Last news in Fakti

17 Октомври, 2019 10:25 19 691 8

Рецепта на деня: Майсторлъшко свинско с прясно зеле

  • зеле-
  • прясно зеле-
  • свинско-
  • месо-
  • какво да сготвя
Рецепта на деня: Майсторлъшко свинско с прясно зеле - 1
Снимка: Shutterstock

Зелето е един от много използваните зеленчуци в България. Използва се целогодишно - сурово, сготвено и във туршия. Днес ви представяме една рецепта за свинско с прясно зеле, от което ще си оближете пръстите. Колкото и просто и обикновено да е това ястие, то си иска майсторлък.

Необходими продукти:

600 гр. свинско месо (най-добре гърди)
1 средно голяма зелка
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
250 гр. доматено пюре
дафинов лист
черен пипер
червен пипер
сол
120 мл олио
лют червен пипер на люспи (по желание)

Начин на приготвяне:

Почистете и нарежете зелето, след което го намачкайте със сол в голяма тава и го оставяте настрана.

Нарежете месото на едри парчета.

Запържете с половината от олиото една скилидка чесън, нарязана на дребно, докато стане златисто-кафяв и след това го извадете от мазнината, целта му е само да овкуси и ароматизира олиото.

В същото олио добавете свинското и го запържете до златисто.

В друг съд с останалата половина от олиото запържете нарязаните на ситно кромид лук и другата скилидка чесън. Към тях добавете доматеното пюре и подправките. Пържете около минута и изсипете всичко в тавата при зелето, добавете и месото заедно с мазнината. Разбъркайте всичко и сипете 200 мл вода.

Покрийте с алуминиево фолио и печете в загрята фурна на 150 градуса за 1 час и 30 минути. След това махнете фолиото, разбъркайте и запечете при по-силна фурна за няколко минути.

Поднесете с лют пипер на люспи по желание.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mom4eto

    7 3 Отговор
    Това също е много вкусно! :)
  • 2 Готвача

    6 5 Отговор
    Много майсторско. Стигнах до една глава кромид лук и спрях. Аз знам за пресен лук в ашурето рецепта, а ?
  • 3 Димов

    8 8 Отговор
    Ти наплаши народа със свинска чума пък после чакай някой да готви свинско.
  • 4 Лорчето, ценител на хубавото...!

    10 3 Отговор
    Аз като ям свинску, дали съм чумава ?!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не мисля...

    5 1 Отговор
    Кромид лук с пресно зеле?!
  • 8 Усро Бургията

    1 1 Отговор
    Е па супер ще.да е зелето. Зеле.да е.