Last news in Fakti

20 Януари, 2020 20:30 22 226 135

В Германия милиони едва свързват двата края

  • минимална заплата-
  • германия-
  • работници-
  • мизерия

4,1 милиона работници във ФРГ се трудят на пълен работен ден, но живеят в мизерия

В Германия милиони едва свързват двата края - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мартин се труди по 10-12 часа на ден, но получава заплата колкото да не умре от глад. Българинът е един от общо 4,1 милиона работници в Германия, които хем се трудят на пълен работен ден, хем живеят в мизерия.

"Да работиш за жълти стотинки": така е озаглавен документален филм на германската обществена телевизия ZDF, разказващ за трудещите се за минимална заплата в Федералната република. Един от тях е българинът Мартин. Той работи от три години в Германия като куриер. Денят му започва в 4:00 сутринта. Мартин живее заедно с 11 свои колеги, всички от Източна Европа. За стаята, която дели с още двама, плаща 350 евро на месец.

В 5:00 Мартин отива на работа в депото, откъдето започва да обикаля с буса си по адреси. Той още не знае колко ще продължи работният му ден - може би 10, а може би 12 часа. Това зависи от броя на пакетите, които трябва да достави. Първата му задача е да ги натовари на буса. Това му отнема доста време, което обаче не му се заплаща. Едва когато пакетите са натоварени и подредени, работният ден може официално да започне.

В деня, в който екипът на телевизията го съпровожда, той имал да разнесе 227 пакета на 169 адреса. „Ако на адреса няма никой, си длъжен да намериш съсед. Това отнема много време. Трябва да говориш със съседите и да оставиш бележка на вратата. Това отнема поне 10 минути. При 100 клиенти прави 1000 минути", разказва Мартин. 1000 минути, които се равняват на 16 часа.

Черен труд за минимално заплащане

Мартин е принуден да се храни в превозното средство, защото няма време за обедна почивка. Работата му изисква и големи физически усилия. Някои пакети тежат по 30 килограма. За всичко това в края на месеца Мартин получава малко под 1500 евро брутна заплата. Чистият му месечен доход е малко над 1000 евро.

Мартин е един от общо 4,1 милиона трудещи се в Германия, които работят на пълен работен ден, но получават твърде оскъдно заплащане. С други думи става дума за проблем, засягащ всеки пети трудещ се в Германия. А заетостта на пълен работен ден от година на година намалява. Вместо това има все повече трудещи се на непълен ден и такива, които волю-неволю влизат в ролята на самонаети лица.

Минималните надници на час, приети в Германия със закон, се актуализират на всеки две години. През 2019 година минималната часова надница е възлизала на 9,19 евро, а през 2020 тя ще е 9,35 евро. Злоупотребите обаче са много: в случаи като този на Мартин, не всички часове, в които служителите са ангажирани, биват зачитани. Други работят изцяло на черно или са наети за по-малко часове, отколкото реално работят, а остатъкът от заплащането си получават на ръка. Така работодателите плащат значително по-малко данъци и осигуровки. Сред потърпевшите са особено много работници в строителния бранш, но също и в сферата на услугите.

Не само хора като Мартин, заети на пълен работен ден срещу минимално заплащане, трудно свързват двата края. На близо 3 милиона жители на Германия им се налага да работят на две или повече места. Сред тях е Диана Йортел, с която ни среща репортажът на Втора германска телевизия (ZDF).

Бум на почасовата заетост

Диана е касиерка в супермаркет, но работи там само 12 часа седмично. За да пестят, от магазина ангажират повече служители само в най-натоварените часове. Почасовата работа е широко разпространена в Германия и е сред най-често срещаните методи на работодателите да пестят средства от заплати и осигуровки. Над 15 милиона души работят почасово в Германия. Броят им е нараснал почти двойно за последните 20 години.

Работният ден на Диана, също като този на Мартин, започва рано - в 6:00. Първата отива да чисти в дома на възрастен човек. Това ѝ отнема два часа. След това работи няколко часа на касата в супермаркета, а щом приключи и там, се отправя към третото си работно място - верига за бързо хранене. Там се труди около 50 часа месечно и получава по 9,50 евро на час.

По данни на Федералната статистическа служба към 2017 година 15,5 милиона от живеещите в Германия са били заплашени от бедност или социална изолация. Те представляват 19% от населението. Средният процент за Европа е 22,5.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sibirski komunist

    31 63 Отговор
    Pylna lyja

    Коментиран от #4, #106

  • 2 zeus

    197 24 Отговор
    Хаха, колко е лошо при швабите, веднага се връщайте да работите за родните чорбаджии, 600 лева чисти са ви гарантирани :)

    Коментиран от #77

  • 3 Биде

    127 7 Отговор
    Леле!!!Ама аз мислех че феномена беден работещ е приоритет за нас! Ако дори една част от статията е истина значи Меркел е свършила„добра” работа!

    Коментиран от #6, #98

  • 4 1212

    86 49 Отговор

    До коментар #1 от "Sibirski komunist":

    Тираджия съм във Фленсбург при платена квартира и 65евро на ден надница минимум 1000евро отиват за храна без да да ядеш по заведения . Ако и пушиш може и нищо да не ти остане .

    Коментиран от #5, #7, #8, #22, #45, #55, #61, #66

  • 5 Последния софиянец

    105 9 Отговор

    До коментар #4 от "1212":

    Много ясно че на чужденците ще дадат ниско платена работа, която немците не щат.

    Коментиран от #18

  • 6 българин

    81 3 Отговор

    До коментар #3 от "Биде":

    То си е за нас, нали виждаш, където и да отидем сме си работещи бедняци
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Шкембе чорбъ

    189 33 Отговор

    До коментар #4 от "1212":

    Какво ядещ в тоя тир за 1000 € на месец бе селски ,да не товариш ремаркето с черен хайвер,след като в Германия цените на хранителните стоки са по-ниски от цените в България.

    Коментиран от #92, #117

  • 9 Гинка

    61 31 Отговор
    Статията е Вярна
  • 10 Вишист в Берлин

    97 25 Отговор
    Доста е истината в тая статия за жалост!Гледах филма на ZDF. За пореден път ще кажа Германия не е това което масово си мислят хората в Бг,защото просто са им промити мозъците.

    Коментиран от #12

  • 11 Бесен Язовец

    83 26 Отговор
    Напълно демократично отношение към източните роби. Обаче ако го питаша Мартинчо ще ти каже, че комунистите са лоши защото мама седесарката така му е казала, да раюват и да не се оплакват робите!

    Коментиран от #95, #96

  • 12 Комуниста

    69 9 Отговор

    До коментар #10 от "Вишист в Берлин":

    Вече е късно завладяха ни алчните капиталисти от Запад, а тук си имат и еничари!
  • 13 Комуниста

    110 9 Отговор
    А от DW и,, Свободна Европа " що ги пропускаха тези работи преди 1989г да ги съобщават?

    Коментиран от #29

  • 14 Снайперист

    43 18 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 15 Аз незнам защо е това

    86 7 Отговор
    Хахахах дори и така да е те са 70 милиона и имат 4 работещи бедни,а ние сме 5 милиона и имаме 2 бедни ахахахх.Както и да го гледаме по добре там.
  • 16 Ники

    75 19 Отговор
    Абсолютен факт а прехвалващите Германия сте дебили. Там с под средната заплата мизерстваш почти като тук след като си платиш наема от 400 евро да живееш с още 3 смърдела. А Тея дето хвалят по-скромно и не лъжете хората

    Коментиран от #26, #36

  • 17 и у нас не е цвете

    66 6 Отговор
    Лошото е че и при нас е така. Заетите в земеделието има месеци през които дори не почиват а работния ден е ненормиран. Плащат им ориентировъчно между 900 и 1200 лева. Но ако сметнеш часовете все едно са на минимална. А и на минимална ги осигуряват повечето.
    Същото е и при оранжериите и при животновъдството.
    Същата работа е и при строителството , куриерските услуги , складовете на едро , работата по курортите и още много други.
  • 18 ###

    69 5 Отговор

    До коментар #5 от "Последния софиянец":

    Не си мисли че ако си немец е по-добре!
    Горбетчиите живеят най-често по няколко в квартирата и някой неприятности са им спестени, тах ги цакат в наема като работодателя печели и от него!
    Още като се регистрираш и получаваш писмо за данък телевизия 65€ на тримесечие! И най-лошото е, че работодателя ти казва ако не ти изнася вратата е ето там, от вънка чакат много!
    Да маймуни много и той го знае, че за нищо не стават но му изнася да те изнудва.
    Човешката алчност граници няма, но си получиха урока от китайците копираха им технологиите и сега немогат да ги стигнат!
  • 19 СвръхАз

    87 11 Отговор
    За съжаление се оказва, че една голяма част от Българите си мислят, че извън България е рая! Е, не е.. Печелиш уж някакви пари, но трябва доста достойнства да изоставиш. Най вече майка България. Имаше на времето поговорка-по добре пръв на село, отколкото последен в града! А корена как дърпааа.. Заебеш ли го-до там си!

    Коментиран от #50, #86

  • 20 Вили

    69 11 Отговор
    Този Мартин го знам,като не му харесва да се върне ,защо стои -никой не го е вързал? Щом обаче не се връща в Панагюрище ,значи му е по-добре там!
  • 21 Ники

    47 8 Отговор
    Както си го направиш де и тук и там. Тъп и необразован ли си навсякъде душиш крака
  • 22 Някой

    62 10 Отговор

    До коментар #4 от "1212":

    Колко човека храниш с тия 1000 евра? Ако сте 3ма , може .ама ако си сам и изяждаш по 33 евро на ден,значи ядеш много. Говорим за храна от магазина.
  • 23 маймуняко

    43 11 Отговор
    Марто, блъскай баце… и Наздраве от северозападо… Като чета си викам - тука си е екстра! Бачкай яко баце и се кЕфи на европата… Оно кое си е наше, наше си е...
  • 24 Някой си

    25 7 Отговор
    Със сигурност шефовете им са турци, от бивша Югославия или българи......
    1000 евро за храна и квартира са си нещо нормално в Германия, аз плащам по около 20 евро на вечер квартира, 40 до 50 евро на седмица за квартира и около 50-60 евро за храна, но работя за немец....

    Коментиран от #27

  • 25 Крис

    38 0 Отговор
    Работих в Байсеф Лудвисхафен. На месец по над 220 часа. Всеки ден влизах и се чекирах с карта. Платиха ми почти по 7 евро, Но в документите ми пише че съм работил 40 часа. Това не е от Байсеф, но те също са наясно. Просто се минава през много фирми.
  • 26 Ппп

    52 16 Отговор

    До коментар #16 от "Ники":

    Ами като си необразован и нискоквалифициран така ще живееш със три смърдела,щото ти си четвъртия смърдел, примерно казвам.И там и тук трябва образование и квалификация,и то много добри, за да си окей.

    Коментиран от #28

  • 27 Някой си

    11 3 Отговор

    До коментар #24 от "Някой си":

    Със сигурност шефовете им са турци, от бивша Югославия или българи......
    1000 евро за храна и квартира са си нещо нормално в Германия, аз плащам по около 20 евро на вечер квартира, 40 до 50 евро на седмица за бензин и около 50-60 евро за храна, но работя за немец....
  • 28 Ханс

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ппп":

    А ти какво работиш ако не е тайна ?

    Коментиран от #32, #85

  • 29 ###

    36 4 Отговор

    До коментар #13 от "Комуниста":

    Тогава не беше така Байкал, 10 марки беше най-ниските заплащане и продуктите бяха много евтини. Като дойде еврото и цените останаха същите, но в евро демек по две!
    С колите същото, Ауди А4 си купих от магазина 1998 45 000 марки, сега са толкова в евро, всеки дебне да те е*не момичето ми и в Германия си едно зъбно колело от часовник което трябва да се върти за да върви държавата!
    Данък наследство имате ли в България, спекулационен данък някой плаща ли?
  • 30 хахаха

    25 4 Отговор
    еми вдигайте минималната ставка със закон и още по-зле ще става. Те тея 10еврака на час как мислите се изкарват???? Щото то освен за работника трябва да има поне още толкова за държавата, чорбаджията въобще не го коментираме даже както и всички съпътстващи разходи като наеми, лизинги и администрация. Който си въобразява, че такива пари се изкарват лесно и без работа, не е от тази планета. Истината е, че колкото по-големи са разходите толкова повече е бачкането, друг начин няма.....освен при комунизма, май само Северна Корея успяха да го наложат успешно.......ХАХАХА
  • 31 Kak be

    21 10 Отговор
    Не е възможно там всички са милионери.
  • 32 Ппп

    24 19 Отговор

    До коментар #28 от "Ханс":

    мия чинии, но съм завършил више в Свищов. Хората ме ценят затова и не се оплаквам като теб. Само двама смърдела сме в стаята и двамата с образувание с колегата, не като теб!!!

    Коментиран от #33, #39, #81

  • 33 Ханс

    29 5 Отговор

    До коментар #32 от "Ппп":

    Мале , мале - по добре да не беше го казвал !

    Коментиран от #42

  • 34 Тургут

    33 11 Отговор
    Такива като Мартин и Диана работят за мен. Аз съм в Германия от 35 години и сега въртя синджира.

    Коментиран от #108

  • 35 Госあ

    25 23 Отговор
    Заглавието кърти мивки 🤣🤣🤣 А в расия всички благоденстват и тече водка в реките 🤣🤣🤣

    Коментиран от #71

  • 36 Гошо

    29 18 Отговор

    До коментар #16 от "Ники":

    И аз му се чудя на тоя Мартин ,защо работи като куриер ,по добре да отиде да работи в Мерцедес или в друг завод за коли , може и в някои друг немски завод ,а той куриер, плаща наем 300 евро за стая ,Еми глупав е. Всички в България знаят че заплатите в Германия са по 5,6 хиляди евро и е по евтино от тук
  • 37 Само да ви кажа

    27 26 Отговор
    Ако в Германия не знаеш турски умираш от глад.
  • 38 баба Вуна

    8 1 Отговор
    Баба е готова да награби някой немец с черна тояга. мммъммъ
  • 39 sdf

    36 2 Отговор

    До коментар #32 от "Ппп":

    И как е ? Голямо ли е "образуванието"? На лекар няма ли да отидете и двамата?
  • 40 Карл Цайс

    52 7 Отговор
    Най хубаво се работи в Германия на полето ! На салатите край Хамбург.
    12 часа на две смени. Нощем на прожектори. Нормата постоянно ти я вдигат. И като ти удържат за спане , ток , пералня. Като махнеш храната и данъците - направо няма нужда да работиш. Де факто работиш за единия хляб.
    Който не вярва , да пробва.
  • 41 Стоян Радев

    50 9 Отговор
    Да реалността в Германия за жалост е такава друг е въпросът че Българите не се интегрират. Гледат си Бг тв и си пият ракията, не говорят добре езика и в повечето случаи са мързеливи. Аз съм от 11 години в Германия никога не съм бил освен с жена ми с други хора на квартира. Само първата година докато науча езика работих за 1000 евро. Научих езика изкарах образувание и няколко курса който са напълно безплатни и от 8 години работя за 2500 до 3500 евро нетна заплата като лок. машинист. Който иска може въпроса е дали иска.....

    Коментиран от #111

  • 42 Що бе

    38 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ханс":

    Да не го казвал???Има си образувание човека ,више! Хахах

    Коментиран от #53

  • 43 баба Вуна

    5 0 Отговор
    Абе слушайте баба Ви..Който не се е хванал за мекото и лесното, няма да прокопса.А аа баба коолко боб е учукалааа, ама и дойде акъла ще се жени за Ханс
  • 44 jorj

    12 20 Отговор
    Всеки проблем има решение. Заминават за Рашанистан. КомунеОпутинизма ще ги потопи в раша, мед и масло и ЩЕ ЗАБРАВЯТ ЗАВИНАГИ ГЕРМАНСКАТА МИЗЕРИЯ.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 audi a8

    15 7 Отговор
    Поредната лъжа няма такова нещо евентуално емигрантите живеят зле да кажем.За местното население не се отнася.
  • 47 гост

    9 5 Отговор
    стига сте лъгали няма вече кои да ви вярва
  • 48 Дон Чико

    34 10 Отговор
    Много е зле в Германия, Ганьовците да си стоят в икономическия хегемон и да гласуват само за Боко. Немците драпат вече за Беге. Много завиждат, направо откачат на мизерията. Особено се натискат за Перник. Обичат срането в цинкови кофи.
  • 49 Джони

    8 3 Отговор
    За Образуванието на Меркел и Тиквоча да се хванете, такива пари има и тук и не плащаш квартира, защото имаш
  • 50 Юлий Цезар

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "СвръхАз":

    По-добре пръв на село, отколкото втори в Рим.
  • 51 Мдаа

    32 1 Отговор
    ...виждам, че образуванията стават все повече, май е време за лечение...
  • 52 Бесен Язовец

    28 1 Отговор
    И оная слугинката в UK реди пилешки фенери и ги нарича пилешки и се тюхка от щастие с 14£ колко кила пИлишко мИсо си и купила! Плащат им малко защито на Бай Пакистано и бай Етиопеца трябва да му дадът 3500€ помощи за пет членното му семейство! В Германия има и ергенски данък ако не сте на ясно.
  • 53 Пъпъгал

    14 1 Отговор

    До коментар #42 от "Що бе":

    Явно "образуванието" им е обща болест на бгшвабите. Виж го Стоянчо преди теб, и той се фука...
  • 54 хубавец

    29 3 Отговор
    ами това е капитализма другари, трябват му роби, но и на село не е лесно, не можеш да се скриеш никъде, а пък социално изолиран можеш да бъдеш и в собствената си страна, ако си сирак или от малко семейство, решението е да имаш план, как ще достигнеш минимално приемливата заплата от 2000 евро нето, език ли ще учиш, курсове ли ще посещаваш, и така нататък, тези starter jobs не можеш да ги работиш повече от 5 или 7 години, след това ще бъдеш изхабен, и няма да се реализираш, това е съдбата ни, да се скитаме, защото нямаме държава, държавата я има, но тя е частна, на олигархията, не е нашата държава, която да полага грижи да имаме хляб и нормален живот у дома, ето например има доста български моми, дето се омъжиха за младежи средна ръка в Европа, и си живеят доста добре, не се оплакват, даже и майките ги издърпаха да живеят при тях, и да си взимат помощите там
  • 55 Plovdiv

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "1212":

    Щом си във Фленсбург, значи си почти в Дания. Отивай там, в Дания е в пъти по-добре от Германия.
  • 56 Чичо германеца

    7 8 Отговор
    Такива като мартин не знаят немски добре и така им е добре а вие сте мързеливи масторбатори маниполатори.
  • 57 оня с коня

    4 11 Отговор
    Де са ония 2-3-ма,дето викаха тука "Спасявайте се през Терминал-2"?!Де сте уа Шуштери и ЩО НЕ КАЗВАТЕ каква е Хавата на Запад?За Русия и Китай пък изобщо няма нужда да обяснявате,щото го знаем ПО-ДОБРЕ от ВАС.

    Коментиран от #97

  • 58 az #Победа75

    21 8 Отговор
    Супер! Мечтата на тъпака да иде на запад, за да забогатее с труд и постоянство..., а всъщност става роб!
    Хахахаха

    Коментиран от #60

  • 59 Така е

    31 6 Отговор
    Така е,но да работиш в Германия е много по- различно от България !!! Там има много неща,които в България ги няма !!! Например,че връщат данъци , много по-евтини стоки има,можеш да се доказваш и развиваш,и... гладен не оставаш !!! Във България работещите бедни са по-зле,а също и пенсионерите !!! Каквото и да пишат , разликата е огромна !!!
  • 60 Бесен Язовец

    23 2 Отговор

    До коментар #58 от "az #Победа75":

    Сега ще ти обясня какъв е случая на тези андрешковци заминават за Германия без език и с документи за работа в конкретната фирма където са го цанили за слуга! Ако отиде в Германия и си извади редовни документи за работа като се регистрира на постоянен адрес нещата са други. Има ергенски данък който е 25% от заплатата! Отиват в Германия с шоферската си книжка и иска да взима пари.?!! Абе лейки завърши два курса тук за електрокарист или кранист или за комбиниран багер и ходи си търси свесна платена работа!
  • 61 БГГБ

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "1212":

    Колко си кила колега?? Замисли се сериозно за диета

    Коментиран от #109

  • 62 И в Германия

    6 0 Отговор
    И в България си има голяма инфлация. Това са си нещата
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Пурко

    13 0 Отговор
    Корназ мъж не плаче. Ако си прост и без образование, където и да си, все тая. Мисли
    българино, не си чопли в носа, мисли. Без мисъл и само с бачкане можеш само да се изкривиш.
  • 65 Ввв

    10 2 Отговор
    Ех тая лоша Европа бе,друго си е Софето 800 лв нето,браво браво
  • 66 Deniz

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "1212":

    Така е който си мисли че в германия и лесно..лъжи се .
  • 67 Kasapina

    7 12 Отговор
    По добре роп във Германия от колкото глат във България тия които неискан да са роби стоите си във булгаристан със здраве.
  • 68 Гост

    12 9 Отговор
    Това е истина. И не само за чужденците, а за немците е тежко. Имат около 60% данък, а за втори работещ в семейството е 70%.
    В Бг непрекъснато се говори, че изхода е терминал 2. Това е вярно, защото се срещаш с реалността и трябва много да се работи за да оцелееш. Ако работиш така в Бг ще имаш поне двойно по висок стандарт.

    Коментиран от #75

  • 69 Крася

    4 3 Отговор
    Абе и в мерцедес вземат по 7 00 Евро на час всичко тук е через посредници няма лесно никъде

    Коментиран от #72

  • 70 Петрички Южняк в Скандинавия

    24 4 Отговор
    Значи ,или аз съм проЗт или нищо не разбирам! Защо,ходите по дяволите в Германистан или на майчин език Алмания? Няма ли Финладия,Швеция,Норвегия,че вече дори и Швейцария. Да не говорим за Канада,дето са по- добре, отколкото в Щатите. В Швейцария няма ергенски данък, Скандинавските държави са около 3 пъти по-социални от германистан. В Канада пък е отлично и за работа,и за семейство,и за заселване за постоянно,и за по-кратък престой. Ама не Ганчо: Уууу Германията! Бил съм в Германия,живял съм с германка и знам на какво ниво са! В Южна се взимат повече пари,но квартирите и храната и горивата са по-скъпи,в Източна взимат с 20 процента по-малко пари от Западна като цяло. Горе по Северна са посредата като заплати и разходи. На месец,гледал ,не гледал по 17,50 евра за радио и телевизия,ако си ерген плащаш ергенски данък 350-400 евро горе-долу,ако и двамата работите ставате данъчен клас 4+4 = високи данъци,но не колкото 1 дан.клас. Ако единият работи ,а другият не ,съответно 5+3,дан клас 6 е за втора работа.Аз и германката плащахме по 35 евро на човек за ток. Студена,Топла вода, канал,вкл-150 евро,данък на колата по 150 е,застраховка по 400 е и клякаш отма. Германия ли,не искам и да ги чувам. Само Скандинавия,Швейцария и Канада са за гурбет или оставане,всичко друго е леШ. А друго от 5 деца вкл. ако имаш в Германия,данъци нямаш. Това на вниманието на тези дето искат и могат по много деца да правят. Поздрави! Петрич си ми е на сърце,и ще се върна! Душа Македонска
  • 71 Borislav Popov

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    Браво !!!!! Това вече е истински коментар по темата !!!!!

    Коментиран от #84

  • 72 Нощен Наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #69 от "Крася":

    Тези О ги нямаш за нищо .
  • 73 Диди

    10 1 Отговор
    Мартин явно има трудности с математиката. Знае колко часа ще работи,знае и заплащането. Само едно не знае...да смята. Диана работила в супермаркет по 12 часа на седмица.Оплаква се и от ранните часове когато трябвало да работи.Тя работи по системата 450 € на месец.Абсолютно логично е,че такива помощник работници трябва да се съобразяват според ,,натоварените дни ,,в магазина и персоналът,който работи повече часове от тях. За 450€ на месец, заплаща 2%данък...9€. Излишно е да пиша,че всеки работник получава заплата според познанията си.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Диди

    5 1 Отговор

    До коментар #68 от "Гост":

    60% данък??? Хайде да обясниш подробно.

    Коментиран от #83

  • 76 Zesar Munchen

    16 5 Отговор
    От София съм и Работя в голям хотел с 5 звезди в Мюнхен вече 4 година.
    Фирмата с която имам договор, ми плаща квартира от три стаи, цял втори етаж от къща с две сервизни помещения в град Гаудинг , град с 21 000 жители на 8 километра до Мюнхен. В Мюнхен наемите са много високи. Живея сам в квартирата и ползвам само две стай от три и кухнята на хазаите.
    Дадоха ми служебна кола на 4-5 години автоматик, плащат ми още осигуровки за пенсия, здравни осигуровки, данъците също и билетите до София и обратно със самолет, като за полета до София и обратно имам застраховка живот.
    Дадоха ми кредитна карта за храна и напитки и ми казаха да си купувам каквото ми е нужно. Аз обаче я използвам много пестеливо. защото знам, че те я следят внимателно. Бензина за колата и въобще цялата подръжка изпълнява фирмата, аз не плащам и една стотинка.
    но и тук съм много пестелив. Наложи се да отида на зъболекар и за да ми поправят един зъб и ми взеха 310 Евро, но сметката плати застраховката, която германците предварително и предвидливо ми бяха направили. Всъщност застраховката за здраве за 1 година ми е до 500 Евро, ако се наложи да надхвърля сумата трябва да си доплатя разликата.
    Чистата сума която спестявам месечно е 1075 Евро, не за 25 Евро си купувам паста за зъби, крем за бръснене и за ръце, шампоан, гел за коса и толкоз значи 1050. Веднъж годишно имам право на платен отпуск от 20 работни дни.

    Дадоха ми още едно великолепно колело за да обикалям гори
  • 77 zeus обясни

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "zeus":

    Защо Мартин не отиде да работи в Русия например? Нали зомбираните путинисти твърдят че повечето българи са русофили? И че западът бил еврогейски,покварен и т.н.,а в руската кочина всичко е прекрасно и живеещите там са най-щастливи.

    Коментиран от #80

  • 78 To3u MapTuH

    3 2 Отговор
    Da He paboTu B AMA3oH
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Ппп тъпанаринът

    12 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ппп":

    Щом пишеш више,а не висше ясно ми е какъв висшист си.

    Коментиран от #82

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #75 от "Диди":

    Данък общ доход е прогресивен, като за год.доход над 56 000 евро е 42%. Отделно са осигуровките: за пенсия 9.3%, за безработица 1.5%, за здраве 7.3 плюс 0.7 до 2% за сестрински/ болнични грижи. За трудова злополука 1.25, но само за някои категарии.
    Отделно са местните данъци, които са познати в Бг, но има доста допълнителни като данък дъжд, сам си депонираш боклука...
    При втори работещ в сем.данъка е по висок, но е сложно изчислението, зависи от много фактори и ползвам консултант.
    Данък дивиденти е 25% (в Бг е 5).
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Ппп

    22 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ханс":

    Не е тайна, тоя под коментар ,,32,, не съм аз.И не мия чинии,не съм завършил и в Свищов.Завършил съм езикова гимназия с немски език,след това в Пловдив. Работя като технолог в производството на мляко и млечни изделия в малко млекопреработвателно предприятие в Германия от три години. Затова образованието и квалификацията са от първостепенна важност.Не може да ,,си маал крачолите,, в училище и сега да отидеш в общество изградило социална и обществена системи на много високи нива, и да искаш заплащане като германец. Германия има традиции в отношенията си с мигранти , турците преди 50 години им подпомогнаха икономиката,вече има второ поколение родени в Германия.. Така че ,никой да не чака да го посрещнат като ,,директор,, с образование от някакво средно училище от България и без знания по немски език.Това са реалностите, но който иска да ги разбира,който не иска...да драска простотии и да плюе.
  • 86 Ехааа

    15 1 Отговор

    До коментар #19 от "СвръхАз":

    Направо ми се насълзиха очите....ама се сетих за Тиквоча и , че ни управлява 12 години и ми мина.
  • 87 бай хой

    4 1 Отговор
    да идват да бачкат у бг за стинки
  • 88 Дедо

    7 2 Отговор
    Ако в Германии не знаеш немски, умираш от глад.
  • 89 Германска народна мъдрост

    9 1 Отговор
    Така е . В Германия докато не еб.т магарето , слама не му дават.
  • 90 Трудовак

    7 5 Отговор
    Много лошо в таз Германия, малиии!Сега тез угнетени от капитализъма труженици като се юрнат та право в Русия.
  • 91 ivanov

    10 3 Отговор
    СТЕ СТАВА И ПО ЗЛЕ , КИТАЙЦИТЕ СТЕ ПРЕВЗЕМАТ И АВТОМОБОЛОСТРОЕНЕТО И ДРУГИ СЕКТОРИ , ТАКА НАРЕ4ЕНЕТО ГЕРМАНСКО КА4ЕСТВО , СИНОНИМ НА КА4ЕСТВО НА ИЗМАМАТА . ТАКА 4Е РАБОТНАТА РАКА САМО СТЕ ИНФЛАЦИРА, АМА ПУКА МИ ЗА ГЕРМАНИЯ БОМБАТА ЦАКА.

    Коментиран от #94

  • 92 градски

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Шкембе чорбъ":

    Цените на продуктите са приемливи, но готовата храна е скъпа. На колко места мажеш да опънеш циганията да готвиш, а и трябва време.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 дойче зеле

    8 4 Отговор

    До коментар #91 от "ivanov":

    М, да, в Германия "бомбата" на социалното недоволство цъка, там един ел. техник стартира от 5000 евро бруто, медицинска сестра започва с 3900 евро бруто, много са зле, направо не знам, как ще оживеят тия хора.
  • 95 UK Citizen

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    Rob si ti maloumniko post Rob Na tikvi komunisticheski oligarsi I mutri
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 UK Citizen

    3 3 Отговор

    До коментар #57 от "оня с коня":

    Shwester V BGto nesi li Rob Na mutrite oligarsithe I komunetata . Germania Samo sum q prekosqval cqlata nqkolko puti I sum bil V nqkolko golem gradove no ne sum jivql tam.M one da E zle no Po zle ot bulgaristan nema kak da E.Jiveq V UK I sum dovolen izkarvam pari.
  • 98 За съжаление е вярно!

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Биде":

    За съжаление е вярно!
  • 99 Гюнтер

    10 0 Отговор
    затова пък кафявите евророма европейци от Румъния и България раждат в Германистан деца и живеят от детски надбавки
  • 100 гост

    2 0 Отговор
    Преди 15г. можеше да се хванеш във всеки завод/дистрибуционен център за 8евро бруто, ако плащат 10евро трябва да си доволен. В същото време имаше поляци които се хващаха да почистват магистрали и друга тежка работа за 4.5евро или в някой склад на черно за 6.5евро. Зависи къде живееш, за храна на един човек 200евро са достатъчни, наем на стая за сам човек 300евро, този явно живее в Мюнхен, където едностайното жилище в краен квартал започва от 800евро. Все пак му остават някакви 500евро месечно, да се пробва да се хване у нас като спедитор и да видим колко ще му остане след като си плати за наем и храна. Мой приятел работи в Англия същото, разнася към 140пакетчета дневно и получава по 1 паунд на доставка като от тези пари трябва да си извади разходите за гориво и лизинг на буса, та чисти му остават към 80 паунда, които са напълно достатъчни да си покрива разходите за семейството и да заделя по 200-300 паунда месечно за почивки и др. разходи. Не може да си позвили много, но се справя по-добре отколкото у нас би постигнал с много повече труд и лишения. Та не го жалете Мартин.
  • 101 Палко

    13 0 Отговор
    Нещо не ми излиза сметката! Значи 169 адреса за 10 или 12 часа? Ако предположим са 12ч, това са 720 минути/ 169 адреса = 4,2 мин. на адрес? Ами кога шофира или те всичките адреси са на една улица??? При положение че знае език да стои на тази работа, пак не ми се "връзва"!!!

    Коментиран от #127

  • 102 Гост от Германия

    11 3 Отговор
    АБСОЛУТНА ПРОПАГАНДА !!!!!!!
    Такова животно нема , освен ако не работи на черно при неговия много добър приятел Асан ,Ахмет , Радич , мадич и др . подобни .
    Аз жижея в 16 000 но градче и има 6 / 7 човека от БГ работят за ХЕРМЕС куриерска фирма ПРИ НЕМЕЦ и получават месечно по 1800 до 2300 евро чисти пари . Даже и една жена работи също .
  • 103 Кучето

    0 2 Отговор
    Викнете още 5 милиона от Азия да го храните, Баба Меркелица толко и е акъла.
    Това е като намек, Българи не идвайте тук е бедност:)
  • 104 коня

    3 1 Отговор
    Елате тук да видите соц. помощи през крив макарон, и как се живее с 300 Евро 30 дни...
    Вие да е...те.... Къна...
  • 105 777

    5 3 Отговор
    Никoй които е излязъл от германия не иска да се връща обратно!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 12 udar

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Тургут":

    vartish svirki ...
  • 109 1212

    5 3 Отговор

    До коментар #61 от "БГГБ":

    А да си чувал случайно че в Германия водата се плаща . И че колкото и да вземеш от Бг пак свършва та от тия 1000евро поне 300 отиват за минерална вода . А колко килограма съм ще се премеря скоро и ще ти пиша обезателно .
  • 110 Диди

    6 1 Отговор
    В Германия никой няма да умре от глад или да мръзне.Човек,който иска да работи,винаги ще намери работа.
  • 111 Тракиеца

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "Стоян Радев":

    Стоянчо, това образУвание дето си го изкарал, май съвсем не е образОвание!
  • 112 Джейми Карагър

    4 2 Отговор
    Вчера един пристига от България в Прага, Чехия и веднага ми разправя колко били нагли чехите, защото заплатата, която му предлагали била 22 хил крони чисто, но трябвало да плати 6 хил за квартира. И аз се гипсирах! Буквално! Все едно от Враца да отидеш на работа в София за 1500 лв, но да не си направиш сметката за 300 лв квартира... И такива очаквания, все едно хората раздават милиони... В Германия е абсолютно същото. €350 е нормално да си платиш за някой пансион, където да се регистрираш адресно (нищо не става без адресна регистрация), а за хора без немски да очакват заплащане от €2 или €3 хиляди е направо смешно. Цените в магазина са нормални, чести промоции на нещо си, ако работиш и на 2-3 места освен нормалната работа и живееш пестеливо, спокойно можеш да спестяваш немалки суми. Обаче с готова храна от магазина или по куриер всеки ден, апартамент, в който си сам и чести срещи с приятели и алкохол, както и без да ходиш здраво на работа - как предполагаш :-)?! Измамници има и ще има, никой не е застрахован, колкото и да е интелигентен - започваш работа и днеска ще ти донесат договора за подпис, утре ще ти донесат договора за подпис, но междувременно ти издадат част от необходимите документи за достъп до работното място и ти им вярваш... Накрая не получаваш нищо или съвсем малко...
  • 113 ЗАЩО ???

    8 1 Отговор
    Комунистите,защо не казваха ,как българите свързваха двата края през "социализъма " ??? А СЕГА като забогатяха още повече и имат безброй банкови сметки у нас и в чужбина,хич не им пука !!! КОГА ще ОТГОВАРЯТ за ГЕНОЦИДА над българите ??? ТОВА ДА СМЕ НАЙ-БЕДНАТА НАЦИЯ В ЕВРОПА , НЕ Е ОТ СЕГА !!! И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ стават все повече !!! Защото ИНСТИТУЦИИТЕ - НЕ РАБОТЯТ и КОМУНИСТИТЕ НЕ РАБОТИХА по тези въпроси -за ВЪЗПИТАНИЕТО, ОБРАЗОВАНИЕТО И ОБУЧЕНИЕТО НА ПОДРАСТВАЩИТЕ !!! Ако беше работено през годините ,то нямаше да стигнем дъното !!! Комунистите КАКТО винаги се грижеха само за тях,а не и за НАРОДА,който УПРАВЛЯВАХА и УПРАВЛЯВАТ и сега !!!
  • 114 Изпитал на гърба си

    3 1 Отговор
    Примерно, положението с двама души в стая е понякога направо лукс, когато имаш представа какво е в стая с 3 други, които отгоре на всичко имат и приятели. Принуждавате се да слушате глупостите на съседите по легло, по стая, че и отвъд стаята 😜. Случва се да се сбиете заради открадната храна от хладилника, заради пиянски изцепки или мръсни помещения, оставени след някого. За да сте спокойни, ще си вземете апартамент, където ще си потърсите приличен съквартирант. Този приличен съквартирант може прилично да ви прибере скъпата част от багажа и да се омете😜. Вие трябва да доказвате , че сте имал такава вещ (да кажем компютър), че не сте я продал някъде вие, полицията трябва да се заеме да търси компютъра и съквартирант, този човек в момента може да не е изобщо в Германия😁, а да е от скочил някъде на туризъм, както и може изобщо да няма пари, нито компютър (вероятно продаден). А работата е много, има за всички, но е нереалистично да се появи човек с големи претенции и малко умения, който обаче ще търси големи заплати 😄😄😄... Може, ама няма балами да му плащат.

    Коментиран от #128

  • 115 Иван

    3 1 Отговор
    Има напоследък доста фирми на българи в Германия, които предлагат работа като куриери точно като описания Мартин в статията. Същото се и предлага - общежитие за €350 месечно, помощ при регистрацията и отварянето на банкова сметка, заплата около €1500 чисто... Ами, €1500 в Германия е много малко и трябва да свинете, че сте на общежитие, че няма многобройни срещи с приятели и социален живот, че бачкате много, а получавате малко. И в България ако не е собственото жилище, то ще живеете на квартира и ще ви е супер тежко... Така че свиквайте с реалността, за да не ви попари жестоко!
  • 116 Онзий

    2 1 Отговор
    Познай къде ще напазарувате по вече в Бг.с 50 лв или в Германия с50ев ??
  • 117 БАРС

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Шкембе чорбъ":

    100% не си никакъв тираджия защто тираджиите вземат много повече.Но ако работиш през някой посредник така наречините в Германия лайк фирма то може да вземаш на половина особенно най много към лайк фирма работят във фабрики и именно тия фирми забират част от парите ти.Но в германия има и друго всеки има така нареченета щтоер класа и ако не си женен плащаш голям данък като поп един вид ергенски данък.Но ако женати е с тебе в Германия то единият щтее на щтоер класа 3 а другият на щтоер класа 1 или 5 ли беше забравих .Щтоер класа 3 взема винаги повече пари.Например мъжът изкара бруто 2000 евро то той щте получи някъде 1650 евро но жените нормално работят за по малко то жената ако изкара бруто 1600 то щте вземе някъде 920 евро виждате каква разлика .Но на следващтата година трябва да попълниш финансова декларация и после финанса има голяма вероятност да ти върнат някъкви пари може 500 може и 1000 евро.

    Коментиран от #122, #125

  • 118 Кака

    7 1 Отговор
    Тиквите започнаха да ръсят семки. Да , тежко е, да , далече е, но е поне по-спокойно. В България по колко трупа има на ден?
  • 119 БАРС

    1 1 Отговор
    Тоя дето се жалва явно е някоя мека китка или будала.В Германия никой не може да те накара да работиш по толкова много часове и особенно да шофираш.Имам приятел който е сам тука и работи към такава фирма има чисто винаги 1800 евро и понякой път малко отгоре.Имам приятели Румънци работят в строителството събота и неделя не работят имат някъде 1450-1500 еврои чисто двамата са ергени .
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Радо

    4 2 Отговор
    А пък аз си живея на село и си ходя за рибка, и си клатя долуподписания....и вий блъскайте ф тъпата Германия, и се радвайте на живота!!
  • 122 наци

    1 1 Отговор

    До коментар #117 от "БАРС":

    "Лайк " фирма....Малииииииииииииииии колко си неумен , че просто си т@п. Фирмите са Цайт и изобщо не ти е ясно за какво пишеш .
  • 123 Някой случаен

    1 0 Отговор
    НямА начим всички да работят “бяла” работа. А и зависи какво образования имаш и дали изобщо ставаш за нещо.
    Живея в германия и мога да се самоопределя като успял. Имам и много други приятели българи тук които също са успели.
  • 124 Майна

    1 0 Отговор
    Ми да се върнат. Амааа.
  • 125 цоцо

    5 0 Отговор

    До коментар #117 от "БАРС":

    Аве бамбук, чел -недочел за немското данъчно законодателство и пише тъпотии. Вземи да скочиш в кенефа и да пуснеш водата след себе си.

    Коментиран от #130

  • 126 БАРС

    1 2 Отговор
    Извинявам се , но доста съм се почерпил и по принцип съм си глупав , но сега съвсем ми падна кръвната захар и се нас*рах. Имам приятели сигойнери , които работят в германия като крадци и ме чу*кат отвреме навреме , та те са щоеркласа Ц и затова ми плащат с мъзга у устата.
  • 127 Амазон да го духа

    2 0 Отговор

    До коментар #101 от "Палко":

    Прочети коментарите на бивши служители на Амазон измиват си ръцете с фирма посредник и като те прецакат и тръгнеш да си търсиш правата ти казват Амазон не е виновен фирмата посредник е. В крайна сметка са измамници които лъжат хората с парите. Аз също съм работил в миналото за тях и съжалявам. Това е модерен слейвъри.
  • 128 Незнам с кви олигофрени си живял

    3 0 Отговор

    До коментар #114 от "Изпитал на гърба си":

    Търси си самостоятелени стаи кви са тия коч партита които си си правил. Добре чеи друго не са ти направили тия джендъре.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 БАРС

    1 1 Отговор

    До коментар #125 от "цоцо":

    Абе ЛЬОЛИК ОТВОРЕН СИ КАТО КОПЪРКА С ТЕСЛЪ.А ти въобще не знаеш от къде ти пиша.Явно по рождение си ТЕМБЕЛ и съм сигурен че устата ти смъоди и половината ти зъби са в кариес или ги няма
  • 131 Все сте неразбрали

    2 2 Отговор
    Хора не разбрахте ли че и на запад е същото като тук. ДА взимат повече пари и ХАРЧАТ повече пари. Квартирите са им в пъти по скъпи, транспорта и услугите също както и храната им. Знам че масовия българин вярва че там тя е по евтина и това е така ако гледаш само най гадното качество стоки. Ако искаш истинско месо от истински месарски магазин цените са 3 пъти по високи, същото важи и за плодове и зеленчуци. ДА евтини са ония които са като пластмаса, еми не мерси тва на мен Не ми се яде! Всичко друго е скъпо, по скъпо от тук. Не разбрахте ли че колкото и пари да вземете ако сте в държава с високи разходи това Няма значение.
    Ама кво ли ви обяснявам, пак ще тръгнете да бягате в чужбина, да работите като кучета, да давате по 500 евро За една стая и по 300 за горе долу храна, 200 за транспорт и 50 за сметката ви за телефон и ще обяснявате колко хубаво било....
    Ама така е като главата е куха

    Коментиран от #133, #134

  • 132 БАРС

    0 0 Отговор
    Аз работя като компаньон и имам норма. Понякога работя и по 12 часа , защото след първия клиент трудно преглъщам и се налага да пия шнапс.
  • 133 Име

    1 2 Отговор

    До коментар #131 от "Все сте неразбрали":

    Тюфлек, ти не си ли наясно , че тук храната е 2-3 пъти по-евтина от тази в България. Това , че ви промиват мозъците , че е скъпо и вие вярвате е защото сте кухи откъм сиво вещество. колко е наемът в София / защото ми цитираш наеми тук и то в голям град./ Аз дамам етаж от къща близо до Франкфурт на М. за 700 Е. И това е доста висок наем. само селтаци , като теб се ръгат да живеят по големите градове. Повечето хора живеем в сателитите им . Вие си обяснявайте колко сте кухи и се радвайте.
  • 134 тошо

    1 0 Отговор

    До коментар #131 от "Все сте неразбрали":

    Ами хубаво е. А ти си стой там да те кормят и изнасилват патладжаните/ освен ако не си и ти такъв и на помощи/ и обяснявай колко си добре с мизерната си заплатка.
  • 135 НАСКО

    0 0 Отговор
    експлоатация майна, за да могат някой да карат яхти и да тънат в лукс.
Новини по държави: