16 Септември, 2019 07:07 3 619 40

Петролът поскъпна, САЩ отвориха стратегическия резерв

  • саудитска арабия-
  • цена-
  • сащ-
  • резерв-
  • петрол-
  • поскъпна-
  • доналд тръмп

Атаката в Саудитска Арабия се отрази на цената на петрола

Петролът поскъпна, САЩ отвориха стратегическия резерв - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на петрола се увеличиха с над 10 процента след извършените в събота нападения срещу петролна инфраструктура, намалила наполовина производството на Саудитска Арабия, съобщи агенция "Блумбърг".

Йеменските бунтовници хуси, подкрепяни от Иран и борещи се от пет години срещу военна коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, поеха отговорност за атаките срещу инсталации на саудитския петролен гигант "Арамко". Тези нападения доведоха до свиване на световното производство с 5,7 милиона барела на ден, което е около 6 процента от световния добив.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е разрешил отпускането на петрол от Стратегическия петролен резерв на САЩ, ако се наложи стабилизиране на пазарите след нападението в събота срещу саудитски нефтени съоръжения, предаде AP.

Президентът написа в "Туитър", че атаката срещу Саудитска Арабия може да повлияе върху цените на петрола и затова при необходимост ще бъде отпуснато количество, "достатъчно да поддържа пазарите добре снабдени". Резервът от стотици милиони барели суров петрол е бил използван само три пъти, последният от които през 2011 г. заради боевете в Либия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Valio

    28 1 Отговор
    Не думай,че в Бг ще поскъпне веднага.....
  • 2 1944

    10 30 Отговор
    сега дъртия кремълски педофил ще плаща ли повече на пиклив румен от абвгз?
  • 3 що така бе Миме

    16 5 Отговор
    Щом бай Дончо е отворил стратегическия резерв кражбите ли секнаха що ли, няма ли кражба и продажба те без тях не могат ма нещо май нанагорнище им идва ?!
  • 4 СссереМ

    5 26 Отговор
    Иран трябва да бъде заличен от картата веднъж завинаги, удри бай дончо.

    Коментиран от #10

  • 5 Големия хур

    5 21 Отговор
    Пак краварите ще оправят положението, алооо русофилитее , ушанките нали са най голямата сила ми хайде сега и бутокса да бръкне в техния резерв, ама там има само голи м...де

    Коментиран от #24

  • 6 Бай хой

    20 6 Отговор
    Даааам фалита на ю-ес-ей чука на вратата. Явно увеличеният кредитен праг не стига за купуване на петрол. Думнаха рафинериите да не плащат и разпродават резерва. А и повод за война. Позната картинка. А!

    Коментиран от #16

  • 7 onq s konq

    2 10 Отговор
    Mного хитър ход от страна на Доналд Тръмп. Сега скед това покачване на петрола ще скочи и цената на бензина, но всъщност производителите на Ел. тритонетки ще спечелят най - много защотото търсенето ще се овеличи в световен мащаб!

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кожухаров

    15 7 Отговор
    Краварите що не увеличат добива си ? Нали се хвалеха че са петролен производител номер едно ?! Ама секна петрола от Либия , Сирия , Ирак. А нефт в полетата на обора няма. Има само едни набучени сонди из полетата за парлама.
  • 10 Цанко

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    Май обора трябва да получи пожеланията ти .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хрониките на Евразия

    5 14 Отговор
    Да накараш прикрито твоите приятели терористи да извършат атентат , е чист КГБ метод . Историята много такива случай познава .Но друго не може да се очаква от бандитска терористична държава , която последните 100 години , от 1925 година , чрез терор и атентати си решава външно - политическите си проблеми .
    И така ще бъде , докато в Кремъл не дойдат на власт нормални хора .
    Но надеждите са малки ..


    .

    Коментиран от #13, #14, #17, #25

  • 13 Адам Иванов

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "Хрониките на Евразия":

    Какви са приятелите на краварите - СА и тяхната коалиция че да бомбят чужда държава ?!

    Коментиран от #18

  • 14 Адам Иванов

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хрониките на Евразия":

    А знаеш ли че във войната против Йемен прикрито и неофициално участва и най голямата демокрация от едър рогат добитък? Че заради тях сега там върлува глад и епидемия ?!
  • 15 Франкенщайн...!

    3 1 Отговор
    Хората имат петрол, атакуват него, ние имаме само стари хора, какво да атакуваме...то се знае..?! Кой каквото има, това атакува...!
  • 16 Х х х

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    Моляяя ? Що рече ??? Сега САЩ ще се нагрухат с кинти -за това отварят резерва ,да продават на високата цена . Мале колко мъка има по тоя свят
  • 17 Что ты там пиздишь,бляд....

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хрониките на Евразия":

    И на хората запалили за 200 години сьществуване,250 конфликта,ако казваш ,,нормални хора'' или марионетно правителство, може би трябва сериозно да се замислиш! Той Путин ви е виновен по дефолт, нищо ,че крава бойс имат най-агресивната политика спрямо всички общности и дьржави,комичното е ,че се опитват да се изкарат най-сьстрадателни( питай хората в Хирошима и Нагасаки,може дори и Виетнамците). Фак еу,си го каза Виктория Нюланд,а припомни си какьв пост заемаше тогава тя. Ако това излезе от устата на висш европейски чиновник или недай си боже от руснак,краварите ще оревьт планета.
  • 18 Хрониките на Евразия

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "Адам Иванов":

    Бомбардират , вярно , но открито , а не прикрито , подло, страхливо и после с години да отричат ..
    Още не са се извинили на България за атентата през 1925 година .
    Още отричат връзките си с терористите от Червените бригади , а те изчезнаха след разпада на СССР .
    Още отричат свалянето на два пътнически Боинга 1983 и 2014 година .
    Още отричат , че в Украйна не пращат руски войски и оръжие .
    Путин още си разказва , как в Крим " опълченците " са се въоръжили от базарите ..

    Коментиран от #19

  • 19 Ангел Бонев

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хрониките на Евразия":

    Кое е открито и кое прикрито бе охлюв ? На война и в любовта всички средства са разрешени ! Всеки воюва кой с каквото има .
  • 20 Хрониките на Евразия

    3 6 Отговор
    Само Факти :
    Газпром и Роснефт поискаха от руският бюджет помощ за да си платят дълговете .
    Помолиха Путин да им намалят данъците , вчера им ги намалиха с 13% и със задна дата .
    Газпром продава газ на Газпром банк , тоест на себе си , за да си увеличи показателите и да може да иска кредити .
    На Московската борса , още на 1 септември , много физически лица застанаха на дъги петролни позиции , увеличение с 173% .
    Кой малоумник ще си влага парите в очакване петрола да поскъпне , при тази картинка с Газпром и Роснефт ?

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Что ты там пиздишь,бляд....

    6 1 Отговор
    Е за едно и сьщо говорим,открито разпалване на 250 войни по цялото земно кьлбо,викаш е по-добре ,отколкото взимането на страна в локални конфликти? Най-пресните примери са ти Ирак и Либия. Две диктатури и след ,,демократизирането им'' потоп в буквален смисьл.За подкрепянето на воени групировки-ами койснабдяваше и обучаваше бунтовници в Чечения,Афганистан,Сирийска свободна армия-тия сьщите дето ядьт сьрцата на правителствените войничета. Какво тьрсят Саудитите в Йемен? В Саудитска Арабия от 2 години , жените имат право да карат автомобили и от 1 година имат глас на избори,но това за САЩ са най-демократичната и най-спазващата човешки права дьржава на Арабският полуостров. Най-големите лицемери са краварите! Не можеш да промениш тоза факт!
  • 22 отворко

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хрониките на Евразия":

    Я дай линк да видим къде точно я прочета тая информация ?
  • 23 Что ты там пиздишь,бляд....

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хрониките на Евразия":

    Покажи ми друга дьржава,която да не се е огьнала под икономически санкций? Май няма! Тези санкций не са от година-две,и са от- ЕС и Крава бойс. ЕС е пазарьт на Русия за стокообмен. Но си падат малко лизачи на американски задници, а за Столтенберг нямам думи направо,тоя ще работи заедно с Алкайда и Ислямска дьржава,само и само да види руснаците паднали,то и краварите са на тоя принцип де.
  • 24 Ххх

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Големия хур":

    За какво да си бърка в резерва ? Заради "оригинални" русофобчета като тебе ли ? Той има интерес цената на петрола да е висока. А цената се вдига, когато има дефицит на дадена стока.
  • 25 Ххх

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хрониките на Евразия":

    Той Кремъл сигурно и за тайфуните над Щатите пак ви е крив. В Йемен се бият, Иран и Саудитска Арабия подкрепят враждуващите страни, ама пак Кремъл дърпал конците. В Йемен от колко години воюват, саудитците колко бомбандировки направиха ? Колко граждански обекта разрушиха ? Колко мирни жители изтребиха ? И всичко се прави с американско оръжие. Но за "обективни" драскачи като тебе във всяка ситуация, каквото и да стане, виновни и криви са единствено руснаците.

    Коментиран от #26

  • 26 Хрониките на Евразия

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Ххх":

    Само Факти от последният месец бе Ушанков , на кой му е изгодно !
    Те да изберат Путин тероризираха собственото си население , пък ти се самозалъгвай , че не са способни да активизират иранците и техните терористи ..

    Коментиран от #29

  • 27 Ххх

    4 1 Отговор
    Руската база в Хмейним почти всеки месец е атакувана с дронове. И всички атаки бяха отразени от руските средства за ПВО. А сега хусите, с тази атака с дронове срещу саудитския петролен комплекс направо ги сринаха. В държава като Саудитска Арабия производството на петрол да спадне наполовина, това е нещо нечувано. А саудитците дават милиарди за покупка на американско оръжие, включително съобщиха, че въздушното пространство е прикривано от шест батареи Пейтриът. Но, явно саудитците напразно са си похарчили парите.

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ххх

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Хрониките на Евразия":

    Хронике, не знам какви са ти източниците, но според мен се информираш едностранно. Гледай от време на време ТВ Скат, не си спомням предаването, но водещия е с очила. И често кани професор Владимир Чуков като събеседник за събития в арабските страни. И ако беше слушал тези интервюта, щеше да знаеш, че формално Русия и Иран са в добри отношения, съюзници са е Сирия, но отношенията между двете страни никак не са безоблачни. Даже на терен в Сирия са избухвали престрелки между двете страни. Русия поддържа добри отношения с Израел и в повечето случаи си прави пас, когато Израел бомбандира ирански обекти в Сирия. А на иранците как мислиш, дали им е много приятно. И дали Кремъл може просто така едностранно да ги манипулира ? Много опростено разглеждаш нещата за да могат да обслужват единствено антируските ти тези, но в действителност нещата са доста различни.

    Коментиран от #32

  • 30 Хрониките на Евразия

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ххх":

    Де да бяха дронове , а не модернизирани от Иран съветски ракети Оникс ..и то от непосредствена близост - около 150 км .

    Коментиран от #31, #33

  • 31 Ххх

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хрониките на Евразия":

    Въпрос на източници на информация. Аз чух за атака с дронове, и то от доста голямо разстояние.
  • 32 Хрониките на Евразия

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ххх":

    Скат и Чирков а 😂
    Значи само на йеменските терористи им е изгодно вдигането на цената на петрола ? ..А ?
    А твоят професор казва ли ти , че в Кремъл вчера отвориха шампанско и вече по всички руски телевизии прогнозират падането на цената на долара и последни издихания на Америка ?

    Коментиран от #34

  • 33 дагоеба

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Хрониките на Евразия":

    Следващия път една балистична и до там. Бе ще си седнат на задника тия камилари. Камилар добър пилот няма .
  • 34 Ххх

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Хрониките на Евразия":

    Дет викаха едно време шведски и съветски. Та и твойта работа такава, Чирков, Чуков, или както казваше един даскал в института - същата боя ама друг цвят. И отново тенденциозно изказване ! Хусите са терористи, а саудитците, дето изтребиха една камара народ с бомбандировки - те според тебе изглежда не са. А както се казва, на война като на война. Преценяваш кои са слабите места на противника и къде атаката ще има най - силен ефект и действаш. А хусите и иранците гонят собствените си интереси, много ги е грижа за Русия. Но сега, поради стечението на обстоятелствата, че действията на хусите устройват Москва за по - висока цена на петрола, да, така е, но, не смятам че интересите на Москва са били движещата причина за тази атака.

    Коментиран от #35

  • 35 Хрониките на Евразия

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "Ххх":

    Радостта на палестинците , при атентата в Ню Йорк , радостта на ушанковият интернационал за атентатите в Европа и въобще от всеки атентат против Запада , автоматично ги прави съпричастни и винаги можеш да очакваш от тях някаква подлост и мръсотия ..
    Независимо каква националност са

    Коментиран от #36

  • 36 Ххх

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хрониките на Евразия":

    Хронике, нещата са взаимни, но както винаги ти ще виниш само едната страна. А трябва ли примерно да ти припомням какви подигравателни карикатури бяха публикувани във френския вестник Шарли Абдо, когато се разби руски ТУ 154 и загинаха руски мозиканти, които са пътували до Сирия.

    Коментиран от #37, #39

  • 37 любопитен

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Ххх":

    Що му се връзваш на козяшкия хохъл? Искаш с полемиката между вас да му изкараш надницата ли?

    Коментиран от #38

  • 38 Ххх

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "любопитен":

    Виж сега, този все пак е от по - културните и спазваме някакво приличие в диалога, има доста по - тежки случаи, дето на олигофренски изказвания просто се чудиш какво да отговориш.
  • 39 Хрониките на Евразия

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ххх":

    Всички централни руски телевизии по новините , с упоение и нескрита радост разказват за успешната атака на терористите ..

    И какво да си мисли човек след това ?
    Пък да не говорим , че на някои кръгове в Москва , предварително беше известно за тази терористична акция ..
  • 40 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ПИЛИГРИМИТЕ "СЪЩАЦИ"- НЯМАТ ТОЛКОВА РЕЗЕРВ ,ЧЕ ДА ПРЕХЕБАТ РУСКИТЕ ПЕЧАЛБИ !!!!!!!!!!!!!