16 Октомври, 2019 12:54 2 220 30

БЛО: Държавата прикрива 200 смъртни случая от наркотици годишно

  • наркотици-
  • смъртни случаи

При всички подобни случаи се, като причина за смъртта се пише "сърдечна недостатъчност" и така държавата прикрива тоталния провал на предишните три стратегии по наркотиците

БЛО: Държавата прикрива 200 смъртни случая от наркотици годишно - 1
Снимка: Shutterstock

Държавата ни умишлено прикрива около 200 смъртни случая годишно в следствие на наркотици. За това алармират граждански организации, които работят по темата.

Българското либертарианско общество и движение Промена изразиха своето несъгласие с готвената Национална стратегия за наркотиците 2019-2023, по която тече обществено обсъждане.

Основните мотиви за противопоставянето на стратегията са доказаните неверни данни, на които тя стъпва. От години Европейският съюз и граждански организации обръщат внимание, че страната ни няма методика, нито нужните технологии за адекватно водене на статистика за смъртността по причинители и се подават измислени данни.

Така например, според данните на НСИ, през 2018-та година няма нито един смъртен случай в България от наркотици, а в предходните години са регистрирани значително по-малко от съседните ни държави. При всички подобни случаи се, като причина за смъртта се пише "сърдечна недостатъчност" и така държавата прикрива тоталния провал на предишните три стратегии по наркотиците. Заглушавайки протестите на гражданското общество, тихомълком се опитва да приеме и четвърта - същата като предишните.

Проблемите в стратегията са много и всеки един от тях е достатъчна причина тя да бъде оттеглена, смятат от гражданските организации. В нея не са заложени алтернативи на наказанията в случаи на дребно притежание на забранени вещества, отново оставяйки България като единствената държава в ЕС, която все още не е въвела такива. Това задръства съдебната система с дела за по една цигара трева, а постоянно 10% от общия брой затворници са зависими хора.

"Това безспорно е най-скъпия и неефективен начин за третиране на този проблем", смята Димитър Карагегов, основател на Liberty 420 - кауза, която се бори за осъвременяване на наркополитиката в България.

"Имаме примери от 26 държави-членки. Примери, които работят, изваждат тези хора от проблемите на наркотичната зависимост, без да разбиват животите им в затвора. Никой не може да ни даде отговор, защо България не следва европейските практики".

В изготвянето на стратегията не са допуснати граждански организации, въпреки че покана към тях е била отправена и даже са изпратени конкретни кандидатури. От движение Промена коментираха, че Националният съвет по наркотични вещества продължава да работи скрито, непрозрачно и в тотален противовес с обществените настроения и интерес.

Така, например, са игнорирани дори предложения, идващи от самите членове на съвета, за осъвременяване на лабораториите, които тестват вещества, за да може да откриват нови, "дизайнерски" дроги в кръвта на потърсилите спешна помощ. Вместо това няколко десетки хиляди лева ще бъдат похарчени за мобилно приложение, кръгли маси и календари.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Продават се наркотици с лошо качество

    9 3 Отговор
    Затова е така
  • 2 Шляхтиц

    2 9 Отговор
    Не пишете глупости, Ингилизова! Дори да се излекуват, тези хора не стават за нищо. Тежат преди всичко на себе си, а после и на околните и държавата. За да стигнат дотам, не са имали нито воля, нито цел в живота, нито умения да правят нещо смислено. Целта им е единствено да си набавят наркотици с кражби, престъпления, дори с убийства........

    Коментиран от #28

  • 3 Martin

    8 5 Отговор
    Стратегията 2019-2023 все още се "обсъжда" към 16 октомври 2019 година. Няма реално желание за промяна, не искат да легализират количества за лична употреба, не искат да променят тестовете. Защо? Защото сме много морални ли? Нее, защото след като не можем да увеличим заплатите на полицаите до разумни нива, ние има оставяме малко "фандък" да препечелят някой лев отгоре. Хващат те с цигара в парта - няма проблем, давате по 100-200 лева и се прибирате. Чувал съм десетки истории на групи от 4-5-6 човека, хванати с общо 1 цигара - полицаите им събират кеша и ги оставят. Стават комични истории като полицая почне да пита всеки по отделно той колко пари имал в него. Така е под руско робство, поне не ни взимат мъжките рожби..

    Коментиран от #5

  • 4 Защото

    9 0 Отговор
    ГЕРБ и Бойко са на хранилка от наркотиците. Защото е толкова просто, че на никой не му се вярва от какво се издържат политиците. Когато си имате работа с наркоман в къщата , но такъв дето е шмъркал кокаин в дискотеката в петък, а такъв дето си е на хероин ще разберете какво е, защото всеки си вика на мен няма да ми се случи.

    Коментиран от #8

  • 5 Мартин

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Martin":

    Вместо легализация и контрол - корупция и произвол.
  • 6 Бай Шиле

    2 3 Отговор
    200 смъртни случая годишно от наркотици? Това НПО как ги бреброи?
  • 7 Български По Хелзинкски Комитет

    2 4 Отговор
    НПО-тата финансирани от чужбина следва да се изгонят от България.Или като минимум пресата да не им се подлага толкова.

    Коментиран от #12

  • 8 Хайл

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Защото":

    Само да те попитам-наркоманията болест ли е или не? За мен това не е болест а ИЗБОР на индивида и изобщо не ми пука за наркоманите,след като не е бил възпитаван както трябва вината за да стане такъв е на РОДИТЕЛИТЕ.Аз не познавам наркоман от добро семейство което му е било обяснявано в детството за какво иде реч...това за "болестта наркомания" е чиста демагогия като някой някъде взема страшно много пари

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мартин

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Хайл":

    Аз да те попитам - според теб съредчно-съдовите проблеми болест ли са? Това, че не са те научили да не ядеш 3 свински пържоли и сланина е проблем на родителите ти, ти сам избираш да преяжаш и да се самонаказваш като комбинират червено месо и кисело. Защо се лекуваш по здравни пътеки? Да не съм ял аз пържолите, че да ти плащам? С такова мислене, ще си стоим под руско робство и ще си псуваме "политиците".

    Коментиран от #11, #17

  • 11 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мартин":

    Пролича ти колко си глупав-кой ти каза че сърдечно-съдовите болести са от храната само,да си чувал за стрес случайно,за умишлено уведена храна от производители с цел печалба? Ти и домати с гмо да ядеш ще те удари инсулт или инфаркт така че мисли какво съм писал преди да се изкажеш неподготвен-аз със моите осигуровки няма да лекувам наркомана който си отглеждаш вкъщи и не си възпитал когато е трябвало-сега го прочети отново и го осмисли че не всичко е в пържолите

    Коментиран от #23

  • 12 Защо пък да се гонят

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Български По Хелзинкски Комитет":

    Всеки има право на глас
  • 13 Легализация на марихуаната

    1 2 Отговор
    Криминализация на алкохола
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мдааа

    6 0 Отговор
    И как няма да ги прикрива като изпраните мангизи от наркотиците движат икономиката,особено туризма и едрата търговия.Мерките са мижи да те лажим,и паричките от програмите отиват в същите джобчета,демек с един куршум два заека.
  • 16 Гледайте Евродиков

    1 0 Отговор
    С Гост Григор Здравков от Легия Антимафия
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Щукар

    5 1 Отговор
    "Никой не може да ни даде отговор, защо България не следва европейските практики". БЪЛГЕРИЯТА ОГРАБЕНА И ИЗОСТАВЕНА Е В ЕВРОПА САМО ГЕОГРАФСКИ. ИНАЧЕ Е В ЕКВАТОРИАЛНА АФРИКА.А В ЕС И В НАТО Е САМО НА ХАРТИЯ. ОТ ВЛИЗАНЕТО СИ В ЕС ,ТРЯБВАШЕ ДА ПРИЕМЕ ЕВРОЗАКОНИТЕ И ЕВРОПРАВИЛАТА И ДА ГИ ПРИЛАГА,А НЕ УПРАВНИЦИТЕ Й ДА СИ ХОДЯТ ПО ВРАТА И ДА ГРАБЯТ КОЛКОТО МОГАТ. В БЪЛГЕРИЯТА НЕЩАСТНА И ИЗОСТАНАЛА ТРЯБВА ДА ИМА РЕД И ЗАКОН! КОЙТО НЕ СПАЗВА ПРАВИЛАТА И ЗАКОНИТЕ ДА ТЪРПИ ГЛОБИ КАТО В ГЪРЦИЯ И ИТАЛИЯ, И ЗАТВОР БЕЗ НАМАЛЕНИЕ ОТ ПРОДАЖНИ АДВОКАТИ И СЪДИИ,ЗАЩОТО И ТЕ В ТАКИВА СЛУЧАИ НА НАРУШЕНИЯ ЩЕ ИДАТ В ЗАТВОРА. ИНАЧЕ НЕЩАТА В ТАЯ ПРОПАДНАЛА ТЕРИТОРИЯ НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ. ДРУГАТА ВЪЗМОЖНОСТ Е ГРАЖДАНСКА ВОЙНА И КОЙТО ОЦЕЛЕЕ.

    Коментиран от #20

  • 19 Одете на

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хайл":

    Уролог имидиатли
  • 20 E да ама

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Щукар":

    Мъжете са на запад работят тука са останали безгръбначни типове само без собствено мнение даже
  • 21 соросоидни кърлежи

    2 2 Отговор
    нпо кърлежи мислят да сложат ръката навсякъде, тях не ги еня за тези 200 смъртни случая, въпрос е те да бъдат спонсорирани за лично облагодеделстване, а другото лъжите на нерес шорос и компания.Какво стана с така наречените бежанци..сега тишина и покой, но ако започне пак движение на тези отрепки по границите соросня веднага ще живне.Що се касае антибългарските действия ,те са винаги активни..за пари и майчино мляко ще предадът.

    Коментиран от #22

  • 22 Говориш за такива като теб ли

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "соросоидни кърлежи":

    Където все за тиквата гласуват като гледам написаното от теб
  • 23 Мартин

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хайл":

    А ти защо не се замислиш, че има хиляди наркотични вещества с различни ефекти и дефекти? Много си умен, доматите с гмо водили до инфаркт - ти какви наркотици ползваш? Знаеш ли въобще какво е ГМО? Знаеш ли, че няма храна която да не е ГМО. Дядо ти като е посадил 5 семки от череше и 5 семки от вишня е създал ГМО продукт. Знаеш ли, че над 98% от кучешките породи са плод на генна модификация? Ясно е колко си умен, след като не смееш да застанеш зад името си, а си тотален анонимник и всеки път пишеш под различен псевдоним, защото в глата ти е каша, а мнението ти се формира от позицията на планетите спрямо дата ти на раждане..

    Коментиран от #24, #25, #26

  • 24 Мартин

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мартин":

    Защо има клинични патеки за цироза например? Някой жули ракия, аз му плащам лечението? Дай да ги оставим мрът и те? Защо като някой катострофира се вика бърза помощ за него - да не съм катастрофирал аз? Някой хора имат логиката на 6 годишни, ама нали сте от поколението на "умните" и "мъжкарите" - виждаме ги политиците от вашето свещенно поколение, виждаме ви и вас. Живота ви е утрепал вече, отдръпнете се и оставете държавата да се развива в крак с Европа, а не с изостаналата "майка" Русия.
  • 25 Хайл

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Мартин":

    Ти наистина не си добре-гледай си наркомана у дома и не ме мисли мен-гледам че си почнал да се заяждаш сам със себе си щом и някакви планети включи в недомисленото си изказване за кучета и череши

    Коментиран от #27

  • 26 Хайл

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Мартин":

    Ти за това си на този хал защото се навеждаш на всички които искат да ти го начукат през гащите и ми се правиш на Българин...Българина не се продава нито на американец нито на руснак а ти си продаден с този "в крак с европа" ама си прост да ти обяснявам-татко ти е трябвало да те научи
  • 27 Мартин

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хайл":

    Вземи прочети някоя книжка чиче, ама гледай да не е издавана през комунизма. Ако не разбираш какво казвам, проблема е в теб - не в мен. Ако не съумяваш да възприемеш 2 изречения, имаш голям проблем. Сигурно си овчар или политик.

    Коментиран от #29

  • 28 Много е просто да си простак а в

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шляхтиц":

    Последствие и наркоман.лечението е над 50 бона
    . Който ги няма му изгарят децата. А пропо освен парите трябват внимание и железни нерви.цялостното набутване с консумираните преди това субстанции е над 100 бонбона..милиарден бизнес сметнат на държавно ниво и тез скривания на умрели от сврьхдози е напълно логично...
  • 29 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мартин":

    Кога ненормалния е казал че е нормален та и ти сега...кво ми обясняваш че имало наркотици добри и лоши? Кой те бие да се друсаш? Катп се надрусаш се чустваш болен ли? Малко те е бил баща ти навремето явно щом си стигнал до тук...ние биволарите си бием децата за да не станат "болни наркомани като теб"

    Коментиран от #30

  • 30 Мартин

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хайл":

    Не знам ти в кой век живееш, ама за бой на дете се ходи в затвора. Внимавай къде се хвалиш с методите си на възпитание, щото ако те добарат в полицията, че си биеш детето може да ти приложат подобни. Добре дошъл в 21 век. Захвърли сърпа и чука - стани човек!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове