19 Януари, 2020 21:31 3 583 8

Най-предпочитаните винени райони в Европа

  • шампан-
  • бордо-
  • винен регион

Шампан наскоро бе обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Най-предпочитаните винени райони в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Посещението на винени региони в Европа е мечта за всеки ценител на виното. Невероятно изящните лозя, топлото и слънчево време, пленителните хълмове и добрата храна определят тези топ винарски райони. foodpanda ще ви пренесе в най-добрите дестинации за вино в Европа, които ще ви оставят заслепени с тяхното съвършенство и уникалност.

Шампан, Франция- Един от най-известните винарски региони в Европа, Шампан е идеална дестинация за еднодневна екскурзия от Париж. Шампан наскоро бе обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, който е основен привличащ туризъм за района, заедно с красивите склонове, пълни с лозя за най-обичаното вино, а именно шампанското.

Пиемонт, Италия- Не можете да пропуснете да посетите Пиемонт и неговите известни червени вина, които включват Barolo и Barbaresco. Ако търсите богати бели, тогава Cortese, Arneis и Erbaluce са тук за вас. Посещението на този живописен регион може да бъде най-добрият начин да разберете повече за известните италиански вина.

Бордо, Франция- Бордо е известен, неофициално, като винената столица на света. Има една завладяваща комбинация от история, средновековна култура и добра храна и вино, което прави Бордо перфектна дестинация за любителите на виното.

Бургундия, Франция- Феновете на Пино Ноар и Шардоне обожават Бурдундия във Франция. Като един от основните региони за виното от Стария свят, Бургундия е пропита в историята. Тясната долина в източна Франция протича по стръмна планинска верига от Дижон на север до Лион на юг, обхващайки няколко известни подрегиона.

Мозел, Франция- Мозел е 3-тият най-голям производител на вино в Германия, но често се смята за един от най-престижните. Преминете през ухаещите на вино калдъръмени алеи на Мозел и ще получите възможност да откриете какво могат да предложат тези винени селища. Популярните му вина се произвеждат предимно от грозде Ризлинг и са известни с аромат на пролетни цветчета, блед цвят и плодова киселинност.

Истрия, Хърватия- Винарните изби в Истрия обикновено са малки, семейни и те не произвеждат големи количества вино, заради което вероятно не сте го опитвали преди. Основното грозде, което ще намерите в Истрия са Malvasia Istriana, бяло грозде, което прави прясно, плодово вино, и Teran, което прави наситено, земночервено.

Българските винарски региони- Нашата родина е богата на природа и изби, които произвеждат качествени вина на световно вино. Гордеем се с 5 лозаро-винарски региона, изключително благоприятни за развитието на лозата, за доброто узряване на гроздето и за получаването на качествени бели и червени вина.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нецензурно съдържание!

    9 2 Отговор
    Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
  • 2 Нецензурно съдържание!

    3 3 Отговор
    Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
  • 3 На село си гледаме

    14 11 Отговор
    Асми, Бланка, Широка мелнишка, Мерло, Бяло десертно боли ме чепа за прехвалените жабарски сортове.
  • 4 Ироничен

    9 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Не можете да пропуснете да посетите Пиемонт и неговите известни червени вина

    Мога. Предното лято бях на границата между Пиемонт и Аланя. Стафал.
    Целта ми обаче беше туризъм в масива Монте Роза и не се стигна до дегустации. Носихме си наши напитки, почерпихме и домакинята. Накрая ние пихме грапа италиана от магазина, тя пи грапа булгара от казана, ама да сме доволни всички!
  • 5 Отсъствие по география

    17 2 Отговор
    Сега, Мозел се намира във Фрация или в Германия?
    Към автора е въпросът.
  • 6 Еее Вие пък...

    10 3 Отговор
    За съжаление, по Европа абсолютно никой не е чувал, че имаме хубави вина
  • 7 Радо

    8 7 Отговор
    Такъв Димят имам в двора, че ше им падне шапката на ония от шампан!!
  • 8 Червено вино

    2 0 Отговор
    ЗАВИНАГИ!!!