22 Август, 2019 17:10 2 389 41

Полша: Искаме постоянна база на НАТО

  • полша-
  • нато-
  • база-
  • матеуш моравецки

Варшава и Вашингтон се споразумяха да увеличат американското военно присъствие на полска земя с 1000 военнослужещи и то да стане общо 5500 души

Полша: Искаме постоянна база на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО трябва да укрепи присъствието си на източния фланг с разполагане на постоянна база в Полша, заяви в интервю полският премиер Матеуш Моравецки. В същото време той се изказа против големи прехвърляния на военнослужещи на САЩ на полска територия от Германия, предаде ДПА.

"Нуждаем се от военната база на НАТО в Рамщайн и се нуждаем от нова постоянна военна база в Полша", казва Моравецки в интервюто, дадено от него пред френския вестник "Уест-Франс" и вестниците от германската медийна група "Функе".

През юни Полша и САЩ се споразумяха да увеличат американското военно присъствие на полска земя с 1000 военнослужещи и то да стане общо 5500 души.

Тогава президентът Тръмп заяви, че тези войски може да бъдат прехвърлени от Германия или от другаде. Той добави тогава, че Полша трябва да бъде възнаградена за изпълнението на целта на НАТО разходите за отбрана да бъдат 2 процента от БВП, и разкритикува Берлин, че не е постигнал тази цел.

Моравецки иска "в Германия да останат колкото може повече американски войници" и заяви, че "никой не обмисля сериозно да редуцира значително американското присъствие" там.

Разполагането на американски войски в Полша и Германия не е въпрос на "или - или", каза той.

"Не бих казал, че Германия е гратисчия в сферата на отбраната, но нейният принос не съответства на задълженията ѝ. Германия трябва да увеличава отбранителните си разходи с по-бързи темпове", добави Моравецки.

Миналата година Берлин е похарчил за отбрана 1,2 процента от своя БВП. ФРГ иска през следващите години да увеличи разходите, но дори и при това намерение тя пак няма да достигне определената от НАТО цел от 2 процента от БВП.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Elvis е жив и с перука

    29 7 Отговор
    Отбранителното НАТО чий го диреше в Сърбия и Либия?
  • 2 Русороб

    10 36 Отговор
    Браво на поляците, скоро и у нас
  • 3 отегчен

    30 4 Отговор
    При една война НАТО - Русия, фронтовите държави се изпаряват, независимо кой ще "спечели". Така че Полша, Украйна, прибалтийските, Румъния, България... са най-заинтересовани от намаляване на напрежението и разоръжаване.
    Дет вика Боко яхти и туристи искам да ми плават в Черно море.

    Коментиран от #6, #37

  • 4 евродебил

    22 4 Отговор
    Полша може да бъде възнаградена с честта да закупи 50 еф-16. Рецик... пардон модернизирани като блок 70. Евтино - има няма 200млн. парчето.

    Коментиран от #8

  • 5 Гого 1

    22 3 Отговор
    Какви са тези флангове укрепления и оръжия ,срещу кого воюваме ?
  • 6 Само питам

    6 18 Отговор

    До коментар #3 от "отегчен":

    Русия изпарява ли се цялата или само до Урал?

    Коментиран от #10, #38

  • 7 Хихихи

    5 2 Отговор
    Хихихи

    Ама тя върви задължително с руски ракети !
  • 8 Само питам

    7 9 Отговор

    До коментар #4 от "евродебил":

    Със сигурност си евразийски. И Полша ще вземе Ф-35.

    Коментиран от #18

  • 9 Адолф Хитлер

    11 31 Отговор
    Само искам да поясня нещо много важно!Нито в България,нито в Полша,нито в Естония има американски бази.Това са Натовски бази и там всяка членка на алианса има право да я изпозлва.Американски бази има в Япония,Германия, и Южна Корея!В България базите са на НАТО (тоест на всички страни от алианса) и официалният език е английски,защото базата е международна.САЩ никого не са окупирали,а САЩ пращат войници в България с цел обучение между бг армия и американската армия.Аз понеже съм капитан в бг армия и знам кое как седи,много ви моля СПРЕТЕ С КРЕМЪЛСКИТЕ ЛЪЖИ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ОКУПИРАНА ОТ САЩ!!!

    Коментиран от #17, #25, #27, #29, #31, #33

  • 10 само да ти отговоря

    22 4 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    За мен е по-важно България да не се изпарява. Ама вие сте от тези, за които е най-важно Русия да е зле. Пък на България "майната й", както на православието, нъл тъй.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Обикновен човек

    17 4 Отговор
    Какво ли поколение ще се пръкне между Полякиня без кюлоти и американски "войн"(Джендър)?

    Коментиран от #13

  • 13 Животновъд

    4 16 Отговор

    До коментар #12 от "Обикновен човек":

    От кръстоска между пияна руска свиня и червен български нерез се получават много интересни приплоди. Отличават се с яростно квичене срещу ЕС и НАТО и с радостно грухтене към Русия и Путин. Наддават на тегло ако се хранят от руска копанка.
  • 14 Само питам

    5 20 Отговор

    До коментар #10 от "само да ти отговоря":

    Важното е агресивната руска кочина и психопата Путин да бъдат възпряни.

    Коментиран от #16

  • 15 Име

    16 4 Отговор
    Еми полските смукачи са свикнали да имат постоянни бази на чужди войски - къде фашистки, преди това им се икскаше английски бази, къде комунистки, сега искат да усетят НАТОвски какъв е.
  • 16 само отговарям

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Само питам":

    Викаш, "агресивната" руска "кочина" прави бази в Куба, Мексико, Канада, Хаити...

    Коментиран от #22

  • 17 Що не доиде от дания или занзибар

    14 5 Отговор

    До коментар #9 от "Адолф Хитлер":

    Или исландия воиска ами все саш саш саш😂😂😂а ти си капитан еничарин щото слугуваш на краварски интереси..бегето е окупирано от краварска пропаганда и това носи само упадък и деградация...
  • 18 Ай чиситу

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Ще вземе Ф35 даже на цена като ф16 с половинчато въоръжение!
  • 19 7473625115

    17 2 Отговор
    Тая Полша пак се почне от там като 1939 година , те си имат слабост към такива моменти, винаги искат да са първи по жертви в световни войни!

    Коментиран от #21, #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Точно

    12 5 Отговор

    До коментар #19 от "7473625115":

    Много напираха наглосаксонците да ги експлоатират преди 39-та, ама после го ядоха и хитлерисктия и сталиниския. Е, явно не им е писано на тия михлюзи.
  • 22 Само питам

    1 8 Отговор

    До коментар #16 от "само отговарям":

    Не съм прочел в Куба, Мексико или Хаити да ибконят Русия да направи бази на тяхна територия за да ги пази от САЩ. Канада е член на НАТО, защо я споменаваш не знам.
  • 23 Да така е и после да

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "7473625115":

    Пискат за репарации за трилиони😂😂😂ама нали не мрът от полит шаиката ами от стадото та им дреме за народа досушт като нашите комуняги хардлаинери😂😂😂викат беге ти си земен раи 😂😂😂и пращат чаветата си у гнилия запад да учат и живеят😂😂😂😂тва е игра на полит шаикаките на всяка страна а народа го отнася
  • 24 Болшевишки каскет с дупки от шрапнел

    7 11 Отговор
    След Полша и в Румъния и България да укрепим границата на ЕС
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дориан

    4 3 Отговор
    Окупация?
  • 27 Тръмп

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Адолф Хитлер":

    Хитлер и Сталин си поделиха тайно Полша и я разпарчетосаха,та поляците са го яли големия и от двете страни на барикадата!!!:):):)Сталин изби 30000 полски офицери в Катин и се опита да пробута вината на Хитлер,а едва ли им се иска подобна трагедия още веднъж!!!:):):)
  • 28 Мишо

    6 2 Отговор
    А дали Полша и поляците го искат?Или само назначените от НПО-тата на Сащ марионетки във власта им..Искат но на куково лято.И там е информационен мрак,и медйни промивки,които дават само хубавото на западния свят,и лошото на източния.Хайде като са толкова демократични защо,не организират референдум и да си попитат народа,искат ли US-бази или не.Няма да го сторят.Кой ще разреши на колонията си да проявява форми на самостоятелност.Нека обективно централната им телевизия да покаже на хората и двете страни на монетата.И след това да се проведе референдум.И всичко свършва US-базите ще са вън от Полша за винаги.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Путлян

    4 3 Отговор
    USA the best!
  • 31 Кастанеда

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Адолф Хитлер":

    Много жалко, ако с такова мислене са офицери в нашата квазиармия! Докарайте Ф-16 блок 70 с конформни резервоари и софтуер, управляем от ФАЩ, ядрени заряди от Инджирлик и чакайте да видите как родината ни ще се превърне в прокси на американския империализъм! Нямало US бази... вие с всичкия ли сте?
  • 32 Кастанеда

    3 2 Отговор
    Много жалко, ако с такова мислене са офицери в нашата квазиармия! Докарайте Ф-16 блок 70 с конформни резервоари и софтуер, управляем от ФАЩ, ядрени заряди от Инджирлик и чакайте да видите как родината ни ще се превърне в прокси на американския империализъм! Нямало US бази... вие с всичкия ли сте?
  • 33 Мишо

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Адолф Хитлер":

    Няма ли бази на Сащ г-н капитан?И това са съвместни съоражения?Май сте гледали и внимателно слушали онези представители,които произвеждат често падащите злополучни аероплани Ф16 наЛокхиит Мартин(около 725 ф16 поради технически неизправности) какви ги говорят.Техните медии и военни сайтове които отговарят за информацията на всички онези 800 бази извън Сащ казват,че в Бъргария има Американски бази,не натовски,и някои от тях,тази в Граф Игнатиево си взаимодействат със Нато.Един от US- сайтове пише,че в България има 4 американски бази,командвани пряко от Сащ,но Безмер е 6-тото най-важно и развито американско(не натовско),съоражение извън Сащ.Това било заради стратегическата му локация.Пак пишат,за Айтос,че е една от многото американски бази на чужда територия,където се стопанисвали,голяма част от американските боеприпаси не само за 4 us-бази в Бг,но и за целия район.Също така пишат,че базата в Ново село била със стратегическа важност и подходяща за инвазии в близкия изток.А мисията на полигона на Ново село,била да домакинства,тренировки със танкове,разузнавателна пехота,както и да се провеждат редица тестове,с химически и биологически оръжия(честито...от там ли идвал грипа и екзотичните комари).Специално дори има написан за американската армия обучаващ гид,за това в каква страна отиват военните им.Този гид е одобрен от институциите на Сащ.В този гид,се потвърждава че Безмер е 6-тата най-важна база извън територията на Сащ,и продължават да пишат,че съоражението

    Коментиран от #34

  • 34 Мишо

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Мишо":

    че съоражението притежава зони за стрелба с танк,както и зони за биологически,химически и ядрени тренировки.
    Началник,ти си викай че са натовски базите.Клауза в договора за базите дори гласи,че българската страна,нямала право на контрол какво влиза и какво излиза в тези 4 американски бази.От US посолството обаче спуснаха към военния министър,нов термин.Вместо американска база,да се казва вече съвместно съоражение...ала бала.Каракачанов го каза два три пъти в медйния облак,и от там народа стъпи на тази динена кора и повярва.После дойдоха от Локхиит Мартин и на въпрос на журналист,дали неможе да плащат наем за тези бази,те отговориха че били съвместно съоражение,и там безплатно ни обучавали.Значи официални техни медии казват че това в България са американски бази със стратегическа важност ,а капитан Хитлер добре информиран от телевизора казва че са на нато.Това го пуснаха за да може народа да си трае и да не търси наем от колонизатора,както и по малко да роптае когато безотговорно харчат милярди за летящата скрап-Ф16,модел 1973 год.въоражена с свободно падащите бомби МК 82, 24 бр.произведени през 1950 година.

    Коментиран от #36

  • 35 Animediator

    2 5 Отговор
    Може много да плямпате, обаче Полша в момента е на светлинни години от руската кочина!
    Точно затова злобеете и се чудите какви ли не глупости да напишете!
    Руснаците са готови дупе да дадат , но ако може златната рибка да ги направи поляци !
  • 36 България ЕС НАТО

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Мишо":

    Ами като има НАТОвски генерали продажници като Грипена който подкопава държавната сигурност хората няма да ни имат доверие и с основание Виж Румъния е друга бира
  • 37 Кой68

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "отегчен":

    Пушечно месо......Жертвено агне....При постоянна база/повече войници и техника/Полша ще го поеме по-голям и твърд...Да не забравяме и по-голямо внимание от терористични попълзновения.....Но който сам каквото си надроби това ще сърба....
  • 38 Само отговарям

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Със сигурност ако нещо се е изпарило това ще да е мозъчето ти малкото .Кънтиш и правиш ехоооо....!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Кой68

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "ДОКО":

    Откъде знаеш че вече нямаш?😉😉😉😉
  • 41 ела

    3 0 Отговор
    Тези идиоти си мислят че като руснаците ( около 600.000 (хиляди) Съветски воини лежат в Полските земи) и Американците ще " пролеят" кръв за Полша.При първия военнен сблъсък Полша ще е от "щастливите страни " изтрити от земята от руските ракети. Някога любовницата на Н.Бонапарт също много искаше войната с Русия за да си "възвърне" земите които бе загубила във войната с Русия -Полша изглежда не са взели поука и продължават същия дух.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания