22 Септември, 2019 10:57 2 722 13

Маргарита Хранова обидена, остана без пожизнена парична награда

  • маргарита хранова-
  • певица-
  • обидена-
  • остана без-
  • награда-
  • пари-
  • пожизнена парична награда-
  • министерство на културата

За наградата, давана от Министерството на културата са кандидатствали 133 души, а от тях са одобрени 47.

Държавата остави Маргарита Хранова без пожизнена парична награда за заслуги към нацията, съобщи bTV. Идеята на отличието е да осигури старините на десетките изпълнители, актьори, творци и спортисти, които получават малки пенсии или изобщо нямат такива.

Маргарита Хранова е изпяла едни от най-обичаните български песни. Преди три години се пенсионира с 352 лева на месец. Тогава Съюзът на музикалните и танцови дейци издига кандидатурата ѝ за пожизнена парична награда за особени заслуги към държавата.

Певицата все още чака отговор от Министерството на културата.

„Трябва ли човек да грохне, за да му дадат такъв вид пенсия, пожизнена. Чувствам се безкрайно досадна. Така ми се струва, че е много обидно, да звъниш и да питаш: Абе, какво става? Тия мойте документи, като че ли просиш някаква награда”, заяви Маргарита Хранова.

Наградите се определят от 15-членна комисия към Министерството, в която има представители на всички артистични среди.

„Маргарита Хранова не попада сред тези наградени творци. Реално работата на тази комисия е в този момент да отдели в този момент онези имена, които действително са направили така, че секторът, в който са представени, да имат реална заслуга за неговата промяна”, каза Елинка Михайлова, директор на дирекция "Сценични изкуства и художествено образование" към Министерство на културата.

Три години по-късно, Маргарита Хранова разбра от медията, че не е одобрена. От министерството казват, че законът не ги задължава да информират неодобрените.

„В крайна сметка аз представих една папка с какви ли не документи за моите заслуги и в един момент аз разбирам, че не съм одобрена от комисията. Ок. Много ми е обидно”, заяви Маргарита Хранова.

Наградите бяха създадени след серия репортажи за Борис Гуджунов, който беше тежко болен и без пенсия. Той, както и всички естрадни изпълнители, се оказаха без платени осигуровки за повече от десет години, тъй като документите, пазени от някогашната Концертна дирекция, са изчезнали.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валентин

    41 23 Отговор
    Нито я знам коя е, нито знам каква е..., че да ѝ плащам от моя джоб!
    Щом е била звезда, да си е внасяла осигуровки, а не само чики-рики!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Станахте досадни вече

    49 11 Отговор
    Айде стига писка. Защо не си оправила документите като стотици хиляди българи? А като взимаше 600 лв хонорар за един концерт при учителска заплата 120 лв? И в чужбина си заработвала валута. Със сигурност имаш два три имота на централни места, които даваш под наем. Не се отрича какво си изпяла, но стига лежа на държавата. Не сме длъжни да те храним с 2000 лв пенсия за правоимащите. Комунизмът отдавна си отиде. И още, твоите колеги "пенсионери" на "запад" лежат ли на държавна пенсия?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Алфа Вълкът

    33 12 Отговор
    Нали си е изпяла песните вече, каквото изкарала с него ще си кара старините!
    Колко хора са се блъскали от сутрин до вечер и не взимат 350лв пенсия.
    На всеки му заслуженото! За спортистите съм склонен да кажа, че заслужават пожизнена пенсия защото повече от лада и панелка най-много не са видели, а са прославили България по цял свят!
  • 5 Дедо Риц

    40 3 Отговор
    Моята жена беше 40 години учителка и взема 219 ,40....
  • 6 Геро

    33 3 Отговор
    Омръзнахте на всички пенсии , менсии да сте събирали за черни дни без осигуровки толкова.
  • 7 Бачо Киро

    34 5 Отговор
    Цял живот прибирала под масата като останалите, по Живково бяха на пиедестал, след това се оказаха репресирани горките, съмнявам се, че изобщо са внасяли осигуровки, а хората с по 45 години стаж 1 ударат, я не 300 лева пенсия.... Тя с 352, но трябвало било да взима и 700 пожизнена, понеже видиш ли, имала принос... Васко Кеца като летеше със 100 кмч трябва да взема 1400 сигурно, като най-бързият певец на нацията... Вземете пример от Васил Михайлов бе, серсеми, Капитан Петко Войвода единствено отказа пожизнена пенсия, останалите все не сте се наяли...
  • 8 ПРИНЦИПЕН

    29 6 Отговор
    ВСЕКИ С ТРУДА СИ И ОСИГУРОВКИ Е ДОПРИНЕСЪЛ С НЕЩО ЗА ДЪРЖАВАТА, НЕЗНАМ ЗАЩО НЯКОИ ТРЯБВА ДА СА ПО ПО НАЙ И КАКВИ СА ТИЯ ФАСОНИ , СРЪДНИ, ЧЕ СА ГО ОЩЕТИЛИ, АМИ ПОЛУЧАВАШ ПЕНСИЯ ТАКАВА СПОРЕД ОСИГУРОВКИТЕ СИ , КАТО СИ КРИЛ ДОХОДИТЕ СИ , СИ СЕ МИСЛИЛ ЗА МНОГО УМЕН, А СЕГА ЗАПОЧВАШ ДА ПОДСМЪРЧАШ И ХЛЕНЧИШ , АМИ ИМАЙТЕ И ДОСТОЙНСТВО?!
  • 9 Ама не разбрах

    24 4 Отговор
    С какви заслуги е допринесъла към държавата. Да не се е била на фронта, а може да е лекар, учител или обикновен човек работил по 12ч.
  • 10 ПЕНКО

    5 1 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ , КОЛКО ПАРИ ВЗИМА ОТ ТОТОТО КОКАИН БОЕВСКИ ЗА ЗЛАТНИЯ СИ ОЛИМПИЙСКИ МЕДАЛ !?!?!?!? АЙ-ТИ ЕКСПЕРТ БОЕВСКИ !
  • 11 Философ

    6 2 Отговор
    А, ние които работим какво да кажем?
  • 12 незнайко

    6 1 Отговор
    И майка ми 38 години бе детска учителка в целодневна градина и учеше децата през първите им години живот и накрая сега взима 270 лева пенсия, но не ми се оплаква !!! Хранова поне е имала възможноста през годините да скатава пари за старини !!!

    Коментиран от #13

  • 13 стига

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "незнайко":

    Айде сега! На всички майките им с 270 лева пенсия. Моята майка също е учителка и ми казва " Добре съм, пенсията ми е над 500 лева", колко точно незнам. Пенсионира се около 98 година.