28 Януари, 2020 06:21 3 064 1

ТОП 5 на най-посещаваните музеи в света

  • музей-
  • посещение-
  • туризъм
ТОП 5 на най-посещаваните музеи в света - 1
Снимки: Shutterstock

Париж, Пекин и Лондон са едни от най-посещаваните дестинации от туристи. Музеите са неизменна част от всяко туристическо пътуване. Ето и ТОП 5 на най-посещаваните от тях:

1. Лувър (Париж) – 9.6 млн. посетители

25% от посетителите са били французи, а 75% - чужденци. В музея могат да се видят колекции с огромно географско и времево пространство – от Западна Европа до Иран през Гърция, Египет и Близкия Изток, и античности до 1848 г.

2. Националният музей на Китай (Пекин) – 8.6 млн. посетители

През миналата година броят на посетителите е достигнал 30 000 души на ден. В него се съхраняват над 620 000 ценни експонати, обхващащи историята на държавата за период от над 5000 години. Отделни експонати разказват за праисторическото време, например за човек на 1.7 млн. години.

ТОП 5 на най-посещаваните музеи в света

3. Националният музей за въздухоплаване и астронавтика (Вашингтон) 8 млн. посетители

В него се съхранява най-голямата в света колекция на исторически самолети и космически апарати. Това е изследователски център в областта на авиационната история и наука, а също така на геологията и геофизиката. Почти всички експонати в този музей са оригинални екземпляри или техни дубликати.

ТОП 5 на най-посещаваните музеи в света

4. Метрополитън (Ню Йорк) – 7.4 млн. посетители

Музеят разполага с 3 основни колекции – 174 произведения на европейската живопис. Днес постоянната колекция се състои от над 2 млн. произведения на изкуството. Метрополитен разполага с много и разнообразни колекции. Сред тях се откроява колекцията с гравюри.

ТОП 5 на най-посещаваните музеи в света

5. Петергоф (Санкт Петербург) – 6.3 млн. посетител

60% от посетителите през 2019 г. са били руснаци, а останалите 40% - чужденци. Дворецът е разположен на южния бряг на финския залив на територията на едноименната област.

ТОП 5 на най-посещаваните музеи в света


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Убитака

    2 0 Отговор
    Невероятно смислена статия
    "Почти всички експонати в този музей са оригинални екземпляри или техни дубликати".
    Почти е сигурно, че утре или ще вали или няма да вали...