероятно много от тях заемат такива длъжности и позиции. Затова наистина е важно да се знае дали са имали зависимости и принадлежност към бившата Държавна сигурност'', отговори на последния ми въпрос Петър Славов.

''Трябва да мислим как да продължим усилията в тази посока, защото откажем ли се, всичко приключва'', каза много правилно и в заключение народният представител от 43-ото Народно събрание адв. Петър Славов.

П.П. Всяка една политическа партия, която желае дебат по темата, може да се свърже с автора, пишейки до редакционната поща на ФАКТИ - [email protected]


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    52 94 Отговор
    Не е късно,просто трябва да изтребим русофилите и да се прекъсне всяка връзка с душманите от Русия.

    Коментиран от #4, #43, #52

  • 2 Няма мирен преход

    64 23 Отговор
    Комунистите тази власт с кръв и взеха и само с кръв ще е дадат.

    Коментиран от #17, #54

  • 3 ааааааааааа

    37 23 Отговор
    И как да стане като това общество е пълно с подмазвачи ! Ганьооооо цивилизовай се изхвърли гнусната баница и боза ,спри със срамните пагански хора и чъченици ,глобализирайте се бугаропитеци !

    Коментиран от #13

  • 4 Рокерче подлога краварска

    40 25 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Върви си в Анкара тогава!
  • 5 El pepi

    42 13 Отговор
    По добре късно от колкото никога !
  • 6 166

    76 7 Отговор
    У НАС ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ Е ИДВАЛА 89г -ТОГАВА ВИСШИТЕ ДС-та СЕ ПРЕВЪРНАХА В МАФИОТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ - ПРИСВОИХА СИ ДЪРЖАВНИТЕ АКТИВИ И ПАРАЛИЗИРАХА СТРАНАТА ЗА 30. СЕГА ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧНЕ ПОЧТИ ОТ "0" . ДЪРЖАВАТА ОЩЕ СЕ ЗАНИМАВА С ГЛУПОСТИ, ВМЕСТО ДА ВДИГНЕ ПЕНСИИТЕ ТЯ РАЗМНОЖАВА "РОМЧЕТА" . ПЕНСИОНЕРИТЕ СА ИСТИНСКИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ОКРАДЕНИТЕ ДЪРЖАВНИ АКТИВИ
  • 7 Fack....

    45 25 Отговор
    ЗА СТО ГОДИНИ КОМУНИЗМА УНИЩОЖИ БЪЛГАРИТЕ.
  • 8 Снайперист

    20 13 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 9 Боко

    6 12 Отговор
    Като ми лъснат чипика и той едно лустро хваща, а пък вас ви мързи да зи ги лъскате, е затова няма лустра ция.
  • 10 Родолюбец

    38 12 Отговор
    Никога не е късно да се започне отначало, защото ако не го направим сме обречени да изчезнем и като държава и като нация и народност. Верно е, че държавата е опоскана и ограбена за тези 30 години псевдодемокрация, но все трябва да се започне отнякъде, за да имаме някакъв малък шанс за оцеляване. Някой много иска да ни заличи и ако народа не се стегне ще му се получи. Искате ли да оставите държавата си и тази прекрасна земя имаща всичко и море и планини и вода и злато и всичко на някой друг ? Ако все пак тук са останали хора родолюбци, то нека те се включат в спасяването на държавата, за която нашите прадеди са проливали кръвта си, а останалата част от народа да ги подкрепи. Днес не се касае за отдаване на живота си в името на Родината, днес се касае всеки да излезе по време на изборите и да гласува, за да не оставяме да ни управляваш шепа "политици" подкрепени само и еднствено от ромското малцинство и една друга етническа партия създадена в разрез с Българската Конститутия. Българи за сега сме все още повече и от едните и от другите, но ако все още спите и отказвате да гласувате, за да ви управляват тези, които вие искате, а не тези които ви се налагат след някоя друга година може да стане така, че ние да станем малцинство и тогава вече няма как да им преобърнем вота. Но все още можем ОПОМНЕТЕ СЕ СЪНАРОДНИЦИ.

    Коментиран от #14

  • 11 texas

    2 6 Отговор
    To late,to little,,,,saying in TX for moment gone forever.
  • 12 Balgarin

    5 24 Отговор
    Dobre si giveem Sega,koito e. Kkadaren raboti I vzemat pari,a marzelivite .protestirat
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ааааааааааа

    35 3 Отговор

    До коментар #10 от "Родолюбец":

    Какви родолюбци с тия жалки човечета които ближат подметките на шефовете си !

    Коментиран от #28

  • 15 Шалом

    15 2 Отговор
    Тодор Живков: Всичко, което ви говорихме за социализма, все едно църният дявол ви го е казвал!
    Е.....Кой според Вас е "църния" ?

    Коментиран от #16

  • 16 андрей карлович шаломов

    26 7 Отговор

    До коментар #15 от "Шалом":

    Комунистите са майстори на лъжата,измамата и конспирацията.....а бе чифути са си.

    Коментиран от #65

  • 17 гост

    25 6 Отговор

    До коментар #2 от "Няма мирен преход":

    Истинските комунисти бяха избити в Белене Скравена и мн. др. места. Познавах един от тях . Дядо Митанко укривал е Добри Атанасов (Орлов). Той не взе и стотинка народна пенсия. Казваше че народа ще си потърси парите. Че за техниката която е идвала от Русия са вземали чорбаджийските синове и дъщери защото те са били неуки .Ей ТИЯ СА СЕГА и ПРЕДИ КОМУНИСТИТЕ !!!Нищо общо нямат с комунизма за който са се борили и загинали хиляди!!

    Коментиран от #61

  • 18 onq s konq

    25 5 Отговор
    БКП се рои на БСП + Герп. Как да започне новото начало ?
  • 19 Волов

    32 9 Отговор
    Нещата стоят така: или си против капитализма, или си на негова страна. Не е задължително да си комунист, за да си против капитализма. В такъв смисъл горната статия е просто фалшификат. Говорят ни за ДС, за деца на ДС, лустлации, реформи на съдебна система и тем подобни глупости. Просто ни отвличат вниманито, губят ни времето, за да не направим най-важното - да стъпим на врата на новоизлюпените капиталисти и външни грабители в България. Да отхвърлим колониалната система, богатите да плащат по- високи данъци, болниците да не бъдат търговски дружесва, водите да се управляват от общините, а природните богатства - от държавата, армията - с наборна служба (както е в държавата Израел, например), пълна отчетност на правителството и лично на министър-председателя пред парламента (а не както е сега - Боко показва пренебрежение и погазва парламентаризма), и т.н. Но най-важното е богатите да си плащат! Не се поддавайте на провокации - приказки за комунисти, лустрации, ДС и други подобни, това е, пак казвам, за отвличане на вниманието ни от важните неща - българският народ да бъде истински господар в собствената си страна! Друга нямаме!

    Коментиран от #30

  • 20 Факт

    10 10 Отговор
    Късно е ! Ако има лустрация до внук на служител на мвр,мно,мвнр, бзнс,бкп,оф ще остане ли незасегнат!?
    Друго няма смисъл да се прави!
  • 21 dondel

    13 6 Отговор
    "Бавно и полека" се получава самолустрация: биологична, идеологична, интелактуална и така ще "израстнем с няколко века". Социалистичаската идея не е за всяка нация, народност и ако щете раси. Огледайте се и си го набийте в главите; славянските в частност българите, сме неуправляемите и неработливите народи (трудилюбие звучи като мазохизъм). Който познава поне от части манталитета на китайците, разбира, че по природа те са социалисти, управляеми, работливи, иерархично подчиняващи се и живеещи в родов социализъм преди още да се пръкне социдеологията. "Що е социализъм и има ли почва у нас?" НЯМА; почвата е "кисела" и не може да вирее. Не дава плодове; безплоден е.
  • 22 отзад без любов

    14 1 Отговор
    само Георги Жеков да изкара един пълен мандат на управление начело на държавата и ще почнем да отлепим от дъното където сме в момента

    Коментиран от #58

  • 23 9788

    16 8 Отговор
    Комунизма е много лош, дори противен. В България никога не си е заминавал . Идеологията е съвременна и днес , но много видоизменена.
    Прилага се и в момента . Огледайте се ! Вярвам в идващото младо поколение да го изкорени - ДАНО !
  • 24 Бай Ганьо

    15 0 Отговор
    Келепира свърши кой ял кой е..ал кой краднал сега масрафа бедните ще плащат но нека накараме грабителите да върнат ограбеното така е справедливо и да затворим солунската митница
  • 25 Еее

    3 6 Отговор
    Много си писал бре,изобщо не съм чел,направо на коментара тука да пиша че си писал глупости.
  • 26 КЕМИЛ РАМАДАН

    8 3 Отговор
    НИКОГАААААААААА НЕ ЕЕЕЕЕ КЪСНОООООО!!!!!! ДА НАПРАВИШ НА МРЪСНИКААААААА, МРЪСНОООООООООООООООО!
  • 27 Левскар

    15 7 Отговор
    До 1 НеСссерем. Ти ли бе сельо ще ни изтребиш? По цял ден седиш пред компа и драскаш цинизми от стените на селския кенеф. Вземай си там инвалидната пенсийка дето ти я дава Боко и си налягай парцалите.

    Коментиран от #31

  • 28 Родолюбец

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "ааааааааааа":

    Да прав си, но все някога трябва да се тръгне към промяна, защото иначе ще изчезнем, както са изчезнали доста народи и никой няма да си спомня, че някога сме съществували, а и на никой не му пука за нас освен на самите нас, но като гледам картинката е отчайваща.
  • 29 цачо

    11 5 Отговор
    Когато цар Борис I е наказвал непокръстилите се боляри е избивал цялата им рода.
    Така че вадете си извода!
  • 30 Специалист

    8 13 Отговор

    До коментар #19 от "Волов":

    Личи ти, че си потомствен комуняга.
  • 31 Левски

    8 9 Отговор

    До коментар #27 от "Левскар":

    Какъв левскар си ти бе, руска марионетко?
  • 32 Левскар

    15 9 Отговор
    Ние не сме марионетка на никого като вас гербаджийските тролове. Имаме гордост и самочувствие. Ако нямате уважение ще излезем да натрошим Витошка и правителството пада, колкото и да ви е мъчно за паничката.
  • 33 проф Иванов

    11 7 Отговор
    Управлението на държавата не е като да цъкаш по телефона. UK са монархия и не са си сменяли управлението от доста години. Империя са, вярно, но не скачат като българите да сменят управлението през 30 години. Революцията не променя нищо - просто на власт идват още по-диви . Революциите ВИНАГИ са финансирани отвън свързани със финансов интерес.
  • 34 Гост

    2 7 Отговор
    Късно е.
  • 35 КПСС

    21 7 Отговор
    Каква лустрация след 30 години? Това не са проблемите на съвременна България. Защо т. нар. западни демокрации работят с нашият елит. Защо като били бивши комунистически издънки. Просто капитализмът е една говняна система, в която приоритет има печалбата.
  • 36 пешо от панелката

    17 1 Отговор
    Кой да започне отначало като повечето от тези които не бяха свързани с БКП, ДС и другите милиционерски служби отдавна напуснаха територията или измряха? Всичките политически партии са пълни с мутромилиционери и техните отрочета, а матряла е в будна кома.
  • 37 Усмивката

    6 2 Отговор
    Питате ли Борисов . Всеки ден си поплаква за дедо му. Но кво да направи.
  • 38 dsсса

    7 3 Отговор
    като прочетох, че първия разговор бил с асен генов, се отказах да чета статията.
  • 39 Алеко КАН

    12 2 Отговор
    България ПРОПАДА - заради БЕЗХАБЕРИЕТО на българите!!!
    Кога ще се научи народа - "ДА ДИША ВЪВ ВРАТА НА ВЛАСТТА" ?!!!
    Да коригира работата на държавните си институции , чрез гражданска активност , на всички нива!
    https://www.youtube.com/watch?v=hYFYMIsaY-c
  • 40 ай де бе

    16 6 Отговор
    След 30 години либерална демокрация останахме под 7 млн.
    След още 30 ще сме под 5 млн. и няма да има нито един жив комунист, но със сигурност пак те ще са виновни.
    Докога евроатлантиците ще се оправдават с комунистите за своята некадърност??
  • 41 Грис

    8 2 Отговор
    Кой покани Б.Борисов в Полша и в качеството на какъв?Нали поляците мразят комунисти?А, какъв е Б.Методиев Борисов-КОМУНИСТ с действаща партийна книжка,плащане на членски вноси изповядващ партийна идеология.Защо другаря Дуда се среща на датата за Холокоста в Освиенцим/лагера Биркенау/Всички лагерници са освободени от Съветската Червена Армия.Това е ИСТИНАТА.Видяхме и прочетохме за посрещането в Израел на Президента Путин и откриване на паметник за загиналите руснаци срещу изтребването на евреи и от други етноси.Така се прави.В Полша /в место неграмотния Б.Б./трябваше да се покани Симеон Втори ,син на Цар БОРИС ТРЕТИ,който лично съхрани живота на 53000 евреи.Другите евреи /Западни покрайнини и в Егейска Македония/не бяха под юрисдикцията на България ,а под немска окупация.
  • 42 Ama

    5 2 Отговор
    правете си я тая цигания,не ми пречите.Не ме интересува тук нииищо.Успех с оправянето.
  • 43 Най добре е

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Да изтребим всички душмани като теб, и хората независимо дали са фили,фоби или роби, да си подадат ръка и да започнат отначало, отговорно и с достойнство да създават и да ценят хората, а не да ги ограбват както сегашните управници!
  • 44 СПРАВЕДЛИВИЯТ

    10 2 Отговор
    Здравейте. Стига сте писали глупости и да включвате думата комунисти. Нима искате да кажете, че това, което е построено в България до 89-та и все още храни всички крадливи българи и политици е сън. Или смятате, че проблемите ни идват от Русия, не от Америка. Или, че русофилите са предатели, а противниците им - самаряни, които предоставят всичко на американците срещу жълти стотинки и обещания, че няма да боли много....
  • 45 Бегайте кои къде му видат очи

    9 5 Отговор
    Не раждаите и не правете бизнес тука защото всичко е обречено

    Коментиран от #48

  • 46 вирусолог

    6 0 Отговор
    Коронавирус е в София и след него ще започне ново начало за България.
  • 47 Гошо

    9 2 Отговор
    Може, не е късно ама трябва някой като Пиночет да дойде за 2-3 години и да се построят 20-30 зандана!
  • 48 стоян

    2 4 Отговор

    До коментар #45 от "Бегайте кои къде му видат очи":

    До 45 ком -Ти от Москва ли си или от Истамбул -от там ни са враговете дето искат да не се плодим
  • 49 Иван Геров

    4 0 Отговор
    Късно е, освен ако не стане чудо. Първо, не можем да обърнем негативните демографски тенденции. Освен ако не стане някакво чудо. Второ, вече живеем в антропоцена, имаме промяна на климата, все по-трудно ще става да се живее добре, ще липсват ресурси, вижте Перник, а скоро и други места.
    Най-добрия период в съвременната човешка история беше между 1950 и 1980 г. Не ви говоря за социализъм, имам предвид навсякъде по света.
  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    СДС и ИВАН КОСТОВ съсипаха БЪЛГАРИЯ приватизирайка я за 1 лев съсипана икономика олигархо мафията процъфтява от 10 години ни управлява партия убиици алфа дог това е ПП ГЕРБ къде са заводите портовете предприятията такива като ИВАН КОСТОВ като александъртомов лпи евро левица цветан василев цвета ЦВЕТАНОВ и други много престъпници са на свобода а обикновените хора едва оцеляват

    Коментиран от #56

  • 51 Архивар

    3 1 Отговор
    Тя тая работа с лустрацията е тоалетна хартия за нечисти съвести. То 30 години кой можа, бръкна в меда - ченгета, "демократи", соросоиди, и обикновени пожарникари. То в момента май никой от ченгетата не напира за държавна длъжност, харчат си парите на сянка. А тия само като прочета , че Митоди е с тях, и са ми ясни.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 безпартиен

    6 0 Отговор
    Значи от 9.9.1944 до 10.11.1989 без специален закон можеше да се лустрират 2-3 поколения с роднини бивши ръководители,кметове,полицаи,военни а сега не???Нормално ли е хора,които са живели с превилегиите на деца и внуци на АБПФК да продължават да се натискат за управляващи и сега?!Те,че нямат срам и съвест е ясно,но лустрацията нито има кой да я предложи,нито кои да я приемат!Толкова здраво са хванали властта!Та нали и един от "вождовете" на унистическата идеология е казал,че власт се взима с оръжие и се задържа с писалката!Власта в България за последен път е взета с оръжие на 9.9.1944 и до сега само писалката я крепи!Нито оръжие,нито писалка ще им дадат на мераклиите за власт сега!
  • 54 Сливи за смет

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Няма мирен преход":

    комунистите тази власт са я взели даром, поднесена им на терсия. Трети усраински фровт с 200 000-а армия им я сервира. Никаква кръв не са пролели за да я вземат. Те са били най - долната утайка на обществото. Трябвало е да бъдат избити по закона за разбойничеството, но за зла участ - уви. Сега ни управляват те и потомците им, независимо от коя партия са (всичко е от бкп). Затова сме в това положение. Паразитните глисти и тении възпроизвеждат глисти и тении нищо друго. Те не могат да творят могат дамо да паразитират. Това им е генетиката.
  • 55 Грую

    3 0 Отговор
    Ох , то не късно ама много калашници трябва да се раздадат за целта и още много повече муниции за тях!
  • 56 Ликантроп

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Масовата приватизация беше при Виденов -не се прави на марсианец. Те тово беше грабежа . Бонова книжка имаш ли -за спомен ?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Велик

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "отзад без любов":

    Кой е този Георги Жеков
  • 59 радикални промени

    5 0 Отговор
    Мафията си има държава!
  • 60 Гено

    4 0 Отговор
    Браво! Значи, УНГАРИЯ и Чехия, направили качествена Пустрация и вижте ги къде са?През 89 г имало вербувани към ДС?Чистене БРАТЯ, иначе нямаме никакъв шанс, но да скочат всички, които разбират вината на тези мръсници!
  • 61 израил

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Гостенино,много си запознат с комунистическата идеология.Да не би да си от,мошетата?
  • 62 DOKO

    0 2 Отговор
    LAPAITE BAHURA BRATIA...MUU PU DA SAM PARVI..
  • 63 Никога не е късно.

    0 0 Отговор
    1989г. Алтернатива нямаше, всички бяха ГЕРБЕРИ, новите Комунисти. Сега ги е страх, защото сега има АЛТЕРНАТИВА. ЗАТОВА ПОЧНАХА ДА БИЯТ НАРОДА САМО ДА ЗАДЪРЖАТ ВЛАСТТА.
  • 64 Не е късно, даже е лесно!!!

    4 0 Отговор
    Гонят се политическите хамелеони, които от комунисти станаха най-върли капиталисти и демократи!!! Гонят се либералите с техните хаотични, корупционни, престъпни и деградирали виждания!!! Гонят се НПО на държавна издръжка!!! Гонят се 50% от депутатите и чиновниците!!!! Въвежда се по-строг закон от "Наредба 18" за събиране на ДДС и ДОД!!! Въвеждат се наказателни присъди за политици, съдии, прокурори, които не работят качествено!!! Въвежда се строг закон за работниците, който да спре експлоатацията им. Въвежда се строг закон за спекулациите с цените на стоките и услугите. Въвежда се прогресивен данък при над 100 000 лева нетен доход... И още няколко закона
  • 65 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "андрей карлович шаломов":

    Новите комунисти под чуждо име май са мноооого по страшни и безскруполни.
    Действията им граничат с геноцид спрямо племето бугарско.
    Те такива продажници нема у никоя друга държава,па и такива роби също.
  • 66 незнайко

    2 0 Отговор
    Да се проверят всички ДОНОСНИЦИ, които към дата 1988-1989 година са били от 18 до 35 годишни !!! 18 годишните сега са на 48 години а 35 годишните сега трябва да се пенсионират !!! Болшинството вече са пенсионери защото са работели към ваенните или по категория !!!
  • 67 Др Петър Овчаров

    2 0 Отговор
    Не е късно за декомунизация и лустрация и да правим шпионите=русофилите в Русия там да вредят на Русия не на нас.
    А корумпираните като съдия Миталов на въжето не да краде лично и да помага на другите да крадът България. Че скоро тази територия няма да я има на картата както си оставаме от 1990 в перестройката на Горбачов, без ниакакви демократични промени!
  • 68 Хаджиментов

    2 0 Отговор
    От лустрация в класическия смисъл вече няма нужда. Вредата, която тези хора можеха да нанесат, вече я нанесоха.
    Сега трябва да се борим с тези, които се възползваха от техните действия и изградиха мафиотските империи.
  • 69 ПАТРИС ЛОМУМБА

    0 0 Отговор
    КОГА ЩЕ Е ТРЕТА ЧАСТ................Публикувано във факти.бг:
    Богомил Бонев: Шефът на столичната РЗИ си замина заради Радев, провали им компромата с Естония
    Тези интриги и лъжи тежко ще се плащат
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Нерегистриран

    0 0 Отговор
    Навързани са всички ченгетабарабар с бонев. Жената в бсп, мъжа в сдс.