19 Януари, 2020 21:15 3 603 27

"Грийнпийс" атакува ТЕЦ "Бобов дол"

  • грийнпийс-
  • тец бобов дол-
  • меглена антонова

От края на 2018 г. експериментално изгарят неопасни отпадъци с цел да изпробват системите си и дали е възможно да се превърне в тяхно гориво

"Грийнпийс" атакува ТЕЦ "Бобов дол" - 1
Ако наистина се изгарят опасни отпадъци в ТЕЦ "Бобов Дол", това е много голям проблем, защото, от една страна те нямат разрешение за това, а от друга страна това създава опасност за хората, които живеят в близост. Освен това инсталацията на ТЕЦ-а не е пригодена за изгарянето на този вид отпадъци. Това каза Меглена Антонова от екологичната организация "Грийнпийс", съобщава Канал 3. Тя посочва, че те от края на 2018 г. експериментално изгарят неопасни отпадъци с цел да изпробват системите си и дали това е възможно да се превърне в тяхно гориво."Грийнпийс" атакува ТЕЦ "Бобов дол"

"За нас това също не е било разрешено, макар че те твърдят, че са имали разрешително. Ние имаме информация, че те са имали едно писмо от МОСВ, с което им се разрешава, но за нас това не е правилният начин, защото това е била една непублична процедура, без консултации. По този начин те отново са нарушили Закона. От април 2019 г. те имат официално разрешително, което ние заедно с екологично сдружение "За Земята" и 100 граждани от района на Бобов Дол и Дупница го обжалваме. Обжалваме го защото смятаме, че има проблеми в начина, по който се е дало това разрешително и заради липсата на информация за отпадъците, които ще бъдат изгаряни, както и как ще се следи какви ще са емисиите от тази дейност", обяснява Антонова.

Попитана на какво отдава разминаването в тезите на управителят на компанията "Блацион" ООД - македонския гражданин Горан Ангелов, който твърди, че в ТЕЦ "Бобов Дол" се горят гуми и пластмаси, и на твърдението на новият екоминистър Емил Димитров, който вчера в Министерския съвет обяви, че няма превишение на вредните емисии, - Антонова каза, че работата на контролните институции е да кажат каква е истината. В същото време премиерът Борисов вчера обяви, че е разпоредил разследващите органи да изследва пепел от централата, за да се установи горени ли са опасни отпадъци.

"В официалните документи не смятаме, че някъде ще напишат, че изгарят този вид отпадъци при положение, че нямат разрешение за това. За това разчитаме институциите – МВР и прокуратура да си свършат работата и ако има такива обвинения те да бъдат качествено разследвани, за да сме сигурни, че това не се случва, тъй като е незаконно", коментира тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мунчо

    45 10 Отговор
    Грийпийс да отиде във Факултета.
  • 2 El chochone

    48 11 Отговор
    Похвално е, че въпреки правителственият натиск все още има честни и активни млади хора с позиция
  • 3 Писна ми

    21 28 Отговор
    Аман от еко организации, НПО–та и други подобни, дето са "у всяко гърне мерудия", но на практика само си джавкат и прокарват собствените си политики и интереси. Проблеми има, но трябва да бъдат решени на национално ниво, а не да се строяваме като дресирани пред кой за каквото реши да се бърка.
  • 4 Истината

    38 4 Отговор
    и сега пак ли платени медий и журналя ще ни облъчват, че димът от печките и газовете от кравите затопляли климата и отравяли въздуха.
  • 5 Джон Уик

    31 6 Отговор
    ТЕЦ Бобов Дол ли изгори всичките 800 000тина италиандки боклук? Зашо се огледаха само в Ковачки? В тая държава няма ли инсритуции които да следят, че от 2015 година влизат балите от Италия с кораби и тирове?

    Коментиран от #10

  • 6 Тринити

    39 1 Отговор
    Ако не бяха италианските медии и прокуратура тези тук щяха да се првят на 🙈🙉🙊!!!
  • 7 Виж ти

    22 2 Отговор
    Досега не бях чел и чул, че и у нас има такава организация !?

    И какво са направили досега за опазването на нашата природа ?

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Няма лошо

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Виж ти":

    Има, има с едно грахче на логото, изживяват се като БХК, но за природата. Не че е лошо, но ме е яд, че чуужди организации трупат дивиденти, а нашите хубавци се правят на света вода ненапита.
  • 10 ДжониДреп

    22 0 Отговор

    До коментар #5 от "Джон Уик":

    Не е с тирове драги мой, никоя нормална страна, а нашите съседи пове4ето са, няма да позволят през тях да минават опасни вешества, дори да са с полу4ател Бг..затва ги карат по вода с кораби, през Босфора, турските приятели на Боко ни ги пропускат оттам, за "доброто" ни...естествено
  • 11 Дон Чико

    21 4 Отговор
    Някой се надигнал срещу това, Ганьо да го тровят, а той против. Дишайте смрадта и отровите, мрете от рак и болести. Наистина, това стадо си заслужава съдбата. Няма такъв прост народ.
  • 12 Бравооооо

    7 11 Отговор
    Ето тая е типичната грийнпфийка кьорава вишистка която вечер си ляга с кучето си..

    Коментиран от #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ойко

    8 2 Отговор
    Смърт, дмърта идва , трайте си и ще й се отдадете напълно, трайте си, мишки!
  • 15 Активист на БКП

    11 0 Отговор
    Съд и затвор за всички виновни за кризата с водата и горенето на отпадъци !

    Коментиран от #27

  • 16 Не е само там

    20 1 Отговор
    За сметка на здравето на хората, мутрите, които са завладели тази държава, печелят луди пари от горенето на боклук. Това е новият голям бизнес на мутрите, начело с голямата мутра. Печалбите са огромни, защото на практика няма контрол и се горят най-опасни отпадъци, които никъде другаде не приемат. Престъпници-мафиоти, осъществяващи геноцид над собствения си народ, ръководят държавата. И това пред очите на целия свят.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Hess

    4 4 Отговор
    Аз предлагам,Европа да почва да гори Мигранти...хем ще топлят,хем ще светят...или пък да се прави някакво екогориво от тях,белким падне цената на дизела и бензина...
  • 20 почти всички Тецове

    15 1 Отговор
    Горят боклуци от цял свят. Народът спи просташки сън, а мафиотите, начело на държавата, тровят децата му.
  • 21 Пушеци

    13 1 Отговор
    После се чудите защо де разболявате толкова много, толкова често, защо раковите заболявания са скочили драстично, за което никой държавен служител не признава, а камо от правителството.
    Едни отрепки печелят на гърба на нас, на нашите деца. А вие си трайте, не си турсете правата, не искайте полириците да спазват закона. Мълчете си, така и ще пукнете мълчейки си!
  • 22 Рошко

    5 0 Отговор
    Пей си пенкеле кой ли ща чуе
  • 23 Азид

    10 1 Отговор
    А ЧИЯ собственост е въпросната ТЕЦ Бобов дол - не беше ли на Ковачки???? И той от коя партия е???? Защото е ясно, че именно въпросният Собственик е ИНИЦИАТОР НА ТОВА ГОРЕНЕ.Отделно- през чии министерски подписи е преминало алчното говедо.
  • 24 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Бравооооо":

    Да ти еба майката селска,боклук мръсен.
  • 25 Георги

    1 2 Отговор
    Нашите "зелени" нещо не искат да скачат срещу определени хора,защото знаят,че от там пари няма да видят,а и най-много да ядат пердах. Иначе,ако е за преброяване на костенурки и помагане на мечкоте да заспят зимен сън.....равни нямат,всичко се усвоява.
  • 26 Сиганина

    0 2 Отговор
    Грата да дойде у факултета да я образоваме на екология. После при виетнамските общежития и ще види духовете на предците си
  • 27 Бесепар с оптически мерник

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Активист на БКП":

    То от червените кмери интернационалисти,започна унищожаването на България!А сега внуци и правнуци живуркащи в Щатите,ни довършват с комунистическа хъс и омраза....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове