Last news in Fakti

23 Януари, 2020 10:28 5 726 13

Тричане

  • тричане-
  • олигархия-
  • прокуратура

Kогато у нас започнат да тричат някой главозамаял се политик или олигарх, ние, обществеността също се забавляваме и изпитваме удовлетворение, че им е потърсена сметка за греховете и с нетърпение чакаме да узнаем кой ще е следващият

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тричането е старинен обичай практикуван най-вече след Сирни Заговезни в бургаското село Бродилово. Домашните кучета ги тричат уж да ги лекуват от бяс или мързел, като ги връзват с въжета и провисват над трап с вода започват да ги въртят с бясна скорост, докато бедните животни се надрискат от уплаха и зор, след което ги пускат да паднат в студената вода. Кучетата се поизтръскват, подвиват опашка и хукват да се скрият някъде по-надалече. Злополучните питомци така и не разбират откъде и защо им е дошло това патило - до вчера са се умилквали около стопанина, лизали са му с език ръцете и лицето, демонстрирали са вярност и обич, лаели са срещу враговете му и са пазели двора му, и на ти сега благодарност.

В България отдавна обаче тричането се прилага и по отношение на провинили се, непослушни или вече ненужни хора. По времето на Тодор Живков, Тато тричаше от време навреме някои неудобни партийни и държавни велможи, но беше милостив, не ги пускаше образно казано в трапа със студената вода, а след като ги низвергваше ги правеше посланици или им даваше някакъв синекурен пост.

Тричането се прилага успешно и днес. Ето, да вземем за пример Ирена Соколова бивш областен управител на Перник, бивш депутат от ГЕРБ и лидер на „Жени“ ГЕРБ. Била е член на всякакви парламентарни комисии работила е с плам и всеотдайно за каузата на партията и е известна и с това, публично защити забърканите в апартаментгейт висши представители на елита на ГЕРБ, като нарече критиците им "социопати". И вместо благодарност- тричане, принудена да подаде оставка, отлъчена от ГЕРБ, и при акция на ДАНС и Специализираната прокуратура я арестуваха заради водната криза в Перник.

Може и наистина да носи и тя вина за водната криза в Перник. Но Соколова имаше и още един един грях- беше приближена до отлъченият Цветанов така че се оказа удобен бушон за туширане на напрежението. Но да не я оплакваме, тя съвсем не го е закъсала, нищо че я тричат. Когато през март 2019г. в Добрич тя се обяви обяви за нечисти атаките срещу видни деятели ГЕРБ във връзка с имотни сделки тя каза:„Ние много добре знаем, че няма нищо грешно в това да си купиш жилище, да капарираш, да придобиеш апартамент. Но това беше описано като голям грях. Кой не е направил стъпка, за да подобри живота си? Оказа се, че тя самата е направила такива стъпки, за да подобри живота си- в пресата излезе информация, че живее от 5 години в супер луксозен апартамент от близо 250 квадрата за 1 млн. лв. в тузарската резиденция „Анастасия” в столичния квартал „Гоце Делчев”.

Поради водната криза на тричане беше подложен и министърът на на околната среда и водите Нено Димов. До вчера, верен на премиера, храбро отблъскваше обвиненията към правителството за водната криза в Перник, като заяви, че за бедствието не ГЕРБ, а БСП са били виновни. Но номера не мина пред перничани, протестните шествия замирисаха на бунт и някой на по-високо ниво от Соколова трябваше да се жертва. Тричането беше сурово - обвиниха го, че той бил виновен за източването на язовир "Студена", взеха му оставката и го завъртяха, така че да му се завие свят и накрая го топнаха в ямата със студената вода, тоест в ареста. За премиера тричането на Димов не беше проблем- той не беше кадър на ГЕРБ, а на патриотите, един вид, ето какъв човек са ми набутали за министър.

Не че в ГЕРБ не тричат и свои министри, но в по-мек вариант- когато загазят, само ги позавъртват, взимат им оставките и ги отпращат по живо по здраво да си търсят друга работа, без да ги хвърлят в трапа с водата, тоест без арести и съд. Такъв беше случая с Цецка Цачева, бивш министър на правосъдието и с Цветан Цветанов, двама от най- преданите хора на партийния лидер и премиер, но нагазили лука, а в лицето на Цветанов и главозамаял се.

Напоследък се забелязва и тричане на някои по-видни видни бизнесмени и олигарси. Най- ярък пример е бившият шеф на КТП Цветан Василев. Неговото тричане продължава, взеха му банката, нещо го съдят, но до хвърляне в трапа със студената вода не се стига, той не иска да се върне в България, а уж имало европейска заповед по линия на Интерпол за арестуването му и докарването му в България, но нещо прокуратурата и падишаха и не си дават зор в това отношение, защо е така, те си знаят, а ние само може да се досещаме. Василев е немил и недраг изгнаник, но не го жалим, той продължава да си е милионер.

Прокуратурата понякога повдига обвинения срещу някоя и друга видна личност, то политик, то олигарх, работи се така да се каже, замирисва на тричане, но набедените си траят, взимат съответните мерки и нещата затихват. Не така се случи обаче с приватизатора на "Полимери" и на много други държавни предприятия Николай Банев, а покрай него и съпругата му Евгения. Тричат го яко, той вече лежи в ареста цяла година, съдят го и току виж попаднал в затвора, в което пък от друга страна не сме много сигурни. Зер всичките ни олигарси са забогатяли по втория начин, крали са на поразия, но никой досега не е попаднал в затвора. Но Банев се беше главозамаял, когато преди време започнаха прокурорските проверки срещу него заяви предизвикателно, че ако продължават да го дразнят, щял влезе в политиката и да вземе властта. Хак да му е, да би мирно стояло не би чудо видяло, казва народната поговорка.

Друга видна личност, която тричат в момента е соченият за олигарх Иво Прокопиев. Неговите медии са във война с тези на Делян Пеевски, който обаче няма притеснения по отношение на прокуратурата, пък и го пази властта - специално е охраняван за държавна сметка от НСО. Прокопиев обаче също не е случаен, свързан е с "Отворено общество“ на Джордж Сорос и „Америка за България“, така че тричането засега, което се точи вече две години, се състои в обискиране на офиси, разпити и пр., но до арест не се стига и май Прокопиев да няма цамбурне в ямата със студената вода.

На тричане в момента са подложени и милионерите Ветко и Маринела Арабаджиеви за участие в престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари. КПКОНПИ им наложи запор върху имущество за милиони, арестуваха ги, после пуснаха Маринела и синът им Вълчо под гаранция, но Ветко остана в ареста. Изглежда, че Ветко и Маринела може да цопнат в трапа- кой им е виновен, че не са приближени към някоя политическа партия като някои мултимилионери, които никой не закача, а и властите все пак трябва да покажат с примери, че наистина се бори с корупцията.

На тричане намирисва и току що изнесената информация от директора на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев за това, че две от фирмите на Васил Божков, занимаващи се с хазарт и залагания са ощетили държавата с много над 210 млн. лева. Но сега само намирисва, а затова дали ще се стигне до истинско тричане (обиски на офиси, арест, съд и пр.) не се обзалагаме.

Когато тричат кучетата в село Бродилово, селяните се забавляват, даже се обзалагат, а спечелилите след това черпят. А когато пък у нас започнат да тричат някой главозамаял се политик или олигарх, ние, обществеността също се забавляваме и изпитваме удовлетворение, че им е потърсена сметка за греховете и с нетърпение чакаме да узнаем кой ще е следващият.

Антон Гицов е български дипломат, член на СБЖ. Работил е 6 години като международен служител в ООН, Ню Йорк, бил съветник и Културен аташе в българското посолство във Вашингтон от 1989 до 1992г. Автор е на десетки публикации в печата и в онлайн издания на социални и външно и вътрешно политически теми.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цецо Цветанов

    32 1 Отговор
    Тричане за Бойко. На " Александър Невски". Ама кога ще стане....????
  • 2 Статия от дърто комуне

    3 16 Отговор
    Тричано
  • 3 ВСУЕ ГИ ТРИЧАТ

    13 1 Отговор
    ГОСПОД КАТО НЕ ГО ДАДЕ (АКЪЛА) КАКВОТО И ДА НАПРАВИШ Е НАПРАЗНО.ТО КОЛКОТО ОТ ПОЖАРНИКАР СТАВА ПРЕМИЕР !
  • 4 Лекар БГ

    18 0 Отговор
    И какво й се случи на Ирена Соколова?Да не би съпартиецът й от ГЕРБ и финансов министър,да прати НАП,за да я питат за милионният апартамент?!
    Управляващатите отричат Държавата,т.е,Народа.
    Отричат с лошо здравеопазване и правосъдие.С некачествепи чиновници и полиция.Със собственото си бездарие и корупция.С лоши пътища,улици,и едри прахови частици. С всички управленски политики. С безводие и купища боклуци.Тричане.
  • 5 Последния софиянец

    18 0 Отговор
    Във Враждебна тричането започна. Спряха водата. Сигурно я пращат на Перник.
  • 6 Никой

    11 2 Отговор
    Хубав обичай!
  • 7 Последния софиянец

    6 11 Отговор
    Браво бе българи гордейте се със средновековни жестоки обичаи. Цяла Европа ще се вцепени от изумление.

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДДРОнег

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Последния софиянец":

    Европа се ужасява от чуждите обичаи, но от своите собствени ги приема като културни традиции !
    Напр. коридата убийствата на китове и др. !!!
    Двойният стандарт е запазена марка за западната Сивилизация !!!
  • 10 до 7

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Последния софиянец":

    Изобщо няма да се вцепени. Европа много добре ни знае фасоните като гледа премиера как се държи на официални форуми. Ясни сме им.
  • 11 Усмивката

    3 1 Отговор
    Абе той и Бойко Методиев бе на прага , ма му се размина 2013.Големо реване бе. Скри се в неква дупка. Не мои го изкараме. А той бил при Патриарха да му бае.Цецо Ушатов го тресеше яко. Но в место него в трапа падна шофиорът на Цецомобилът но за зла участ, .... въжето се скъса и го погубихме. Така е. Който знае много , живее кратко.
  • 12 факт

    6 0 Отговор
    народо го тричат вече 1300 лета па още мръда...
  • 13 Зевзека

    4 0 Отговор
    Искам да направят тричане на депутатите в парламента...............само да внимават със Шиши и Каракачанов. На тях двамата да им подсилят въжето