Last news in Fakti

19 Септември, 2019 09:37 1 015 2

Адвокат: Предлагат спорни промени за тежките престъпления

  • убийство-
  • убийци

Убийците не познават закона, те действат инстинктивно, първосигнално

Адвокат: Предлагат спорни промени за тежките престъпления - 1

Правната комисия в парламента обсъди вчера предложенията за съкратено съдебно следствие при тежки престъпления и нанасяне на тежки телесни повреди.

Предложенията за законодателни промени дойдоха след поредица от протести, предизвикани от намаляване на присъди с една трета след признаване на вина при тежки престъпления.

Трябва ли да отпадне съкратеното съдебно следствие - темата в „Денят започва“ на БНТ коментира адвокат Людмил Рангелов.

Според него, ако съкратеното съдебно следствие отпадне, има съвсем реална възможност да станем свидетели отново на много дълги процеси.

"Притеснявам се, че ако да кажем, след няколко дни бъде извършено тежко убийство, тогава близките на пострадалите вероятно след 5-6 години отново ще протестират за това, че наказанието твърде много се е забавило.

За да се стигне до истината трябва да се спазват определени процедури, те не са просто формални. Истината трябва да бъде установена по несъмнен начин, без никакви колебания", обясни адвокат Рангелов.

По въпроса дали в България може да бъде въведено смъртно наказание, той обясни, че като член на ЕС, никой в страната ни не може да бъде осъждан на смърт и екзекутиран. Избираме - или ЕС, или смъртно наказание, няма друг вариант, категоричен е правозащитникът.

"Това, че ще се ограничи съкратеното съдебно следствие няма да повлияе на честотата и тежестта на тези престъпления, на самите извършители. Убийците не познават закона, те действат инстинктивно, първосигнално", допълни адвокат Людмил Рангелов.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адвокат злодей!

    3 1 Отговор
    Абсолютни лъжи!!! Всички престъпници си признават вината само, когато разберат, че са разкрити и има достатъчно доказателства срещу тях да ги вкарат в затвора. Няма престъпник, който да си е признал вината без да има доказателства срещу него!!! НАПРИМЕР случая с убитата журналистка в Русе, детето в Сливен - всички те са разкрити с категорични доказателства, но какво се случва след това - ТЕ ИМАТ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА СРЕЩУ БАНДИТА И ВМЕСТО ДА ГО ОСЪДЯТ ДОЖИВОТ, МУ ДАВАТ ПРАВО ДА СИ ПРИЗНАЕ НЕЩО, КОЕТО ВЕЧЕ ВСИЧКИ ЗНАЯТ, И ТАКА ГО ОНЕВИНЯВАТ, ЗА ДА ЛЕЖИ МАКСИМАЛНО МАЛКО В ЗАТВОРА. Какво излиза, че полицията е събрала нужните доказателства и могат да го осъдят доживот, а ЗАКОНИТЕ не искат да съдят доживот тежки престъпници и им дават ХИТЪР ХОД ЗА МАКСИМАЛНО НАМАЛЯНЕ НА ПРИСЪДАТА!!! Това ознапава, че има хора в правосъдната система като тоя коментиращия адвокат, КОИТО ОБИЧАТ УБИЙЦИТЕ И ИСКАТ ДА ИМ ПОМАГАТ!!! Правото на признание трябва да служи не за намаляне на присъдата, а за облекчаване на режина в затвора. Който не си признае, че е убиец, да бъде подложен на тежък труд и без право на свиждания, а който си признае на по-лек труд и с право на свиждания и получаване на пратки. Доживотния затвор ще намали наполовина убийствата!!!
  • 2 СТРАННО

    0 0 Отговор
    че никой не казва на хората за риска при премахване института на съкратеното следствие, престъпници не просто да изтърпяват по- малко години в затвора, а изобщо да не бъдат осъждани, защото когато делото се води по общия ред, то може да продължи 10-15 години, може да изтече абсолютната давност или прокуратурата да не успее да докаже вината на подсъдимия. Ще нараснат усилията на защитниците на подсъдимите и те често ще печелят битката с обвинението. Така, един иначе ацсолютен престъпник, не само няма да влезе в затвора, а ще бъде оневинен от съда и пуснат да си живее живота.