Last news in Fakti

25 Януари, 2020 10:05 31 352 18

Рецепта на деня: Бански чомлек

  • чомлек-
  • джолан-
  • телешко-
  • какво да сготвя

Много подходящ за празнична трапеза

Рецепта на деня: Бански чомлек - 1
Снимка: Shutterstock

Чомлекът е деликатес от пиринския край - бавно изпечен телешки джолан с картофи, лук и чесън в глинено гърне. Ето оригиналната рецепта за приготвянето му:

Необходими продукти:

1 телешки джолан - 1,5-2 кг
1,5 кг картофи
1,5 кг кромид лук
1 глава чесън
2 бр дафинов лист
20 бр черен пипер на зърна
2-3 зърна бахар
2 чаши червено вино
5-6 с.л. олио
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете на едро картофите. Подредете половината количество картофи на дъното на гърнето. Върху тях сложете половината кромид лук, нарязан на едро.

Осолете джолана и го овкусете със смлян черен пипер. Сложете го върху лука в гърнето.

Добавете се останалите картофи и кромид лук. Подправете с дафинов лист, черен пипер на зърна и зърна бахар. Сипете червено вино в гърнето. Сложете цели скилидки чесън, като половината не се белят, за да стане по-лек вкуса на ястието. Налейте олио и затворете с капак. Поставете гърнето в студена фурна и я включете на 200 градуса, след около 30-40 минути намалете градусите на фурната на 180 и печете около 4 часа.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 super

    30 15 Отговор
    За 4 часа зеленчукът ще каталяса.
  • 2 Рецепта за деня

    17 14 Отговор
    Слънчасал мозък с прашки 🤣🤣🤣

    Коментиран от #4

  • 3 Манчев

    32 12 Отговор
    Вени остви ги тия,кажи нещо за е.ане.

    Коментиран от #10

  • 4 витнам

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Рецепта за деня":

    В сладко-кисел сос.
  • 5 Да да, да..!

    12 3 Отговор
    Телешки джолан с картофи в гърне,, шизу,, ми счупи гърнето, няма да купя ново...!..
  • 6 Тано

    15 5 Отговор
    А на снимката има и морков.
  • 7 Dr.Love

    16 6 Отговор
    Вени не ни занимавай с манджи,кажи нещо за котето?!?
  • 8 Оня с напуканите вени

    14 5 Отговор
    Ей венето не видиш ли че не ти се отдава да пишеш за манджи кажи нещо за мандръсането
  • 9 Тромбофлебит се казва

    2 3 Отговор
    На на напукани вени и е опасно за живота...!
  • 10 въх

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Манчев":

    тя още не го е правила, няма мераклии за нея.
  • 11 Боже...!

    2 2 Отговор
    Къде си...?! Помогни ми за чомлека...!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шоше

    9 3 Отговор
    Ето от коментарите си личи какви изроди населяват иначе красивата ни Родина. Нещастни , мързеливи онанисти дето чукат по-5 употреба комп....и само омирисват въздуха на селяния и простотия...Марш по- дупките си нещастници тъпи...и пуснете чалгата до дупка ....
  • 14 Перо

    5 1 Отговор
    Ехаа, чомлекът си е супер ястие ! Може и малко масълце да се добави...Браво !
  • 15 Митъо питоня

    1 2 Отговор
    Шошончо, кво лошо има човек да помечтае.Пък и Венчето е хубавко.,,Туй ши им остане" както казва поетът.А ти си от грубите онанисти.Троши му главата и припадай.
  • 16 Чукча

    2 0 Отговор
    Без вода и въздух останахте акъла ви изчезна само простотии ръсите опомнете се ,чак тук в тайгата ви се чудим .добре ви е че голям зеленчук ви е вожд !
  • 17 Готвач

    1 3 Отговор
    ПАК ТУРСКА РЕЧ В БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ, ТАКА Е БГ НЯМАМЕ ДРУГО ОСВЕН БОБ
  • 18 Мераклия

    0 0 Отговор
    Венелинче,кога ще ходим на Банско да хапнем истински чомлек.