Last news in Fakti

23 Септември, 2019 17:10 10 570 38

Почина последният истински интелектуалец у нас

  • никола георгиев-
  • литература-
  • публицистика

Литературният критик, публицист и общественик проф д-р Никола Георгиев е издъхнал днес на 81-годишна възраст

Почина последният истински интелектуалец у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Литературният критик, публицист и общественик проф. д-р Никола Георгиев е починал на 81-годишна възраст, предадоха от "Площад Славейков".

Професор Георгиев е роден на 24 ноември 1937 г. в град Казанлък. Става доктор на филологическите науки с дисертация на тема "Цитиращият човек в художествената литература". Професор е по теория на литературата в Софийския университет. В периода 1991-1995 г. е ръководител на Катедрата по теория на литературата към Факултета по славянски филологии.

Негови изследвания са публикувани в множество чуждестранни издания, а самият той е чел лекции по български език и литература в университети в Прага, Санкт Петербург, Лондон, Киев и др. градове.

Проф. Георгиев е доктор хонорис кауза на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и е носител на Хедерова награда за литература (2000 г.) и на Националната награда за литературна критика "Иван Радославов и Иван Мешеков".

"Но в тези няколко реда няма как да бъде побрана личността, чието присъствие помни всеки, завършил филология в СУ, и всеки, свързан с литературата и книгите. Тих, уж ненатрапчив човек, проф. Георгиев изпълваше със себе си всяка аудитория...

Ще запомня завинаги тази мъдра полуусмивка в ъгъла на очите му. Кротостта, зад която прозираше огромният ум и добротата му... Помня как ни научи да бъдем извън и против Системата, дори във времена, когато това беше опасно.

Той не се подчини на теченията в злободневния живот. Не излезе извън дълбокото мислене, за да задоволи ламтеж за бърза слава. Не стана – подобно на мнозина свои колеги – знаме на някаква кауза. Затова активистите от целия политически спектър го неглижираха.

Проф. Никола Георгиев беше последният аристократ на духа у нас. И остана завинаги извън времето, над времето", написа за Георгиев литературният критик и поет Силвия Недкова.

Поклон пред светлата памет на проф. д-р Никола Георгиев!


Поставете оценка:
Оценка 4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНКО

    0 32 Отговор
    ТУ ДА МУ СЕ НЕВИДИ ...МОЖЕШЕ ДА ПОЧИНЕ И НА 82 ГОДИНИ !?!?!?

    Коментиран от #18, #29

  • 2 Dmnew

    11 9 Отговор
    проф. Вучков, проф. Георгиев ... сичкуту чалгаджъ яку ша празнува.

    Коментиран от #4

  • 3 калинка

    33 0 Отговор
    Бог да даде покой на душата му! Уникална личност, неспокоен и непримирим, търсещ дух!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 нервен ( разбивача на тролове )

    0 14 Отговор
    Този комунист ли беше или не ??

    Коментиран от #11

  • 6 Е чак пък

    8 4 Отговор
    последният интелектуалец, а по-леко ние да не сме аборигени. Я вижте колко интелектуалци има сред управляващите чак за мозъчни донори стават пък и с атрактивни форми на главите.
  • 7 ira

    17 0 Отговор
    Неговите лекции бяха чакани с нетърпение. Неговото слово беше оригинално, дълбоко логично, и в същото време изпълнено с лекота и елегантна находчивост. Игра на думи, препратки към събития и литературни произведения, общуването с проф. Никола Георгиев беше за нас, студентите му, едно незабравимо предизвикателство!

    Коментиран от #9, #10, #13, #17, #23

  • 8 НЯМА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ У НАС

    3 4 Отговор
    Има "Ветропоказатели " който следят посоката на вятъра ! Друго у нас няма ! Всичко е Лайкучки , гешефтари, помияри, келепирджии, авантюристи , нагаждачи , посредствени брутални и нагли криминални активисти , душмани и национални изменници ! Нещо пропуснах ли ? А ми ако не съм прав от заглавието звучи , че други интелектуалци НЯМА , значи съм на правилна позиция !
  • 9 Ира

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "ira":

    Приказките на Шехерезада и Захари Стоянов си чела а смисъла разбра ли ? Илиада си чела какво ти даде Омир с нея ? А какво ти каза Ми падам чрез Дон ки Хоте ? А Хегел а Маркс а Ленин за капитализма и за класовото и безкласовото общество ? За Социалната отговорност на държавата към обществото ? С Какво си напълнила своята " Шикалка " или си същата продухана "флигорна " ? Кажи ми кой е твоят обществен компас верую и цел в живота днес ?
  • 10 Ира

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "ira":

    да се чете : " Какво ти каза Ги дьо Мопасан с Дон не Хоте ...."
  • 11 Кичка

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Нервен и ти си комунист да а е...... ма не се усещаш!Къф да си като си роден в това блато?

    Коментиран от #21

  • 12 Behemoth

    2 1 Отговор
    Когато Баце го балсамираме ...само тогава може да пишете такива гръмки заглавия. .....дотогава тишина....
  • 13 Ира главното схвана ли ?

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "ira":

    Има къвачи и зубрачи много , но мислещи малко . Повечето гледат но не виждат ! Други слушат , но не чуват ! Петър но , не разбират ! Какво научи от професор доктора ? Или той разказващи прочетеното . Почти всички професори са " ялови Крави " - четът и разказват чужди трудове ! А в свойте книги са поместили добре перефразирани ужди мисли ! Чао и бъди щастлива защото се вижда че ти си щастлива с това което имаш.
  • 14 Днес народа има нужда от мъдри хора

    1 0 Отговор
    Но у нас такива НЯМА ! Народа не е прост и знае че всичко у нас днес Фалш и Пшлост ! Днес няма една Народна Партия ! Думата Народна Република / Народе контрол, / Народен съд/ Народно събрание - се подменят и изхвърлят - а интелектуалците подменят историята и съдържанието и в Уикипедия ! Е ?! За какво да говорим ? Кухар до кухари а , мила моя майнолльо , лайкучка до лайкучка ! И те така !

    Коментиран от #16

  • 15 Ира с едно изречение само

    1 0 Отговор
    Мопасан казва на Санчовците по света : " Свободата Санчо е велико нещо и тя се намира на острието на твоето копие !" Разбра ли Меседжс ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ира , какво ти даде Омир

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ira":

    Че всеки човек се ражда с Божия дарба / орисия, заложба , план, път /съдба, Но и от него зависи дали ще я осъществи или Профука ! Чети скъпа белким успееш. Малко вероятно.

    Коментиран от #28

  • 18 Беше Великан

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕНКО":

    Ей смешко,недей да пишеш глупости! На малкото пръстче неможеш да му стъпиш на този човек.

    Коментиран от #20

  • 19 За Хегел, Томас Ман, Маркс , Ленин

    0 0 Отговор
    Кисинджър, Ален Дълес, Бржезински, Дж. Фридман, Бил Кристъл, няма да се спираме. Всичко днес се плаща ! И мама на тати не бута без пара или валута.
  • 20 Дай една Негова светла мисъл ,лъч ,зенит

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Беше Великан":

    Той имаше ли сърце както " Сърцето на Данко " ? Що до сега не изгря а днес изведнъж - Озари и Блестна !? Защо никой не ни го показа , посочи , представи , препоръча ?
  • 21 нервен ( разбивача на тролове )

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кичка":

    Задавам конкретен въпрос искам конкретен отговор !!
  • 22 Има много Отличници в класовете

    1 0 Отговор
    Защото оценките се поставят - Не за разбиране и осъзнаване на проблема а на способността да задържиш и предадеш съдържанието на чутото и прочетеното в продължение на къс период от време. А какво ще остане в Шикалката -? Никой не го е еня !
  • 23 Ира а за Робер Каган

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ira":

    Професора кихна ли ти нещо ? За прайвет Университета на колегата му Иван Костов за контрол и управление на Кризите ? Всичко у нас е ГАРГАРА и плювня ! Колкото си по- задръстен си по- щастлив.
  • 24 Ира а за подлогите

    1 0 Отговор
    Колегите му проф. от СУ " Кл. Охридски " Калин Янакиев, за Людмил Спасов, за Христо Матанов - нищо ли не ви е запознал. Те отричат Турското Робство и прередактират учебниците по история. Или всичко е Ажур Тожур ?
  • 25 Ревизия и шутове , яки шутове не

    1 1 Отговор
    Всички напудрени Самозванци и посредствени Самонадейци ! Брадясали космядсли лоясали некадърници с титли, звания, длъжности, позиции
    дипломи, медали които сами един на друг са си връчили и дали ! НО ПАСАРАН - ПЕТЕЛЪ Е ЖЕНСКИ ГОСПОДА ! ПОТ СЕ ИСКА и тогаз хляб с халва ! Професори под път и над път а файда - таратанци !
  • 26 Ирке ти си много щастива

    1 1 Отговор
    Че не си до мен . Чао и извинявай че се " видяхме "!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сух

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ира , какво ти даде Омир":

    Я се вземи в ръце!

    Коментиран от #31

  • 29 Беше Великан

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕНКО":

    Сега като се замисля,барна ли те ще ти счупя гадните пръстчета!
  • 30 Радослав Калинов

    6 0 Отговор
    Наричахме те: НГ; Торпилата; Професора (без фамилията, но всеки разбираше за кого се говори). 148-а и 160-а се пръскаха по шевовете на лекциите ти, а ти никога не държеше на присъствия, само 'дето колегите от други специалности "драсваха" от собствените си занятия, за да те слушат. Спорили сме, дали си повече мъдрец, отколкото гений, но винаги сме знаели, че си Човек не с главно, а с огромно "Ч"! Учеше ни не просто да бъдем човеци и да мислим самостоятелно, а ни показваше какво е да имаш чест и да не коленичиш пред никого - вместо да си "удобен" конформист, беше истински космополит и най-важното: учеше ни, че страхът е за робите и че за свободата не само трябва да се воюва, а че тя е нещо, което трябва да се отстоява - с всеки дъх, та чак до последния!
    Наричахме те помежду ни по различни начини, но най-често те зовяхме "Кольо". Никой друг преподавател от Алма Матер за 5 години не заслужи нещо подобно, а днес, 25 години след като си взех изпита при теб разбрах, че не просто българското литературознание изгуби своя патриарх, а че то просто осиротя, а ние, твоите студенти - с него...
    Сбогом, Професоре, за мен бе чест и привилегия да ви познавам!
    И почивай в мир, Кольо...

    Коментиран от #33

  • 31 Чикобиец блажен

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Сух":

    Самотен и потаен витаеш блажен в собственото си въображение и удовлетворение . Излез на сцената и покажи какво можеш да изкараш . Мижитурка. Ако си с капацитет би следвало да се проявиш а ти просто - чикиджия !
  • 32 marquise

    2 0 Отговор
    Хедерова награда няма, а по скоро наградата е Хердерова.
  • 33 Наричайте си го като щете

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Радослав Калинов":

    Според вашата чаршия и камбанария той е бил велик защото сте били по -низши от него. И жената с тънки пръсти , какъвто и Х да хване в нейната ръчичка изглежда великан ! Кой в класа прави други да изглеждат отличници ? Посредствените !
  • 34 Професори

    0 0 Отговор
    Пърдялници ! Четът, Преписват и Преразказват чужди трудове ! А очно свои - Таратанци !

    Коментиран от #35

  • 35 Професори

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Професори":

    А лично свои трудове, открития, постижения , приноси в науката - ТАРАТАНЦИ ! Ядът народни пари БАДЕВА !
  • 36 Виж що за хиена е професора Иво Христов

    0 0 Отговор
    Който се нагнезди в Парламента . Той не знае в коя научна сфера не е корифеят на науките ! А да попитам - нещо от неговите пледоарии , волни изпражнения и диря у някого оставиха ли ? Някой нещо от него нещичко взе ли , нещо да му е просветляло. Ще ти кажа тик направо - на това плашило ако си му студент ТЕЖКО ТИ АКО МУ ЗАСТАНЕЩ СРЕУ СТРУЯТА ! Погледни го във очите и там ще видиш всичко - к кажи че го обичаш !
  • 37 Попитаха професора Иво Христов

    0 0 Отговор
    Сега като си Там Горе - какво допринесе ? Отговора след толкоз срещи и разяснения по страната бе - На никого нищо не съм обещавал. Той е там за себе си ! Сега стана ли ти ясно защо на всяка среща той заявавше че изключително се радва от големият интерес проявен към него в пълната зала? Радвал се е че никой не го е разгадал че е Родопска Гайда пълна с въздух.Която само ручи а мелодия няма !
  • 38 Професор Валентин Вацев

    0 0 Отговор
    И той е една перфектна провинционална хоремагска лаванда.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове