Last news in Fakti

11 Ноември, 2019 17:35 5 966 27

Министърът на образованието с мрачна прогноза за икономиката ни

  • мрачна прогноза-
  • иконимиката на българия-
  • министърът на образованието-
  • красимир вълчев-
  • икономически форум-
  • в унсс

''През следващите години ще бъдем изправени пред повсеместен недостиг на специалисти във всички сектори'', заяви министър Вълчев.

Министърът на образованието с мрачна прогноза за икономиката ни - 1
Снимка: БГНЕС

В Университета за национално и световно стопанство в София бе открит тридневен младежки икономически форум на тема „Перспективи и предизвикателства пред висшето образование 30 години след началото на прехода“.

Гост на форума беше министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той направи преглед на мащабните трансформации в българското общество след демократичните промени и в системата на висшето образование в частност, предаде БНР.

''Висшето образование се масовизира. Беше регламентиран краен модел на академично самоуправление. Той доведе до автономия, но и до раздалечаване на държавата от държавните вузове и БАН, което не е желателно'', заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Като проблем в системата на висшето образование Вълчев открои ученето само заради получаването на диплома:

''Увеличихме нерационалното търсене на висше образование – заради самата диплома, а не заради знание и умение. Нерационалното търсене избуя в социалните, в стопанските, в правните науки'', добави той.

Просветният министър обърна внимание на разминаването между нуждите на пазара на труда у нас и това, което предоставя за него като кадри българското образование.

''През следващите години ще бъдем изправени пред повсеместен недостиг на специалисти във всички сектори. Възрастовата ни структура е такава, че при нормално възрастово разпределение след 10 години трябва да се пенсионират 25% от хората, при нас ще се пенсионират 40% от хората. Младите хора, които ще навлизат на пазара на труда, ще бъдат едва 2/3 от тези, които ще излизат'', каза още Красимир Вълчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    45 1 Отговор
    Истината е малко по-различна, кой става нещо от него и започнат му се подиграват с 400-500 евро заплата просто си намира работа някъде малко по на запад за 3-4 пъти повече и тук няма качествена работна ръка това е.

    Коментиран от #19

  • 2 Behemoth

    38 4 Отговор
    И кой е виновен ....поредният гербераски некадърник който прави констатация след десет години управление на хунтата....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ал та фанах Атаопънах

    20 8 Отговор
    Каква икономика бе хора? Вие без народ останахте, за икономиката се тревожите още. Вижте в Япония там какво става. Топят се с 400 хиляди на година, защото искат да имат икономика и не им пука че хората им работят по 14 часа на ден за 2 купи ориз. И тука ли искате така да ни направите?

    Коментиран от #8, #10, #15

  • 5 За жълти стотинки НЯМА И ДА ИМА.

    18 0 Отговор
    Даа...
  • 6 гост

    32 0 Отговор
    1.Висшето образование в България вече не стува и пукнат лев.Масово матерялните бази и учебните програми са от преди 30 години, студентите знаят, че ще избутат с тройки а университетите са финансофо зависими от тях и пускат "кьораво и сакато".
    2.Младите масово ги мързи да учат и работят, както и ценностната им система е тотално опорочена(кючеците в студентски град и псевдомутрагенщината са приоритет).
    3.Има и свестни, но докато работодателите не се научат да плащат добри заплати, няма да имат и добри кадри, съответно качесво и конкурентоспособност. За каквото си плащаш, това получаваш.
    Е да, проблем има и той е в цялата система.
  • 7 детка бие отбой

    37 4 Отговор
    През следващите години освен че няма да има работна ръка няма да има и пенсии. Няма да има и държава. Да благодарим за това на мафията ГЕРБ.
  • 8 ГосТ

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ал та фанах Атаопънах":

    😂 кога беше в Япония бе бате ? Къде и к'во работИ ?
    Ако не е хумор т'ва е много голям хумор 😂
  • 9 ГосТ

    11 0 Отговор
    Ганя освен тера прост е и мега алчен и завистлив и винаги се бута,там където не му е мястото. Ако всеки си знаеше мястото щяхме да сме като в Япония, е не съвсем, щото са много повече умните хора, но все пак. За всеки щеше да има по един нов хибрид и сьомга. Е някои щяха да ядат по малко телешко, во пък свинското нямаше да им е проблем. Така е, йерархия.
  • 10 ГосТ

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Урко,така е в Китай с ориза. Набиват златен ориз фалшивите комунисти,та ушите им пукат -за до може такива като баце да пият шампанско. Сащ са 100 х социални. Да знаеш. А за Русия, няма к'во да коментираме.
  • 11 Начо

    5 3 Отговор
    Ганьо сака да си купи диплома и да му плащат.
    Да ама не.
    Да иде с тая диплома у Германия да му се изсмеят.
  • 12 Последния софиянец

    15 0 Отговор
    Прав е. Като дава дипломи на младежи които не могат да четат и пишат икономиката не я чака нищо хубаво. Ама това е по негова вина.
  • 13 Васил

    9 2 Отговор
    Не думай нали купените дипломи и книжки са на почит. Всеки знае че висшето образование не струва и на запад тези висшисти са миячи и чистачи.

    Коментиран от #27

  • 14 че кой

    16 0 Отговор
    ще работи за тези африкански заплати бе дебил. Кой те е направил министър ако не ти е ясно това. Докато не станат заплатите поне като средно европейските, винаги ще има недостиг. Разликата между бизнесмена и робовладелеца е, че бизнесменът плаща полагащата се заплата за да се издържа нормално цялото семейство.
  • 15 ей Пурко

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ал та фанах Атаопънах":

    знаеш ли колко са големи купите с ориз в Япония, могат да нахранят цялото ти село. Във всеки случай заплатите в Япония са по високи от тези в САЩ и Германия за еднакви позиции. Иначе за 12-14 часа работа си прав. Високите заплати решават всичко, стимулират работниците да работят, да са лоялни, да са съвестни, а учениците и студентите да учат здраво, защото ако са добре подготвени ще пилучават високи заплати. Всичко е много просто, но алчен Ганьо не може да преглътне факта, че ще плати висока заплата на работниците си, независимо, че това ще увеличи още повече и неговите доходи, тъй като ще може да изисква от работниците повече.
  • 16 БОНГО БОНГО

    8 1 Отговор
    Каква икономика, какви 5 лв. свърши всичко , на територията наречена България ще имаме само хотели и проститутки , дори ще ограждаме тези места за да не бъдат нападани туристите от гладните " Афро-Евро-Гейци"
  • 17 Ехоо

    17 0 Отговор
    Ехооо, че ти за какво си там г-н министър. Ние всичко това отдавна го знаем. Ти сега ли го разбра? Защо ти плащаме заплатат изобщо. Не искаме да ни отваряш очите! Те са отворени. Българина не е толкова тъп както си мислите. Защо нашите деца са всички в чужбина? Защото могат и не са тъпи като вас! Тук стоим само младежите на Тодор Живков за да догледаме родителите си, които мизерстват заради вас! От една прекрасна държава, направихте така, че циганията да е на почит! И какво и зобщо обяаняваш. На 53 хиляди деца - 67 хиляди места за висшисти! Е няма такава държава! На дете 18 години едвам си пишат имената и не могат да си сметнат стотинките! Това е заслуга и на Вас г-н министър и на великото управление на ГЕРБ! Всички знаят и завършват, а не могат да четат и пишат! Ами погледнете колко "умни" депотатите с големи дипломи! Ние се срамуваме от Вас и от вашето некадърие!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 соросоидни кърлежи

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Какви заплати ,какви два лева, дипломи ли? всичко е цирк,в България бъдеще имат само цигани..и управляващите.
  • 20 безпартиен

    5 1 Отговор
    При налични 1.2 млн.неграмотни,без професионална подготовка,без трудови навици цигани ще има липса на работна ръка!!!Тези хора могат да работят само с лопата,метла и ръчна количка но само при условие,че САМИ ПОИСКАТ ДА РАБОТЯТ!Изходът от това е незабавно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО образование,спиране на помощите на лица без образование и трудов стаж,образователен ценз за гласуване с минимум средно образование!!!Приемете тези три неща и ще видите резултата ще е различен от сегашния!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 7777

    2 1 Отговор
    Благодаря на модератора. Повече няма да правя смислени коментари. Явно тук се толерира простащината.
  • 23 Пацифист

    7 1 Отговор
    И от учене няма смисъл,след като Гошо двойкаджията с осми клас взема 2600 лв като шофьор на самосвал в Бг,а Герасим отличника докторант в БАН 680 лв....
  • 24 Турист

    3 1 Отговор
    Положението е много зле ,след като на преател от Лондон му предлагат избор София или Истанбул на същата заплата защото фирмата закрива в Лондон заради Брекзит той напусна фирмата не ще и да чува за Балканите не само за Бг....
  • 25 ДАНС УИТ Ме

    6 0 Отговор
    Комшията има 40 години стаж,20 от които шофьор на цистерна с гориво.Взема 270 лв пенсия на месец,бизнесмените са го осигорявали на 4 часа,мене тока и водата са ми 200 лв и то с икономии....
    Комшията едва оцелява(рови боклука за метал и др.) и ние ще сме така ....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Грую

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Васил":

    Абе на почит са ама трябва да се наричаш Калинка и си падаш по дядки от европейската администрация и то само докато не те усетят , че кръшкаш. После вече няма почит за нищо. Обръщат ти "хастара" и цялата уйдурма излиза наяве и голям резил само!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове