Last news in Fakti

25 Януари, 2020 11:00 4 148 51

Русия оцени разсекретените документи на ЦРУ за Бандера

  • русия-
  • цру-
  • мария захарова-
  • степан бандера-
  • адолф хитлер

Героят на съвременна Украйна бил професионален агент на Хитлер

Русия оцени разсекретените документи на ЦРУ за Бандера - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки разсекретените архивни документи на американското разузнаване за Степан Бандера, заяви, че героят на съвременна Украйна бил професионален агент на Адолф Хитлер, нацист, престъпник и Москва многократно била казвала това, съобщават руските медии.

По-рано ЦРУ направи публично достояние данни за Бандера, в които накратко се разкрива дейността на украинските националисти и престъпленията, които са извършили. Лидерът на Организацията на украинските националисти е посочен като агент на Хитлер. Отбелязва се също, че за петте седмици на съществуването на "държавата" на Бандера са избити 5000 украинци, 15 хил. евреи и няколко хиляди поляци, предаде News.bg.

"Героят на съвременна Украйна е професионален агент на Хитлер, нацист, престъпник. Колко пъти сме говорили за това преди публикуването на тези материали и колко пъти цинично и нахално украински лидери са отричали очевидното! Какво друго трябва да се случи на планетата Земя, така че хората да спрат да издевателстват над историята, паметта на предците, здравият разум?", написа Захарова в профила си във Фейсбук.

Бандера е бил водач на Организацията на украинските националисти и на Украинската въстаническа армия, на сметката на които има много престъпления, включително Волинското клане - масовото избиване на полското население през 1943 г. Хиляди украинци, които отказаха да сътрудничат на националистите, бяха зверски избити. Освен това Бандера участва в сраженията срещу СССР на страната на нацистка Германия.

След войната Бандера продължава дейността си в Организацията на украинските националисти, централизираното управление на която се намира в Западна Германия. Ръководи дейността на Организацията на украинските националисти и Украинската въстаническа армия в СССР. По време на Студената война украинските националисти активно се използват от разузнавателните агенции на западните страни в борбата срещу Съветския съюз. Твърди се, че Бандера е бил отровен от агент на КГБ на 15 октомври 1959 г. в Мюнхен. Погребан е на 20 октомври 1959 г. в баварския град.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маца

    50 3 Отговор
    Борка, що така бе? Тия руснаци отровили (успешно) наш човек.
  • 2 факт

    51 5 Отговор
    ВЧЕРА ГО ВИДЯХ ТОЯ ГЕБРЕВ И НЕ МИ ПРИЛИЧАШЕ НА ОТРОВЕН!?
  • 3 Агент Харолд

    12 32 Отговор
    Путин е агент на ЦРУ

    Коментиран от #9, #26, #47, #48

  • 4 КГБ признава,

    28 7 Отговор
    че руски агент убива Бандера като впръсква отрова в лицето му на стълбището, където е живеел.

    Коментиран от #7, #17

  • 5 Гост

    44 5 Отговор
    Тези които отказвали да сътрудничат на "държавата" на Бандера, са били обесвани(пред жените и децата им) и оставяни на балконите на сбствените им жилища.Някой представя ли си го това днес?!!Как би изглеждало по булевардите на София например?!!!

    Коментиран от #12

  • 6 Пан Йозеф Плякапут

    52 3 Отговор
    От цялата работа излиза,че поляците са най-големите тъпаци в историята.Обаче не са си взели никаква поука.
  • 7 Хлебарка

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "КГБ признава,":

    Ама жив ли е още напръскания???
  • 8 ⚡ Хрониките на Евразия

    12 39 Отговор
    Още вчера Мария Захарова си изтри изказването от сайта на МВР ..
    Секретни документи от " Социалистически новини " писано през 1951 година , в периода на съветските лъжи за Бандера и украинското освободително движение ..
    Голям гаф 😂

    Коментиран от #27

  • 9 Румяна Костова

    29 6 Отговор

    До коментар #3 от "Агент Харолд":

    По скоро Тръмп е агент на Путин.
  • 10 Румяна Костова

    40 4 Отговор
    Напоследък новините за украинските фашисти никак не са добри. В Лондон признаха техният тризъбец за забранена символика. Още пишат протестни ноти до международни инстанции. Още клипа, обиколил цяла Украйна, в който изявения нацист Виталик, неизвестни субекти обливат с урина, а той е в шок и вика на помощ майка си на руски и и нарежда да,, позове ментов". Цяла Украйна видя колко са опасни нациките когато са сами, а не в своите банди.
  • 11 аеае

    11 46 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Героят на съвременна Украйна
    =========
    Героите на съвременна Украйна са войниците, които я защитават от нашествието на орките. Русия се опитва да им пришие за такъв Бандера, чрез "нацистките" групи, които самата тя създаде и финансира, както прави същото и в България и в цяла Европа. Обаче освен за вътрешно руска пропаганда, да нарича украинците "бандеровци" за да оправдае пред народа си зверствата на собствените си войски, друг ефект не постигна.

    Коментиран от #13, #28

  • 12 Румяна Костова

    32 7 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Така наречената държава на Бандера е просъществувала 5 дни, за които той е успял да осъди на смърт към десетки хиляди украинци, евреи и поляци. В Полша всеки украинонацист, дръзнал да спомене името на своя кумир, рискува най-малкото да получи голям камък в главата си.

    Коментиран от #16

  • 13 Иван

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "аеае":

    Евала за логиката, умнико! Русия създаде С 14 и Националния корпус в Украйна, за да преследват руско говорящите. А тъй като те са под шапката на Аваков, значи и той е гент на Кремъл. Отиваме по-нататък, Аваков е несменяем от задокеанскте властници Той остана на поста си и при Зеленски. Онези, които го закрилят, също играят по свирката на Русия тогава.

    Коментиран от #15

  • 14 ⚡ Хрониките на Евразия

    8 21 Отговор
    Журналиста написал този съветски фейк от 1951 година , да вземе и да напише откъде е първоизточника и да обясни на бедните мозъчно , че ЦРУ през 1941 година е нямало и САЩ са нямали намерение да воюват ..

    Коментиран от #24, #29

  • 15 аеае

    8 22 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    Пълни лъжи! Нито един етнически руснак не беше пострадал/преследван по време на "майдана", та се наложи Кремъл да активизира нацистките си групи от типа на "Атака", "ВМРО", "БНО Шипка" и т.н. за да оправдае нахлуването на "зелените човечета", за които ако не помниш, отричаше в продължение на месеци и твърдеше, че са "местни руски опълченци". И в момента сума ти руснаци си живеят мирно и спокойно в Украйна и нямат никакво намерение да я напускат, а тези които емигрират го правят на запад, като другите украинци.

    Коментиран от #20

  • 16 Пияна Костова

    10 25 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    Бандерчето е като ученик в първи клас от доказани убийци като Сталин и сегашния убиец на цивилно население Путен

    Коментиран от #22

  • 17 ако е убил

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "КГБ признава,":

    5000 души, аз бих му впръскал в лицето един пълнител.
  • 18 Панов

    7 15 Отговор
    Проблемът на Кремъл е че всяка информация идваща от тях се възприема като лъжа.
    Основанията за това са повече от сериозни

    Коментиран от #51

  • 19 Каледония

    7 15 Отговор
    Чудя се дали другарката Захарова е толкова НЕумна, или мисли другите за толкова НЕумни? Т. нар. "разсекретен материал" е информация, събрана от журналистически публикации. Това не е оценка/анализ/мнение на разузнавателната служба ЦРУ. Това е оценката на журналиста/те от вестник на руски емигранти социалисти в Ню Йорк.

    Коментиран от #34

  • 20 Тука лошото е .....

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "аеае":

    Че ако нямат БГ паспорти, никъде не "имигрират".А колкото до "вежливите хора", те бяха дадени за пример за професионализъм от самите сащ.Чакай пак да те цитирам :" И в момента сума ти руснаци си живеят мирно и спокойно в Украйна".И в момента 500 000 хиляди души получиха руски паспорти, и ги няма вече.Засега толкова.Айде бегай пак с БГ паспорта си в Германия,че в Покрайнините само вълци!
  • 21 стоян

    6 10 Отговор
    Не знам колко убийства и мародерства е извършил в утмъщението си на руснаците този Бандера, но знам че руските кумунисти начело със сътрапа сталин са избили и уморили от глад между 5 и 6 милиона украинци

    Коментиран от #37

  • 22 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пияна Костова":

    Чичо ти защо кашляш?
  • 23 Захариева

    4 4 Отговор
    По времето на Хитлер,Сталин е раздавал на хората картички за Св.Валентин и е разфавял любов на народите.
  • 24 goni

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Да си чувал за Бюрото за стратегически операции и кой му е наследник?!:)

    Коментиран от #31

  • 25 голям майтап

    13 8 Отговор
    украинците заляни с кофа помия от техните идоли - краварите.Нека продължават да им ближат под опашката. Украйна е била достойна държава само когато е била с Русия !
  • 26 мафията

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Агент Харолд":

    А жена ти е агент на крайпътната агенция за обслужване на тираджии.
  • 27 смехурко

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    И от белия дом да ти кажат че си с кафяви гащи , пак ще ревеш че руснаците са виновни !
  • 28 батальон Азов

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "аеае":

    Набираме доброволци камараде. С гордост бихме те приели сред нас. Ще се запишеш ли ?
  • 29 тъпунгер

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Кой говори за цру 1941 година бе мамул? Къде го пише ?

    Коментиран от #30

  • 30 ⚡ Хрониките на Евразия

    5 11 Отговор

    До коментар #29 от "тъпунгер":

    Това ви е поредната серия специално за примати , след
    "испанският диспечер Карлос", и се нарича "документите на ЦРУ" -
    Впрочем Маша като изтрезня се усети какъва голяма лъжа са и пробутали и веднага изтри от сайта на руското министерство на външните работи ,тази публикация ..
    Но за павианите става , да се радват на поредният им подхвърлен банан ..
  • 31 ⚡ Хрониките на Евразия

    4 11 Отговор

    До коментар #24 от "goni":

    Абе Ушанков , на вас и монголското разузнаване да ви бяха написали , пак щяхте да се плюнчите .
    Ама ЦРУ звучи авторитетно .😂

    Коментиран от #32

  • 32 я чети бе учен

    9 2 Отговор

    До коментар #31 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Я чети бе соросня .https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/BANDERA%2C%20STEFAN_0018.pdf
    Май само празни приказки на една куха лейка си !
    Тия документи кой ги е писал ?

    Коментиран от #38

  • 33 Асен Илиев

    2 0 Отговор
    Който падне в бой за свобода, НЕ умира :)
    За разлика от некои други ;)
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Kaniba

    7 8 Отговор
    нацитката подстилка бандера, бе удачнои ликвидиран от съветските спецслужби 1950 г. в ФРГ!
    Защо демократичните германци не са го обесили, е резонният въпрос.
    Уцраинците наритани навред - траур!!!!
    Свобода на Донбас и Новоросия!!!!
  • 36 Balgarin

    4 6 Отговор
    Georgi Dimitrov beshe agent na Stalin.
    Predavashe Balgaria bez pari.
  • 37 по коментарът

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "стоян":

    Ей приятел ти ходил ли си на училище някога? Я се ограмоти малко преди да ръсиш бисери.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Пендели прочетете това

    2 2 Отговор
    https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/BANDERA%2C%20STEFAN_0018.pdf
  • 40 Айде отворете

    1 0 Отговор
    линка по-гооре и после пак се.ете във форума...
  • 41 Челмето

    5 1 Отговор
    Много фашисти в тоя сайт и то неграмотни
  • 42 Абе глупак

    6 2 Отговор

    До коментар #38 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    докумените са от 1951 година, каква 45-та те гони? Ако не можеш да четеш на английски, друга работа...ама нали хохлите ще стават 51-ви щат, вземи го научи.

    Коментиран от #43

  • 43 ⚡ Хрониките на Евразия

    4 9 Отговор

    До коментар #42 от "Абе глупак":

    😂😂😂
    Пропагандата и лъжите против УПА са от 1945 до 1956 .
    Бавноразвиващ ли си ?
    Обяснявам като на такъв за последен път .
    Много руски и български медии , се оплетоха в лъжи , като представиха статия от " Социалистически вестник , издаван в Ню Йорк и писана през 1951 година , с " доклад на ЦРУ " ..
    Тиража на този вестник е иззет и един екземпляр е оставен в архивите с печат - " За служебно ползване " ..
    Че така Чебурашки , пак ви направиха на маймуни !
  • 44 ⚡ Хрониките на Евразия

    3 6 Отговор
    А оригинала на тази статия , е с години със свободен достъп в библиотеката на университета на Северна Каролина ..
    😂
    В ЦРУ е преведен екземпляр .

    Доклад на ЦРУ , а сиромашки мозъци ?
    Айде четете :

    https://archive.org/details/lucile-ait_mail_51_201509
  • 45 ⚡ Хрониките на Евразия

    5 7 Отговор
    Между впрочем , тази статия се дава на студентите от университета в Северна Каролина , като нагледен пример за дезинформация и заблуждаване на населението за да се компрометира съпротивата срещу диктаторски режими , в случая на комунистически кървав режим..
  • 46 Пак казвам

    3 5 Отговор
    Бандерчето е като дете от детската градина пред Сатрапите Болшевики Ленин и Сталин избили милиони люде без съд и присъда в мирно време
  • 47 Минало бешело

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Агент Харолд":

    Има логика ако се проследят бездействията му в началото на неговото президентство. Кой не знае, че тогава Путин беше политик №1 за западния свят? Свинята Горби също беше политик №1 на западния свят. Путкин се умълча, когато две американски подводни лодки в паниката си потопиха "Курск" и когато Лари Кинг го попита какво се е случило, отвърна "Она утонула." А на останалите живи подводничари не беше оказана помощ и те се задушиха. Последната грешка на Путкин беше, че не върна законния президент на Украйна Янукович през 2014 г. заедно с два батальона десантчици в Киев за ликвидиране на киевските превратаджий, които по указание на Килари Клинтън узорпираха властта. Така Украйна нямаше да стане американска колония, а като истинска Малорусия щеше да гради братски отношения с Русия.

    Но на лакомите компании от САЩ не се хареса, че не можаха да се докопат до Крим и до Донбас и Путин започна да разбира с втория си български акъл, че прошка от западната аристокрация няма да има за Русия и за него, включително. Най-накрая разбра, че Русия е нужна на запада единствено като суровинен източник на богатства, за да не навлезе световната капиталистическа система в колапс и разпад...защото ресурсите на планетата са ограничени, а компаниите непрекъснато се стремят към все по-големи продажби на залъгалки за потребителите. И дилемата става или да се разшири суровинната база на запада, или да се съкрати предлагането...

    И така, Путин от политик №1 на запада изведнъж се превъ
  • 48 Минало бешело

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Агент Харолд":

    (продължение)

    И така, Путин от политик №1 на запада изведнъж се превърна в лош :-).

    А Путин как отговори? - Провежда конституционна революция за независимост на Русия, закрепена в конституцията, от МВФ и от еврейската Федерална резервна система на САЩ.

    Затова световната мафия и клептокрация беснее срещу Путин, довчера техен човек, а днес разграничаващ се от световния мафиотски елит! А Путин е обречен на успех!

    Баба Ванга ни каза на нас, българите да се държим за Русия, защото Русия отново ще бъде велика държава. И Русия отново е ВЕЛИКА!

    Коментиран от #49

  • 49 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Минало бешело":

    Точен анализ
  • 50 1944

    1 0 Отговор
    не им отърва щото е мачкал престъпните комунисти
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания