Last news in Fakti

23 Януари, 2020 15:17 2 738 2

Изборите доведоха до бум на този пазар

  • великобритания-
  • жилища-
  • пазар-
  • избори
Изборите доведоха до бум на този пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Потенциални купувачи на жилища буквално „наводниха” най-големия сайт за недвижими имоти във Великобритания. Близо 1.3 млн. са били запитванията. Според отчет на Rightmove британските избори са дали голяма доза политическа и икономическа стабилност. Британската кралска агенция на дипломираните оценители и най-големия ипотечен брокер Halifax, също съобщи за по-висока от очакваната активност на пазара на жилища след победата на премиера Борис Джонсън на изборите на 12 декември 2019 г. Бизнес анкетата проведена от Deloitte и IHS Markit също отчита подобряване.

В продължение на пет седмици, до 11 януари 2020 г., търсенето се е повишило с 15% в сравнение със същия период на 2019-а. Броят на продажбите нарасна на фона на нарастващия интерес. По данни на Rightmove, месец след изборите обемът на сделките се е увеличил със 7.4% на годишна база.

Продавачите на имоти също станаха по-уверени. Средната офертна цена е нараснала с 2.3% през януари, или до 8850 USD/кв.м. Това е най-високия ръст, който сайтът някога е отчитал за разглеждания период на годината.

Силен ръст на цените се наблюдава при големите жилища и къщи. Средната цена при имоти с пет и повече спални се е увеличила с 3.1% през януари спрямо декември миналата година и с 3.9% на годишна база. Доверието на играчите на пазара нараства дори за централните части на Лондон, където и продажбите, и цените отчитаха спад през последните 4 години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    2 0 Отговор
    Браво👏
  • 2 Гост

    2 0 Отговор
    Много си проста, миленуу