Last news in Fakti

23 Август, 2019 10:04 33 633 72

Путин иска да основе нова държава?

  • владимир путин-
  • йосиф сталин-
  • русия-
  • крим-
  • източна украйна

Откакто Русия анексира Крим и нахлу в Източна Украйна, действията на Путин редовно биват сравнявани с тези на Сталин. А той явно е решил да поддържа този имидж. Причините за това са три, пише руският журналист К. Егерт.

Путин иска да основе нова държава? - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дни руските държавни медии и хилядите платени тролове в социалните мрежи имат доста работа. По повод 80-годишнината от Пакта между Хитлер и Сталин и от началото на Втората световна война руската държава поде масивна медийна кампания (включително чрез профилите в социалните медии на своите дипломатически представителства) в стила на старата съветска традиция „А вие защо биете негрите?". Тази традиция се пробужда за нов живот под управлението на Владимир Путин. Кампанията се опитва да убеди руснаците, че всичките злощастия през 1939 година са дело на Запада, че поляците и балтийците, които тогава станаха жертва на агресия, всъщност са точно толкова лоши, колкото и окупаторите, защото са играели свои собствени игрички с нацистите. Навремето съветската пропагандна теза гласеше: „Сталин беше принуден от обстоятелствата да сключи сделка с Хитлер". Днес на нейно място се настанява една едва ли не бурна радост от резултатите от този пакт, най-вече окупацията на Полша, извършена заедно с Германия през септември 1939 година, и последвалата съветска окупация на Литва, Латвия и Естония през лятото на 1940 година.

Защо Путин реабилитира Сталин

Путин отлично знае, че това са изключително деликатни и болезнени въпроси за хората в Средна Европа и в балтийските държави. И въпреки това продължава в същия стил, като допълнително оскърбява тези хора и довежда до точката на замръзване и без това хладните междудържавни отношения. Освен всичко друго, той ревизира политиката на своите предшественици Михаил Горбачов и Борис Елцин, които за пръв път предпазливо заговориха за отговорността на СССР и осъдиха действията на Сталин. Една финансирана от Кремъл пропагандна институция - Институтът за външнополитически проучвания и инициативи, издаде неотдавна книга под заглавие „Антихитлеровата коалиция: формулата на провала", в която вината за избухването на Втората световна война се приписва на Франция и Великобритания. В книгата за пръв път - и в ярки цветове - се публикува и снимка на тайния протокол към Пакта, гарнирана с обилни благодарности към Архива на руското външно министерство. Нека да припомним, че в продължение на десетилетия Кремъл отричаше да притежава този протокол. Тъй че такава публикация явно е възможна единствено по изричното нареждане на Путин.

Откакто Русия анексира Крим и нахлу в Източна Украйна, действията на Путин редовно биват сравнявани с тези на Сталин. А той явно е решил да поддържа този свой имидж. Което понякога изглежда като същинска гротеска. За това негово решение има три причини.

Първо, той продължава да облъчва руснаците със собствената си версия за руската история и идентичност. В тази патриотична версия държавната власт винаги е права, независимо дали се въплъщава от царя, от Генералния секретар или от президента. И най-свят дълг на всеки поданик е без никакви уговорки да приема всички решения на този авторитет и с готовност да изпълнява всички негови заповеди. Втората световна война, в която хората от Съветския съюз дадоха огромни и героични жертви, през последните пет години служи като грандиозно пропагандно оправдание за новата политика на Путин да изолира „крепостта Русия". Цинизмът и агресията на Сталин се възпяват като „прагматична защита на националните интереси", а това обслужва същата цел, особено във времена, в които - според допитванията - руската публика вече се тревожи повече от икономическите и социалните проблеми, отколкото от задграничните авантюри.

Второ, решението на Путин има за цел да плаши Запада. „Казвате, че съм лош, а? Е добре, аз съм дори по-лош от това, което си представяте!". Това е типичното послание на един изолиран авторитарен управник, чиято главна грижа е да не изглежда „слаб", независимо дали в очите на домашната публика или пред чужденците. Путин се стреми да контролира наратива и да изглежда като човек, който не следва ничии други правила, освен своите собствени.

"Правили сме го и преди, можем пак да го направим"

И трето, Владимир Путин вече мисли за 2024 година, когато възнамерява да остане еднолично начело на Русия - независимо че официално трябва да сдаде поста като президент. Разбира се, не е изключено конституцията да бъде променена и да се премахнат ограниченията за преизбиране на президента, но такава стъпка няма да изглежда никак добре. Руският лидер обича неочакваните и сензационни решения като „Кримското чудо" през 2014 година - тоест, анексирането на полуострова. Тъй че новият му план може би е насочен към основаването на „нова" държава, в която да влязат създадените и финансирани от Москва сепаратистки „републики" в Източна Украйна - план, който активно се обмисля в Москва. Това ще позволи на силния човек в Кремъл да предложи нова конституция и да превърти часовника на президентските мандати. Напомняйки на своите съграждани, че и Сталин е сторил същото, той може да ги подготви за аналогични свои действия в бъдеще. Лично за мен посланието на Путин е съвсем еднозначно: „Правили сме го и преди, можем пак да го направим".

Дали наистина ще го направи?


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пуфффф

    48 16 Отговор
    Уфффф...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анти милиционер

    84 24 Отговор
    Сорос.....
  • 4 И тоа изплиска

    24 28 Отговор
    И протече
  • 5 Фен

    58 15 Отговор
    Айде пак! Добро утро от "Работническо дело"
  • 6 Тва е злобно малко

    55 124 Отговор
    Дребно жуже без мозък

    Коментиран от #66

  • 7 Точен

    162 44 Отговор
    Само като прочетох няколко пъти "Нахлуването в Източна Украйна" и разбрах колко е обективен този "руснак"
  • 8 АнтиСорос

    110 28 Отговор
    Ха...Deutsche Welle...нищо ново..
  • 9 Анти милиционер

    48 103 Отговор
    Името на новата държава е Милиционерландия.
  • 10 От кочината

    61 101 Отговор
    По-Скоро иска да основе нова кочина... със старите свини нова кочина не става.
  • 11 поправчица

    43 70 Отговор
    Да се чете ''нов бардак''.
  • 12 ДЕБАЛЦЕВО

    156 44 Отговор
    Крим беше анексиран след законен референдум а Панама беше узурпирана от армията на САЩ 1989г.!

    Коментиран от #15, #18

  • 13 mediator37

    101 27 Отговор
    Прав е Путин поне за това, че де факто и де юре Англия и Франция започват Втората световна война, като обявяват на 03 септември 1939г. война на Германия. От тази дата и с техните бомбардировки над Германия и потопяването на германски кораби войната става световна.

    Коментиран от #46

  • 14 Бай Шиле

    72 18 Отговор
    Бориславке Попова, още ли не си се изходил по въпроса! Време е, че Козяк ще ти спрат центовете!
  • 15 Бау

    43 79 Отговор

    До коментар #12 от "ДЕБАЛЦЕВО":

    Не знам какво точно си мислиш че означава референдум, но ти гарантирам, че влизане на чужда армия в суверенна държава и анексиране на нейна територия е всичко друго, но не и законно. Иначе и Ердо може да дойде да спретне един референдум в София и да ни пише негови.

    Коментиран от #16, #50

  • 16 ДЕБАЛЦЕВО

    59 31 Отговор

    До коментар #15 от "Бау":

    Руската армия не е била това бяха место въоръжени сили които предпазваха от бендерски инвазия Крим докато се проведе референдума!

    Коментиран от #19

  • 17 Кирил

    35 71 Отговор
    Новата държава ще е улус московиа в границите на 15-ти век.разпада на русия е неизбежен

    Коментиран от #20, #59

  • 18 хахаха

    33 69 Отговор

    До коментар #12 от "ДЕБАЛЦЕВО":

    "след законен референдум"...…… тия ги разправя на малките деца, целият свят видя как се прави този "законен референдум", ама под дулата на зелените човечета, за които жужето отричаше цяла година, а после даже им раздаваше награди пред ТВ камери!
  • 19 Бау

    36 42 Отговор

    До коментар #16 от "ДЕБАЛЦЕВО":

    Колко удобно. Тия "местни" сили бяха толкова местни че се изсипаха с хеликоптери над Крим и успяха да блокират цяла база на ВВС. Тия ги разправяй на бабите пред блока.
  • 20 Гейкс

    42 24 Отговор

    До коментар #17 от "Кирил":

    Споко, вашата държава скоро ще се казва Турция. Бат ти Ахмед отдавна я е овладял с помощ от Бат Бойко!
  • 21 goni

    84 20 Отговор
    Само няколко въпроса. Ако, Хитлер беше спечелил сега с хай Хитлер ли щяхме да се поздравяваме?!:) Ако, Сталин и руснаците бяха виновни, защо САЩ и Великобритания не откриха втория фронт срещу СССР?!:) Ако,евентуално са сбъркали, защо не продължиха войната след безусловната капитулация на Германия до пълната победа на демокрацията срещу безкрупулните руснаци?!:) Защо пуснаха Бомбите над Хирошима и Нагазаги, а не над Новгород и Петербург?!:) Въпросите могат да бъдат твърде много! Няма смисъл. Помислите върху тия.

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 goni

    45 9 Отговор
    Между другото руснаците точно тогава са взели-дали и го знаят много добре. Изключително удобен случай да ги приключат. Но...!!! Винаги са били много добри в дипломацията. Използвали са огромната грешка на националсоциалистическа Германия! Последната се е опитала да заличи не само евреите , но и някои други народи. Мдаа! Бай Адолф е надценил не само себе си, но и измислените арийци. Какво да очакваш от ефрейтор, който е неуспял художник!:)
  • 24 Моше

    34 14 Отговор
    В нета има снимката в Швейцария на ленин , мусолини , хитлер и карл маркс ..а вие си мислете каквото си искате ..и един мармот казва че херман гьоринг и още 1000 офицери са били евреи , 2 фелдмаршала и над 15 генерала ..както и владимир шаломович ..конспирация братчед ..ама вярна..и сегашният политически елит в бг в по голямата си степен е евреи..

    Коментиран от #72

  • 25 Нео

    28 49 Отговор
    Сталин? Друг път! Действията на Путин са най-близки до действията на Хитлер, макар че разликата между Хитлер и Сталин е минимална! Откакто слушах бълнуванията на Александър Дугин ми се изясниха доста неща. Например аз си мислех, че евразийската политика на Кремъл е насочена към държави, като Китай. Нищо подобно, тя е насочена към бившите азиатски републики от СССР. Приказките за православното славянство са само прах в очите, пък и никой нормален не се връзва!Излиза, че диктатора цели възраждане на Великата Руска Империя, не на СССР. На запада трябва да му светне едно - Путин наистина е готов на всичко за да запази властта си. На всичко!

    Коментиран от #56

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Здравко

    60 19 Отговор

    До коментар #21 от "goni":

    Е само да вметна, че от тиканете на индианците в резервата до стремглавото им намаляване което си е чист геноцид, на дадена нация, американците от тогава до сега имат над 100 военни конфликта в цял свят, с десетки десетки милиони жертви, и продължават и занапред да окупират държави и после викат ама те ни бомбат, създават си искуствено врагове един вид. За да може да заемат ресурси и икономиката да не им боксува. По същия начин Европа с нейните колоний в Африка, Азия, Южна Америка, Индия, знаете ли колко е грабила а и граби до ден днешен имат колоний от тези държави и как с предтекст, че това било демокрация. Ако сложим нещата на кантар везните натежават в ушърб на демократизаторите и за завоевания срещу мирни държави и за крадене на ценни ресурси и за геноциди и убийства. Така че съдниците западняци кирливите ви ризи всеки ги знае и са на яве.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бат чези

    20 42 Отговор
    Технологии немат мързеливи са пияници та дрънкат . Природни ресурси Много . Да продават и да пият друго не им остава а и никой ги не ще саде нашите комунета ама на буряшници те не им пука за тях

    Коментиран от #64

  • 30 Симо

    58 26 Отговор
    Русия нито е анексирала Крим, нито е "нахлула"в източна украйна. Крим се присъедини към Русия след референдум. В източна украйна нахлуха "прославените" пара-военни формированя, бандеровски банди, "доброволчески" батальони и т.н.И това за да се справят с народното недоволство и "въведат" "демокрация"...

    Коментиран от #33

  • 31 ай де бе

    48 11 Отговор
    Преди Сталин пакт с Хитлер са имали Англия, Франция и Полша. Дойчето на Шорош ще ни каже ли кога е тяхната годишнина?!!

    Коментиран от #49

  • 32 Празни мисли

    75 17 Отговор
    Обикновено и по правило историята се пише от победителите! През 90-те англосаксите придобиха измамното чувство на победители, по която причина решиха да пренапишат историята, включително и на най- значимото събитие на 20-ти век- Втората световна. Почти им се беше получило.....НО изведнъж се появи Путин и бам.....изведнъж всичко отиде по дяволите- като почнеш с нео либерализма, минеш през евроатлантизма та стигнеш чак до джендър идеологията и еднополовите бракове!! Разбира се най- големият русофобски коз- Договора Рибентроп- Молотов! Какъв ужас само за клетите руснаци! Изведнъж, обаче се появява Володя и започва по всички публични форуми да говори за Мюнхен 1938г, когато всъщност англо- саксите дадоха пълен картбланш на Хитлер да сложи ръка на цяла Европа!!! Ама СССР си поделил Полша с Хитлер! Е да де.....само дето същата тази "нещастна" Полша 1 година по- рано, солидарно с чудовището Хитлер окупира част от Чехословакия. Ами сега....Та с какво руският газ е толкова страшен за Европа, пардон за англосаксите!??Ми много просто. Руснаците нямат против да продават газ и нефт в Евро, вместо долари, за разлика от арабелите. А това е нещо, което застрашава самият стълб на американската хегемония- петро долара. Няма по- страшен сън за англо- саксонският шовинизъм от съюз Германия- Русия! Те това е проблема......

    Коментиран от #34, #39, #57

  • 33 Billy the Kid

    17 27 Отговор

    До коментар #30 от "Симо":

    Абе не ти ли омръзнаха тези опорки 21 век сме . Хората са мноо добре информирани и вече тролове и орки като теб не фъфат..спомени го на началниците си ама ще ти спрат бозата и баничките ..хахааа
  • 34 70 Годишен

    47 14 Отговор

    До коментар #32 от "Празни мисли":

    Изключително точно написано, ама кой да те чуе, тук е пълно с празноглавци.

    Коментиран от #35, #40, #41

  • 35 70 Годишен

    28 5 Отговор

    До коментар #34 от "70 Годишен":

    2та минуса само потвърждават моето твърдение за празноглавците тука в тоя форум.
  • 36 Челмето.

    19 1 Отговор
    Толкова кухи лейки барабар с така наречените журналисти едва ли има на друго място.Между другото стилът в сайта ужасно прилича на стила на Ивайло Крачунов майстор на оплюването,манипулирането и лизането
  • 37 Хахаха

    29 11 Отговор
    Е това вече не е просто фейс, а гнусна опашата лъжа. Кога Путин е реабилитирал Сталин? Кога Путин се у изказал нещо в оправданието на Сталин? Дайте един негов цитат в подкрепа на тезата ви, меко казано. Само измишльотини, родени в нечии глави приписвате
    На Путин. То бива бива наглост....

    Коментиран от #44

  • 38 селянин 1

    30 8 Отговор
    До 2024 г.Новороссия/конфедерация/ще бъде на Путин,още повече,че градове като Одеса,Харков,Днепър и.т.н.в царските времена,не са били в състава на Украйна..тази държава е,,хибрид,,и ще се разпадне..Крим,е русски,бил е..подарен,,от Хрушчов,на украйнците,за,,отвагу,,през 2-рата свет.война..обаче Украйна спре,да,,слушка,,и Путин чрез,,референдум,,си взе,,подаръка,,...
  • 39 Вуте

    9 5 Отговор

    До коментар #32 от "Празни мисли":

    За всичко друго съм съгласен , единствено за англо саксонците не ! 1 : след саксонците-демек немци от Саксония в Англия идват -нормани -демек французи от Нормандия ! После Викинги -демек скандинавци ! От местните -бритите -демек келти ,и от англите,почти не са останали ! Освен в Уелс ,Шотландия и Ирландия !

    Коментиран от #45

  • 40 Вуте

    7 14 Отговор

    До коментар #34 от "70 Годишен":

    Не обиждай хора които не познаваш ! Личи си на ти колко акъл имаш !
  • 41 16годишен

    11 9 Отговор

    До коментар #34 от "70 Годишен":

    Така е! Много точно го е написал.
  • 42 соросоид безделник

    31 6 Отговор
    Сталин някога сключваше пактове за ненападение с Хитлер. Путин сега прави същата груба грешка, като се опитва да се договори с краварите, които вече са на границата с Русия.Между политиката и стратегията на САЩ в Европа и тази на Хитлер тогава има смразяваща прилика.
  • 43 Тръмп

    44 15 Отговор
    В Украйна стана преврат и краварите (сащ)Си назначиха фашисти на власт!целта на преврата беше сащ да контролират Крим и да притиснат Русия ,но уви сметката им не излезе ,вече оставиха Украйна на произвола и се виждат резултатите
  • 44 Хрониките на Евразия

    22 5 Отговор

    До коментар #37 от "Хахаха":

    А защо Путин трябва да реабилитира Сталин , когато той е възпитан в сталинските идеи ?
    Кантората на КГБ винаги са били сталинисти , а Путин е техен възпитаник !
  • 45 До всички Хейтери

    12 3 Отговор

    До коментар #39 от "Вуте":

    Попрочетете малко история ! Няма да е лошо да се образовате малко,преди да хейтвате !!!!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 AntiCowboy

    19 3 Отговор
    Абе тия в ДВ явно ги избират по тъпота!!
    Да беше попрочел тоя"журналист" малко и друга литература, а не само пасквилите на ДВ.
    И да обясни, с какво Мюнхенския сговор от 1938, се различава от Пакта през 1939.Всъщност има една съществена разлика - да заявиш негласно на един луд , че може да прави каквото си иска, ако напада "правилните" народи.
    За Сталин е било кристално ясно, че война с Хитлер ще има.Пакта е просто териториално разширение, преди голямата война.Грешката на Джугашвили е, че до последно не е вярвал, че Германия ще се спъне пак в същия камък - война на два фронта.
  • 48 Технолог

    24 4 Отговор
    DW се надяват , че когато напишат 100 пъти една измислица и народа ще започне да мисли че това е истината. Но ние също го знаем. DW лъже.DW лъже.DW лъже.DW лъже.DW лъже.DW лъже.DW лъже.DW лъже.DW лъже.........
  • 49 Уий

    11 3 Отговор

    До коментар #31 от "ай де бе":

    Даже Чехословакия е анексирана от нацистите и Полша, макар и малка част-също си взема парче от чуждата територия заедно с приятеля тогава Хитлер. Това защо ли се премълчава?
  • 50 Коко

    17 8 Отговор

    До коментар #15 от "Бау":

    А какво правят американските бази в България каква работа имат тук имат и войска

    Коментиран от #61

  • 51 шоп

    15 9 Отговор
    Путин да създаде нова държава? И коя ще е тя Путиния? Да живее Путиния. Не не това няма да стане. Путин си притежава Русия заедно с други дърти кумуняги и агенти на КГБ защо му е да има нещо друго - та той си живее като египетски фараон.
  • 52 не на либерал идиотизма

    12 7 Отговор
    оффф абе напишете от начало да се знае че е от дойче зеле та да не си губя времето с тия идиоти бре хора тамън почнах да чета и гледам логото им и се отказах то ми е ясно каква повръщня са скалъпили пак
  • 53 Жоро

    11 19 Отговор
    Абе путлегейзер мизерен..Това не е било освобождение а геноцид,избити са над 30000 българи,десетки хиляди репресирани...В България не е имало нито една шваба,нито българска пушка е гърмяла срещу Руската кочина...Същата кочина Русия кара Сащ и Великобритания да бомбардират София,и то без причина...Същата кочина Русия на Сталин която е в коалиция с Хитлеристка Германия и участва активно в терора на Европа...И сега подлогите ще почнат да квичат на свинско..

    Коментиран от #58, #63

  • 54 Активист на БСП

    14 6 Отговор
    Забелязвам,че не само български журналисти са на хранилката на ,, Козяк,, . Има и руски продажници,които се продават за 30 сребърника.
  • 55 Анонимен

    18 4 Отговор
    Искате ли или не Путин ще основе евразийски съюз.
  • 56 Ами да

    20 5 Отговор

    До коментар #25 от "Нео":

    В грешка си май.
    Путин защитава народа и родината си.А я виж ко правят нашите продажници.
    Или новите ни братя дето ги интересуват само имперските им интереси.
    Не разбра ли че човека за тях е нищо особено за тях
  • 57 гост

    16 3 Отговор

    До коментар #32 от "Празни мисли":

    Съюз между Европа, Русия и Китай и икономиката на Америка приключва.
  • 58 Марио

    13 3 Отговор

    До коментар #53 от "Жоро":

    А стига бе русия кандардисала хамериканците и англичаните да ни изтребят бре голям малоумник си.
    Ааа и не забравяй за легионерите в БГ по време на войната
    И ко ще кажеш за експериментите на тия хамериканци със собствените си войници когато са правели атомните бомби.
    Или за експериментите които си правят сега с нас
  • 59 Дедо

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Кирил":

    Ша ти купя колело, ама друг път 😂😂
  • 60 Митьо

    9 3 Отговор
    Боже, колко болни мозъци има, Боже! Колко хора пишат без да знаят, да са чели, видяли или поне направили бърза справка, а да не говорим, да вземат да направят някакви елементарни сметки! Цялата статия е писана в някой от офисите на сороската организация, бъка от лъжи и промиване на мозъка. Някои коментатори направо се изложиха - имало снимка на Маркс (починал 1883), Ленин (роден 1870), Хитлер (роден 1889) и Мусолини (роден 1882). Да не говорим, че когато Ленин е имал активна политическа дейност Хитлер си е чопкал носа. И как ще стане насилствен референдум в Крим при съотношение население/военни 400/1? Пълни празноглавци! Вземете прочетете историята, погледнете етническата карта, помислете (ако има с какво) и тогава говорете! Цялата югоизточна "Украйна" (да не говорим, че изобщо е изкуствено създадена държава и до 1991 не е съществувала) е с преобладаващо руско население и рано или късно ще решат да се присъединят към родината си!

    Коментиран от #68

  • 61 Какво ли.?! Как мислите.?!

    7 4 Отговор

    До коментар #50 от "Коко":

    Колонизират ни и претъпяват, за секс туризъм и джендъри..!
  • 62 Какво ли.?! Как мислите.?!

    7 1 Отговор
    История Евр/оп/еиска. Османска империя, създадена от Ватикана, от евреи и субсидирана с тяхни пари (за тях неофицялно всички останали религий са като секти, измет).
    Масонските фамилии субсидирали с кредити Британо-Френската вражда и война с цел облаги за сметка на човешките загуби.
    Същите масон-фамилии евреи с вече по-големи замисли и интереси от предните конфликти и опит, организират заговори по цял свят и създават модел на фашизъм-диктатура за 2 Световни войни с пагубни човешки загуби, но с интерес към огромни ежеседмични дивиденти от опита на всички народи на научни и исторически литератури, постижения, овладяване на територии и земни находища, плячкосвани ценности и предмети .
    Руски, Европеиско Германски фронмасони-евреи замислят и създават нов заместител на религиите, като "политика" с гарантирана съдебно законова защита в последствие разделят на комунизъм и капитализъм с банки, търговски борси и т.н. за пасивно колонизиране на човечеството. Пример, като факт: коя държава няма външен дълг.?! Всички народи имат такива задължения, но към кого.!? Не към Господ ..! Разбира се към създателите на тази глобална, хитро-пасивна, икономическа и колониялна система : фронмасоните-евреите..!
  • 63 Митки

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Жоро":

    Ти ,що се срамиш да се казваш Георги.
  • 64 Демократор=диктатор

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Бат чези":

    А ние щото сме червиви с технологии, и хич, ама хич не пием. Като казвам „ние” имам предвид ние, българите. Да не би случайно да се идентифицираш с т.нар цивилизован Запад. Такава липса на мисловна дейност може да се наблюдава само при такива екземпляри, незнаещи откъде идва злото в света.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Усмивката

    0 5 Отговор
    Браво.Перфектен анатомичен разрез на перфектния диктатор.Идеалното зло в синтез през 21 век.
  • 68 Усмивката

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "Митьо":

    Брачед Такива като тебе поне в Бога вярват ли.Три пъти споменаваш ,,боже”.пъти.Защо...?
  • 69 Давид

    7 2 Отговор
    Факт е , че ние уважаваме русите . И никога няма да въстанем срещу тях . Знаят го от САЩ , знаят го и от Дойче зеле . Германия и англосаксонските държави - експерименти няма да удържат на времето . Те се развиват материално а не духовно . За тях няма бъдеще . Дивия капитализъм не е нещо ново . Виждаме истинските последици от него на Марс и тук на земята .
  • 70 Патриот,но не от обединените патриоти

    6 1 Отговор
    Нека посочените президенти Елцин и Горбачов да не се възхваляват толкова.Първия неизтрезбяваше,дори и когато пътуваше в самолета,така че какво е казал не би следвало да се дава за пример,нито да се счита за правоподобно.Втория се продаде на САЩ,и затри собствената си Родина сега е пенсионер милионер в долари,в знак на признателност от САЩ.Истината е,че Путин е голям политик,и велик стратек,че благодарение на политиката му,все още има възпиране на имперските интереси на САЩ.
  • 71 Патриот,но не от обединените патриоти

    3 1 Отговор
    Нека посочените президенти Елцин и Горбачов да не се възхваляват толкова.Първия неизтрезняваше,дори и когато пътуваше в самолета,така че какво е казал не би следвало да се дава за пример,нито да се счита за правоподобно.Втория се продаде на САЩ,и затри собствената си Родина .Сега е пенсионер милионер в долари,в знак на признателност от САЩ.Истината е,че Путин е голям политик,и велик стратек,че благодарение на политиката му,все още има възпиране на имперските интереси на САЩ.
  • 72 ГруЮ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Моше":

    Е, тук малко пресоли нещата. Излиза, че на стещата Маркс трябва да е бил в ковчег, Ленин -13 годишно момче, Мусолини - в корема на майка си, а Хитлер - в топките на баща си:)