Last news in Fakti

17 Октомври, 2019 21:00 3 751 25

Вече ще можем да отглеждаме до 3 прасета

  • биосигурност-
  • животновъдство

Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 свине майки

Вече ще можем да отглеждаме до 3 прасета - 1
Снимка: Shutterstock

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Тя е публикувана на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите за обществено обсъждане.

Във връзка с навлязлото в страната заболяване „Африканска чума по свинете“ (АЧС) бяха преразгледани и оценени действащите към момента изисквания за биологична сигурност в животновъдните обекти. Разработени са допълнителни изисквания при отглеждане на свинете в личните стопанства, фамилните и индустриалните ферми, с които да се минимизират рисковете от проникване и разпространение на заразни заболявания.

С цел подобряване на биосигурността ще бъде намалена бройката на отглежданите свине в личните стопанства от пет на три, като предназначението на животните ще бъде само за угояване. При тези обекти е необходимо да обособят ограждения за биологична сигурност, както и осигуряване на постоянен достъп до вода, място за съхранение и обеззаразяване на тор и място или съоръжение за дезинфекция.

Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 свине майки и приплодите им, но не повече от 200 броя свине общо. Въвеждат се и изисквания, свързани с определяне на площ, фронт на хранене, достъп на хора и животни, дезинфекция и съхранение на тор.

При фамилни и индустриални ферми трябва да има обособени места и/или съоръжения за съхранение на фуража, които трябва да са покрити и заградени. Всяка сграда за отглеждане на животните трябва да има филтър, помещение или място на изхода за почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства. Животновъдните обекти – пасища, също трябва да имат ограждения, осигуряващи безопасност, навеси, съоръжения за бързо залавяне и фиксиране на животни. Всички отвори в индустриалните ферми за свине трябва да са обезопасени с мрежи. В случай, когато в обекти, животни се разпределят в две или повече самостоятелни производствени групи, е необходимо да се въведат отделни мерки за биосигурност за всяка група.

Собствениците на люпилни и животновъдни обекти с индустриален характер за отглеждане на птици и свине и фамилна ферма за свине се задължават да имат изготвени индивидуален план за биосигурност. В него трябва да са определени критичните контролни точки в обекта и процедури за тяхното управление. Необходимо е стопаните да имат план за прилагане на спешни мерки при констатиране на заразно заболяване, одобрени от БАБХ.

С цел повишаване на биосигурността в обектите за свине, е необходимо да се предприемат мерки за ограничаване достъпа на външни лица във фермите, особено за тези, които извършват дезинфекция, дезинсекция и дератизация в животновъдните обекти. Същото се отнася и за обекти за отглеждане на птици и люпилните във връзка със заболяването „Инфлуенца по птиците“. Предвидено е люпилните и животновъдните обекти с индустриален характер за отглеждане на птици и свине да имат програма за почистване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация, одобрена от БАБХ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Давид

    60 4 Отговор
    Ще гледаме повече от 5 . Ще си правим над 1 тон ракия и винце . Ще си продаваме на хората истинско месце и пиене и няма да плащаме данъци . И ще си напаля зимата каминката и парното с крадени дръвца и нека вали , нека вее . Ние да не сме по глупави от политиците .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Номентклатурно-чиновначески

    46 3 Отговор
    Тия да не са господ да определят броя на биологичните единици при това частна собственост.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Реалист

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Учуден":

    Тиквата е МАСКА !!!
  • 6 Арно

    30 1 Отговор
    Групировката гроб е чумата.
  • 7 Blackthorn

    32 1 Отговор
    Добре дошли в диктатурата. Демокрацията окончателно остава само на хартия. Тоталитарното време от изминалия век ще ви се стори като прасенце сукалче, но тепърва предстои да го разберете!

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 То хубаво 3

    13 0 Отговор
    Ама кой ще ги ражда....
  • 10 Браво

    27 0 Отговор
    А до колко Тона старо “презокеанско” месце ще докарваме с корабчета за година ? Там Ограничение има Ли ?
  • 11 Явно силите

    14 0 Отговор
    и възможностите на МЗХ стигат само до простите ограничителни мерки - сега до три, утре -до две и т.н. Не е зле да се замислят да ограничат и броя на научните институти по животновъдство, които явно се оказа не само, че не са в час. Те не са в училище. Що им плащат и то с нашите пари? Но.... тегли само чичо на село... Това положението у нас.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Не напразно...

    20 0 Отговор

    До коментар #7 от "Blackthorn":

    Хората са казали, че без пушки, няма демокрация.
  • 14 Бай Шиле

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Доволен.":

    Пропусна Делянчо мамин!

    Коментиран от #16

  • 15 NSDAP

    3 21 Отговор
    Не знам какво толкова ревете.Помислете,колко време ще спестите и колко време ще може да прекарате със семейството,или пък да направите нещо друго,което ще ви донесе повече доходи.Аз живея в София,роден съм в София и честно казано не разбирам какво е това желание да си губите почивните дни в правене на буркани.Хора,ценете си свободното време,не си го хабете за буркани,зимнини и тем подобни глупости!!!

    Коментиран от #17, #19, #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Чстачката на 🚾

    3 1 Отговор
    Я ше ги гледам у банята, че нямам тераса, съсетката ми казва алчна а има 2 тераси и едно малко прасе...!
  • 19 Учуден

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "NSDAP":

    Никой не те насилва да разбираш хората извън София.Там сте елита.Висшата класа.Ние ,простолюдието,гледаме кокошки ,свине,пчели...Заплатите в провинцията са мнооого,ама много по-ниски от вашите и затова сме принудени да сме свинари и овчари.София не е БЪЛГАРИЯ!
  • 20 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Доволен.":

    Извинявай, не знаех! Ако е било задушено свиско в празна тиква! В Родопите правят такива специалитети!
  • 21 Хаджи хаджи Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "NSDAP":

    Рупай от бурканите ГМО и си трайкай! А може и домати от жълтите павета да си набереш!
  • 22 Кой68

    11 0 Отговор
    Да ги намалим на 120 бр.в парламента при същите условия.......р
  • 23 нема бройка за правителството

    5 0 Отговор
    Да не са решили Парламента да го редуцират до трима?
  • 24 Ай стига бе

    5 0 Отговор
    Мдаааа, скоро ще ни определят колко пъти максимално можем да чукаме жените си. На ви свобода и демокрация!
  • 25 Умно село

    2 0 Отговор
    Що да гледаме бишки, като си имаме 240 оядени депутати?
    А и някои от министрите стават.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове