27 Януари, 2020 08:26 5 650 41

Няма хидроинженери: Един отговаря за 70 язовира

  • хидроинженери-
  • язовири

Средната възраст на хидроинженерите у нас е 50 години

Няма хидроинженери: Един отговаря за 70 язовира - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

На фона на водната криза - остър дефицит на хидроинженери у нас. Търсят се близо 500 специалисти. За това алармират от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Хидроинженерите у нас са около 2500 души - като работят от поддръжката на язовирите до експлоатацията и проектирането на ВиК мрежата. Повечето са във ВиК сектора, съобщава bTV.

По-малката част трябва да се грижат за над 6840 язовира. 182 от съоръженията са в критично състояние и се нуждаят от спешен ремонт.

Освен като преподавател, доцент Венци Божков се налага да работи и като хидроинженер в две фирми. Заради недостига на експерти, се грижи за 70 язовира. Един от тях - "Руен", в Кюстендилско.

„70 язовира са много за един хидроинженер, да бъде оператор, ако трябва да си върши съвестно работата“, смята доц. Венци Божков, хидроинженер и преподавател в УАСГ.

Средното възнаграждение на работещите хидроинженери в сектора е около 1000 лева, но често се налага те отговарят и да се грижат за повече от 70 язовира.

В Хасково има 370 язовира, но хидроинженер в общината няма.

Общината прави опит да наеме хидроинжинер, но за съжаление тези специалисти са много малко и много трудно се обезпечават, посочва Динко Тенев, зам.-кмет на Хасково.

450 са незаетите места за студенти в Хидротехническия факултет. Най-малко желаещи има за специалността хидростроителство. Там тази година завършват четирима. Eдна от тях е Мария.

„Силно се надявам да успея да пробия и да получавам доста по-висока заплата, защото 800 лева са нищо“, отбелязва Мария Кираджийска.

Инженерните специалности напоследък губят популярност сред младите, на второ място сравнително сложно и тежко е ученето през годините – 5 на брой. От друга страна държавата доста неглижира водния сектор напоследък“, обяснява доц. Петър Филков, зам.-декан по научна и международна дейност на Хидротехнически факултет в УАСГ.

Средната възраст на хидроинженерите у нас е 50 години.

Според доц. Виктор Ташев, ръководител на катедра „Хидротехника и хидромелиорации“ в УАСГ, след 10 години ще имаме още по-ярко изразен недостиг на хидроинженери и ще трябва да ги внасяме от вън.

Заради проблема тази седмица правителството реши да отпусне по 100 лева месечна стипендия за добрите студенти, които учат за хидроинженери.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    51 1 Отговор
    Доган ефенди ще да е тоя, друг корифей на хидроинжинерството просто немаме!

    Коментиран от #36

  • 2 ддд

    44 2 Отговор
    Доганя е винаги насреща, куфарчета само му пригответе.
  • 3 Петър

    40 1 Отговор
    Демек Ахмед Доган отговаря за 70 язовира-машала.
  • 4 Йозеф

    45 2 Отговор
    100 лв стипендия на месец, 25 млн за 13 км водопровод.... Много добър стимул!
  • 5 Миризлив пор

    63 1 Отговор
    Е, как искате някой да седне да се гърчи 5 години да учи, след това да носи отговорност за 70 язовира и накрая да взема на половината на касиерка в някой супермаркет? Май на работодателите трябва да им се смени чипа.
  • 6 кокот

    10 2 Отговор
    отговарят от лакомия . опитай да им вземеш !?
  • 7 Save

    40 1 Отговор
    Има едно звено казва се ДКЕВР. Тези политически мекотели определят цената на водните и енергийните дружества в зависимост от ПОЛИТИЦИТЕ. Те са хората виновни за кризата в тези сектори, защото изкуствено намаляват цените на възнагражденията. Рано или късно бурята и тях ще ги отнесе. Няма как да има специалисти и работници на 500 лв извън София и 1000 за София.
  • 8 Анонимен

    28 0 Отговор
    Е как да няма.Нали си имаме главен хидроинженер-Доган.
  • 9 Sofia

    8 5 Отговор
    Имa рaзликa мeжду яз. Иcкър и яз. Бeли Иcкър oт кoитo чрeз рилcкия вoдoпрoвoд иcкaт дa зaхрaнят Пeрникaнци. Тoй ocигурявa 25 % вoдa нa Coфия (столичните квартали "Симеоново", "Драгалевци", "Бояна", "Княжево", "Горна баня", вилните зони около тях, град Банкя, както и селата Железница, Бистрица, Панчарево, Кокаляне и Мало Бучино. )



    Нямa дeбит зa Пeрникaнци
  • 10 г0ш0

    6 2 Отговор
    Други 8.5 млн. лева ще са нужни за свързването на водопроводите от яз. "Искър" и от яз. "Бели Искър". Тази връзка трябва да позволява осигуряването на вода за южните квартали на столицата (и за Перник) при авария на Рилския водопровод.
  • 11 7272828

    13 6 Отговор
    Мой да си ги поръчате от амерците, такива специалисти, експерти ще ви пратят че злато ше ви е водата, няма да ви е 2 - 3 лв водата, а в 15 пъти повече, у амерците има цели квартали у големите градове, без вода от 2000 година, може се запоинтересувате каква е реалността там.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Behemoth

    10 1 Отговор
    Ми хората учат право хахахххххх...
  • 14 Простак

    16 3 Отговор
    Герб пак измислят нови работни места , на държавна хранилка , бедния народ има да плаща солени данъци
  • 15 златната рибка

    11 0 Отговор
    Дайте им безплатен риболовен билет.
  • 16 Къде у бегето има 6800 язовира бе😂😂😂

    14 4 Отговор
    То нема толкоз легени у населението😂😂😂😂
  • 17 Простак

    23 2 Отговор
    дайте 2-3 хиляди лева заплата и ще видите за един месец няма да има свободни места за Хидроинжинери ,, политическите партии са пълни с тъпи висшисти
  • 18 Абвабв

    15 2 Отговор
    Навсякъде за всичко политиците решават и назначават тъпаци да управляват. Е нека тъпаците и политиците да решат проблема. Могат да си извикат и някой юрист и някой птеводач на помощ. Държава от тъпаци.5476
  • 19 Sofia

    7 1 Отговор
    Подобно пренасочване от една от деривациите на "Белмекен" се прави често. Такова е имало и през януари 2019 г., когато водата в "Бели Искър" беше само за нуждите на част от София.

    Язовир "Бели Искър" осигурява снабдяването на 25% от столицата – южните и югозападните квартали, како и центъра. От него водата ще преминава по Рилския водопровод и по Малобучинския водопровод (от "Симеоново" до Мало Бучино“). От резервоара в Мало Бучино тя трябва да тече по нова тръба от София до Перник, а за целта трябва да се прави и помпена станция.

    Ако обаче някой от основните водопроводи, по които идва водата от яз. "Бели Искър", аварира, и Перник, и част от София ще останат без вода, тъй като алтернатива няма. По данни на "Софийска вода" средно на година по Рилския водопровод възникват 2-3 аварии.
  • 20 Sofia

    7 3 Отговор
    Зaрaди 50 000 Пeрникaнци бeз вoдa щe ocтaнaт cтoличнитe квaртaли "Cимeoнoвo", "Дрaгaлeвци", "Бoянa", "Княжeвo", "Гoрнa бaня", вилнитe зoни oкoлo тях, грaд Бaнкя, кaктo и ceлaтa Жeлeзницa, Биcтрицa, Пaнчaрeвo, Кoкaлянe и Мaлo Бучинo.
  • 21 Българин

    18 3 Отговор
    Проблема не е в язовирите !
    Аз съм инженер по електроника. Работих 20 години в чужбина по контрола на състоянието на водопреносната мрежа .Вече повече от 10 години съм България, но до сега никой не говори за контрол на състоянието на водопреносната мрежа !
    Само констатации, че се прахосва 60 - 80 % от питейната вода, а защо ? Защото няма перманентен контрол на състоянието на водопреносната мрежа със съвременни електронни средства за откриване на течовете и контрол на дебита на питейната вода !
    Сега само приказки и изместване на проблема ! Повтарям : Проблема не е в язовирите !

    Коментиран от #26, #28

  • 22 Госあ

    11 1 Отговор
    За сметка на това, има калинки колкото искаш. Даже има конкуренция- кой е по голяма калинка 😂
  • 23 Гошо

    6 0 Отговор
    Ай стига ревахте бе пътища и магистрали трябват, тва ги интересува инвеститорите!
  • 24 Игнат

    6 1 Отговор
    Специалисти има, псрото на тези заплатаи няма как да работят!
  • 25 123

    8 1 Отговор
    Доган е хидро инжинер даже в учебниците ще го пишат
  • 26 322

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Виж ти говориш за пари, а тука се говори за водата, не ги разбираш тия теми.
  • 27 Вода в джобовете

    8 1 Отговор
    Няма недостиг на кадри за плейметки, и за политици , за нотатиуси ,кметове, бият се по 1000 за едно място , адвокати ,съдии, прокурори , зъболекари , и автомобилни майстори, усвоители на обществени поръчки , крупни земевладелци , хотелиери , ресторантьори , аптекари , и частни болници. Има огромно количество кадри в сектора - "Организирана престъпност и противообществени прояви" . Банкови кадри , и брокери в застраховките . Та кадри в България - ИМА , и за всяко шефско място има безброй кадри, кой казва , че няма .
  • 28 Така мисля

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Извинявай за въпроса , но какво правиш с един стар панталон . Ще го закърпиш един път , ще го закърпиш втори път , и пак си остава стар панталон - кръпка върху кръпка . Цялата водопреносна мрежа е като един стар панталон със средна възраст 40-50 години , а инвестиции в нови съоръжения и трасета почти не са се правили , защото са трудоемки скъпи , и фалиралата от кражби територия , не може да ги поеме. Каква е файдата на един данъкоплатец , да откриваш течовете по съвременен и научен способ , на един постоянно дефектиращ и стар като смъртта водопровод , като си иска тотална подмяна с нов , и фирмата да поеме гаранция и ремонта му за нейна сметка , поне 30 години.

    Коментиран от #30

  • 29 хвала!

    9 0 Отговор
    Хидроинженерите у нас отдавна са ценни,
    универсални кадри, щото всичко ни е гола
    вода.
  • 30 ддд

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Така мисля":

    А ти как така питаш каква е ползата от откриване на точното местоположение на течовете? Самата система е разработена така, че част от цената за всеки кубик вода да отива за амортизация. Амортизацията не са заплати, не са комисионни, а са за оборудването, което се изпозлва или в влучая тръбите. Ако този водопровод е направен преди 50г., а амортизцията му е 30г., то всяка стотинка след тези 30г. са чиста печалба. Има такива случаи в чужбина на енергопреносни системи и там съда е постановил да се намалят цените при положение, че се използва вече амортизиране и отписана система. У нас се прибират амортизации за стари системи и се изпизват фиктивни ремонти, за да се получава отрицателен баланс и дружествата да са на загуба по счетоводен отчет.
  • 31 Morgoth

    7 2 Отговор
    Да си инжинер е също толкова трудно като да си програмист, а много от нещата които се учат за двете специалности се припокриват - т.е стидентите, които ще се насочат в тази посока са едни и същи. И сега въпроса - за чий ще ходиш да инжинерстваш за 800 лева, когато можеш да програмираш за 5000?
    100 лева стипендия от държавата за инжинерите са смешни, при условие, че тези които изберат да програмират ще започнат стаж в някоя фирма за 800 - толкова колкото ще получават завършилите инжинери.
    Държавата трябва да започне да си уважава специалистите и да им плаща нормални заплати, иначе просто няма да си намира хора. Безработица вече няма, нито опашки за всяко незаето място. От правителството много добре знаят този факт, защото се хвалят на ляво и на дясно, но упорито отказват да съобразят заплатите с него.
  • 32 Валутен борд е като борд на заплатите

    7 1 Отговор
    Поради факта, че правителството дава твърдо фиксирани мизерни заплати и после под сурдинка разпределя бонуси за да държи електората впрегнат няма адекватно заплащане на труда на държавните служители. Ако един полицай, учител и чиновник взема от 1500 лв нагоре, което е напълно възможно ще се пресекат много корупционни практики и ще има интерес да се реализират у нас. Няма как личен лекар с частна практика да дава по 1500лв. на сестрите си дето му работят, да ги осигурява на реалните пари и да очакват, че в държавните клиники ще пращят от желание да бачка за 550 лв. Да не говорим че на запад от 2000 евро стартират при по-добри условия на труд.
  • 33 азис

    6 0 Отговор
    доган ще спаси положениеито
  • 34 Бай Цвятко

    7 1 Отговор
    Не само хидро, няма никави инженери.Всички са в чужбина.Всички са в Африка,Азия,Америка..Тука останахме само пенсионери и министри. Но да подскажа на управляващите: Хидроинженерите са в Столипиново. Там има всякакви специалисти и вода се лее като от Ниагарския. И ток има и зеленчуци има, и всичко, и кюмюр има.. Да живей циганизацията.
  • 35 Брах ви лайката гербаджийска

    2 1 Отговор
    От къде да ги има като всичко живо гледа как да се изнесе от тая проста държава
  • 36 Рошко

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Добре че не го пускат в Турция, че и те щяха да останат без вода
  • 37 Riko

    4 0 Отговор
    На ГЕРБ не им триабват инженери. За 10 години само крадене изнудване и разруха
  • 38 незнайко

    2 1 Отговор
    Хидроинженери няма !!! Нали има компютърни специалисти, защо се стряскат ??? Те получават по 2500-3000 лева "КОМПЮТЪРА" ще оправи работата !!! Същото се случи и с медицинските сестри, "компютрите" ги заместиха !!! Изобщо не трябва да се притесняваме, нали ще сме "КОМПЮТЪРНИЯ ЦЕНТЪР" на Европа !!! 5G мрежата ще оправи всичко !!! Гордейте се БЪЛГАРИ с нашето "правителство" !!!
  • 39 Като се строят

    0 0 Отговор
    частни мини вецове хидроинженери бол.А като трябва да се търси отговорност за безконтролното източване на язовирите няма хидроинженери. Тези калинки който са назначени на държавна службичка за да контролират ни лук яли ни мирисали.
  • 40 Един

    1 0 Отговор
    хидроинженер отговаря за 70 язовира .В България има 163 язовира . Оказва се че двама мъже и половина са отговорни за пресъхналите язовири ,Пита се кой са тези мъже и кой са останалите калинки в МОСВ
  • 41 едев

    0 0 Отговор
    Абсурдно е, как се очаква някой да отдели 5 години и повече от живота си в учене и накрая първо да ОТГОВАРЯ за "скромната" бройка от 70 язовира и заплащане което отговаря на една сервитьорка за месец даже и по малко(не обиждам ничия професия ,но трябва да има някакво по-солидно възнаграждение за цялата блъсканица).Ама да на кой му дреме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове