Турция и Гърция са водещи импортни дестинации за доставка на домати и краставици у нас през първото полугодие. Това съобщи Дафинка Грозданова - държавен експерт в Министерството на земеделието, храните и горите. По думите ѝ двата зеленчука се внасят също от Албания и Северна Македония.
Родното производство на домати пък е намерило пазар в Румъния и Унгария.
Български краставици се изнасят в Германия и Чехия. Освен наши, ядем също доста френски и германски картофи. Част от родната продукция пък заминава за Румъния и Гърция.
Зелевите култури се покриват като внос от Северна Македония и Албания, наше зеле се търгува в Румъния и Сърбия, посочи експертът.
Като цяло вносът на плодове и зеленчуци превишава износа за периода от януари до юни. Вносните домати и пипер са осем пъти повече от количествата, които изнасяме, краставиците - три пъти, чесънът и корнишоните - 4 пъти, главестото зеле - почти 5 пъти, картофите - 10 пъти, дините - 3 пъти и т.н., по данни на земеделското министерство. Единствено при малините износът чувствително превишава вноса.
Според официалната статистика от април тази година идващите от чужбина ябълки са 56 процента, ягодите - 59 процента, доматите - 66 процента, картофите - 53 процента.
През 2019 г. ядем предимно македонски и полски ябълки, гръцки и турски череши, гръцки и албански ягоди. Румъния е основна експортна дестинация за същите плодове, български ябълки се продават и в Гърция, череши - в Германия, ягоди - в Беларус.
Най-търсените плодове от потребителите у нас са череши, сливи, ябълки, праскови и кайсии, каза още Грозданова. По думите ѝ заради появили се късни пролетни слани и мразове през последните няколко години са пострадали кайсии, праскови, нектарини и зарзали, поради което в продукцията им се наблюдава спад.
По данни от първото полугодие цената на едро на ябълките е намаляла с 26 на сто спрямо 2018 г., на черешите с 8 на сто, оранжерийните краставици са по-евтини със седем процента, оранжерийните домати са поскъпнали с шест на сто. Най-голямо е увеличението на цената на картофите - със 100 процента и в края на май са се търгували по 1,30 лв./кг на едро, при 0,65 лв./кг през миналата година.
Работи се активно по създаване на регистър за идентификация на търговците на плодове и зеленчуци, съобщи Грозданова. Всеки регистриран търговец ще има идентификационен номер, в който ще бъде заложена съответната кодификация. Тези, които не присъстват в базата данни, няма да могат да търгуват свободно с плодове и зеленчуци. На същите няма да им се издават, или заверяват при внос сертификати за съответствие на качеството, ще бъдат санкционирани. От земеделското министерство смятат, че по този начин търговците на плодове и зеленчуци ще излязат "на светло" и ще бъдат обект на стриктен контрол.
По-чести срещи с търговските вериги, обсъждане на възможностите за нарастване дела на търговията с български продукти, както и на промоцията на такива продукти, е другата визия, набелязана от ведомството.
Добър опит има една от веригите, която обучава земеделски стопани на изискванията по отношение на това какви продукти и с какво качество би искала да зарежда своите витрини. По този начин е гарантирано изкупуването на цялото количество произведена продукция от земеделските стопани и то на добри цени, разказа за БТА Грозданова.
Обмисля се също връщане и обратно начисляване на ставките за ДДС на сектор "Плодове и зеленчуци", посочи държавният експерт. По думите ѝ така може да се постигне ефективна превенция и борба с данъчните измами.
С цел засилване на родното производство се предвижда изготвяне на експертна стратегия за сектор "Плодове и зеленчуци", допълни Грозданова.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Умря не само
Коментиран от #7
23:48 20.08.2019
2 Бесен Язовец
23:53 20.08.2019
3 Behemoth
Коментиран от #19
23:57 20.08.2019
4 ГРАД КОЗЛОДУЙ
00:08 21.08.2019
5 ГРАД КОЗЛОДУЙ
00:08 21.08.2019
6 Боко зарзаватчията
00:13 21.08.2019
7 алчност
До коментар #1 от "Умря не само":
И какво ти е виновна държавата, че българина е мързелив и алчен? Гърците произвеждат по-евтини и по-качествени зеленчуци, а там стандарта е поне 2 пъти по-висок. Как мислиш става това? У нас всичко се произвежда с най-ниското възможно качество за вътрешния пазар, но за сметка на това е скъпо. Спомням си на времето у нас бутилка олио беше стигнала 3,80лв. (тогава се бяха разбрали за цените), в Германия същата марка беше 60 евро цента! За черешите да не говорим - една година бяха под 2лв., следващата от5лв. нагоре, после по 10лв./килограм. Шоколад Милка у нас беше над 2лв., а в Германия - 55 евро цента! Бирата Перленбахер (произведена е във Франция) в Лидъл е по-евтина от българската, за сметка на това е истинска и е правена съгласно немския закон за чистотата на бирата. Лютеницата е над 5лв буркана (300-400 грама) и има вкус на повръщано (за съжаление чужда няма, та домашната е единствения нормален избор). Истинска за тези пари изобщо няма - всичко е с пюре от домати на прах, нишесте и подобрители, а това изобщо не са малко пари - с тях се купуват 2-3 кила чушки и домати на дребно, представям си на едро какви са цените. Сиренето/кашкавала на повечето производители е от мляко на прах, където изобщо има мляко и е пълно с хидрогенирани палмови мазнини. Да фалират всички алчни производители и търговци, ще останат само тези, който имат качествена продукция на добра цена. Това е конкуренцията.00:26 21.08.2019
8 Монсиньор
01:37 21.08.2019
9 Оптимист
01:51 21.08.2019
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Лекар БГ
От многото заводи и магистрали,не остана време,място и работна ръка,да отглежда най-традиционното за трапезата ни.Видим успех.
05:38 21.08.2019
13 Дгд
До коментар #11 от "среднощен":
Много работи написани, само че никога няма да станат06:37 21.08.2019
14 мали мали
Коментиран от #18
07:35 21.08.2019
15 Миризлив пор
09:11 21.08.2019
16 4764
11:27 21.08.2019
17 богата американка
14:10 21.08.2019
18 Първо да преберем
До коментар #14 от "мали мали":
Цялата реколта и тиквите да преберем да зимуват и тогава време за празници15:36 21.08.2019
19 Българин 1
До коментар #3 от "Behemoth":
Начело с Боко тиквата и малките тиквички(герберите)19:19 21.08.2019
20 antimediator
Селяните бяха откъснати от земята и направени индустриални работници и граждани.
А на тези ,които останаха на село надълго и нашироко беше обяснено , че е много хубаво да гледаш прасета и други животинки на 5-10 метра от жилището си!
Там където земята отчасти остана при собствениците си -Полша,Унгария,Югославия в момента земеделието и животновъдството е в добро състояние и хората печелят от това.
В Полша е престижно да си земеделец или животновъд и изнасят големи количества.
Но, там комунистите и руските подлоги са натикани в ъгъла и не им дават да гъкнат.
Коментиран от #24, #25
21:24 21.08.2019
21 стоян георгиев
22:15 21.08.2019
22 анонимен
10:59 22.08.2019
23 Мотиката...
15:51 22.08.2019
24 Причината
До коментар #20 от "antimediator":
се крие в идиотизма на управляващите, които изкривиха субсидирането на селското стопанство за да отиват парите в нечии джобове, а не при хората, които искат и могат да се трудят. Така се избиват животните на хората, така се унищожи и българското село. А ти си пиши на Сорос простотийте.14:12 23.08.2019
25 Ти си работил
До коментар #20 от "antimediator":
земеделие и животновъдство, ама някой друг път, че и на село не си живял, същото това село, което беше съсипано от синята политическа сган. Овцете от 12 милиона вече са 500-600 хиляди, при свинете и птиците е още по-лошо, а ти си плюй по ТКЗС-тата, които произвежда ха по много от всичко и евтино, а селата ни не бяха цигански гета. Нагъл си! Такива, като тебе мързеливи и неумеещи, но нагли погребват Родината.Коментиран от #27
14:20 23.08.2019
26 1122
17:30 23.08.2019
27 стоян георгиев
До коментар #25 от "Ти си работил":
селски я ми кажи като е имало 12 милиона овце ,къде и кога си виждал агнешко по магазините?сега с 500 хиляди има много повече от тогава!за овче сирене или мляко пък да не говорим!22:08 25.08.2019