Тема: Украйна

21 Август, 2019 18:03 10 149 53

Ето защо Украйна унищожи ядрения си арсенал

  • леонид кравчук-
  • украйна-
  • бомби-
  • ядрен арсенал-
  • санкции-
  • ссср

Западните страни са плашели Киев със санкции

Ето защо Украйна унищожи ядрения си арсенал - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият президент на Украйна Леонид Кравчук разкри защо страната е унищожила ядрения арсенал, с който е разполагала след разпадането на СССР, предаде ТАСС.

В интервю за 24 ТВ бившият украински лидер заяви, че Украйна е била принудена под натиска на западните сили да се откаже от ядрените си бомби. В противен случай срещу Киев са щели да бъдат наложени икономически санкции.

Бяхме изправени пред предизвикателство – или да унищожим ядрените си оръжия, или да ни окажат икономически натиск, включително санкции, разказа Леонид Кравчук. След разпадането на СССР Украйна има внушителен ядрен арсенал.

Страната обаче го унищожава през 1994 година, след като се присъединява към Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Преди време Леонид Кравчук беше казал, че ако не се бе отказала от ядрените си оръжия, Украйна би приличала на „маймуна с граната“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    162 12 Отговор
    Сега са маймуна без граната.

    Коментиран от #19, #21

  • 2 СССРБарета

    66 10 Отговор
    Да аз в момента прилича на разкрачена маймуна!
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    30 35 Отговор
    Путин реши да даде урок на новата власт в Киев и организира отцепването на п-в Крим от Украйна, въпреки че Русия с международен договор е ГАРАНТ ЗА суверинитета и ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА.
    "Крым-наш" - при положение, че повече от 20 ГОДИНИ след като Украйна отново става независима, след разпадането на СССР, никой не поставяше въпроса за отделянето на Крим.

    Коментиран от #13

  • 4 Коментар📝

    67 6 Отговор
    А ЗАЩО НИЕ СИ МАХНАХМЕ СКЪДОВЕТЕ А БУЛАРУС НЕ ЗНАЧИ ЕДНИ СИ ПРОДАВАТ РОДИНАТА ДРУГИ СИ Я ПАЗЯТ.

    Коментиран от #16

  • 5 факти

    15 80 Отговор
    бедните и гнусни държави нямат право да съществуват.Да живее Запада,САЩ,Англия,Франция,Германия,Канада и Австралия другите да се спасяват.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хрониките на Евразия

    17 66 Отговор
    Англия , САЩ и Русия принудиха Украйна да си унищожи ядрените оръжия .
    Като бе подписан Будапещинският меморандум , с който тези три страни обещават да бъдат гаранти за териториалната цялост на Украйна ..
    Само Англия и САЩ спазиха договора !

    Коментиран от #12, #37

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Morgoth

    49 8 Отговор
    Украйна определено щеше да е маймуна с граната, но ако не си я изтърве в пазвата, щеше да може да си пази границите и никой нямаше да смее да я пипне. Запада ѝ обеща сигурност за сметка на ненужните ѝ ядрени оръжия. Реално не само не я защити, но влезе във война за влияние с Русия, която разкъса страната.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Слава на Украйна

    21 82 Отговор
    Русия и Путин измамиха Украйна и нахлуха вероломно на територията ѝ. Това никога няма да бъде простено на крадливите мародери. Украйна ще е в ЕС, НАТО, а Русия ще се влачи изолирана, унижена и презряна от цялия демократичен свят.

    Коментиран от #28, #40, #45, #46

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    56 6 Отговор

    До коментар #7 от "Хрониките на Евразия":

    Публикувано във факти.бг: Само Англия и САЩ спазиха договора !
    Е, как го спазиха??? Както през ВСВ пасуваха когато Хитлер навлезе в Чехословакия, въпреки договора им с нея?

    Коментиран от #44

  • 13 Питагор

    71 10 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Правилно постъпи Путин. Порошенко искаше да даде Крим за база на САЩ и това без да пита и украинците даже. а Крим е спеиално място и за Киевска Русь и за РСФР и за другопланетяни дори. Там няма място база на САЩ. В случая с Крим Путин просто не допусна руска територия, защото Украйна не е съществувала като държава, а Киевска Русь става основата на Российска Федерация, то Русия не допусна предаването на територия на САаЩ. Местните масони тук предадоха българите и България. ГЕРБ лъжат и СДС, че България е независима, тя се ограбва и командва отвън, но и местните политици я грабят и унищожават.

    Коментиран от #15

  • 14 Кой68

    46 1 Отговор
    То и нас така тогавъшните управляващи ни казаха че EU иска да затворим АЕЦ.Но като се разровиха журналистите се оказа-че са искали да се покажат наще колко са готини и послушни?Та и тия така,а националния интерес-майната му.То имаха ли го Русия едва ли щеше да погледне Крим😉.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 27 Отговор

    До коментар #13 от "Питагор":

    Товарищ, докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим!

    Коментиран от #27, #47, #53

  • 16 tralala

    36 2 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар📝":

    Горивото на скъдовете бе с изтичащ срок на годност(19г ако не се лъжа), а самите скъдове бяха супер неточни. Виж, ракетите СС23 вече бяха друго нещо, супер точни и бързи. Те ни гарантираха сувернитета.

    Коментиран от #35, #41

  • 17 Челмето

    16 4 Отговор
    С хора като Адолф нищо добро не чака държавата.Егати дебила
  • 18 Дориан

    27 2 Отговор
    В момента е маймуна с лопата
  • 19 нервен ( разбивача на тролове )

    6 39 Отговор

    До коментар #1 от "Анти милиционер":

    Сега Русия прилича на маймуна с граната

    Коментиран от #43

  • 20 Илия Говноски

    32 5 Отговор
    Украйна никога не е имала ядрен арсенал.След разделянето на СССР, Русия прибра ракетите.

    Коментиран от #36

  • 21 Жорес

    11 43 Отговор

    До коментар #1 от "Анти милиционер":

    Имаш ли представа за каква страна пишеш глупости. Представяш ли си Украйна като площ и възможности. Половината промишленост и специалисти за нея останаха в Украйна и червените боклуци се хванаха за главата. Пример - спряха да произвеждат дълго време тежки самолети, защото двигателите се правеха в Украйна.Просто и трябва време на страната да се отърве от руското си население и да се вземе в ръце. Ватенките ще правят всичко възможно и вече го правят, да ги спъват. Ако Украйна дръпне, примерът ще е много лош.
  • 22 Кинг Конг

    30 3 Отговор
    По-добре е да си маймуна с граната, отколкото маймуна с банан отзаде!
  • 23 Хрониките на Евразия

    5 18 Отговор
    В Будапеща Москва, Вашингтон и Лондон са се заявили като гаранти за териториалната цялост и политическата независимост на Украйна и са се ангажирали да не използват срещу нея оръжие, заплахи или друга сила.

    "Именно тези гаранции направиха възможно приемането във Върховната рада на закона за ратификация на Договора за неразпространение на ядрените оръжия.
  • 24 Гост

    23 6 Отговор
    Слава Россия🇷🇺❤️🇧🇬
    🇺🇦💨🍜🖕
  • 25 Майстор Манол

    46 7 Отговор
    Сега да си подари и танковете, бронираните машини и самолетите на някоя бедна съседна държава, например България. После да си закрият ядрените, водните централи и ТЕЦ-овете или да ги дадат на концесия на америгангстерите поне за 50 години. Да им построят и фотоволтаични централи (защото много имат нужда от тях) и да им плащат тока на десеторна цена (като за зелена енергия). След това да си изтрепят птиците, заради птичия грип, след това свинете, заради свинския грип, после кравите, заради говеждия грип и ако не изтрепят политиците, заради политическия грип, нека да духат супата като българите.

    Коментиран от #30, #48, #49

  • 26 ГЮРО

    17 1 Отговор
    Разделяй и владей. Колко от вас са разгледали старите карти в нета, да видят имало ли е Украйна преди 500 години, също така и отоманска империя.. За да си направят сметка била ли е България 500 години под турско робство!!!
  • 27 Питагор

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Сър, ние няма да се оправим никога, докато аз не стана цар. Но вълците не дават, за да струват овцете (народи), а овцете не искат, защото са садо-мазо и искат а бъдат стригани от вълците (мафията). Аз пък ако не ме искат и я не сакам, та няма да се карам постоянно и с овцете и с вълците, я? Оправията няма шанс. Но въпроса е, че и Украйна се управлява от антиукраинци и България от антибългарски. Място за. Радост, нямаааас! Освен да обявим война на Украйна и това ще ни оправи. Украинците ще дойдат тук и ще сритат мафията, а ние ще идем там и ще курортясаме от мафията малко. Като овцете не искат да трепат вълците си, така става.

    Коментиран от #33

  • 28 Монгомъри

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "Слава на Украйна":

    Мечтай,-а засега ще отчиташ пьлна деградация и пьлно забвение в бъдеще.
    Дори повече,-след 50 години няма да я има твоя украина.
  • 29 Криза на идентитето

    29 4 Отговор
    Най- големият проблем на Украйна е липсата на украинци! През 2010г, гогато вота беше силно етнизира, Янукович спечели с 54%! Това всъщност е реалното съотношение: 54% етнически руснаци, още 20% етнически руснаци, които поради страх да не загубят държавната служба или бизнеса, твърдят, че са руско- говорящи украинци, 10- тина процента унгарци българи, румънци, гърци, 1% хазаро- юдейски боклуци, които за съжаление в момента колят и бесят и разбира се 13-14% укропи в западната част, които сами не знаят поляци ли са, руснаци ли са. Както се казва от много години в Република Северна македония- КРИЗА НА ИДЕНТИТЕТО. Този Кучма вместо да се пъне на тема ядрени оръжия, да вземе да си отговори, като как така 13000 украински войници напуснаха крим без нито един истрел! Да не говорим, че половината минаха директно на руска военна служба. Дори командващият украинският черноморски флот по това време също мина на руска служба!!! Може ли въобще това формирование да се нарича държава???

    Коментиран от #32

  • 30 Крали Марко

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "Майстор Манол":

    Утепа ме !!! МНОГО ДОБРЕ И ЯСНО КАЗАНО !!! 100+ от мен !
  • 31 Гого

    13 2 Отговор
    Че то имало ли е и откога има такава държава?
  • 32 Крали Марко

    20 4 Отговор

    До коментар #29 от "Криза на идентитето":

    В Италия работех с "украинци". Разбирахме се на руски език.На въпроса : "откуда ть¡ ? " викат че са украинци ама руски....(???) Тези от зоната до шляхтите (Лвьов ) се правеха на поляци. Много си прав!
  • 33 Крали Марко

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "Питагор":

    😆👌😜Разбах те! Ние умните се разбрахме
  • 34 Гост

    4 1 Отговор
    Скоро всичко ще си дойде на мястото. Гадните души ще заминат да оправят баланса в небитието. С атом или природа , но ще стане.
  • 35 Има ли значение

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "tralala":

    точно в кой квартал на противниковия град ще се взриви ракетата ни? Били неточни - тъпотия.

    Коментиран от #39

  • 36 СССРМинета

    8 15 Отговор

    До коментар #20 от "Илия Говноски":

    Глупости.След разпада на СССР ,Украйна остава с около 2000 ядрени бойни глави,но ги унищожава ,защото САЩ са щяли да им наложат санкции,а и Украйна са имали доверие на Русия ,че ще ги пази,но нали знаеш ,че от близките си патиш най-много.Ако Украйна си беше задържала ядрените оръжия ,сега Русия нямаше да анексира Крим незаконно.
  • 37 аман от прости хора

    19 9 Отговор

    До коментар #7 от "Хрониките на Евразия":

    Много си незапознат с договорите и с историята ! Имаше и подписан договор САЩ да не преминава границата разделяща Германия след 1991г,тоест да не разполага военни части,бази ,оръжия и т.н. Но наглите говеда ,гладни за власт и контрол на света,използваха НАТО да се доближат до Русия. Путин предвиди и разбра,че САЩ искат военна база на Крим,за да затворят излаза през Керч в Черно море на руснаците.Съвсем оправдано действие на Путин спрямо продажните украйнски цигани,Америте предизвикаха всичкият хаус в Източна Европа и обвиниха руснаците. Аналогично беше и в конфликта в Ю.Осетия с Грузинците.Американците ги напълниха с оръжия и военни инструктори,навлязоха в територия с 94% руско население и започнаха да избиват мирни жители,над 1500 за 2 дена и очакваха руснаците да гледат защото имало американски войници в състава на грузинската армия???Още доста може да пиша,но ти си предубедено ,промито говедо
  • 38 tralala

    3 2 Отговор
    Какво значение от военна гледна точка има това да нацелиш някой квартал с цивилно население? Обстрелването на цивилни е военно престъпление и единствено може да настрои международната общност.
    Важно е ракетата да е точна за да може да унищожи важни стратегически обекти като военни заводи, генерални щабове, военни летища, конвои с техника. А скъдовете даваха няколко километра отклонение от целта. Твоя коментар е тъпотия.
  • 39 tralala

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Има ли значение":

    Какво значение от военна гледна точка има това да нацелиш някой квартал с цивилно население? Обстрелването на цивилни е военно престъпление и единствено може да настрои международната общност.
    Важно е ракетата да е точна за да може да унищожи важни стратегически обекти като военни заводи, генерални щабове, военни летища, конвои с техника. А скъдовете даваха няколко километра отклонение от целта. Твоя коментар е тъпотия.
  • 40 Да добавя

    9 11 Отговор

    До коментар #11 от "Слава на Украйна":

    Че то и сега Русия е презряна и мразена от целия свят. Лавров го каза ясно и високо. Не знам как Путьоне не го изгони за тези думи.
  • 41 Коментар📝

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "tralala":

    Приятелю това е Едно и Също Нещо.
  • 42 tralala

    7 0 Отговор
    Не е така, скъд и сс-23 са различни ракети с напълно различни характеристики.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Роко

    3 9 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Чехословакия (абсолютно измислена държава създадена след края на ПСВ) не е имала договор със САЩ. Когато Хитлер поставя ултиматум на Чехословакия съветските дипломати обещават подкрепа, но когато наближава крайният срок всички в Москва внезапно изчезват (дори Сталин го няма не че някой ще пусне чехите при Сталин те да не са Рибентроп виж с него Сталин се среща пият си винце и на балет ходят докато си поделят Полша). Няколко часа след като чехите се предават съветските дипломати се появяват и казват: "ама вие що се предадохте ние щяхме да ви помогнем"
  • 45 Баце

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Слава на Украйна":

    Ти да не си завършил за ЗКПЧ, при това отличник на випуска, ама баш на дипломирането ти те е иненадала "Демокрацията"? Или просто си си такъв?
  • 46 Румяна Костова

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Слава на Украйна":

    Нормалния народ си брани територията когато някой му нахлуе Вероломно на територията. В случая или украинския народ не е нормален или по-вероятно, на Донбас и в Крим живее народ с не украинско самосъзнание.

    Коментиран от #52

  • 47 Дон Чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И ти си един империалист,здраве му кажи
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ААА

    1 1 Отговор
    А както знаем от историята "маймуната" беше преди това в ядрена централа.
  • 51 йордан величков

    0 2 Отговор
    за жалост сега запада си избяга от задълженията! срамно,когато тръгнахме по реда по който искаха да вървим ...те се измъкнаха и като нищо ще премахнат санкцийте на русия! която с нищо не е променила своето поведение
  • 52 Симо

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Румяна Костова":

    Я да ни обясните кой точно е нахлул щото нито ОБСЕ нито един куп международни организации не можаха да вамерят никакви чужди и най вече руски войски в Донбас. Ако имахте даже бегла представа какъв е бил статуса например на Крим нямаше да пишете поредният си пасквил. Държава с име Украйна не е съществувала до 1922 г. В момента на влизането си е имала 30% от сегашната си територия. В 1922 г. В 1956 г. По случай избирането му за ген.сек. на СССР и след 3 дневен запой украинската свиня Никита Хрушчов подарява полуостров Крим на Украйна, като че ли му е семейна собственост.Това обаче противоречи на конституцията на СССР и за да замажат гафа на училища до 3ти клас Хрушчов, дават на Крим статута на "съюзна република" под администрацията на Украйна. Република Крим има собствена конституция, химн, флаг, парламент и президент и по конституция има право на отделяне от Украйна след референдум. Което и направиха. .
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: