Last news in Fakti

22 Август, 2019 16:00 3 791 55

Велосипедистите - новите градски анархисти

  • велосипедисти-
  • градски анархисти

Репликата ми не е към този индивид. Как да му обясня, че възпитанието не е въпрос на възраст

Велосипедистите - новите градски анархисти - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Илия Петров

Преди няколко дни, както си пресичах пешеходна пътека, един велосипедист, минавайки покрай мен, ме перна с ръка по бастуна, защото не съм му спазил предимството. Получих и съответната дебелашка псувня със закана, че следващия път ще ми …..

Репликата ми не е към този индивид. Как да му обясня, че възпитанието не е въпрос на възраст. Възпитанието, както личи и от етимологията на тази дума, е нещо, което е над, отвъд питанието, тоест нещо, което е над храната, над ежедневното плюскане и наливане с бира и т.н.

Репликата ми е към общинските власти, със забележката, че от десет години аз нямам и не карам кола. Вело алеите, дами и господа, помнете ми думата, скоро ще станат кошмар и за пешеходците, и за шофьорите, и за гражданите. Те ще родят такива градски анархисти, че "жълтите жилетки" във Франция ряпа да ядат.

Това е поредната глупост на неолиберализма:

да дава власт на градските еко-юпита, които са малцинства и тъкмо поради това са доста по-агресивни. Госпожо Фандъкова, да не говорим за тоталния провал при ремонта на "Славейков" и "Графа", но само заради вело алеята на "Раковски", трябва незабавно да си подадете оставката. Елате, подвижете се по тротоара на театрите и се нагледайте на привилегированото платно пълно с привилегировани и комплексирани хипстери, които яздят велосипеди, кънки, тротинетки, сърфове, електрически скутери, а наскоро видях и една дама да си тътрузи куфара на колела по вело алеята.

И тези всичките, само да видят някой застанал на тяхното платно, са готови да му резнат главата от висотата на своето положение. Не говоря за непослушните пешеходци, които са способни да спрат на пешеходната пътека, за да си доядат баничката или да си довършат разговора по телефона, но... Такси спира леко засегнал вело алеята, за да остави трудно движещ се клиент. Прас с юмрук по покрива на таксито. Кола спира, за да може шофьора да предаде лекарства на близък човек и да продължи по-натам - ритник във вратата на колата. Друг автомобил оставя група от хора, отиващи на театър, люс по калника.

Ами направете центъра изцяло пешеходна зона. Създайте клъстери от квартали и градски блокове, около които е разрешен трафикът на автомобили, но в рамките на които той е силно ограничен. Направете велосипедни „аутобани“, свързващи близко разположени градове. Но, за Бога, отделете автомобилите от новата привилегирована класа на

градските анархисти на две колела.

Те не карат велосипеди и скутери, не защото им дреме за въздуха в София, а защото нямат коли. Създава се сегрегация - на градски еко-юпита, налагащи прищявките си за велосипеди и скутери, и на предградията където селските хора, разчитат на своите автомобили. Впрочем това е задължителна тема за дебат между двете дами, които ще се изправят в битката за София и ще се конкурират за кмет на столицата. И да ви кажа, според мен възходът на мутрите вече не започва от колите, а от колелата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Най после

    89 28 Отговор
    Благодаря на автора за точните дефиниции!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Димов

    109 2 Отговор
    Велосипедист съм и гледам да пазя пешеходеца, но има такива велосипедисти, които са си тотални лекета. Също като при шофьорите е. Има примерни, има и говеда.
  • 5 Хаха

    35 75 Отговор
    В Амстердам повече от 30% от населението се предвижва с колела. Явно са мнохо глупави там. Трябва да го пратим наш Ганьо да им разясни картината.

    Коментиран от #7, #10, #18, #55

  • 6 Гост

    64 24 Отговор
    Статията е право в десетката... Само си припомнете как е кръстена страницата на вело- джендърите- "ВелоЕволюция" хем високопарно и надменно вменяват, чрез името, че са по някакъв начин по- висшестоящи от останалите хора, хем навява асоциативни мисли с "революция". Един такъв идиот преди време ми подвикна на пешеходна пътека- " Айде ходи по- бързо бе" естествено го напсувах брутално и му пожелах да свърши под гумите на някоя кола, но това ли е начина? Трябва ли всички да се съобразяваме с тези, които най- малко подкрепят парично това общество?!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Чокумба

    8 30 Отговор
    Ми купи си колело и ти
    или по добре кола и ги гази 🤣
  • 9 къщички за хлебарки

    34 6 Отговор
    Тоя си е бил простак ама ако знаеш колко е рисковано да караш колело в София може и за го разбереш колелара.
    Заплеси шофьори, заплеси пешеходщи, гледат си телефоните...
    Просто хората карат или кола само или само колело или само камион или пък пази боже само мотоциклет и няма никакво съчувствие към водача на другото превозно средство.
    Изнервените комплексари са и на пътя и на тротоара и на велоалеята и върху трамвайните релси.
  • 10 А в Осло как е?

    19 5 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    Амстердам е равен град с мек океански климат. А знаеш ли колко.струва синята им зона?
  • 11 Очевидец

    38 17 Отговор
    Живея на вднопосочна улица с велоалея. Над половината велотрафик не минава по велоалеята, вкл. е насрещен на движението. Проблемът се решава лесно, като се приеме закон оневинявящ шофьори блъснали велосипедисти на улица с прилежаща велоалея.
  • 12 правто на джендъра

    46 14 Отговор
    Чичак, що не му мушна един бастун в спиците и да го пратиш да си бере зъбите от асфалта !! Скоро освен велоджендърите очаквайте и тротинеткаджийте !

    Коментиран от #17

  • 13 Псува като каруцар

    17 3 Отговор
    Четох отдавна, че движещите се хора са по-аграсивни от стационираните на опашки, в офиси и прочие. Главно заради безнаказаността. Теглиш псувня и си далеч.
  • 14 Госあ

    9 17 Отговор
    😂😂😂 ееееххх Булгари, Булгари 🤣🤣🤣 какво да кажа, да се забрани карането на колело !!!! Ха-ха-ха-ха-ха-ха

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 до автора

    12 6 Отговор
    моля,не слагайте всичко под един знаменател
    заради единици,не може да страдат всички

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 алооооу

    28 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    В Амстердам всички се движат с колела както и в цяла Холандия но я ми кажи кой си позволява да мине на червено да кара.по тротоара да блъска пешеходец да рита кола или да пие бира докато кара колело аз ще ти кажа никой има вело полиция има и глоби и то доста солени всеки си знае правата и ги спазва само тук всеки е тарикат
  • 19 Дедо

    22 0 Отговор

    До коментар #16 от "до автора":

    Ненапразно авторът започна темата с въпроса за възпитанието. Подкрепям го, супер точен коментар. Трябва обаче да се въведе обучение за всички, които той пише, защото освен, че по-голямата част от тях невъобразимо арогантни, не знаят правилата за движение. Да не говорим за това, че повечето считат, че някой е длъжен да ги пази. От коментара изключвам такива като Вас, които предполагам, че са с необходимото възпитание и съобразителност, но сте прекалено малко на общия фон.
  • 20 Ели

    17 1 Отговор
    Заглавието кърти миФки.

    Обобщенията са лоша практика.

    Първите 7 ГОДИНИ и при шофьори, и при велосипедисти, и пешеходци, и собственици на кучета.

    При китайците са първите ЧЕТИРИ.
  • 21 булВитоша

    7 4 Отговор
    След като преди няколко години отсечката между Южния парк и НДК на бул. Витоша беше "ремонтирана" специално обособиха вело алеи и сега улицата стана толкова тясна, че е странно да се нарича булевард.... А преди две седмици ни "зарадваха" със специален паркинг за велосипеди, за сметка на паркомясто на една кола. Тези, които познават квартала, знаят как се намира място за паркиране...Тези "придобивки" за вело, тротинетки и подобни можеха да бъдат организирани на тротоара, който е дост по-широк от уличното платно, по което се движат автомобилите, но изглежда никой не е помислил за комфорта в "престижния" квартал.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бат Вал

    18 2 Отговор
    Крайно време е мързеливите депутати да из'кензат един закон, който да определи велосипедиста пешеходец ли е, или водач на ППС! Сега е анархия в тази надока! Повечето колоездачи карат както си искат без да спазват никакви правил@! Пример - ако светофара свети зелено за пешеходци, велосипедистите минават по пешеходната пътека! Ако свети зелено за автомобилите, минават по платното! А после реват за права...

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Eleonora

    13 13 Отговор
    Уважаеми Господин Петров, велоалеи има в цяла Европа, и то не от вчера, а от десетилетия! Да, има понякога инциденти и враждебни "Smalltalk's", но далеч не са се превърнали в кошмар. Няма и да се превърнат, тъй като както велосипедисти, така и пешеходци, граждани и шофьори спазват и се съобразяват с ПРАВИЛАТА(към които принадлежи и спазването предимството на другия, което за съжаление в Бг е почти непознато, явно в случая и на Вас!!!). Да, може би сте прав, че в Бг велоалеите биха се превърнали в кошмар, но причината я търсете в манталитета, съзнанието и нагласата на българина при спазването на правила! А велоалеите не са само за градски еко-юпита, а се използват предимно от такива, които искат да избегнат ежедневните задръствания в града и същевременно да се предвижат бързо до работното място, до университета, до училище и пр.и пр, както и от вело- куриерите, както и от туристите, които наемат велосипеди за да разгледат по най-некомплицирания начин забележителностите на града.....

    Коментиран от #33

  • 26 Мирослав

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бат Вал":

    В закона всичко си е написано, ама няма кой да чете.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    9 6 Отговор
    И аз карам колело но не съм анархист и спазвам правилника , заради един такъв и всички , са лоши. Без такива гадни сравнения, а че вело алей те са малко и някой в ужасно състояние особенно тази на бул. Баучер. А и някой пешеходци въопще не гледат къде вървят, блеят и въопще не внинават . А бездомните кучета много обичат да гонят такива като нас с колелета.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Eleonora

    7 5 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    .......въпрос на основно уважение поне към преклонната му възраст(щом се движи с бастун и от години вече не шофира...), както и въпрос на възпитание, което уважаемия господин явно изисква в голяма доза от другите, но в по- скромна от себе си. Щото и е въпрос на възпитание(а и на късогледство) да се сложат всички(в случая всички велосипедисти) под един знаменател, наричайки ги "градски анархисти"......

    Коментиран от #36, #38

  • 36 Госあ

    4 5 Отговор

    До коментар #35 от "Eleonora":

    Тоя даже го е написал, възпитанието и мъдростта не идват с възрастта. Уважение заслужава мъдрият,а не старият.
  • 37 hienata

    6 6 Отговор
    Въпрос на възпитание и познаване на закона. За съжаление голяма част от дамите на колело и доста от господата не го знаят. Закона пази малките деца и възрастните хора, възпитанието също. Преди да пишете или карате запознайте се с правилата. Велоалеите когато са част от тротоара и самия тротоар са с предимство ПЕШЕХОДЦИТЕ. На пешеходна пътека се преминава пеш, слязъл от колелото. Светофарите важат за всички. Тук вина има и образованието или по- точно липсата му.
  • 38 Южен парк

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "Eleonora":

    За съжаление възпитание липсва на цели поколения, които вече отглеждат деца, които скоро също ще станат родители... В Южния парк зад музея "Земята и хората" има изградени вело алеи, но почти никой от велосипедистите не се движи в тях. Предпочитат "простора" на алеите за пешеходци, където се разхождат млади, стари, баби с внучета, майки с колички..Възпитанието е морална категория, а спазването на правилата и санкциите на Закона корИгират липсата на възпитание. ТАКА Е В ЦЯЛ СВЯТ!

    Коментиран от #42

  • 39 Така е

    7 6 Отговор
    Вредители големи са!!Нито данък плащат,нито застраховки плащат,нито ел. енергия плащат,нито горива сипват!!Ами да ги разсипем драги сънародници!!!!!!
  • 40 Черен 5ър

    4 5 Отговор
    Най-приятно е, докато се оглеждаш на ляво на еднопосочна улица от дясно някой безшумен джендър, да направи опит да те " отнесе". Както и на ъглите на сградите, някой негов колега на тротоара. За сега, само дето не летят, понеже не са им пораснали крила.
  • 41 Виж ся

    7 5 Отговор
    Мърша има навсякъде, важно е да не стане критична маса. Преди 4 години в анталия една на колело така ме изфраска, че ако я бях докопал.., верно бях на велоалеята на ул лара ама и улицата и алеята бяха пусти. Същото и във вроцлав, и в берлин, и на гребната в пловдив, караници, псувни и нула толерантност, а изхода е един - велоалеите нямат място нс тротоара и в пешеходните зони
  • 42 Eleonora

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Южен парк":

    Мисля, че спазването на правилата е също въпрос на възпитание и съзнание, което също може да се възпита! Защо в цяла Европа функционира, а при нас пак не!? И разбира се, че за неспазването на правилата, следват санкции! Но нека не игнорираме и разхождащите се във велоалеите пешеходци, както и шофьорите, които дори и за малко спират на велоалеите и сочим само по велосипедистите, категоризирайки само тях като анархисти. Звучи доста злобно, ограничено и късогледо да се паушализира за група хора, само заради някои агресивни и арогантни представители сред тях!? Може би, ако автора бе писал, че има и такива между велосипедистите, темата нямаше така да поляризира...., освен ако това не е и целта (му)......

    Коментиран от #43, #44, #47

  • 43 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Eleonora":

    * паушализира=обобщава

    Коментиран от #45

  • 44 Южен парк

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Eleonora":

    Уважаема Елеонора, хората са еднакви навсякъде по света и по отношение на възпитанието... Но прилагането на санкциите на Закона за някои се оказва най-добрата възпитателна мярка. "Солената" безусловна и своевременна глоба е изключително добър метод за "превъзпитание". Повярвайте ми, доста попътувах и много видях. Току-що се прибирам, а на тротоара срещу мен "нашпорил" педали един велосипедист, дори не ме взе "на фокус". Извадих бърз рефлекс и така е разминахме...

    Коментиран от #51

  • 45 Паушалириза

    2 6 Отговор

    До коментар #43 от "Eleonora":

    безспорно звучи по-авторитетно от българската дума обобщава..., нали? Но, за съжаление мнението на повечето коментиращи може да се ОБОБЩИ - не става дума за отделни представители на велосипедистите, а за ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ от тях.

    Коментиран от #52

  • 46 Госあ

    5 5 Отговор
    Абе хора, вие наред ли сте ? Целият цивилизован свят насърчава използването на велосипед, вие то анатемосвате. Що за хора сте ? Слава богу, не сте всички такива. Знам че е трудно, но лека полека ще се научите, че велоалеите са за велосипедисти, затова се наричат така. Дотогава ще има пререкания, разбрира се с право на велосипедистите.
  • 47 Госあ

    2 5 Отговор

    До коментар #42 от "Eleonora":

    тоя "автор" освен санкция,че се мотае по велоалеите, заслужава и един чембер, току виж дал контакт 😁
  • 48 Госあ

    4 0 Отговор
    От друга страна, в Япония могат да ти дадат да духаш на дрегер с колело 😁 Закона за колоездачите е като за шофьорите 😅 Разбрира се,ще те спрат за проверка именно при неадекватно поведение с велосипеда.

    Коментиран от #49

  • 49 п.п.

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    съгласен съм, че не е съвсем безопасно, както за колоездача, така и за другата страна. Веднъж в България един неумен таксиджия ме засече и щетите по неговата кола бяха по големи. Трябваше и самият той да понесе щети,но бакшишите са по опасни от мафията и без оръжие ( най малкото катана ) не е препоръчително да се занимаваш. Събират се по бързо от лешояди намерили мърша....
  • 50 Госあ

    2 4 Отговор
    Та в тази връзка, мисля че всеки колоездач трябва да има и меч на гърба си, или най малкото нунчаку или шурикени в себе си 😂
    Бъдете силни, синове на анархията 😂
  • 51 Eleonora

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Южен парк":

    Несъмнено безкомпромисните и адекватни санкции могат да превъзпитат! Разбира се, съм и за санкционирането на нарушителите, били те велосипедисти, пешеходци или шофьори! Също от собствен опит и наблюдения(базиращи на ½живот извън Бг), смея да твърдя, че хората не са еднакви по света и по отн.на възпитанието......! Поздравления и слава Богу за рефлексите ти;)
  • 52 Eleonora

    5 2 Отговор

    До коментар #45 от "Паушалириза":

    За по- голямата част, но не и за ВСИЧКИ!!! Докакто от заглавието на статията и от мнението на автора се разбира еднозначно, че всички велосипедисти са анархисти, еко- юпита и комплексирани хипстери!
  • 53 Լուբոմիր Պետրով

    4 1 Отговор
    Върху улични тротоари из градовете и другите населени места в България има изградени велосипедни маршрути, наречени велоалеи от някои административно обременени същества. Велоалеите върху тротоарите са изградени според някаква си строителна наредба и са в крещящо нарушение на императивната дефиниция на §6, т. 6 от Допълнителните разпоредби на Закона за движението по пътищата (ЗДвП). Освен това – на много места изградените върху тротоарите незаконосъобразни велоалеи са в нарушение на императивната разпоредба в третото изречение от чл. 167, ал. 1 на ЗДвП. В Прокуратурата на Република България има няколко сигнала относно незаконосъобразността на велоалеите върху тротоарите, но досега прокурорите не изпълняват служебните си правомощия: не са предприели нужните действия за отстраняването на нарушенията, включващо ликвидиране на велосипедните маршрути/велоалеите върху тротоарите и демонтиране на всичко, пречещо на пешеходците да се движат безпрепятствено по тях.
  • 54 gose

    0 0 Отговор
    колездача, новия враг на чобаните
  • 55 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    Ти си го чел това или чул ,не си го видял Ако го беше видял нямаше да приказваш тия глупости Колела карат ,ама в коя част на града карат А де не говорим че около гарата е такава теснотия ,че се ходи само пеша и с трамвай