Last news in Fakti

15 Октомври, 2019 10:10 3 152 21

Ректорът на СУ сключил договор с майка си за 9 бона

  • ректор-
  • су-
  • договор

Парите са за изследване на потребностите от обучение по български език и литература

Ректорът на СУ сключил договор с майка си за 9 бона - 1

Съмнения за конфликт на интереси породи договор, сключен от Софийският университет с майката на ректора. Документът попада случайно при преподаватели в Софийския университет преди няколко месеца, съобщи Канал 3.

Договорът е сключен между Алма Матер, представляван от проф. Анастас Герджиков и неговата майка – проф. Мария Герджикова. "Този договор дойде по погрешка в една университетска канцелария, прикачен към друг договор. Така разбрахме, че съществува, вероятно е бил предназначен за деловодството”, коментира преподавател, пожелал анонимност.

Видно от документа е, че за по-малко от два месеца проф. Герджикова получава 9000 лева възнаграждение. Сумата е платена за периода 3 септември – 30 ноември 2018 г. Парите са за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за изготвяне на учебна програма и обучителни материали.

"Виждам очевидна нередност. В условията на договора и в задачите, които са изпълнени, всъщност са заложени компетентности, за които има много специалисти в Софийския университет, които не са потърсени”, смята преподавателят.

Департаментът директно посочва, че желае да работи с проф. Мария Герджикова, защото няма процедура по избор на експерти. В договора е посочено, че парите са от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите - звено на Софийския университет, а банковата им сметка е една и съща. Адвокат Грета Ганева е специалист в сферата на антикорупционното законодателство.

"Тук ще се постави въпросът дали този изпълнител е толкова уникален. Но дори и да е така, дори и да не е имало друго лице, което да може да извърши тази дейност, подписващият е трябвало да се отведе. Свързани лица, според закона, са и онези, които се явяват роднини по права линия, какъвто в случая е майката”, обяснява Ганева.

Вместо това черно на бяло виждаме, че има и подпис, и изрично упоменато име кой го подписва – проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет.

От университета не отричат съществуването на договора. Те обясняват, че са сключили договор с проф. Герджикова заради професионалните ѝ качества и опит. "Независимо от изложените обстоятелства, за да не остане ни най-малко съмнение за нещо нередно, още сега проф. Герджикова ще дари полученото по договора възнаграждение”, пишат в позиция от СУ.

"От университета не признават конфликт на интереси, но признават няколко факта. Единият от тях е, че е налице такъв договор. От друга страна, имаме потвърждаване на факта, че са получени парите за възнаграждението. Тоест няма съмнение, че договорът е изпълнен и е стигнал до неговия край”, коментира адвокат Грета Ганева.

По думите ѝ, когато се касае за ректор на държавен университет, трябва да се вземе предвид, че в случаите, когато изразходва публични средства, той попада в обхвата на Закона за противодействие на конфликт на интереси.

"Тези хора не могат да сключват договори със свои роднини, включително по права линия, какъвто е този случай”, пояснява Ганева.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този дето не разбира🤔

    17 1 Отговор
    Няма край! Закони никакви! Батко на батко и така си продължава в таз държава!
  • 2 МАГАРЕ

    20 1 Отговор
    9000 лв нищо не е .Сега ако го проверят както трябва трябва да изкачат поне милион или два.Ако не излезе нещо такова или не са го проверили добре или този е твърде глупав и не трябва да заема този пост.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 100

    1 0 Отговор
    Алма матер
  • 5 Паисий е жив

    5 0 Отговор
    ще дари парите от този меко казано малък проект. Какво става с тези, които не са случайно попаднали при останалите преподаватели?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Колко интересно...

    8 0 Отговор
    Прочетох нещо ново... има напредък...! Не съм добре, ама ше са оправя...!! Дори и това свещено място и колко такива , да бъдат осквернени по един или друг начин.....
  • 10 плевен

    13 0 Отговор
    Класически пример за това как човек цял живот гради кариера и авторитет, а в един момент ги съсипва с глупава постъпка. В Алма Матер току-така не се става професор, а сега ще ги запомнят с тази простотия. Но за да не се повтаря, трябва да ги изхвърлят от университета за уронване на престижа му. Той и без това не е безупречен.
  • 11 Луд

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Türk":

    Кажи къде да дойдем да ти я направим
  • 12 Дядото

    4 2 Отговор
    Само балъците дето още вярват, че ще станем истинска европейска държава, бачкат в България за стотинки и си обричат децата на стрес и бедност ...!!!

    Коментиран от #13

  • 13 баба

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дядото":

    Хайде не бери грижа за всички.
  • 14 Като има балъци които не им пука

    3 0 Отговор
    И с леля си ще сключи един за 10 000 000
  • 15 Българското висше образивание

    3 0 Отговор
    Разплаква от смях чуждестранните университети и работодатели
  • 16 гост

    8 0 Отговор
    Значи като ги хванат ще дарят парите и готово, ама ако не бяха ги хванали? Всеки нормален човек би си подал оставката, а този? Ами утре като подпише с някой братовчед? Нагли източвания и държавата все вдига рамене, че не знаела и не действала.
  • 17 Никой

    5 0 Отговор
    За конфликт на интереси, първия път глоба, втория път вън от Софийския
  • 18 джаич

    5 0 Отговор
    Знам умственият капацитет на това потомствено ченге със звание професор . Знам , че е истински българин - нечестен , лъжлив и подъл . Български интелигент - партиец , милиционер , масон и селянин с високо самочувствие основано на безчестието. Цацаратурата защо спи ? Правова държава ли е Булгаристан или е сбирщина на общество с догми , лицемерие и двойни стандарти ???
  • 19 корупцията сред политиците

    1 0 Отговор
    е само отражение на корумпираността на народа като цяло. Остави нарочно един народ беден и у него ще избуеят много пороци. Бедността сама по себе си не е порок но е източник на пороци. Повишаване на благосъстоянието на хоратс е най важното за намаляване на масовата корупция.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бая ви Ганьо

    0 0 Отговор
    Муфтата и келепиреца.В това е цялата премъдрост.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове