Last news in Fakti

26 Януари, 2020 18:55 27 044 87

Калфин: Отказваме се от Валутния борд със законодателен финт

  • валутен борд-
  • ивайло калфин-
  • отказ-
  • българия
Калфин: Отказваме се от Валутния борд със законодателен финт - 1
Снимка: БГНЕС

Абсурдно е да се отказваме от валутния борд чрез предложение от народен представител между двете четения на промените в друг закон. Покрай промените във Валутния закон се променя Закона за БНБ, което включва отказ от валутния борд.

Това заявява пред сайта Euractiv Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и бивш съветник на еврокомисаря по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер. Вносител на предложението е председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ, които на 23 януари са вкарали поправката в Закона за БНБ през преходните и заключителните разпоредби на Валутния закон, който вече е приет на първо четене. Както коментира СЕГА, тази порочна практика, с която се избягва публичното обсъждане на важни законодателни промени, се превърна в запазена марка на ГЕРБ.

Предложението на Стоянова е в закона за БНБ да се запише, че от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната, официалният курс на лева към еврото трябва да стане е равен на курса, договорен по съответните резолюции между Европейската централна банка и останалите държави от еврозоната плюс Дания, която също е в чакалнята на еврозоната.

На практика това означава, че други държави ще може да искат промяна на курса, който е 1.95583 лева за едно евро, а това, макар и теоретично, може да доведе до обезценка на валутата ни.
Ето какво отговаря Калфин пред онлайн изданието:

„По принцип докато са в ERM II страните трябва да поддържат стабилност на валутата си. За целта се договаря валутен курс на националната валута към еврото от участниците в еврозоната+Дания, Европейската централна банка (ЕЦБ) и страната, която влеза в ERM II. Ако на пазара курсът се отклони повече от +/- 15%, следва автоматична интервенция, за да се върне в коридора. Тази интервенция се прави както от националната банка, така и от ЕЦБ, като е неоходима последваща информация. Това продължава минимум 2 години, докато сраната влезе в еврозоната.
В конкретния случай:

става дума за промяна на валутния мехнизъм – от фиксиран курс към плаващ, поддържан в коридор с флуктуации до 30% (от -15 до +15). Това е много сериозен въпрос и на практика означава прекратяване на валутния борд.

Левът ще се привърже към еврото. Досега е привързан към германската марка и чрез нея – към еврото. Има рискове за България ако еврото изчезне, каквито при сегашния механизъм няма.
С новия механизъм, до момента на влизане в еврозоната, всяка страна, вкл. и ЕЦБ могат да поискат – конфиденциално – преразглеждане на валутния курс. На практика се появява валутен риск заради отказа от фиксиран курс и преминаването към поддържан в канал. Това ще се отрази на инвестиции, печалби, спестявания и т.н.

От икономическа гледна точка минусът на фиксирания курс е, че се натрупва инфлация, националните цени се увеличават, а при износ валутните приходи се запазват. Това намалява конкурентността на икономиката. Т.е. износителите биха имали интерес от обезценяване на лева, за да се насърчи износа.
Темата е действително много сериозна, особено като се им предвид консенсусът в България за валутния борд. Абсурдно е да се отказваме от валутния борд чрез предложение от народен представител между двете четения на промените в друг закон. (В случай покрай промените във Валутния закон се променя Закона за БНБ).“

Калфин каза още, че ще провери как са подходили Естония, Словакия и Литва, които вече са членове на еврозоната, но по негови думи при всички случаи подобни промени могат да се правят след приключили преговори за влизане в ERM II, а не преди това.

„България трябва да договори и ясно да заяви, че съществуващият валутен курс няма да бъде променян и партньорите от ЕЦБ и еврозоната са съгласни за това. Може да се наложи и много по-тесен коридор – не +/- 15%, след който БНБ да се ангажира с автоматични интевенции. Въобще – трябва да се внуши, че курсът няма да се променя и партньорите ни са съгласни с това“, коментира Калфин.

Той добави една „подробност“, припомняйки, че в ERM II трябва да се седи поне 2 години.
„Едно шенгенско пиленце ми говори обаче, че може да се наложи да поостанем там повече. В този случай трябва да се готвим за много по-продължителен живот с валутен риск – където националната валута ще “плува” в коридор“, предупредждава Калфин.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 59 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    332 18 Отговор
    Целта е Фалит, обезлюдяване и смърт на племето. Вече е факт. Само територията е ценна.

    Коментиран от #42

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    233 10 Отговор
    Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска??
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО.

    Коментиран от #5

  • 3 Гост

    255 8 Отговор
    Валутния борд е наказание, за крадливи политици. Ако борда падне ще фалираме, защото пак ще почнат да крадат повече и повече.

    Коментиран от #12, #37

  • 4 Призрак

    58 152 Отговор
    В момента българския лев е надценен.Как може едно евро да е само два лева, след като си знаем насраната икономика. Преди ''демокрацията'' т.е преди 30 години, България имаше няколко десетки пъти по-голямо производство на стоки и услуги.Тогава един долар или германска марка се обменяха по 3, 4 или 5 лева. Как така сега, когато сме кенефа на Европа и всичко бе унищожено, едно евро ще се обменя за 1.95лв? Това е пладнешки обир и държавен рекет.Пазарът трябва да бъде оставен да се саморегулира. Заради валутния борд цените на жилищата в скапаната България са по-високи от Германия.Младите семейства не могат да помислят за жилищни заеми, защото цените са по 700 и 1000 евро на кв.м.
    Трябва да влезем в еврозоната час по-скоро за да има регулация от ЦЕБ, иначе дивия българин ще продължи със спекулата.Богатите ще стават по-богати, а бедните още по- бедни.

    Коментиран от #11, #14, #28, #52, #58

  • 5 kkk

    126 8 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Валутният борд е МНОГО ПОВЕЧЕ от простичкият "вързан" курс на лев-евро- прочети и се образовай за да схванеш какво им пречи на нашите крадци борда...

    Коментиран от #15

  • 6 Герб крадци

    196 7 Отговор
    Целта на ГЕРБ да се краде още и още. Имат милиарди в офшорките си, но алчността им няма граници.

    Коментиран от #51

  • 7 Нали Еврото

    47 5 Отговор
    Щяхме да въвеждаме
  • 8 Леле

    177 5 Отговор
    Тези знаят, че са политически трупове вече и искат да крадат всичко възможно.След тях потоп, а те ще си вдигнат чукалата. Ако наистина им го позволим, значи сме най-тъпото племе на света.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ДЯДО МРАЗ

    10 27 Отговор
    НАЙ ХУБАВИЯТ ВЪРИЯНТ Е 2,2 ЛВ ЗА 1 еврак инак 4 лв за 1 еврак слет като отлитне БОРДА.Това ме довежда до песента на покойният ни комшия -НАДАЙ СА фУЬО НА ПИЕНИ ЖЕНИ .Да станат пенсиите двоини 200лв- 200 евро а 1 хляб 1,20лв -0,60 цента..

    Коментиран от #29

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пичо

    37 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Що бе? Сега да не са спрели да крадат?!
  • 13 бай Шиле

    104 2 Отговор
    Менда Стоянова много "компетентно"въведе в правно нормативната лексика поянятието "стари коли".Само заради това трябваше да я пенсионират.Сега е тръгнала да лобира в материя дето не е за всеки.А иначе,когато левът поевтинее,някои ще си върнат кредитите със натрупаното евро.Кака Менда и тя ще се облажи или ще получи ДМС.

    Коментиран от #20

  • 14 Хаджи хаджи Българин

    60 8 Отговор

    До коментар #4 от "Призрак":

    В Еврозоната днешните цени в лева, автоматично ще се превърнат в евро! Само , че заплатите, ще си останат същите! От 0.99-1,5 DM през 1998 г за литър диезел, сега плащам 1,20+ евро! За останалите продукти, няма да ми стигне място за сравнение!
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    43 9 Отговор

    До коментар #5 от "kkk":

    Знам разбира се, но `айде сега, обясни как, без да пита за разрешение, ЧЕРНА ГОРА ВЪВЕДЕ ЕВРОТО за национална валута в тази мини-държавичка??
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    65 2 Отговор
    искат да ни унищожат разболеят уморят фалит
  • 17 Язовиро

    59 2 Отговор
    Това е по-опасно и от празен язовир, на който не е направен ремонт на стената - ще платят жадните, или давещите се, след приливна вълна
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Горо

    103 6 Отговор
    Борисов е опериран от чувството на далновидност! Ами ако утре Европейският съюз се разпадне какво ще се случи с българския лев, привързан към еврото?! Много по-добре е да си остане сегашното положение: левът е привързан към германската марка и после към еврото. Освен това преминаването към еврото с тази слаба икономика ще ни хвърли в непредвидими ситуации. Изглежда горчивият опит на Гърция не е обеца на ухото за нашите управници.
  • 20 юрист

    98 2 Отговор

    До коментар #13 от "бай Шиле":

    Добрутро.Дори само процедурата по която се предлага такава фундаментална промяна показва,че разни шмекери си правят лични сметки,а България кучета я яли.
  • 21 Age

    55 5 Отговор
    Заплатите ни са като през социализма, ама щели да въвеждат еврото и да се откажат от валутния борд, демек палете се, ако 'щете, ши ви повишаваме цените, хич не ни пука.
    Те да вземат да повишат минималната заплата поне като тази в Полша(bcci.bg/pressview/839), пък тогаз' да се отказват от борда.

    Коментиран от #24

  • 22 Сатаната

    39 3 Отговор
    Победените не ги питат

    Коментиран от #43

  • 23 Искам

    87 0 Отговор
    Искам да се събудя и да прочет, че всичи крадливи политици са изтребени до крак!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 бай Шиле

    56 2 Отговор
    НПО "Кредитни милионери" горещо подкрепя идеята за падане на валутния борд.Още на другия срещу един пробит долар ще си върнем кредитите.А долари имаме много.Ура!
  • 26 Четящ

    59 14 Отговор
    Въпреки , че България е победена държава във втората световна война, Сталин успява да запази България в сегашните и граници

    Коментиран от #57

  • 27 Бордът да остане

    104 0 Отговор
    Падне ли бордът, България заминава икономически! Явно целта на някои политици е бързи пари на изпроводяк.
  • 28 Буков

    18 73 Отговор

    До коментар #4 от "Призрак":

    А бе, смешко, майтап ли си правиш с това десетки пъти по-голямо производство, което уж сме имали при правешкия селендур бай Тошо?

    Коментиран от #34

  • 29 Буков

    9 20 Отговор

    До коментар #10 от "ДЯДО МРАЗ":

    На твое място щях да потъна от срам. Бива, бива, ама и такава въпиюща неграмотност не бива.
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    72 4 Отговор
    Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    Цялата тази дандания около закона ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ ТА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА.
  • 31 Соломон

    50 2 Отговор
    Ако махнат балутния борд, по добре да се гръмнaт. И да затварят държавата и да не чакат евтиния. Цените на имотите ще отидат много нагоре.
  • 32 Фактъ

    55 3 Отговор
    Герб е загниващ труп така ,че по- добре да се махат и да не пипат нищо.
  • 33 Сандокан

    58 1 Отговор
    Май ще взема тоягата. Направят ли тази простотия вече нямам какво да губя😠
  • 34 gggw

    63 7 Отговор

    До коментар #28 от "Буков":

    ти тъп ли си? не десетки, ами хиляди. правели сме дори вагони, трамваи, ламарина, тежка промишленост, стъкло.. ся праим само чалга

    Коментиран от #38

  • 35 Гост

    60 1 Отговор
    Барутният борд гръмне ли, жална ми майка
  • 36 пешо от панелката

    34 4 Отговор
    Падне ли борда, курсът на лева към еврото тръгва надолу и ще въздишаме по 1.9558:1. пригответе се за поне 2.25:1 а ако чакането се проточи може и 2.5:1, който си държи парите в левове да се консултира с Любо Пенев
  • 37 Иванов

    8 25 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Пълни глупости. Валутния борд е една от пречките, и то голяма. И същевременно не е никаква пречка за крадлив политик.
  • 38 Буков

    5 37 Отговор

    До коментар #34 от "gggw":

    Прав си. Даже от въпросната ламарина е направена и празната ти кратуна. Затова при удар с чук дрънчи на кухо.

    Коментиран от #39

  • 39 бузю

    35 4 Отговор

    До коментар #38 от "Буков":

    Буков , Буков , айде като много знаеш , напиши тука какво произвеждаме СЕГА . Що ми се струва , че ще предадеш празен лист Чуков?
  • 40 ТРОШАЧА

    35 1 Отговор
    Поредния обир на населението в България...
  • 41 оня с коня

    6 19 Отговор
    Калфин ПРЕДВАРИТЕЛНО СЕ ЗАСТРАХОВА,че говори Теоретично.Той изтъква,че ДОСЕГА Левът бил привързан към Германската марка/която отдавна не съществува ако някой не знае/ и ЧРЕЗ НЕЯ - КЪМ ЕВРОТО.Което пък пак според него е "много по-добре",ако Левът ДИРЕКТНО е привързан към Еврото?!И СЕ ЗАКАНВА Калфин ДА ПРОВЕРИ как са процедирали Естония,Латвия и Словакия КАК СА ПРОЦЕДИРАЛИ при въвеждането на Еврото,но ...в Момента се явява така или иначе НЕПОДГОТВЕН!А мисли ли Той,че Това не е направено от Правителството и Банковите Органи и се чака Калфин да им даде Акъл?И се възмущава членът на АБВ че всичко ставало с Предложение на Народен представител за изменение/допълнение/ на Валутния закон,но НЕ КАЗВА КАК ИНАЧЕ ДА СТАНЕ придвижването ни към "Чакалнята" - може би със специално Разрешение на Почетния АБВ- Председател Първанов и благословено с Подпис и Мокър печат от "Пикаещия"?За справка Румъния Устремно и Непоколебимо се движи към приемане на Еврото,но у Нас нещата трябва да се подложат Обезателно на "Обсъждане",което на Практика значи че в Парламента БСП ще има Щастието за Пореден път да Политиканства и най-вече да иска Оставка на Правителството.А е казано:"Докато Умните се Наумуват,Лудите се Налудуват":)

    Коментиран от #49

  • 42 Чопи

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Йосарян":

    Така като гледам никва полза от тая измет населяваща територията. Да се закрива и самозатрива.
  • 43 Ивайло

    11 10 Отговор

    До коментар #22 от "Сатаната":

    Само не разбрах, кои са победените и кои победителите. Тея с мерцедесите и 1800 Евро пенсия или тия с москвичите и 300 долара пенсия🤣
  • 44 Иван

    18 2 Отговор
    Сегашните политици са творение на Бай Тошо.Бивши комсомолски ръководители.Такива хора са отгледали комунистите, крадци, лъжци, некадърници, алчни и неграмотни. Погледнете последните 30 години имали нещо смисленно, направено от тях, за мен няма. Визите и ЕС е по хатър дадено от европейците. ХОРАТА, родени живели и работели при цар Борис III ги няма вече.
  • 45 Не е ясно надоло или нагоре

    6 32 Отговор
    Не е ясно, дали лева ще тръгне надоло. Швейцария когато освободи франка, същият се изстреля нагоре, защото икономиката им растеше по-бързо от европейската. Нашата също расте по-бързо и то от години. Така че не е ясно въобще. И да, БВП на България отдавна задмина това на Сърбия(Сърбия ще строи първите 3 километра метро след 2 г., а ние имаме вече 43). При нас се произвеждат много неща включително и софтуер на световно ниво за милиарди и т.н.

    Коментиран от #46, #48, #50, #55, #77, #78

  • 46 Възмутен

    21 3 Отговор

    До коментар #45 от "Не е ясно надоло или нагоре":

    Абе, ти чуваш ли се? Та ние вече дори марули не произвеждаме.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Банкиада

    27 1 Отговор

    До коментар #45 от "Не е ясно надоло или нагоре":

    ЕБАСИ ИДИОТА, ЩЕ СЕ СРАВНЯВА СЪС ШВЕЙЦАРИЯ!
  • 49 ###

    30 0 Отговор

    До коментар #41 от "оня с коня":

    1.Тази чакалня не предвижда валутен борд!
    2.Няма нужда от чакалня а умни политици да обединят на кратунковците в Брюксел, че България практически изпълнява ЕРМ 2.
    3. Свалят ли Борда спекулациите ще вдигнат курса € 1:100лв.
    4. Автоматично ще работиш само за вода и хляб

    Коментиран от #53

  • 50 ###

    12 2 Отговор

    До коментар #45 от "Не е ясно надоло или нагоре":

    Каква икономика бе агент?
    Нали работите само на ишлеме!
  • 51 Hhhh

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Герб крадци":

    То да е само ГЕРБ всички са такива нямат наяждане
  • 52 HiTech

    12 22 Отговор

    До коментар #4 от "Призрак":

    Не стига, че си некомпетентен ами и тъп. БГ в момента има над 3 пъти по голям БВП в сравнение с 88/89 година. Да изгубили сме много, най вече поради това, че Костов подмени червените директори на държавни предприятия със сини такива. Това ни срина, защото новите сини директори бяха некомпетентни и без необходимото образование и опит. В резултат на това с лекота изгубиха пазарите на тия заводи, а след като Костов им даде шанс да ги приватизират за жълти стотинки паз заради некомпетентност ги нарарязаха за желязо и отдадоха халетата под наем за търговия.
    Въпреки това икономиката с неистови усилия и Божие благословение не само се възтанови но и надмина 3-но БВП-то от 89 година.
    Наздраве!

    Коментиран от #56, #87

  • 53 Жалко, че

    12 27 Отговор

    До коментар #49 от "###":

    С Иван Костов си отиде единствения умен политик. После ни налетяха глупаците...

    Коментиран от #71

  • 54 целта на гроб

    16 2 Отговор
    е обезценяване на лева при 5:1 всичко изчезва имаш 1000 лева стават 100 евро!!
    време пак за песента "левовете в марки"!!

    Коментиран от #69

  • 55 Ахахахаа

    9 1 Отговор

    До коментар #45 от "Не е ясно надоло или нагоре":

    На тия вицове само ти си вярваш. Единственото нещо което произпеждаш е онова дето плива в тоалетната.
  • 56 Ахахахаа

    8 1 Отговор

    До коментар #52 от "HiTech":

    Хайтек си само в тоалетната по голяма нужда. През останалото веме си СамоТек.
  • 57 Провинциалист

    16 13 Отговор

    До коментар #26 от "Четящ":

    ТочноСталин е предложил Бургас и земите ни надолу да преминат в Турция.Русия е главния враг на България от векове.

    Коментиран от #61, #68

  • 58 goni

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Призрак":

    Не само младите семейства. 90% от хората ще живеете под наем! Също както в Германия! А, да ви е честито! Много му се виждали големи цените! Ха-ха-ха! Купи си тогава жилище в Германия бе терикат! Защо ти е в България? Знаеш ли кога българите се връщат в България? Когато се пенсионират в чужбина. Помисли си защо!
  • 59 Dakotta

    11 3 Отговор
    Защо Норвегия не махнаха кроната и не си набутаха еврото ? Не бъдете глупави , махнете ли борда ще останат само богатите а другите 89+% ще дyxaт супата.

    Коментиран от #60

  • 60 Не бре

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Dakotta":

    Тука ше останат само 11% а останалите 89 емиграция завинаги
  • 61 Ами правилно е предложил другара

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Провинциалист":

    Сталин ето вие тез земи ги первърнахте в кочина бунище бетон и смърт вие бг не сте добър стопанин и не трябва да имате нищо
  • 62 Марк Енгелс

    1 3 Отговор
    Полезността на еврото, може да ползваме валутният резерв - да финансираме бизнес и инфраструктура, тоест заплатите може веднага да станат 60% от тези в Германия. 60% е запазване на конкурентността, а финанси щъм бизнесът ще покрие поява на безработица, ще могат да купят машини. Вторият и важен момент от еврото, е печатането на пари. 30% от БВП е еврото, ако имаме растеж от 3,33% БВП растеж, ще се напечатат 1% от БВП евро. Тоест при растеж 3% ще получим ЕДИН МИЛИАРД ЛЕВА - СЕГА. БИХМЕ, АКО СМЕ В ЕВРОТО
  • 63 Щом няма

    8 0 Отговор
    информация или е оскъдна и прокарана в неделя по терлици значи е поредната сериозна схема за крадене. Само, че явно е много сериозна щом само Калфин пророни няколко думи по темата. Нещата са много сериозни щом Мента внася предложението. Информацията е нулева или силно обрана значи става напечено.
  • 64 0000

    10 0 Отговор
    ГЕРБ като виждат,че вече си отиват,гледат да излезем от валутния борд и да ВЗЕМАТ банковата гаранция от четири милиарда ,мисля че бяха евро ,и да потънат в джобовете им.Затова така нелегално,и между другото предлагат и приемат излизането ни от валутния борд.Не трябва да се допуска това да стане,защото за нула време ще фалират държавата,и който и да дойде на власт само ще констатира фалита,а парите от гаранцията ще е изтекла в джобовете на някои от ГЕРБ!
  • 65 Гост

    10 0 Отговор
    Махнат ли валутния борд ще видите инфлация каквато май вече забравихте .Всичките спестявания на мнозинството ще се ступят за сметка на шепа ,които ще забогатеят.Ако народа допусне такова нещо значи затвърждава,че е рая.
  • 66 мани мани

    6 2 Отговор
    с'а... да ви светна... аз съм икономист по образование, но бъкел незнам от икономикса :) обаче съм специалист по макро икономикс :)
    скийте с'а... номерът им е да ви наперат минимум курс 1:5 ... та затова овъртат с ала бала портокала и едни сложни термини и такъми с документи папки-мапки, адвокатски и икономически неща и т.н. че и графики може да ви пробутат, та ептен нищо да не разберете...
    номерът е курсът да не е 1:1 или 1:2, а да е по-висок :) демек ще даваме 5лв. минимум за едно кирливо евро, евро ей така от нищото напечатанко, но дори и от години та и десетилетия станаха, то те не си играят да ги печатат, а вкарват измислени цифрички в една евтина китайска сглобка пластмаса с евтин чип... китайците ги бълват хипер евтино и т'ва може да го видите в алито :) ... евреите ги вземат тия пластмаси и ни ги раздават, и мушкат вътре измислени цифри от нищото! наизмислят си и борсови индекси и то постоянно с най-различни имена! т'ва са така наречените борсови фишеци, пари от нищото... всичко е икономикс бутафория, пълна измишльотина :) кухи фирми, с кухи печалби, кухи индекси... споко, вие сте бедни като мен и няма какво да загубите какъвто и да е валутният курс и каквато и валута да ни пробутат! пак ще сте си на ниската заплатка :) казах ви, че съм икономист специалист, нали? :)
  • 67 мани мани

    4 1 Отговор
    как по-културно да ви го кажат? как да ви го кажат истински? как да си признаят каква е целта им? как да не бъдат лицемери и двуличници, мошеници, неестествени? как да ви кажат: "а бе ще давате 5лв. за 1 евро! т'ва е!" как да разберете навреме, че искат да ви прецакат и то яката?! затова и овъртат :) ще ви говорят отклончиво, завоелирано и т.н.
    та нали ще почнете да си теглите още отсега всички пари, та нали ще се бунтувате :)
    ето примерен отклончив техен монолог на обяснение къмто вас:
    "ам то сега... нали... ами то понежеее... и нали... тя конюнктурата е такава... разбирате ли... нали разбирате... налага се... ам то... да... и нали... ами да така е... еее, ще видим... икономикс... конституцията... европейският съюз... и понеже така... защото нали то е така... иии... ще е за доброто на всички ни... " ... - разбрахте ли нещо? не, нали? :) м няма и да разберете докат' не ви го наперат големия! :) инак са много сладкодумни и вкарват все чуждици и термини дето и в гугълеско ни мойж ги найди ва :)
  • 68 Дивуй

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "Провинциалист":

    Той затова Сталин обяви война на България и червената армия влезе сигурно да дава територия на Турция.И кой го спря да даде земи на Турция?Сигурно Чърчил?То много неграмотни И пишат тука.
  • 69 мани мани

    2 3 Отговор

    До коментар #54 от "целта на гроб":

    точно така! обаче герб ще се провалят нарочно на изборите, за да вземе властта бсп с дпс-то и да могат да се окендзат пак... понеже ще е страхотен батак с висока инфлация и т.н. ... просто 30г. се повтарят нещата :) зърнена криза, хиперинфлация... все по времената на бсп и дпс ... сега ще се завърти пак така колелото, и после герб или славуняка, или други, ще са рицарите на белите коне, които ще ни вадят от забатаченото от уж бсп и дпс :) аз тоя бг филм съм го зяпал миналия век :) че и тоя също :) не съм фен на нито 1 кирлива партия! но това ни готвят от държавна несигърност и герберастите, дупепесесарите, сащ, ес... евреите и от т'ва печелят де :) няколко страни се карат - те печелят!
  • 70 мани мани

    2 3 Отговор
    вземайки заплатка 1500лв. през да кажем 2023г. то вие ще минете на цифрата 300 евро заплатка :) + компенсация 100 евро понеже няма да има ептен кадри! та очаквайте заплатка от 400 евро през 2023-24г.
    м к'о? я съм ясновидец ва :) пътешественик във времето, фен на стойчо керев и новото познание с извънземните :) фен на професорите учстници в предаването :) тря' ма поканят :)
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Комунизмът е спасението

    3 1 Отговор
    Капиталистите от ГРОБ унищожожават България поголовно
  • 73 Мунчовци с Шлемофони

    2 1 Отговор
    Има няколко сценария:
    1.Преминаване в Еврозоната, след дълго изчакване и период на одобрения, в който или ще остане фиксираният курс, новият курс, или ще има смяна, примерно 1 към 4, или 1 към 6 левчета...
    2. Едностранно преминаване към Еврозоната, като тогава Валутните резерви на България, изчезват и става Международен скандал. Това може да се случи при ускожнена обстановка:Турция - Гърция.

    Коментиран от #74

  • 74 Мунчовци с Шлемофони

    3 2 Отговор

    До коментар #73 от "Мунчовци с Шлемофони":

    Третият сценарий е:
    Преминава се към Еврозоната при гореизброените сценарии, но самата Еврозона престава да съществува и тогава следва Третата Национална Катастрофа в историята на Съвременна България, под ръководството на Мунчовците от Г.Е.Р.Б!
  • 75 Ирина

    0 1 Отговор
    Тая тъпа ли е? Аз не знам какъв е този политик който работи против народа си и се старае да направи живота му все по-тежък и невъзможен. Такъв политик може да бъде само един пълен идиот и ктетен, Мендо!!! Куфалница проста си ти! И мозъкът ти фъфли по същия начин, както и лезбийската ти морда! Гнъс такава .
  • 76 Иринка

    0 0 Отговор
    Преди година Бойко Борисов ясно каза, че ние трябва да влезем в Еврозоната, защото двете български банки - ПИБ и Кооперативна са пред фалит. Много кредити са раздадени, които не могат да се върнат и се надява ЕЦБ да ни подкрепи. Сега с този нов закон вероятно се цели кредитите да се обезценят.
  • 77 блаблабла

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Не е ясно надоло или нагоре":

    да не си слънчасал през януари
  • 78 жител

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Не е ясно надоло или нагоре":

    човече спри наркотиците , ти ако неси някои офис софтурен плъх те па на ......
  • 79 жител

    0 0 Отговор
    човече спри наркотиците , ти ако неси някои офис софтурен плъх те па на ......
  • 80 Марк Енгелс

    1 0 Отговор
    Нека да е национална, сега не е.. Чехия, Полша, Унгария, нямат евро, не искат.. Но ако приемем. Няма да има инфлация, логически. Защото няма дефицит на валута. Но трябва банките да спазват закон, че всички кредити които са дали да бъдат в левове, ако не - тогава държавата да не ги спасява. Третата причина да няма инфлация е - че няма да печатим левове. Още един лост срещу инфлацията е ако издадените левове се изкупят с ооблигации и да се задържат тези левове извън пазарът. НО МОЖЕ ПРИ ТЕЗИ УСЛОВИЯ ДА ЗАПАЗИМ ЛЕВЪТ,, БЕЕЗ ВАЛУТЕН РЕЗЕРВ. Разбира се, статуквото ще изяде резервът, и искат вечно ниски заплати и данъци да има. Ако доиде чиста сила да управлява, може да вземе 30 милиарда външен заем, 30 милиарда от резервът валутен и фискален, и 40 милиарда облигациии държавни да се издадат, за да се вдигне държавата и стандарът, с доходи 60% от дохите в Германия, и растеж 10-15% годишно.
  • 81 СПУСТЯВАНИЯ Такова нещо нямало никъде в

    0 0 Отговор
    0,1% от българите, правят годишно 7-милиарда лева. СПУСТЯВАНИЯ Такова нещо нямало никъде в светът.
  • 82 будалата

    3 1 Отговор
    Аааа, сега вече започва да ми става ясно защо тези дни Сталинката така между другото, мимоходум и по терлички се видяха с Бацката и Шубелийчето... Уж на чайче и раздумка... Пък днеска вече ще променяме два закона за да плуваме в коридор следващите поне две години... като крокодилите с наморник...
  • 83 Гато

    2 0 Отговор
    Как какъв е смисълът - като се махне борда,инфлацията ще скочи и тези които имат огромни кредити ще си ги "изплатят"безболезнено. Както вече веднъж се случи:-))) 15% не е малко намаление....а може и повече да стане
  • 84 иванов

    0 0 Отговор
    От кого и по кое време и съгласно кой норматив е въведен валутният борд?
  • 85 бам бам

    0 2 Отговор
    Баце обеща от догодина 1лв=3ЕUR....ама коя догодина?!
  • 86 Глупчо

    0 0 Отговор
    В партията на Гоце и Фонтана не може да се съхраниш професионално. Нима в България беше лошо когато нямаше валутен борд? И при Луканов, а особено и при Жан Виденов бизнесът ми цъфтеше.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.