Last news in Fakti

24 Август, 2019 11:21 12 297 14

Честото ставане до тоалетна през нощта е знак за...

  • ноктурия-
  • полиурия-
  • тоалетна-
  • уриниране-
  • уролог

Състоянието се нарича ноктурия

Честото ставане до тоалетна през нощта е знак за... - 1
Снимка: Shutterstock

Ако ви измъчват чести позиви за уриниране посред нощ, не само, че е адски неприятно, но и може да бъде знак за смъртоносни заболявания.

Около един на всеки трима възрастни над 30 години казват, че трябва да станат посред нощ, за да пишкат и този брой се увеличава до две трети при хора над 65 години. Състоянието се нарича ноктурия и болните от нея често ще трябва да ходят до тоалетната повече от веднъж през нощта.

Проблемът обаче не е само уринирането. Това, за което трябва да се тревожите е, че нарушеният сън е свързан с повишен риск от диабет, отслабена имунна система, сърдечни заболявания и дори някои видове рак. Той може също да причини проблеми с психичното здраве като тревожност, депресия и психоза.

Ноктурия

Професорът по урология Филип Ван Кереброк предупреждава хората да внимават за признаци на ноктурия в името на здраве си.

„Хората смятат, че ставането през нощта, за да се отиде до тоалетната, е само част от остаряването, но проблемът не е само това. Лошият сън може сериозно да навреди на вашето здраве, така че хората, които стават няколко пъти на нощ, трябва да отидат при своя лекар, за да видят какво го причинява, " съветва професорът.

Добрата новина е, че ноктурията може да се лекува, така че не е нужно да страдате в мълчание. Нарушеният сън през нощта може да има широко влияние върху физическото и психическото здраве.

По думите на проф. Кереброк липсата на сън може да повлияе на всички форми на психическото функциониране, което прави концентрацията много по-трудна, запомнянето на различни неща и научаването на нови умения или факти.

Ноктурията може да бъде причинена от свръхпроизводство на урина, което може да бъде симптом за по-сериозни състояния.

Полиурия

Прекомерното уриниране, наречено полиурия е, когато отделяте повече от 2,5 литра урина на ден. Това може да се случи, защото пиете прекомерно количество течности или може да е симптом на нещо много по-сериозно - диабет тип 2.

Това също може да е признак на инфекция на пикочния мехур, камъни в бъбреците, бъбречна недостатъчност и уголемена простата при мъжете.

Човек, който има диабет тип 2, има твърде много захар в кръвта си. Бъбреците реагират на това, като я "измиват" от кръвта и произвеждат урина, което води до необходимостта от пиене по-често.

По същия начин, ако имате проблеми с бъбреците, като камъни, тогава ще уринирате по-често и проблемът може да промени начина, по който тези органи работят.

Ако ходите до тоалетната по-често, отколкото смятате за нормално, и започнете да страдате от болки в гърба, загуба на тегло, нощно изпотяване, слабост на краката или треска, трябва да посетите личния си лекар, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 плевен

    35 1 Отговор
    Вие кога ще се научите да говорите нормално? Казва се "пикае", а не "пишка". Пишкат в детската градина, и то защото няма кой да им каже на децата, че пикаят.
  • 3 плевен

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "До Боко":

    Е, и този се опишка по двата крачола.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 кварталния

    7 1 Отговор
    Значи, че жена ти не ти дава и те се е уголемила жлезата. Сестра Вени обяснява скоро, как да се масажира външно.
  • 8 Франкенщайн...!

    6 3 Отговор
    Имах такова по едно време, но само ми отмина, явно простатата се е била обадила...!
  • 9 Тавряс

    17 1 Отговор
    Ами ако пия по 5 бири с ракия преди лягане, нормално ли е да ставам по един, два пъти нощем? Каква е мойра диагноза?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тва значи че ти се пика

    8 0 Отговор
    Щот си къркал бира или диня много😂😂😂
  • 12 Значи

    2 0 Отговор
    Дреме ти на шнура
  • 13 агент08

    9 0 Отговор
    Ами като пиеш нали трябва да пикаш! Опасно е ако не пикаш …..хахахха!
  • 14 Токо

    5 0 Отговор
    Преди лягане се връзва на моряшки възел и лягаш .