Last news in Fakti

20 Август, 2019 23:31 10 544 27

Самоковският картоф умря

  • картоф-
  • домати-
  • краставици

Маджари и власи ядат български домат

Самоковският картоф умря - 1

Турция и Гърция са водещи импортни дестинации за доставка на домати и краставици у нас през първото полугодие. Това съобщи Дафинка Грозданова - държавен експерт в Министерството на земеделието, храните и горите. По думите ѝ двата зеленчука се внасят също от Албания и Северна Македония.

Родното производство на домати пък е намерило пазар в Румъния и Унгария.

Български краставици се изнасят в Германия и Чехия. Освен наши, ядем също доста френски и германски картофи. Част от родната продукция пък заминава за Румъния и Гърция.

Зелевите култури се покриват като внос от Северна Македония и Албания, наше зеле се търгува в Румъния и Сърбия, посочи експертът.

Като цяло вносът на плодове и зеленчуци превишава износа за периода от януари до юни. Вносните домати и пипер са осем пъти повече от количествата, които изнасяме, краставиците - три пъти, чесънът и корнишоните - 4 пъти, главестото зеле - почти 5 пъти, картофите - 10 пъти, дините - 3 пъти и т.н., по данни на земеделското министерство. Единствено при малините износът чувствително превишава вноса.

Според официалната статистика от април тази година идващите от чужбина ябълки са 56 процента, ягодите - 59 процента, доматите - 66 процента, картофите - 53 процента.

През 2019 г. ядем предимно македонски и полски ябълки, гръцки и турски череши, гръцки и албански ягоди. Румъния е основна експортна дестинация за същите плодове, български ябълки се продават и в Гърция, череши - в Германия, ягоди - в Беларус.

Най-търсените плодове от потребителите у нас са череши, сливи, ябълки, праскови и кайсии, каза още Грозданова. По думите ѝ заради появили се късни пролетни слани и мразове през последните няколко години са пострадали кайсии, праскови, нектарини и зарзали, поради което в продукцията им се наблюдава спад.

По данни от първото полугодие цената на едро на ябълките е намаляла с 26 на сто спрямо 2018 г., на черешите с 8 на сто, оранжерийните краставици са по-евтини със седем процента, оранжерийните домати са поскъпнали с шест на сто. Най-голямо е увеличението на цената на картофите - със 100 процента и в края на май са се търгували по 1,30 лв./кг на едро, при 0,65 лв./кг през миналата година.

Работи се активно по създаване на регистър за идентификация на търговците на плодове и зеленчуци, съобщи Грозданова. Всеки регистриран търговец ще има идентификационен номер, в който ще бъде заложена съответната кодификация. Тези, които не присъстват в базата данни, няма да могат да търгуват свободно с плодове и зеленчуци. На същите няма да им се издават, или заверяват при внос сертификати за съответствие на качеството, ще бъдат санкционирани. От земеделското министерство смятат, че по този начин търговците на плодове и зеленчуци ще излязат "на светло" и ще бъдат обект на стриктен контрол.

По-чести срещи с търговските вериги, обсъждане на възможностите за нарастване дела на търговията с български продукти, както и на промоцията на такива продукти, е другата визия, набелязана от ведомството.

Добър опит има една от веригите, която обучава земеделски стопани на изискванията по отношение на това какви продукти и с какво качество би искала да зарежда своите витрини. По този начин е гарантирано изкупуването на цялото количество произведена продукция от земеделските стопани и то на добри цени, разказа за БТА Грозданова.

Обмисля се също връщане и обратно начисляване на ставките за ДДС на сектор "Плодове и зеленчуци", посочи държавният експерт. По думите ѝ така може да се постигне ефективна превенция и борба с данъчните измами.

С цел засилване на родното производство се предвижда изготвяне на експертна стратегия за сектор "Плодове и зеленчуци", допълни Грозданова.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умря не само

    64 8 Отговор
    "самоковския картоф" Всички български сортове зеленчуци и плодове умряха пред безучастния поглед на институциите. Кой да ги пита колко сорта са в производство и въобще защо се финансира селекция у нас, като новите сортове не се произвеждат? Малоумна политика.

    Коментиран от #7

  • 2 Бесен Язовец

    12 9 Отговор
    Не беше лош копира лека му пръст 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭🤧🤧🤧🤧🤧🤧💔💔💔💔
  • 3 Behemoth

    58 5 Отговор
    Обаче всичките ни тикви са собствено производство от нашия бостан!

    Коментиран от #19

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 7 Отговор
    А НЯКОЙ НЯМА И КАКВО ДА ЯДЬТ
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 7 Отговор
    А НЯКОЙ НЯМА И КАКВО ДА ЯДЬТ
  • 6 Боко зарзаватчията

    49 6 Отговор
    Самоковският картоф умря, да живее банкянската тиква !
  • 7 алчност

    49 24 Отговор

    До коментар #1 от "Умря не само":

    И какво ти е виновна държавата, че българина е мързелив и алчен? Гърците произвеждат по-евтини и по-качествени зеленчуци, а там стандарта е поне 2 пъти по-висок. Как мислиш става това? У нас всичко се произвежда с най-ниското възможно качество за вътрешния пазар, но за сметка на това е скъпо. Спомням си на времето у нас бутилка олио беше стигнала 3,80лв. (тогава се бяха разбрали за цените), в Германия същата марка беше 60 евро цента! За черешите да не говорим - една година бяха под 2лв., следващата от5лв. нагоре, после по 10лв./килограм. Шоколад Милка у нас беше над 2лв., а в Германия - 55 евро цента! Бирата Перленбахер (произведена е във Франция) в Лидъл е по-евтина от българската, за сметка на това е истинска и е правена съгласно немския закон за чистотата на бирата. Лютеницата е над 5лв буркана (300-400 грама) и има вкус на повръщано (за съжаление чужда няма, та домашната е единствения нормален избор). Истинска за тези пари изобщо няма - всичко е с пюре от домати на прах, нишесте и подобрители, а това изобщо не са малко пари - с тях се купуват 2-3 кила чушки и домати на дребно, представям си на едро какви са цените. Сиренето/кашкавала на повечето производители е от мляко на прах, където изобщо има мляко и е пълно с хидрогенирани палмови мазнини. Да фалират всички алчни производители и търговци, ще останат само тези, който имат качествена продукция на добра цена. Това е конкуренцията.
  • 8 Монсиньор

    24 13 Отговор
    Българите абдикираха/избягаха/ от собствената си държава и я оставиха на произвола. Къде има такива безделници, освен в пустинята разни аборигени, които нямат понятие за държава и не ги интересува. Не се сърдете на никого - сами сте си виновни българите, че изоставихте собствената си земя и хукнахте по чужбина. Чао.
  • 9 Оптимист

    16 4 Отговор
    Няма страшно ! Предвижда се изготвянето на експертна стратегия за сектор " Плодове и зеленчуци "
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Лекар БГ

    18 5 Отговор
    България е изхранвала не само с плодове и зеленчуци немалка част от Вермахтът по време на ВСВ.Хиляди тонове са били изнасяни към СССР и страните от соцлагера и под формата на консерви.Днес сладко похапваме македонски и турски зеленчук.Такова чудо не е било.
    От многото заводи и магистрали,не остана време,място и работна ръка,да отглежда най-традиционното за трапезата ни.Видим успех.
  • 13 Дгд

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "среднощен":

    Много работи написани, само че никога няма да станат
  • 14 мали мали

    8 4 Отговор
    Да го погребем достоино

    Коментиран от #18

  • 15 Миризлив пор

    19 2 Отговор
    Държавата бетонира определени личности да прекупуват защото производителя не можел да е търговец, сега имаме разлика в цената купува се кило ябълки от 6 стотинки а се продава за 2-3 лева. Познавам хора които си хранят кравите с ябълки, по изгодно им е от колкото да купуват царевица. На въпроса "защо" ми се отговаря - прекупвача извива ръцете за 4 стотинки и плаща след време, аз купувам и плащам кеш.
  • 16 4764

    6 6 Отговор
    Айде отново евтини сензации. Вносът надвишавал износът от януари до юни. Ама верно ли? Ти да видиш - зимата и пролетта не виреят достатъчно плодове и зеленчуци в България и трябва да се внасят? Аууу, ужас! Безсрамници. Обаче оплаквачките гледам не спят и ронят крокодилски сълзи нищо, че най-вероятно не знаят как се държи мотика правилно.
  • 17 богата американка

    10 5 Отговор
    Кой ви би по празните кратуни да си разваляте държавата, уважаеми българи ??? Сами си развалихте държавата и сега скачате . от Калифорния много поздрави
  • 18 Първо да преберем

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "мали мали":

    Цялата реколта и тиквите да преберем да зимуват и тогава време за празници
  • 19 Българин 1

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Начело с Боко тиквата и малките тиквички(герберите)
  • 20 antimediator

    3 6 Отговор
    Никой не спомена , че причината се крие в насилствената колективизация,ТКЗС-та от съветски тип и т.н.
    Селяните бяха откъснати от земята и направени индустриални работници и граждани.
    А на тези ,които останаха на село надълго и нашироко беше обяснено , че е много хубаво да гледаш прасета и други животинки на 5-10 метра от жилището си!
    Там където земята отчасти остана при собствениците си -Полша,Унгария,Югославия в момента земеделието и животновъдството е в добро състояние и хората печелят от това.
    В Полша е престижно да си земеделец или животновъд и изнасят големи количества.
    Но, там комунистите и руските подлоги са натикани в ъгъла и не им дават да гъкнат.

    Коментиран от #24, #25

  • 21 стоян георгиев

    2 4 Отговор
    кви са тия статии?де ти лом де ти лондон.самоковския картов по-скоро се възроди.в самоковско за последните години се сеят все по-големи терени с картофи.субсидията стигна до 300 лева на декар.другото също е страшна тъпотия.за тва че сме внасяли зеленчуци през зимата!ами да не внасяме ли?селското стопанство е сектора които има наи-висок ръст през последните 10-15 години.реално не остана земя дето да не е засята ,след влизането ни в ес.
  • 22 анонимен

    3 2 Отговор
    Абе нали тъпото се похвали с 28 милиарда износ!
  • 23 Мотиката...

    4 2 Отговор
    Ако Главния Картоф на Републиката се върне на село ще се възроди ,но не само .То се вижда ме Тиквата му не увира а дано възроди Картофа.
  • 24 Причината

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "antimediator":

    се крие в идиотизма на управляващите, които изкривиха субсидирането на селското стопанство за да отиват парите в нечии джобове, а не при хората, които искат и могат да се трудят. Така се избиват животните на хората, така се унищожи и българското село. А ти си пиши на Сорос простотийте.
  • 25 Ти си работил

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "antimediator":

    земеделие и животновъдство, ама някой друг път, че и на село не си живял, същото това село, което беше съсипано от синята политическа сган. Овцете от 12 милиона вече са 500-600 хиляди, при свинете и птиците е още по-лошо, а ти си плюй по ТКЗС-тата, които произвежда ха по много от всичко и евтино, а селата ни не бяха цигански гета. Нагъл си! Такива, като тебе мързеливи и неумеещи, но нагли погребват Родината.

    Коментиран от #27

  • 26 1122

    2 0 Отговор
    Все стратегии изготвяте и все нищо не сте направили.Да давам ли примери:пожара под моста,единия писал на другия,но той не му отговорил,скъсаното въже на парашута...той капитана май е виновен,ама документите му са редовни,пък и сертификата на въжето е редовен...,новоназначената зам вицепремиерка на въпроса разбира ли от компютри....ама как да не разбира,че тя може сама и във фейсбук да влезе,че и на други места може.ЗАКЛЮЧЕНИЕТО МИ Е,ЧЕ ВСИЧКИ КОИТО СЪМ СЛУШАЛ ДО СЕГА ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ Е,ЧЕ ВСЕКИ ГЛЕДА ДА МИНЕ МЕСЕЦА И ДА СИ ВЗЕМЕ ЗАПЛАТАТА,А НЯКОЙ ТАМ ДА СИ СЕ ОПРАВЯ НЯКАК СИ КАКТО МОЖЕ,ПРИ НАС ДОКУМЕНТИТЕ СА РЕДОВНИ,НИЕ ПРОВЕРИХМЕ ...НИЕ НЯМАМЕ ВИНА. НАШАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НЕ МОЖЕ ДА РАБОТИ В КОЛЕКТИВ! Те не могат да си сътрудничат с другите администратори от другите министерства да направят един екип и да работят по даден случай до неговото РЕШАВАНЕ. Те гледат да се откачат от отговорността за станалото,и не ги интересува нищо,за тях документите са редовни,да му мисли следващия. ТЪПАНАРИ НИ УПРАВЛЯВАТ, тъпанари и мързеливци !
  • 27 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ти си работил":

    селски я ми кажи като е имало 12 милиона овце ,къде и кога си виждал агнешко по магазините?сега с 500 хиляди има много повече от тогава!за овче сирене или мляко пък да не говорим!