Last news in Fakti

20 Януари, 2020 23:28 9 737 25

Шефове жилят работници и държавата с ваучери

  • ваучер-
  • храна

Реално обаче, защото по закон няма задължение да се оставят писмени следи дали се дават или не ваучерите на работниците

Шефове жилят работници и държавата с ваучери - 1

Дупка в закона оставя ваучерите за храна, които са една от основните социални придобивки в частния сектор, реално на самоконтрол. Това пък води до случаи, в които работодатели жилят работниците си, като не им дават ДМС-то, в случай че са болни. Това алармира пред „Монитор" секретарят по социална политика на КТ „Подкрепа" Александър Загоров.

По този начин обаче освен работника фирмите жилят и държавната хазна. Причината е, че тя, тъй като няма механизъм, по който да провери дали ваучерите са достигнали до персонала, дава данъчни облекчения на дружеството въз основа само на декларираните от него цифри.

Ваучерите за храна са най-предпочитаният и използван метод от фирмите в България за предоставяне на допълнителни месечни доходи на служителите. В колективния трудов договор - в тези фирми, където изобщо го има, се вписват правилата за получаване на този тип социална придобивка, но дали и как се спазват правилата по договора е въпрос единствено на решение на работодателя. Синдикатите са включени в разписването на правилата за фирмите, в които има синдикална организация. „В случаи на нарушение или сигнал до нас се стремим да проверим и отстраним проблема", разясни още Загоров. Има сигнали от служители, ощетени и не получили полагащите им се ваучери за храна, защото са ползвали болничен, а работодателите им решават да удържат полагащите им се за храна ваучери. Това е абсолютно нарушение, защото тази система е за всички, болен-здрав - 60 лева се полагат под формата на ваучери за храна, категоричен е Александър Загоров. До глоба на фирмата обаче не може да се стигне, защото Главната инспекция по труда (ГИТ) не контролира и не може да санкционира, ако някой не си е получил ваучерите.

Оттам посочиха, че дори при получени сигнали те могат да проверят само дали има подписан колективен трудов договор. Ако установят, че няма, могат да издадат предписания, но не и да наложат глоби. Реално обаче, защото по закон няма задължение да се оставят писмени следи дали се дават или не ваучерите на работниците, няма как да проверят стигнали ли са те до служителите. По този начин и НАП няма как да знаят дали даденото облекчение е за реално изпълнен социален ангажимент или просто ДМС-то е останало за ползване на шефа.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нощна смяна 🐷

    15 36 Отговор
    Тез ваучери са екстра работа, колички от хипермаркети, са пълни с какви ли не продукти...! Това е плюс заплата и си е добре, според мен...!

    Коментиран от #8, #9

  • 2 Робот

    21 3 Отговор
    Не ги жилят , а ги табе /на обратно/ !
  • 3 Цецо

    26 7 Отговор
    Ами точно така,когато си в отпуска или болнични, работодател никога не ни дава ваучер, и ас питам защо?
  • 4 Дидо

    14 6 Отговор
    Ами точно така,хем работя в държавното предприятие, и винаги на режат от ваучер когато сме в отпуск или болнични, по-точно въобще не ни дават такива.

    Коментиран от #21

  • 5 Сиси Георгиева

    34 4 Отговор
    Обаче има и друго нещо. На много места дават 60 лева ваучери и ги удържат от заплатата. Пример - метал секюрити груп, Габрово и Бета бус Габрово
  • 6 Киро Гела

    28 14 Отговор
    Голям праз, жилели, ги не стига, че им плащат огромни заплати, какво още искат!!! Да вземат и джипа от гърба на Честния работодател! Голи и боси ходим , за да им плащаме за глезотиите, пенсии, отпуски и др. глупости!
  • 7 Правителството мисли

    13 3 Отговор
    Как да си осигури далавери за статуквото, което е негов защитник!!
  • 8 Нощна пеперуда

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Нощна смяна 🐷":

    Колежке , и ти ли нямаш работа тази вечер .

    Коментиран от #16

  • 9 Чорбаджията знае ли

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Нощна смяна 🐷":

    Краднеш ли, краднеш ли? Ах ти палавница!

    Коментиран от #15

  • 10 73737272

    8 0 Отговор
    То много дупки в тоя ТК!
  • 11 Стоян

    13 0 Отговор
    Това да е само проблема. Във ВИП Секюрити колко много нарушения и шашми правят, че няма накъде повече. Нито празнични, нито нощен труд, извънредни до безкрай и т.н. Държавата тук въобще и не иска да проверява. Страшна работа е. Но Господаря си плаща където трябва и е спокоен.....
  • 12 Наблюдател

    12 3 Отговор
    То да е само от ваучери......
    А платен отпуск ,,,,, да не мислите че на всички дават.... А двоен надник по празниците .... Също няма... Доят ни от всякъде.... Мин е вече 610 лв..... Затишие.... От всякъде далавери.....

    Коментиран от #18

  • 13 Гост

    8 0 Отговор
    Има фирми , в които ваучери се дават само на някои работници и то на стойност под 60 лв.

    Коментиран от #14

  • 14 ???

    15 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Ето ти действителен пример. Фирма с над 1000човека персонал заявава за всички ваучери. После ги разпределя както си иска. Навремето без да иска един служител от София се изпусна за ваучерите. След това се молеше да не кажа, за да не го изгонят. После започнаха да дават и на нас, но с една малка подробност. Казваха им ваучери за лоялност. Според стажа различно за всеки. Нали се сещаш, че има и които започват, а напускат скоро? За тях също са изписани ваучери, а разпределението е друго

    Коментиран от #17

  • 15 Освен заразения ти

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Чорбаджията знае ли":

    Друго няма кво да крадна, аз не желая такова..! (Ако искаш да обиждаш на етнос, по добре етнос, отколкото такива като вас, че и безродни...!)
  • 16 Ти си свиня стара

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Нощна пеперуда":

    Къде да беше,, пеперуда,,..!
  • 17 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "???":

    Прав си , но има и фирми с доста под 1000 работници и служители , където ваучери се дават само на някои от тях и то за под 60 лв.
  • 18 Драганова

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    Извикайте инспекцията по Труда, може анонимен сигнал.
  • 19 Машинист

    3 0 Отговор
    Товарни превози-София не сме взимали ваучари цялата 2019г.
  • 20 Илия Троянов

    2 0 Отговор
    Рекордно ниски разходи за труд от едва 5,4 евро на час . Дания продължава да бъде лидер с 44,70 евро на час през ... .. Средната заплата 3,5 евра,, останалите 1,9 евра са тези ваучъри и други разфоди по трудът, повечето са само на хартия.
  • 21 БГ123

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дидо":

    Те това е дискриминация - защо се дават само на частния сектор?
  • 22 Вместо пари да ти дават

    1 0 Отговор
    Ваучери екстра забалъците
  • 23 Кумчо Вълчо

    1 0 Отговор
    Синдикатите и инспекцията по труда служат за интериор на работодателите, които си правят каквото си искат.Работника или служителя има право само да работи.
  • 24 Добре дошло в Бантустан

    0 0 Отговор
    На касите в Кауфланда редовно виждам някой пред мен да е напълнил 1-2 колички с продукти и да ги плаща с ваучери на стойност няколко стотин лева. Това са ваучерите уж раздадени на работниците...
  • 25 Йорданова

    0 0 Отговор
    Здравейте. Това не е напълно вярно. Има писмо на МФ 15-00-38/12.04.2011. Според него работодателят не нарушава критерия за достъпност по ЗКПО, като не дава ваучери на служителите си в болничен, неплатен отпуск, бременност и раждане, гледане на дете. Но ако даваше също нямаше да е коректно спрямо работещите служители, които не си седят в къщи и получават ваучери.