10 Декември, 2019 10:05 20 599 7

Рецепта на деня: Прясно осолена скумрия

  • скумрия-
  • осолена-
  • мезе-
  • предястие

Идеална за мезе

Рецепта на деня: Прясно осолена скумрия - 1
Снимка: Shutterstock

Осолената скумрия е сред най-предпочитаните зимни мезета за червено вино и ракия, а приготвянето ѝ не е никак трудно. С малко усилия от ваша страна ще може да сложите на трапезата си чудно мезе, а гостите направо ще си оближат пръстите.

Необходими продукти:

2 бр. скумрия
2 с.л. смляна морска сол
черен пипер на зърна
2 зърна бахар
2 бр. дафинов лист
2 стръка розмарин

Начин на приготвяне:

Почистете скумриите от вътрешностите, главата, перките и опашките. Измийте ги със студена вода, отцедете и нарежете на котлети с дебелина 2-3 см.

Посолете всяко парче обилно със ситно смляна морска сол и оставете в покрита тавичка, в хладилник или на студено, леко наклонена от единия край, за да се отцеди от излишната течност за 2-3 часа.

Изхвърлите отделилата се течност, добавете още сол, ако е необходимо, и върху рибата и около нея разпределете подправките - начупените дафинови листа, зърната бахар и черен пипер, листенца пресен розмарин.

Оставете в хладилника за 48 часа, след което е скумрията готова за консумация.

Поднесете като предястие, полята с лимонов сок, олио и гарнирана с червен лук.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 печен рибок

    9 1 Отговор
    Пък ако има и хайвер в скумрията, става страхотна разядка към нея :)
  • 2 гост

    1 11 Отговор
    Скумрия на котлети? И после "ко прайм" с малките костички?
  • 3 Borislav Popov

    13 2 Отговор
    Много я обичам, потече ми слюнката като видях снимката, аз я маам с прясно сварени, топли картофи и кайсиева ракийка !
  • 4 555

    7 1 Отговор
    Чудесно мезе за вино от грозде сорт "Трапезица"!
    НАЗДРАВЕ!!!
  • 5 Лорчето, ценител на хубавото...!

    8 0 Отговор
    Мъжът ми я прави превъзходна, това е едно много вкусно ястие, ядеш и повече ти се яде...!
  • 6 ГоСт

    6 1 Отговор
    Почти по същия начин правя филенца от прясна сардела...много по-вкусна е от скумрията.Вярно, че е голяма играчка, но си заслужава. По същия начин ''зрее'' в хладилника за 4-5 часа, след което заливам със разбит с лимонов сок зехтин (т.нар ''ладолемоно) и скилидка пресован чесън...страхотно , даже сега пия една биричка с десетина филенца за мезе...
  • 7 Професор Маменков

    3 0 Отговор
    Скумрията може да се осоли и цяла и ако ти се играе само на обезкостени филета.