Никой не би отказал една топла шкембе чорба в неделя. Вероятно се приготвя във всяко българско семейство. Една традиционна и любима чорба. Всяка домакиня може би има свой начин за приготвяне, но ето един вариант, който се приготвя бързо и лесно.
Необходими продукти:
1 кг шкембе (телешко или свинско)
1 телешки кокал
50 гг. краве масло
50 мл. олио
1 с. л. червен пипер
1 литър прясно мляко
1 ч. л. сол
5 скилидки чесън
1 к. ч. винен оцет
Начин на приготвяне:
Шкембето се почиства и измива. В тенджера под налягане се поставят телешкият кокал и шкембето, заливат се с вода и се оставят да се варят 50-60 минути.
Свареното шкембе се охлажда и се нарязва на еднакви малки парчета. Бульонът, който се е получил след варенето на шкембето, задължително се оставя да изстине, за да се отстрани лойта, образувана на повърхността.
В тенджера се загряват маслото и олиото, прибавя се червеният пипер и веднага се наливат млякото и 1 литър прецеден бульон от шкембето. Кипва се, посолява се и се добавя нарязаното на малки парчета шкембе. След като чорбата поври няколко минути, се оттегля от огъня.
В хаванче се счукват скилидките чесън и към тях се прибавя оцетът.
Шкембето се сервира, като се подправя на вкус със сместа от чесъна и оцета. По желание може да се овкуси и с лют червен пипер.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Чичо
10:03 22.09.2019
2 Пеци
Коментиран от #3
10:09 22.09.2019
3 русенец
До коментар #2 от "Пеци":
С щкембе на български политик не става! Не можеш да го измиеш от лайната, все ще мирише!10:42 22.09.2019
4 Турбоселянин
11:55 22.09.2019
5 никой
12:18 22.09.2019
6 Да пази Бог..!
12:43 22.09.2019
7 Коmapak
13:04 22.09.2019
8 Пропусна
15:44 22.09.2019
9 ШкембеФен
17:31 22.09.2019
10 Радо
18:02 22.09.2019
11 селянин 1
21:15 22.09.2019
12 ЪпсурТ
23:59 22.09.2019